ilias
Supreme Member
Παλεύω πραγματικά να τις βρώ ψεγάδι...
Επ... με φωναξε κανεις... ???
Όμως για το iso (το ξερό iso του αισθητήρα) είναι πολύ δύσκολο να μην το πιστέψεις, διότι πολύ απλά έχει επιστημονική τεκμηρίωση (με εκατοντάδες σελίδες) που γίνεται αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.
Το ξερό ISO, το εξάγουν από το σημείο που η κάμερα διαθέτει πεπερασμένο αριθμό stop στη δυναμική περιοχή και στο βάθος χρώματος. Ο αισθητήρας είναι ίδιος με την D4. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια διαφορά ώστε να πούμε ότι είναι σφάλμα. Κι αν έχουν διορθώσει κάποιον αλγόριθμο στην Df τότε είναι γελοίο να μην τον έχουν περάσει στην D4, κάμερα που κάνει διπλάσια χρήματα και έχει άλλο target group που το loyalty παίζει ρόλο. Κάτι τέτοιο δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα..
υπαρχουν κι αλλες παραμετροι που επηρεζουν το iso...
Πχ η θερμοκρασια του αισθητηρα, και μαλιστα πολυ.
Στις mirroless , to evf ή το μονιτορ δουλευουν διαρκως , με αποτελεσμα ο αισθητηρας να ειναι συνεχως σε λειτουργια , με αποτελεσμα να εχουμε αυξηση του θορυβου , ειδικα μετα απο πολυωρη χρηση και κατω απο φωτα (οπου γινονται τα εντατικα τεστ του DXO).
Δεν ειμαι καθολου βεβαιος λοιπον για το τελικο αποτελεσμα, ειδικα σε σχεση με καποιες dslr vs mirroless.
Γενικά με το ISO θέμα, δεν πολυπιστεύω τον τρόπο που το μαγειρεύει το DXO..
Τη συνολική βαθμολογία μπορεί να μην την πολυπιστεύεις. Και γιατί όχι αφού κάποια νούμερα είναι πολύ διαφορετικά ως μετρήσεις από τα άλλα σάιτς.
Όμως για το iso (το ξερό iso του αισθητήρα) είναι πολύ δύσκολο να μην το πιστέψεις, διότι πολύ απλά έχει επιστημονική τεκμηρίωση (με εκατοντάδες σελίδες) που γίνεται αποδεκτή από την επιστημονική κοινότητα.
Και μέχρι στιγμής δεν βρέθηκε κανείς που να διαψεύσει στο θέμα αυτό το dxo. Επιστημονικά....
Γιάννη εδώ κι ο Gicala τραβά στο εργαστήριό του σε απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες (και θερμοκρασίας) και μας δίνει σετ μετρήσεων όχι από ένα δείγμα φακού ή μηχανής, αλλά από τουλάχιστον έξι (6) και μάλιστα από μετρήσεις επαναλαμβανόμενες. Και τα αποτελέσματα που δείχνουν να αποκλίνουν από το μέσο όρο τα απορρίπτει. Το ίδιο κάνει και για τα σώματα.
Όταν τα κάνει αυτά ένας ιδιώτης (εντάξει ιδιώτης με επενδύσεις εκατομμυρίων δολλαρίων σε εμπόρευμα) πιστεύεις ότι δεν ακολουθεί με σχολαστική ακρίβεια μια πιο αυστηρή μεθοδολογία η dxo σε ένα θέμα τόσο απλό κι ελέγξιμο όπως η θερμοκρασία; Και μάλιστα όταν η dxo έχει συμβόλαια με τις μισές (ίσως και παραπάνω) εταιρείες των φωτογραφικών ειδών; (γνωρίζω για zeiss, sony, ricoh, sigma, nikon).
Το όλο πακέτο των προδιαγραφών και της διαδικασίας το είχε δημοσιεύσει πρώτη φορά το 2006 αν θυμάμαι καλά. Και το είχαμε συζητήσει πριν μερικά χρόνια ίσως με πρωτοβουλία του Λεωνίδα. Δεν είμαι σίγουρος πάντως. Εγώ πάντως που δεν τα πάω καλά με τη φυσική, είχα χάσει τη μπάλα ήδη από τις πρώτες 20 σελίδες και μου ήταν αδύνατον να καταλάβω τα επόμενα.
Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κατι τελευταία αλλά απο αυτα που είχα διαβάσει για το πως μετραει το DXO τους αισθητήρες δεν έχει καμια σχέση με αυτο που παράγουν αυτοι ως τελικο αποτέλεσμα, αφου οι μετρήσεις του σε low-light ισοδυναμουν με αυτο που θεωρητικά μπορεί να δώσει ο αισθητήρας.
H τελική όμως αποδοση του αισθητηρα μιας μηχανής εξαρταται απο το πως θα τον ρυθμισει (μπαλαμουτιάσει) στην συνέχεια στο DAC ο κάθε κατασκευαστής. Για αυτο βλέπουμε πολλές φορες ο ίδιος αισθητήρας να παράγει και διαφορετικά αποτελέσματα και βλέπουμε πολλά παράξενα και ανεξηγητα αποτελεσματα στις συγκρισεις των αποτελεσμάτων του DXO.
Εγω πάντα τις συμβουλευομαι ως βάση αλλά δεν κρινω τις πραγματικες δυνατότητες μιας μηχανής απο αυτές ειδικα αυτή του low iso.
Kαι μην μπουμε στο τρυπάκι οτι μετραει το πραγματικό ISO και αυτο που μας δίνουν οι εταιρίες είναι κάτι άλλο γιατι θα χάσουμε την μπάλα.
Ηλία τα είπες πολυ αναλυτικά και δεν διαφωνώ κάπου (με εξαίρεση την παρατήρηση μου - εντύπωσή μου για την μέτρηση πριν το DAC δες πιο κατω - δεν επιμένω παντως μιας και θα το έχεις ψάξει σιγουρα προσφατα), λίγο πολύ το ίδιο ηθελα να πώ ότι το τελικο συγκεκντρωτικό σκορ σε Low ISO δεν πρεπει να απασχολεί τόσο, πρέπει να μπεις και να δείς τις επιμέρους μετρήσεις (καμπύλη θορύβου SNR ..) που ειναι πιο αναλυτικές αλλά όχι τοσο ευκολο να καταλαβει οποιοσδήποτε και να συγκρινει.
Για τα ISO του κατασκευαστή επίσης σωστά το περιέγραψες.
Mεταφέρω απο το DXoMark : πάνω σε αυτο που με ειχε προβληματίσει γιατί πολλοι κατασκευαστές πειράζουν και τα RAW πριν τον RAW converter (στην ουσία αυτο γίνεται στο DAC αν δεν κάνω λάθος):
"Pre-cooked" RAW?
Certain manufacturers embed a small part of the processing directly in the sensor, which means that some degree of processing occurs before the RAW image is sent to the RAW converter. In this case, measurements for these "pre-cooked" RAW images can be biased by this processing.
To avoid any potential impact on our measurements, DxOMark always tests all cameras to detect any pre-processing of RAW images. A processed or pre-cooked RAW image has different characteristics from a genuinely unprocessed image. To some extent, these characteristics enable us to walk back the processing and reconstruct the original image to perform unbiased measurements, and we always inform the user about models with embedded pre-processing.
όλοι συμφωνούμε ότι ο γενικός δείκτης προκύπτει αυθαίρετα. Ή κάπως έτσι. Αλλά οι μετρήσεις είναι άλλη υπόθεση.
Και κάτι ακόμα... αυτό που μας δίνει η dxo στο δικό της site πρέπει να είναι ένα κλάσμα των μετρήσεων που πραγματοποιεί. Δεν είναι μια προσωπική εταιρεία, είναι μια εταιρεία εργαστήριο που μεγαλώνει συνεχώς και με κορυφαίο εξοπλισμό κλπ. κλπ. κλπ. Αυτό για να συντηρηθεί χρειάζεται χρήματα, πολλά χρήματα. Άρα η dxo λογικά πρέπει να έχει συνάψει συμβόλαια, πολλά συμβόλαια, όχι μόνο με εταιρείες φωτογραφικών, αλλά κι άλλων χρήσεων (π.χ. ιατρικών εργαλείων και μηχανημάτων που ασχολούνται με τη λήψη ψηφιακών αρχείων. Εκεί που βλέπω ότι "παίζει" η συγκεκριμένη εταιρεία, είναι ότι μπορεί με επιστημονικό τρόπο να τεστάρει τα σετάκια οπτικής-software-hardware.
While I really like what folks at DxOMark do, their scoring system is confusing and can potentially lead to erroneous assumptions. The Df is not better than the D4. The D600 is not better than the D610. They are all pretty much the same in ISO performance.
Αισθηση πλαστικη κινεζια, γλιστερη, μου θυμισε την κανον 450 ρεμπελ.
the body just doesn't quite feel as solid or impressive as you might expect,
Το γκριπ παραειναι μικρο, με ζουμ μεσαιο 2,8 και πανω, καλη τυχη...
but it's awkward to change with the camera to your eye, and downright impractical if you're already using your left hand to cradle a large lens.
Χειρισμος on the fly, ειδικοτερα με την καμερα στο ματι, πρεπει να εισαι μεγαλος καλλιτεχνης...
Locking exposure comp dial is inconvenient
Η εστιαση λιγο πιο αργη απο την νικον 1, θα ελεγες πως δεν εχει καθρεφτη... (pre-production επαναλαμβανω, μπορει απο firmware να μην ειχε τιποτε μεσα)
Disappointing AF performance drops off in moderate light
Ο χειρισμος της ομως, νομιζω δεν ειναι καν θεμα συνηθειας... ειναι για... αργη, απολαυστικη φωτογραφιση, οπως ακριβως την παρουσιαζε η νικον στα σποτακια της... βγαζεις μια φωτο και καλη την ημερα (και το θεμα σου να εχει υπομονη, αν δεν μπορεις να πετυχεις την εκθεση με την πρωτη και πρεπει να αλλαξεις κατι)... :music-smiley-005:
The Df isn't designed to be an always-to-your-eye, catch-the-moment modern DSLR, it's designed to be camera that you play with and engage with the controls of.
Αυτα, ως πρωτη σκεψη μετα απο 10λεπτη επαφη...
Ασε τα σαπια... ηδη την εχεις παρει και συ σαν τον Αλεξ και δεν το ξερεις... αλλα αν ειδες, εχει.... θορυβο... εκει στα 1600 δεν την ειδα και πολυ σοι.... 7D μου θυμισε...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.