Nikon Ζ6 - Z7

Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Σήμερα μας επισκέφθηκαν 3 αποπροσανατολισμένα φλαμίνγκο όποτε έγινε το πρώτο test drive της Z6.
Δυστυχώς δεν μπορούσα να πλησιάσω πιο κοντά και αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον DX 55-200mm, που και αυτός πάλι δεν ήταν αρκετός, ήθελε 400mm για ωραίο καδράρισμα.

Το συμπέρασμα αναμενόμενο, εάν το εστιακό μήκος δεν είναι αρκετό και έχοντας είδη τραβήξει σε DX δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω crop.
Απο τον Ζ 24-70mm έμεινα πολύ ικανοποιημένος, όπως και απο την εστίαση την μηχανής και με τους 2 φακούς. Ιδίως όταν τα στάχυα έμπαιναν ανάμεσα στα φλαμίνγκο και την μηχανή, δεν έχανε την εστίαση.

Εδώ μερικά δείγματα

Εχεις τα raw ?. .. λογικά με καλή επεξεργασία θα μπορεί να αναδειχθεί και λίγο η υφή των φτερών ...

Απάντηση: Re: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Δεν νομίζω οτι μπορεί να αναδειχθεί κάτι πολύ καλυτερο σε υφή με αυτή την εστιακή. Και σε αυτό προφανώς δεν φταίει ο φακός (πρέπει ο στόχος να καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο κάδρο για να γίνει σωστή εκτίμηση της ποιότητας και της απόδοσης των οπτικών).

Ορίστε το RAW

Θένκς,

Δυο-τρία μυστήρια ..

- f/10 !! Πουρκουά ??
Αλλά έστω και έτσι το βάθος πεδίου σε pixelpeeping επισκόπιση, δεν είναι άπειρο .. αλλά και η περίθλαση δεν είναι αμελητέα (πάνω από 2 πίξελ διάμετρο)

- To exiftool μου δίνει απόσταση εστίασης 18,84m !! To Φλαμίγκο όπως το βλέπουμε να μην είναι καμιά 0,80m (και βαλε) μήκος ? Πιάνει το 1/9 του κάδρου αρα πρέπει να ήταν σε απόσταση > 50,00m μακρυά ..
Αν δεν κάνει λάθος το exiftool στο πεδίο "focus distance" (παίζεται 50-50 ;) ..) το θέμα είναι ανεστίαστο ... δεν φαίνεται με το μάτι αλλά ισως ξεγελά η ομαλότητα πτώσης ευκρίνειας λόγω f/10

- Δεν το αναγνωρίζει ο τελευταίος (v12.1) DNG converter .. θα με βοηθούσε λίγο αν γινόταν η μετατροπή .. γιατί και το RT δεν την αναγνωρίζει
(κάτι πάει στραβά με το exif δεν φαίνεται το model name)

ΟΚ .. πρόσθεσα τα πεδία που λείπαν με το exiftool ..

Λογικά πάντως ο Κώστας έχει δίκιο .. λόγω ανεπάρκειας πιξελ (450 Χ 250 περίπου) δεν μπορούμε να δούμε πολλά πολλά ακόμα και σε τέλεια λήψη ..

Με δυνατό sharpening κλπ μέχρι τα όρια που δεν αποσπά την προσοχή ο θόρυβος. (δεν είναι και πολυ μεγάλα τα περιθώρια λόγω ISO800 υποεκτεθειμένου *

* Σε RAW τιμές περίπου 2 στοπ υποέκθεση, γιαυτό η γκρίνια για το f/10 .. Θα δώ τα RAW ιστογράμματα pio αναλυτικά αργότερα .. υπήρχε καμμά ρύθμιση για προστασία highlights ??

2NS_0084 - 600Ï‑800-1.jpg

Θένκς,

Δυο-τρία μυστήρια ..

- f/10 !! Πουρκουά ??
Αλλά έστω και έτσι το βάθος πεδίου σε pixelpeeping επισκόπιση, δεν είναι άπειρο .. αλλά και η περίθλαση δεν είναι αμελητέα (πάνω από 2 πίξελ διάμετρο)

- To exiftool μου δίνει απόσταση εστίασης 18,84m !! To Φλαμίγκο όπως το βλέπουμε να μην είναι καμιά 0,80m (και βαλε) μήκος ? Πιάνει το 1/9 του κάδρου αρα πρέπει να ήταν σε απόσταση > 50,00m μακρυά ..
Αν δεν κάνει λάθος το exiftool στο πεδίο "focus distance" (παίζεται 50-50 ;) ..) το θέμα είναι ανεστίαστο ... δεν φαίνεται με το μάτι αλλά ισως ξεγελά η ομαλότητα πτώσης ευκρίνειας λόγω f/10

- Δεν το αναγνωρίζει ο τελευταίος (v12.1) DNG converter .. θα με βοηθούσε λίγο αν γινόταν η μετατροπή .. γιατί και το RT δεν την αναγνωρίζει
(κάτι πάει στραβά με το exif δεν φαίνεται το model name)

ΟΚ .. πρόσθεσα τα πεδία που λείπαν με το exiftool ..

Λογικά πάντως ο Κώστας έχει δίκιο .. λόγω ανεπάρκειας πιξελ (450 Χ 250 περίπου) δεν μπορούμε να δούμε πολλά πολλά ακόμα και σε τέλεια λήψη ..

Με δυνατό sharpening κλπ μέχρι τα όρια που δεν αποσπά την προσοχή ο θόρυβος. (δεν είναι και πολυ μεγάλα τα περιθώρια λόγω ISO800 υποεκτεθειμένου *

* Σε RAW τιμές περίπου 2 στοπ υποέκθεση, γιαυτό η γκρίνια για το f/10 .. Θα δώ τα RAW ιστογράμματα pio αναλυτικά αργότερα .. υπήρχε καμμά ρύθμιση για προστασία highlights ??

f/10 γιατί γενικά πειραματιζόμουν με την μηχανή και τον φακό, όπως και με AF-S, AF-C, single point, dynamic, να συνηθίσω τον χειρισμό της μηχανής.
Εδω μπορείς να βρεις μια με f/5.6

Έχεις δίκιο για την απόσταση, ήταν κάπου στα 50-55m.

Περίμενα καλύτερη στο f/5.6 :(

Πάλι το exif αναφέρει εστίαση στα 18,84 ... μπορείς να τσεκάρεις αν είναι αξιόπιστο αυτό ? .. Θα είναι χρήσιμο να ξέρεις ..

Κάτι άλλο που αναφέρει το exif είναι το διάφραγμα που χρησιμοποιείται για το AutoFocus δηλ. το f/5,7 (είτε τραβάς τελείως ανοιχτός - είτε σε f/10.0 .. )

Last edited:
Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Προφανώς, μιλάμε για τζάμπα φακό τερματισμένο, απλά περίμενα να "αντέχει" μέχρι αυτό το διάφραγμα...

Re: Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Περίθλαση με f10 σε FF? Περίεργο μου ακούγεται...

To Barnak για 24Mp FF, μου δίνει "diffraction spot diameter = 2.3 pixels" .. το πόσο εμφανές είναι το θόλωμα που παράγει εξαρτάται απο την ποιότητα του φακού ..
- σε τέλειο φακό θα είναι εύκολα αντιληπτό σε pixelpeeping ..
- σε έναν μή τέλειο αλλά καλό φακό με εκτροπές που παράγουν πάλι 2,3 πιξελ κηλίδα οι δυο θολούρες αθροίζονται γεωμετρικά και θα δώσουν 1,4Χ μεγαλύτερη θολούρα ..
- με εκτροπές διπλάσιες απο την περίθλαση ο συνδυασμός των δύο θα είναι 2,24Χ [ sqrt(1^2 + 2^2) = SQRT(5) = 2.24) ] .. διαφορά πολυ μικρή σε σχέση με το 2Χ των σκέτων εκτροπών ..

BTW .. O Tom Hogan ανακάλυψε ένα "κόλπο" που έκανε η Nikon με την Z7 .. https://www.dpreview.com/forums/post/63571921
Φαίνεται να χρησιμοποιεί μικρότερο fill factor στους μικροφακούς (όπως και η Fuji GFX50s) .. κάτι πού ανεβάζει τις επιδόσεις σε ανάλυση με κόστος όμως σε απώλεια φωτός αλλά και αυξημένο aliasing moire ..

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Nikon Z6 & Z7 full frame mirrorless

Χαιρετώ την παρέα ελπίζοντας να μην είμαι off topic . Κάποιους τους γνωρίζω (απο ψευδώνυμο) απο το dpgr . Το όνομα μου είναι Δημήτρης και μετά απο 5 χρόνια με Olympus πέρισυ έκανα το μεγάλο βήμα για FF και πήγα στην Ζ6.

Επειδή με dslr δεν είχα πολύ σχέση , η εμπειρία χρήσης της Ζ6 μέχρι στιγμής ειναι πολύ θετική.

Δεν θα μπώ σε συγκριση με m43 , δεν υπάρχει λόγος. Με ενδιαφέρον κυρίως για τοπίο και νυχτερινά απλά θεωρώ οτι μου ταιριάζει καλύτερα το σύστημα της Ζ

Σαν νεος στο FF και στο σύστημα μου πήρε μια περίοδο να εξοικειωθώ και να αρχίσω να παίρνω ικανοποιητικές φωτογραφίες αλλά στο τέλος θεωρώ οτι είμαι εντυπωσιασμένος.

Από φακούς έχω τους 14-30/4 , 24-70/4 , 50/1.8 και συμπλήρωσα με sigma 105 macro , samyang 12mm 2.8 fisheye, Tamron 70-200/2.8 G2 και τελευταία έβαλα και την Ζ50 στην τσάντα μου.

Στα αρνητικά του συστήματος, αρχικά οτι ο αισθητήρας πιανει σκόνη με το παραμικρό και τον έχω καθαρίσει ήδη 6 φορές σε ένα χρόνο , κάποιες ηλεκτρονικές ευκολίες που μου λείπουν απο την olympus , οπως το livetime και το livecomposition και η αργή υποστήριξη απο 3rd part κατασκευαστές.

Κάποια random δείγματα που έχω βγάλει με την Ζ6 και διάφορους συνδιασμούς . Καλώς σας βρήκα

Night games by dimitris dim, on Flickr

Thunderstorm by dimitris dim, on Flickr

arch stone bridge of Palaiokarias by dimitris dim, on Flickr

New Day by dimitris dim, on Flickr

first Milky way with little different editing by dimitris dim, on Flickr

Disney on Ice by dimitris dim, on Flickr

Καλώς όρισες.
Πολύ ωραία τα δείγματα σου δείχνουν αγάπη και μεράκι για τη φωτογραφία.

καλώς όρισες!! Οι φώτος σου πραγματικά υπέροχες!!!

Σας ευχαριστώ πολύ. Δραστήριο και ενδιαφέρον το φορουμ οσο διαβάζω με πολύ πληροφορία

Φιλε Δημήτρη σε καλωσορίζω και εκ μέρους της Δ.Ο. της κατηγορίας. Χαίρομαι που μας ανακάλυψες σε τουτη εδώ την γωνιά, μαζί γνωριζόμαστε χρόνια δεν χρειάζονται συστάσεις. Θα χαρούμε να συμμετέχεις εκτός απο τα τεχνικά νήματα και στην Gallery με τις όμορφες φωτογραφίες σου. Kαλή συνέχεια.

Καλώς ήρθες, πολύ ωραία τα δείγματά σου - όπως και οι υπόλοιπες στο Flickr! Περιμένουμε πλέον κι άλλες στις αντίστοιχες galleries!!!