Νηστεία ;

την νηστεία την βλέπω και με άλλο μάτι ...
είναι ένα είδος διατροφής ώστε μα απαλλάσεται το σώμα από κάποια τρόφιμα για μερικές μέρες ( 40 μέρες τώρα , 15 μέρες τον Αυγουστο , 35 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ) που τελικά συντελεί στην μακροζωία του ανθρώπου ...
Οπως ακριβώς απαγορεύεται το χειρινό για τους μωεμεθανούς επειδή προκαλούσε εφνίδιους θανάτους στις περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες ...

την νηστεία την βλέπω και με άλλο μάτι ...
είναι ένα είδος διατροφής ώστε μα απαλλάσεται το σώμα από κάποια τρόφιμα για μερικές μέρες ( 40 μέρες τώρα , 15 μέρες τον Αυγουστο , 35 μέρες πριν τα Χριστούγεννα ) που τελικά συντελεί στην μακροζωία του ανθρώπου ...
Οπως ακριβώς απαγορεύεται το χειρινό για τους μωεμεθανούς επειδή προκαλούσε εφνίδιους θανάτους στις περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες ...

Δεν καπνίζουμε δηλαδή;

Re: Απάντηση: Νηστεία ;

Αυτο πρωτη φορα το ακουω..:confused:

Που οφειλεται κατι τετοιο ? Στη κακη συντηρηση λογω θερμοκρασιας ?

Η νηστεία στη θρησκεία μας σημαίνει εγκράτεια. Νηστεύω σημαίνει τιθασεύω τα "πάθη" μου, βρίσκω τη δύναμη να πεινάσω, να απέχω από ¨ηδονές", να επικρατήσει ο νούς πάνω στο σώμα.

Aκριβως. Δεν εχει νοημα να σκαμε στα καλαμαρακια και στις γαριδες, να βαραμε και 3-4 μπυρονια και μετα να εχουμε την ψευδαισθηση οτι νηστευουμε. Νηστεια σημαινει εγκρατεια και ισορροπια που πιστευω πως ειναι 2 απο τα σημαντικοτερα πραγματα που διδασκει ο Χριστιανισμος.

+ του οτι αποτελει μια πολυ καλη ευκαιρια για αποτοξινωση και υγιεινη διατροφη.

Παρακολούθησαν στην τηλεόραση νηστίσιμες συνταγές με μπεσαμέλ από γάλα σόγιας...
Έλεος!!!

Γάλα σόγιας , γύρος από σόγια , πίτσα με νυστίσιμο κασέρι , μπιφτέκι λαχανικών , σουτζουκάκι λαχανικών (!) και άλλα πολλά επιστρατεύονται στο πνεύμα της νηστείας
Αλλά από νηστεία της ψυχής ελάχιστοι..

Αν δεν σου βγαίνει από μέσα σου , να απέχεις από ορισμένες πολυτέλειες της ζωής , άστο , μην το κάνεις
Ποτέ δεν κατάλαβα και εγώ το "εγχειρίδιο" πίστης που μας πουλάνε τόσα χρόνια . Ελιές κάνει , λάδι δεν κάνει . Ταραμάς κάνει , αυγά δεν κάνει . Την τάδε Κυριακή κάνει να φας γαλα και τυρί , τις άλλες όχι
Ποιός τα καθιέρωσε αυτά στα δύο χιλιάδες χρόνια που πέρασαν δεν ξέρω
Εκτός και αν μαζί με τα 4 ευαγγέλια έχουμε και τον τσελεμεντέ του Ιωάννη

Προσωπικά νηστεία κρατώ μόνο την Μεγάλη βδομάδα (με εξαίρεση φέτος που δεν το ένιωσα καθόλου , λόγω αυξημένης εργασιακής πίεσης)

Last edited:
Πάντως πληροφοριακά να αναφέρω ότι το Μεγάλο Σάββατο δεν πρέπει να καταναλώνουμε λάδι και κρασί μέχρι την ώρα της ανάστασης.
Αυτό το τηρούσα σχολαστικά από παιδί που έβαζα κουλουράκια στην τσέπη μου και με το που ακουγότανε το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» τα μπουκωνόμουνα με βουλιμία.
Αυτό κράτησε μέχρι που πήγα στρατιώτης στα 25 μου και σταμάτησε μια Μεγάλη Παρασκευή του 69 στην Αλεξανδρούπολη, όπου για πρώτη μου φορά έφαγα εκείνη την ημέρα μπριζόλες και από τότε τέρμα η νηστεία.
Το γιατί... είναι άλλη ιστορία.

Αυτό το "δεν πρέπει" είναι το παρεξηγημένο κομμάτι της υπόθεσης.
Για άλλους είναι σοβαρό και ιερό και για άλλους είναι απλά δεισιδαιμονίες.
Σε τελική ανάλυση ο καθένας κάνει ότι του αρέσει.
Μεγάλα παιδιά είμαστε.

Πάντως τη μία φορά που νήστεψα στη ζωή μου (κανονικά 40κάτι μέρες που διαρκεί η Σαρακοστή τελείως βίγκραντ-ούτε γαλακτοκομικά) μπορώ να πω ότι ξαναένιωσα! Είχα χάσει καμια 10αριά κιλά, είχα αποτοξινωθεί για τα καλά, και γενικότερα ένιωθα ελαφρύτερος. Βέβαια είχα χάσει και σε φυσικές δυνάμεις αρκετά, αλλά ψυχικά ένιωθα πιο δυνατός που κατάφερα να τιθασεύσω τις ορέξεις μου. Το πραγματικό πρόβλημα όμως ξεκίνησε μετά τη νηστεία όπου απαιτείται συνέχιση της εγκράτειας. Αντι γι αυτό οι περισσότεροι πέφτουμε πάλι με τα μούτρα στο φαί.

Αυτό ακριβώς.Αυτά που μετέχουν στη νηστεία, είναι μέρος της μεσογειακής διατροφής.

Δεν νομίζω κανένας να μην έχει φάει κάποιο από τα όσπρια ή κάποιο λαδερό.Τώρα θα μου πείτε δεν είναι ακριβώς νηστήσιμα, αλλά είναι μέρος της διατροφής μας.Ακόμα και σε περιόδους μη νηστείας, αν θέλουμε μπορούμε να τρώμε σωστά.

εαν της νηστειας δεν επεται πνευματικη διεργασια,τοτε δεν υπαρχει ''πραγματικος'' λογος να την εφαρμοζουμε,η νηστεια ειναι προετοιμασια γι αυτο που θ'ακολουθησει(οχι φαγοποτι και γλεντι βεβαια!).

Παντως εγω ακομα περιμενω αν θα μας πει κανεις γιατι μπορεις να φας ελιες και οχι λαδι στη νηστεια...?

Παντως εγω ακομα περιμενω αν θα μας πει κανεις γιατι μπορεις να φας ελιες και οχι λαδι στη νηστεια...?

Οι ελιές είναι καρπός.
Το λάδι το παίρνουμε μετά από κατεργασία. Σπάμε τους καρπούς κλπ κλπ...
Τουλάχιστον έτσι μου έχει πει παπάς που ρώτησα.

Βέβαια όταν τον ρώτησα γιατί μπορούμε να πιούμε κρασί ή να φάμε ψωμί αφού πάλι σπάμε τους καρπούς και τους κατεργαζόμαστε δεν ήξερε να απαντήσει... :BDGBGDB55:

Εγώ προτιμώ την κινέζικη νηστεία. Δεν τρως και δεν κάνεις τίποτα το οποίο σε ευχαριστεί... (ξεχνάς sex drugs and rock n' roll για 40 ημέρες :flipout:)

Η κινέζικη νηστεία δεν τηρείται πλέον ούτε από τους κινέζους.
Την έχουν καταβρεί με τις παντσέτες και τις καταναλώνουν με βουλιμία.
Άσε που άρχισαν να παχαίνουν κι αυτοί εδώ που ήρθαν.
Οι κινεζούλες είναι πλέον "τροφαντές" και όχι ισχνές όπως τότε που πρωτοήρθαν.

Ε κάτσε βρε και εσύ!
Βγάζεις τη σχάρα κάθε λίγο και λιγάκι σε κοινή θέα, ρίχνεις και τις πανσέτες πάνω, τι θες να κάνουν και αυτοί; Άνθρωποι είναι! :flipout:

Το AvClub προειδοποιεί
Η συνύπαρξη στην ίδια περιοχή με τον Μιχάλη μπορεί να καταστρέψει τα ήθη και τα έθιμα του τόπου σας...