Το θέμα είναι πώς τραβάω τοπίο ή κάτι άλλο από μακρυά αν δεν έχω δυνατό zoom?
Εσύ π.χ. στα ταξίδια σου τι κάνεις?Εκτός και αν δεν σ' ενδιαφέρουν πράγματα που βρίσκονται μακριά.Οπότε όντως έχεις άλλες ανάγκες.
Είναι όντως θέμα των αναγκών που έχει ο καθένας. Δε θέλουμε όλοι τα ίδια πράγματα από τη φωτογραφία ή από τη μηχανή, ή καλύτερα δε θέλουμε εμείς οι ίδιοι πάντα τα ίδια πράγματα από τη μηχανή.
Αν θέλεις κάνε το εξής πείραμα: κοίτα τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει και βγάλε ένα ποσοστό στις πόσες από αυτές χρησιμοποίησες μεγάλο ζοομ, πόσες ήταν με χαμηλό φώς πόσες ήταν ευρυγώνιες κτλπ.
Αν δεις ότι το 30% των φωτογραφιων σου ήταν με μεγάλο ζοομ τότε έχει (πολύ) νόημα να βάλεις σα κριτήριο στην αγορά σου το να έχει μεγάλο ζοομ η κάμερα.
Αν όμως δεις ότι είσαι κάτω από το 10% τότε ίσως το μεγάλο ζοομ να μην είναι αυτό που χρειάζεσαι ή να στο θέσω διαφορετικά δεν πρέπει να είναι το νο1 κριτηριό σου για την αγορά μηχανής.
Το "κόστος" του μεγάλου ζοομ στην ποιότητα της φωτογραφίας είναι πολύ μεγάλο για να το "πληρώνεις" χωρίς να το χρειάζεσαι.
Εγώ δεν έχω τελέ φακό. Δεν είμαι σίγουρος ότι τον χρειάζομαι, όχι ότι δε θα βρω χρήσεις αν αποκτήσω. Δε ξέρω πόσες φωτογραφίες έχω "χάσει" επειδή δεν είχα αρκετά τελε φακό. Φαντάζομαι ήταν μερικές, αλλά όχι παραπάνω από μερικές. Σε κάποιες φορές χρειάστηκε να κάνω crop αλλά no problem, τα 15MP και τα 12MP είναι αρκετά.
Από την άλλη βλέποντας τις φωτογραφίες που έβγαζα, διαπίστωσα ότι ένα 50%-55% ήταν βγαλμένες βράδυ ή αφού είχε πέσει ο ήλιος ή αφού έπεφτε. Η εξήγηση ήταν εύκολη, σχολάω αργά από τη δουλειά και δεν έχω την ιδιαίτερη δυνατότητα για ταξίδια το ΣΚ οπότε οι ανάγκες μου ήταν ένας φωτεινός φακός, σταθερός (χωρίς ζοομ that is) με τον οποίο μπορώ να βγάζω φωτογραφίες το βράδυ πολύ πιο άνετα.
Το θέμα φίλε Kogan είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βάσει χρημάτων, χρόνου που διαθέτουμε και βάρους που μπορούμε να κουβαλήσουμε και να μη παρασυρόμαστε από πωλητές και φήμες...
Φιλικά