Νikon Z8

Μόλις ήλθε αυτό.
Πρώτη φορά που λαμβάνω ειδοποίηση από Nikon Ευρώπης, ιδίως για κάτι τέτοιο όπως firmware update.
Βλέπω το πήραν πάρα πολύ σοβαρά το θέμα...
Ok ήταν λίγο σοβαρό εφόσον και αυτοί οι τρίτοι κατασκευαστές που έχουν πιο οικονομικούς φακούς από τους μαμά Ζ είναι ένας λόγος κάποιος να πάρει Ζ ή να παραμείνει σε Ζ επειδή είχε κάποιες έξτρα επιλογές, έπρεπε να το λύσουν.
Και επειδή κάποιοι δεν τα ψάχνουν όλα στο ίντερνετ κλπ, ήθελε να τους γνωστοποίησει ότι το θέμα λύθηκε για να ξέρουν τι να κάνουν οπότε έστειλε το εμαιλ.
Βασικά εγώ που έχω όλες τις μηχανές μου στη Νίκον δηλωμένες, πάντα οπότε βγαίνει κάποιο firmware update με ειδοποιούν, οπότε μπορεί και όλα τα παραπάνω που λέω να είναι εκτός πραγματικότητας και απλά να είναι η διαδικασία που γίνεται και σε μένα που λέω με ενημέρωση με εμαιλ για κάθε ενημέρωση λογισμικού.

Δε σου ήρθε παρόμοιο εμαιλ για το v3.0 firmware?

Edit:
Λογικά είναι το ίδιο Μάιλ με αυτά που δέχομαι εγώ για τις κάμερες που έχω δηλωμένες οπότε βγαίνει firmware άρα όλα τα παραπάνω περί τρίτων κατασκευαστών κλπ είναι άκυρα.

Attachments

• Screenshot_20250717-204845.png
    Screenshot_20250717-204845.png
    275.9 KB · Views: 9
  • Screenshot_20250717-204851.png
    Screenshot_20250717-204851.png
    255.9 KB · Views: 9
Last edited:
Ok ήταν λίγο σοβαρό εφόσον και αυτοί οι τρίτοι κατασκευαστές που έχουν πιο οικονομικούς φακούς από τους μαμά Ζ είναι ένας λόγος κάποιος να πάρει Ζ ή να παραμείνει σε Ζ επειδή είχε κάποιες έξτρα επιλογές, έπρεπε να το λύσουν.
Και επειδή κάποιοι δεν τα ψάχνουν όλα στο ίντερνετ κλπ, ήθελε να τους γνωστοποίησει ότι το θέμα λύθηκε για να ξέρουν τι να κάνουν οπότε έστειλε το εμαιλ.
Βασικά εγώ που έχω όλες τις μηχανές μου στη Νίκον δηλωμένες, πάντα οπότε βγαίνει κάποιο firmware update με ειδοποιούν, οπότε μπορεί και όλα τα παραπάνω που λέω να είναι εκτός πραγματικότητας και απλά να είναι η διαδικασία που γίνεται και σε μένα που λέω με ενημέρωση με εμαιλ για κάθε ενημέρωση λογισμικού.

Δε σου ήρθε παρόμοιο εμαιλ για το v3.0 firmware?

Edit:
Λογικά είναι το ίδιο Μάιλ με αυτά που δέχομαι εγώ για τις κάμερες που έχω δηλωμένες οπότε βγαίνει firmware άρα όλα τα παραπάνω περί τρίτων κατασκευαστών κλπ είναι άκυρα.
Όχι, πρώτη φορά λαμβάνω email από Νίκον.
Ποτέ πριν δεν είδα κάτι αντίστοιχο.

• Like
Reactions: stratigos24
ΥΓ. Σε κάποιον έκανε εντύπωση γιατί την ενημέρωση την έβγαλε η Νίκον και όχι η Ταμρον ..

Αφου το λαθος ηταν σε λαθος κωδικα που εγραψε η Νικον . Η Ταμρον γιατι να ανακατευτει.

Η Νικον εκανε την πατατα , η Νικον την διορθωσε ολα νορμαλ και μια χαρα.

• Like
Reactions: stratigos24
Συγχωρέστε καταρχήν τη noobικη πιθανόν ερώτηση αλλά έχω το εξής θέμα:

Με την Z8 στο 3.01 και τον Tamron 28 25 2.8 G2 έχω εντυπωσιακά θολές εικόνες στην συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων.

Τη μηχανή πρακτικά δεν την έχω δουλέψει σχεδόν καθόλου (το ίδιο και τον φακό) αλλά από την πρώτη μέρα που την δοκίμασα (με αυτόν τον φακό και με παλιότερα FW) παντα κάτι δεν μου πήγαινε καλά με την οξύτητα.

Δεν είχα ασχοληθεί λόγω έλλειψης χρόνου αλλά τώρα που τυχαίνει να να τη δουλεύω λίγο, έβαλα το 3.01, την έκανα reset, έβαλα το focus στο auto area AF και άρχισα να τραβάω έτσι χαζά.

Πχ στο παρακάτω screenshot (ναι ξέρω, μπακαλικο αλλά φαινεται αυτό που βλεπω στην οθονη της μηχανης και του υπολογιστή στο 400%) φαίνεται το focus area και πόσο θολή είναι η εικόνα (τραβηγμένη στα 3-5 μέτρα από το θέμα).

Κάποιες φωτο (υπό σχεδόν ίδιες συνθήκες) είναι πολύ καλύτερες (αλλά καμία όσο καθαρή έχω συνηθίσει με παλιότερες μηχανές που είχα).

Ξέρω ότι τα λέω λίγο μπακάλικα αλλά το πρόβλημα είναι τόσο εμφανές που κάτι «χοντρό» συμβαίνει ή μου διαφεύγει.

Attachments

• Screenshot 2025-08-01 at 23.49.05.png
    Screenshot 2025-08-01 at 23.49.05.png
    32.9 KB · Views: 20
Συγχωρέστε καταρχήν τη noobικη πιθανόν ερώτηση αλλά έχω το εξής θέμα:

Με την Z8 στο 3.01 και τον Tamron 28 25 2.8 G2 έχω εντυπωσιακά θολές εικόνες στην συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων.

Τη μηχανή πρακτικά δεν την έχω δουλέψει σχεδόν καθόλου (το ίδιο και τον φακό) αλλά από την πρώτη μέρα που την δοκίμασα (με αυτόν τον φακό και με παλιότερα FW) παντα κάτι δεν μου πήγαινε καλά με την οξύτητα.

Δεν είχα ασχοληθεί λόγω έλλειψης χρόνου αλλά τώρα που τυχαίνει να να τη δουλεύω λίγο, έβαλα το 3.01, την έκανα reset, έβαλα το focus στο auto area AF και άρχισα να τραβάω έτσι χαζά.

Πχ στο παρακάτω screenshot (ναι ξέρω, μπακαλικο αλλά φαινεται αυτό που βλεπω στην οθονη της μηχανης και του υπολογιστή στο 400%) φαίνεται το focus area και πόσο θολή είναι η εικόνα (τραβηγμένη στα 3-5 μέτρα από το θέμα).

Κάποιες φωτο (υπό σχεδόν ίδιες συνθήκες) είναι πολύ καλύτερες (αλλά καμία όσο καθαρή έχω συνηθίσει με παλιότερες μηχανές που είχα).

Ξέρω ότι τα λέω λίγο μπακάλικα αλλά το πρόβλημα είναι τόσο εμφανές που κάτι «χοντρό» συμβαίνει ή μου διαφεύγει.
Καταρχάς, έχεις άλλο φακό να δοκιμάσεις;
Κυρίως Νικον Ζ.
Για να αποκλείσεις θέματα με το σώμα.

Γιατί αυτό που δείχνεις είναι περίεργο, είναι τελείως εκτός φόκους σαν να μη λειτουργεί/επικοινωνεί καθόλου ο φακός με το σώμα.
Θεωρητικά οι ασυμβατότητες έχουν λυθεί, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
Κάνε άλλη μια φορά εγκατάσταση στο 3.01 δίχως φακό πάνω, ίσως το λύσει.

Ειδάλλως ίσως χρειαστεί να το δεις και με επίσκεψη σε κάποιο μαγαζί.

BTW: Έχω βάλει το 3.0 και 3.01 και κανένα θέμα με native Z φακούς και με FTZII και Nikon F mount.
Δυστυχώς δεν έχω tamron για Νίκον Ζ και έτσι δεν μπορώ να δω τι παίζει εκεί.

Δες μήπως και ο φακός θέλει κάποια ενημέρωση. Από εκεί και πέρα πρώτη δοκιμή είναι με άλλο φακό όπως γράφτηκε , πρέπει να εντοπίσεις από πού ακριβώς προέρχεται το πρόβλημα.

Αν χρειαστεί να δοκιμάσεις τον φακό σε άλλο σώμα και είσαι Αθήνα να σου δώσω το τηλ. γνωστού μου που έχει την Ζ8 με περασμένο το 3.01 να δεις αν και εκεί συμβαίνει

• Like
Reactions: spcav
την Z8 στο 3.01 και τον Tamron 28 25 2.8 G2 έχω εντυπωσιακά θολές εικόνες στην συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων.

Μια μικρη επεμβαση καθαριζεις με ενα μαλακο πανι τις επαφες καμερας και φακου μπας και ......

Αν επιμεινει που μαλλον θα επιμεινει το θεμα πεταγεσαι σε ενα καταστημα του κεντρου οπου εχουν διαφορους φακους για δοκιμες (παρε ενα τηλ να βεβαιωβεις οτι εχουν φακους μοντουρας Ζ ανοιχτους) και θα δεις δια της ατοπου απαγωγης τι γινεται.

Τον φακο ποτε τον πηρες και απο που ? (υποψιν το θεμα συνεργασιας της Nikon με την tamron λυθηκε με firmware της Nikon δεν εχει να κανει κατι η tamron οποτε δεν ειναι θεμα firmware φακου)

Thx για τις απαντήσεις.

1 και κάτι χρόνο είναι αγορασμένα και τα 2 από Ελλάδα οπότε είναι εντός εγγύησης (έχω λόγο να πάω στον Τσαγαρακη; )

Τις soft εικόνες τις είχα παρατηρήσει από την αρχή αλλά δεν είχα δώσει σημασία. Οπότε δεν πρέπει να είναι θέμα firmware.

Fw φακού επίσης είδα πριν λίγο ότι είχε βγάλει ένα αλλά χωρίς κανένα bug fix. Ηταν για επικοινωνία με το νέο tamron utility.

Εχω και άλλον Ζ φακό, θα δω και με αυτόν.

Κάποιες φωτό πάντως είναι σχετικά οκ (σίγουρα όχι με τέτοιο πρόβλημα αλλά και πάλι σχετικά soft)

Παίζει να είναι τπτ σε ρυθμίσεις;

Παίζει να είναι τπτ σε ρυθμίσεις;
Όχι (κάτοχος Z9, με το ίδιο μενού).

Το δείγμα που έχεις ανεβάσει είναι εντελώς ανεστίαστο, οπότε κάτι από τα δύο δεν δουλεύει σωστά.

Thx για τις απαντήσεις.

1 και κάτι χρόνο είναι αγορασμένα και τα 2 από Ελλάδα οπότε είναι εντός εγγύησης (έχω λόγο να πάω στον Τσαγαρακη; )

Αν είσαι εντός εγγύησης, προφανώς όχι.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Δοκίμασα λίγο πρόχειρα τώρα με έναν άλλον Ζ φακό που έχω και δεν μπόρεσα να αναπαράγω το πρόβλημα (και οι 2 φαίνονταν οκ - αν και όχι όσο κρίσπ θα περίμενα - ειδικά σε σχέση με την Z6 που είχα πριν)

Τι κρισπ βρε σεις, αν δεν είναι εστιασμένη η φωτογραφία εκεί που έχει επιλέξει ο χρήστης, φαίνεται συνήθως και σε thumbnail, που λέει ο λόγος. @spcav ανέβασε να δούμε καταρχήν, αν είναι θέμα εστίασης ή "softness" των φακών (ποιοι φακοί είναι συγκεκριμένα; )

• Like
Reactions: Kosh
Δεν αναφέρομαι στην φωτογραφία που ανέβασε ο @spcav αλλά στο ότι και με τον άλλο φακό Z που έχει η φωτογραφίες δεν του φαίνονται και τόσο crisp
Post 153

Δοκίμασα λίγο πρόχειρα τώρα με έναν άλλον Ζ φακό που έχω και δεν μπόρεσα να αναπαράγω το πρόβλημα (και οι 2 φαίνονταν οκ - αν και όχι όσο κρίσπ θα περίμενα - ειδικά σε σχέση με την Z6 που είχα πριν)
Είναι φωτό με ταχύτητες κλειστρου υψηλές ? Γιατί Ζ6 και Ζ8 δεν έχουν ίδια ανάλυση και το παραμικρό κούνημα στην Ζ8 θα το βλέπεις στην φωτό πολλαπλάσιο

Δες και τη σταθεροποίηση της μηχανής αν δουλεύει σωστά . Τράβα φωτο και με τους δύο φακούς με απαενεργοποιημενη τη σταθεροποίηση σε υψηλές ταχύτητες κλειστρου μην και επεμβαίνει αυτή και σου χαλάει τη φωτο αν τυχόν έχει θέμα συνεργασίας ή και συνολικό πρόβλημα , δηλ. μια να δουλεύει σωστά και μια όχι

Last edited:
  • Like
Reactions: gpapjohn
ακριβώς άλλο 45 άλλο 24 mpx

Το κούνημα της κάμερας είναι πιο ορατό

Εννοείται πως η φωτογραφία που ανέβηκε πιο πριν είναι εντελώς out of focus Το οποίο είναι διαφορετική περίπτωση