Nikon p500 ή Sony HX100v

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Nikon p500 ή Sony HX100v

Παρακολούθησε τις δημοπρασίες εδώ:

http://stores.ebay.ie/OlympusMarket...4705&_sop=1&_trksid=p4634.c0.m14.l1581&_pgn=1

Οι μηχανές είναι ανακατασκευασμένες από την olympus. Εγώ πήρα δύο ep-2 και ήταν κατακαίνουργες.
Ανακατασκευασμένες...δηλαδή μεταχειρισμένες είναι?Η κάτι άλλο?

Τώρα, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν και χωρίς να έχω κάποιον απώτερο σκοπό, αυτό με το "ZOOM" που *ΠΡΕΠΕΙ* να έχει μια μηχανή για να μας κάνει, μου θυμίζει λίγο καταστάσεις "θέλω η γυναίκα που θα παντρευτώ να έχει μεγάλα β****" ή θέλω το αμάξι μου να έχει 450 άλογα.

Που στην πρώτη περίπτωση μάλλον δυστύχησες σαν σύζυγος (αν αυτό είναι το βασικό σου κριτήριο) και στην δεύτερη περίπτωση καταλήγεις με ένα αμάξι που δε κάθεσαι άνετα, δε μπορεί να "βγάλει" στο δρόμο τα αλογά του, δε μπορεί να "στρίψει", δε ξέρεις να "στρίβεις" και πάει λέγοντας.

Το μόνο που μπορείς να απολάβεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να λες ότι "το αμάξι μου έχει 450 άλογα" (και δε ξέρω τι να τα κάνω).

Ας δούμε τι ανάγκες έχουμε και ας ξεφύγουμε λίγο από τα παπαγαλάκια του μάρκετινγ... ζοομ, μεγαπίξελ, φουλ ειτζ ντι βίντεο και διάφορα άλλα... (έχετε άραγε pc που μπορεί να κάνει process Full HD????)

Τώρα, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν και χωρίς να έχω κάποιον απώτερο σκοπό, αυτό με το "ZOOM" που *ΠΡΕΠΕΙ* να έχει μια μηχανή για να μας κάνει, μου θυμίζει λίγο καταστάσεις "θέλω η γυναίκα που θα παντρευτώ να έχει μεγάλα β****" ή θέλω το αμάξι μου να έχει 450 άλογα.

Που στην πρώτη περίπτωση μάλλον δυστύχησες σαν σύζυγος (αν αυτό είναι το βασικό σου κριτήριο) και στην δεύτερη περίπτωση καταλήγεις με ένα αμάξι που δε κάθεσαι άνετα, δε μπορεί να "βγάλει" στο δρόμο τα αλογά του, δε μπορεί να "στρίψει", δε ξέρεις να "στρίβεις" και πάει λέγοντας.

Το μόνο που μπορείς να απολάβεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να λες ότι "το αμάξι μου έχει 450 άλογα" (και δε ξέρω τι να τα κάνω).

Ας δούμε τι ανάγκες έχουμε και ας ξεφύγουμε λίγο από τα παπαγαλάκια του μάρκετινγ... ζοομ, μεγαπίξελ, φουλ ειτζ ντι βίντεο και διάφορα άλλα... (έχετε άραγε pc που μπορεί να κάνει process Full HD????)

Κοίτα να δεις...Γυναίκα με μεγάλα β**** ήθελα από μικρός,ευτυχώς βρήκα και την παντρεύτηκα.Με βολεύουν και καλά περνάω.:proud:
Το θέμα είναι πώς τραβάω τοπίο ή κάτι άλλο από μακρυά αν δεν έχω δυνατό zoom?
Εσύ π.χ. στα ταξίδια σου τι κάνεις?Εκτός και αν δεν σ' ενδιαφέρουν πράγματα που βρίσκονται μακριά.Οπότε όντως έχεις άλλες ανάγκες.

Εσύ π.χ. στα ταξίδια σου τι κάνεις?Εκτός και αν δεν σ' ενδιαφέρουν πράγματα που βρίσκονται μακριά.Οπότε όντως έχεις άλλες ανάγκες.

Είναι όντως θέμα των αναγκών που έχει ο καθένας. Δε θέλουμε όλοι τα ίδια πράγματα από τη φωτογραφία ή από τη μηχανή, ή καλύτερα δε θέλουμε εμείς οι ίδιοι πάντα τα ίδια πράγματα από τη μηχανή.

Αν θέλεις κάνε το εξής πείραμα: κοίτα τις φωτογραφίες που έχεις τραβήξει και βγάλε ένα ποσοστό στις πόσες από αυτές χρησιμοποίησες μεγάλο ζοομ, πόσες ήταν με χαμηλό φώς πόσες ήταν ευρυγώνιες κτλπ.
Αν δεις ότι το 30% των φωτογραφιων σου ήταν με μεγάλο ζοομ τότε έχει (πολύ) νόημα να βάλεις σα κριτήριο στην αγορά σου το να έχει μεγάλο ζοομ η κάμερα.
Αν όμως δεις ότι είσαι κάτω από το 10% τότε ίσως το μεγάλο ζοομ να μην είναι αυτό που χρειάζεσαι ή να στο θέσω διαφορετικά δεν πρέπει να είναι το νο1 κριτηριό σου για την αγορά μηχανής.
Το "κόστος" του μεγάλου ζοομ στην ποιότητα της φωτογραφίας είναι πολύ μεγάλο για να το "πληρώνεις" χωρίς να το χρειάζεσαι.

Εγώ δεν έχω τελέ φακό. Δεν είμαι σίγουρος ότι τον χρειάζομαι, όχι ότι δε θα βρω χρήσεις αν αποκτήσω. Δε ξέρω πόσες φωτογραφίες έχω "χάσει" επειδή δεν είχα αρκετά τελε φακό. Φαντάζομαι ήταν μερικές, αλλά όχι παραπάνω από μερικές. Σε κάποιες φορές χρειάστηκε να κάνω crop αλλά no problem, τα 15MP και τα 12MP είναι αρκετά.

Από την άλλη βλέποντας τις φωτογραφίες που έβγαζα, διαπίστωσα ότι ένα 50%-55% ήταν βγαλμένες βράδυ ή αφού είχε πέσει ο ήλιος ή αφού έπεφτε. Η εξήγηση ήταν εύκολη, σχολάω αργά από τη δουλειά και δεν έχω την ιδιαίτερη δυνατότητα για ταξίδια το ΣΚ οπότε οι ανάγκες μου ήταν ένας φωτεινός φακός, σταθερός (χωρίς ζοομ that is) με τον οποίο μπορώ να βγάζω φωτογραφίες το βράδυ πολύ πιο άνετα.

Το θέμα φίλε Kogan είναι να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, βάσει χρημάτων, χρόνου που διαθέτουμε και βάρους που μπορούμε να κουβαλήσουμε και να μη παρασυρόμαστε από πωλητές και φήμες...

Φιλικά -bye-

Κοίτα να δεις...Γυναίκα με μεγάλα β**** ήθελα από μικρός,ευτυχώς βρήκα και την παντρεύτηκα.Με βολεύουν και καλά περνάω.:proud:

Προσωπικά προσπαθώ να πάω από κοντά. Διότι συνήθως έχει καλύτερη άποψη για το θέμα και από κοντά φαίνεται πάντα καλύτερο, ενώ συνήθως από μακριά δεν φαίνεται καθαρά είτε λόγω μόλυνσης της ατμόσφαιρας, είτε λόγω των ακτίνων UV είτε διότι παρεμβάλλονται εμπόδια.

Φυσικά έχω και τηλεφακό και τον χρησιμοποιώ όπου είναι κατάλληλος.

Προσωπικά προσπαθώ να πάω από κοντά. Διότι συνήθως έχει καλύτερη άποψη για το θέμα και από κοντά φαίνεται πάντα καλύτερο, ενώ συνήθως από μακριά δεν φαίνεται καθαρά είτε λόγω μόλυνσης της ατμόσφαιρας, είτε λόγω των ακτίνων UV είτε διότι παρεμβάλλονται εμπόδια.
Φυσικά έχω και τηλεφακό και τον χρησιμοποιώ όπου είναι κατάλληλος.

Το πρόβλημα είναι όταν δεν μπορείς να πας κοντά λόγω του ότι μεσολαβούν εμπόδια...
Πάντως επειδή λόγω ασχετοσύνης είμαι ακόμα αναποφάσιστος,απ´ότι κατάλαβα όλα θέμα χρημάτων είναι.
Δηλαδή αν τα διαθέτει κάποιος τότε παίρνει μια καλή(όχι πανάκριβη)dslr και παίρνει και τον κατάλληλο φακό και είναι μια χαρά.
Πάντως αυτά που πρότειναν οι jpil και aragorn ενδιαφέροντα φαίνονται!

Σε κάποιες φορές χρειάστηκε να κάνω crop αλλά no problem, τα 15MP και τα 12MP είναι αρκετά.
Φιλικά -bye-
Χωρίς να είμαι σίγουρος δεν νομίζω ότι το crop μπορεί να αντικαταστήσει το zoom.Δηλαδή αν δεν φαίνεται κάποιο μακρινό αντικείμενο όσο crop και να κάνεις...

Η κανονική στα 50mm (80mm σε FF)

Από το ίδιο σημείο στα 50mm λίγο αργότερα και cropped.

Και μπορούσα να cropparw και άλλο.. δε ξέρω πόσο ζοομ είναι αυτό αλλά είμαι σίγουρος οτι η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη από μια compact με 20χ zoom.
Αν είχα τηλεφακό βέβαια ΚΑΙ σκεφτόμουν να καδράρω έτσι ΚΑΙ είχα και τρίποδο θα είχα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα :)

To crop είναι το "ψηφιακό zoom" που πουλάνε εκεί έξω...

Last edited:
Το πρόβλημα είναι όταν δεν μπορείς να πας κοντά λόγω του ότι μεσολαβούν εμπόδια...
Πάντως επειδή λόγω ασχετοσύνης είμαι ακόμα αναποφάσιστος,απ´ότι κατάλαβα όλα θέμα χρημάτων είναι.
Δηλαδή αν τα διαθέτει κάποιος τότε παίρνει μια καλή(όχι πανάκριβη)dslr και παίρνει και τον κατάλληλο φακό και είναι μια χαρά.
Πάντως αυτά που πρότειναν οι jpil και aragorn ενδιαφέροντα φαίνονται!

Αν νομίζεις ότι όταν θα τα σκάσεις χοντρά θα εξασφαλίσεις και καλές λήψεις, ετοιμάσου για χοντρή απογοήτευση.

Είναι σαν να αγοράζεις ηλεκτροστατικά (π.χ. QUAD) και να περιμένεις ότι μόλις τα βάλεις στο σαλόνι θα παίξουν παπάδες. Θα παίξουν παπάδες, αλλά όταν ο χώρος τα βολεύει και όταν θα βρουν καλά ταίρια.

Έτσι και στη φωτογραφία. Θα πάρεις ένα καλό σώμα, μερικούς καλούς φακούς, αλλά μετά θα πρέπει να τους έχεις μαζί σου, να τους αλλάζεις όταν πρέπει (δηλ. πριν συμβεί το εξαιρετικό κάδρο) και φυσικά να αποκτήσεις (δια της μαθήσεως) την κατάλληλη τεχνική. Χωρίς το τελευταίο δεν....

Πάντως η φωτογραφία μπορεί να σου προσφέρει εξαιρετικές συγκινήσεις.

Και μπορούσα να cropparw και άλλο.. δε ξέρω πόσο ζοομ είναι αυτό αλλά είμαι σίγουρος οτι η ποιότητα είναι πολύ καλύτερη από μια compact με 20χ zoom.
Αν είχα τηλεφακό βέβαια ΚΑΙ σκεφτόμουν να καδράρω έτσι ΚΑΙ είχα και τρίποδο θα είχα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα :)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο drek έχει απόλυτο δίκιο. Εγώ είμαι ακόμη χειρότερος. Θα είχα μαζί μου τριπόδι , θα τραβούσα τη φωτο όπως την τράβηξε κι αυτός και μετά θα περπατούσα μέχρι να βρω την τρύπα στο συρματόπλεγμα έτσι ώστε να περάσω μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. (ναι, η τρύπα υπήρχε σχεδόν 12 χρόνια, κάποτε είχα τρουπώσει κι εγώ). Φυσικά με το κάλυψη. απόκρυψη και χωρίς να κάνουμε καθόλου φασαρία και χωρίς να πατούμε στα χαλικάκια που παράγουν θόρυβο, θα εύρισκα την κατάλληλη θέση και θα είχα τις λήψεις μου.

Άλλωστε το Σούνιο το είχα προτείνει κι εγώ πριν δυο μήνες....

Φυσικά χρησιμοποιώ κι εγώ τηλεφακό για φύση, αλλά σπάνια (π.χ. όταν είμαι μέσα σε καράβι ή όταν πραγματικά πρέπει να περπατήσω πολλές ώρες κι όταν θα φθάσω στον προορισμό μου κάποια στιγμή που δεν βολεύει το φως ή όταν δεν μπορώ να διασχίζω ποτάμι με το πόδι. Μια φορά το έκανα στην Πορτίτσα στο Σπήλαιο των Γρεβενών κι όταν το νερό έφθασε στις μασχάλες μου τα χρειάστηκα κανονικά. Ε, σε τέτοιες περιπτώσεις καλός είναι κι ο τηλεφακός...

Για να είμαι ειλικρινής εντυπωσιάστηκα από τις φωτο.Δεν φανταζόμουν ότι
γίνεται κάτι τέτοιο.Υποθέτω με κάποιο software τοκανες αυτό!

Όχι ακριβώς. Έχουμε άλλη οπτική γωνία, χωρίς να αλλάξει τοποθέτηση ο ίδιος, απλά διότι έκοψε ένα μέρος (crop) από την αρχική φωτογραφία. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι απλά περίμενε να ανάψουν τα φώτα. Διότι μια από τις βασικές αρχές της φωτογραφίας είναι η διαχείρηση του φωτός.... αυτό δεν στο κάνει το πρόγραμμα στον ΗΥ είναι η σχέση που έχεις εσύ με το φως.

Όχι ακριβώς. Έχουμε άλλη οπτική γωνία, χωρίς να αλλάξει τοποθέτηση ο ίδιος, απλά διότι έκοψε ένα μέρος (crop) από την αρχική φωτογραφία. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι απλά περίμενε να ανάψουν τα φώτα. Διότι μια από τις βασικές αρχές της φωτογραφίας είναι η διαχείρηση του φωτός.... αυτό δεν στο κάνει το πρόγραμμα στον ΗΥ είναι η σχέση που έχεις εσύ με το φως.
Αστα να πάνε.Πολύ δύσκολα πράγματα.Κάποιο καλό βιβλίο στα ελληνικά σχετικά με τη φωτογραφία υπάρχει?Για αρχάριους εννοώ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Nikon p500 ή Sony HX100v

Ανακατασκευασμένες...δηλαδή μεταχειρισμένες είναι?Η κάτι άλλο?

Όχι απαραίτητα
Συνήθως πρόκειται για demo μηχανές ή για b προϊόντα, τα οποία επανακατασκευάστηκαν διότι απέτυχαν στον ποιοτικό έλεγχο, είτε για προϊόντα που καταστράφηκε η συσκευασία τους και έχουν τοποθετηθεί σε άλλη, η οποία έχει άλλους σειριακούς αριθμούς ή είναι λίγο φθαρμένο το κουτί. Εδώ μέσα έχουμε αγοράσει αρκετοί, έχουμε εγγύηση ενός έτους και κανείς δεν αντιμετώπισε προβλήματα. Οι μηχανές μου δεν είχαν ούτε κλικ και ήταν πραγματικά ανέγγιχτες.

Εγώ να ρωτήσω κάτι; Έχω αυτή τη στιγμή μία compact Nikon Coolpix P6000 (13.5 MP, 4x zoom, GPS), με ενδιαφέρει το geotaging αλλά είμαι δυσαρεστημένος όχι μόνο από ποιότητα φωτογραφίας, είχα παλαιότερα μία Canon Powershot S30 (3,2 MP, 3x zoom) με πολύ καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας, αλλά και λόγω ότι όποτε τελειώνει η μπαταρία χάνονται όλες οι ρυθμίσεις, η ημερομηνία, η ώρα και φυσικά έτσι αργεί να ξαναβρεί δορυφόρους. Πατάτα η Nikon στις compact! Έτσι τουλάχιστον μου λένε πολλοί γνώστες!
Εν τω μεταξύ φέτος τον Ιούνιο κατάλαβα ότι δεν με καλύπτει και το 4x zoom! Πως όμως; Η κόρη μου φέτος συμμετείχε με τον δημοτικό παιδικό σταθμό που πηγαίνει, σε εκδήλωση των παιδικών σταθμών του δήμου Αμαρουσίου στο ανοιχτό γήπεδο αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ. Φωτογραφίες από κερκίδες και δεν μπορούσα να βγάλω φωτογραφία την κόρη μου!
Τι να πάρω DSLR; Πως θα βγάζει φωτογραφίες η γυναίκα μου; Θα μου έριχνε τον φακό στο κεφάλι! Να κουβαλάω επιπλέον τσάντα για μία φωτογραφική μηχανή; Δεν με ενθουσίαζε το γεγονός! Σκεφτείτε να κουβαλάω μία DSLR στη παραλία κάθε φορά! GPS; καμία DSLR! Έτσι αποφάσισα αρχικά για τη SONY DSC-HX9V (16MP, 15x zoom, GPS, 1080p video, 3D images). Ώσπου ανακάλυψα πριν από μερικές μέρες τις bridge. Ένας φίλος μου έχει μία Olympus με 20x zoom και με ενθουσίασε! Έτσι ψάχτηκα και κατέληξα στην DSC-HX100V! Γιατί να μη δώσω λίγο παραπάνω και να πάω από τα 15x zoom στα 30x zoom; Μου χρειάζονται!

Στο είδος της, η Sony είναι από τις καλύτερες. Απλά να έχεις υπόψη ότι για να τραβήξεις με τέρμα ζούμ θές φούλ λιακάδα και σταθερό χέρι...

Πιστεύω για τις ανάγκες μου είναι ότι καλύτερο. Αν κι έχω σταθερό χέρι, πιστεύω κρατώντας την με τα 2 χέρια, με το δεξί στο κουμπί κλείστρου, το αριστερό στο φακό αλλά και τη μηχανή κολλημένη στο πρόσωπο βλέποντας μέσα από το σκόπευτρο κι όχι από την LCD οθόνη, θα έχω μια καλή σταθερότητα πιστεύω, διαφορετικά κι ένα μονόποδο βοηθάει. Κατά 99 % θα τραβάω σε full zoom με χαμηλό ISO!