Νομιζω ειμαι σιγουρος........

Απάντηση: Re: Νομιζω ειμαι σιγουρος........

@Dalanik ενας παππους μου το ειπε πριν χρονια 80+ ηταν .σε μια περιοδο που μου αρεσε να μιλω με γεροντες

Προσωπικα το αποφευγω ,οχι γιατι οπως ειπε ο παππους ειναι το ρημα του "μπιπ" αλλα γιατι η γλωσσα μας ειναι πλουσιοτατη και προτιμω αλλα ρηματα -πιστευω η θελω ναπιστευω- θεωρω- κλπ , κυριως γιατι το ακουω πολυ συχνα δουλευοντας με νεαρα παιδια (αλλα και απο ενηλικες) κυριως σαν δικαιολογια ,και σε τετοιες καταστασεις δεν το δεχομαι μερικα παραδειγματα προς σχολιασμο

Καποια στιγμη σε παρεα στην θαλασσα φιλος βουτηξε και το νερο ηταν ρηχο και καρφωθηκε στην αμμο(ευτυχως) ,οταν τον ρωτησαμε "ρε συ τι εκανες" απαντησε "νομιζα πως ηταν βαθεια τα νερα"

Συγκρουση αυτοκινητων "ρε συ γιατι δεν σταματησες;" απαντηση "νομιζα πως θα σταματαγε"
Δεν μου αρεσει και ας νομιζετε οτι θελετε :ernaehrung004:

Βudda νομίζω ότι καλό είναι να λές αυτό που σκέφτεσαι. Αν γενικότερα αξίζουμε σαν άνθρωποι αυτό με τον καιρό θα εκτιμηθεί αν όχι, όσο και να προσπαθούμε με "σωστές" λέξεις, δεν... Για μένα είναι δευτερεύον ζήτημα.

Προσωπικά δεν μου αρέσουν τα τυπικά (πιθανόν και να μην τα καταφέρνω...) :grinning-smiley-043 -bye-

Αν και δεν βρισκω ιδιαιτερη αξια στο να επεκταθουμε ιδιαιτερα σε αυτο το θεμα θα συνεισφερω λεγοντας πρωτα απόλα οτι η λεξη νομιζω ειναι επισημη λεξη του Ελληνικου λεξιλογιου με αρχαιοελληνικη ριζα και με μεγαλη χρηστικη αξια. Προκυπτει απο τη φραση "γνωμη κομιζω" και εχει δυο εννοιολογικες προσεγγισεις , έχω τη γνωμη-πιστευω χωρίς όμως να δηλώνω απόλυτη βεβαιότητα με χρηση ενεστωτα και θεωρω μάλλον λανθασμένα με χρηση παρατατικου ή αοριστου.
Ο γερος φιλε Budda που στο ειπε αυτο προφανως εκανε μια φιλοσοφικη μεταφορα εννοωντας οτι πρεπει να ζητουμε την γνωση και οχι την ημιμαθεια, την αποδειξη και οχι την εντυπωση και δεν εννοουσε (αλλιως θα ηταν αυτος ο μ@%@#ς ) την ανοησια της υπαρξης της λεξεως η οποια οπως ειπα εχει τεραστια χρηστικη σημασια και απανταται εννοιολογικα σε ολες τις γλωσσες του κοσμου. Στο δικαστηριο δεν γινεται αποδεκτη γιατι ο νομος ζητει την αποδειξη και οχι την εντυπωση ή την γνωμη. Παντως επειδη η γνωμη ειναι σεβαστη ειναι σεβαστη και αποδεκτη και η λεξη.

Αν και δεν βρισκω ιδιαιτερη αξια στο να επεκταθουμε ιδιαιτερα σε αυτο το θεμα θα συνεισφερω λεγοντας πρωτα απόλα οτι η λεξη νομιζω ειναι επισημη λεξη του Ελληνικου λεξιλογιου με αρχαιοελληνικη ριζα και με μεγαλη χρηστικη αξια. Προκυπτει απο τη φραση "γνωμη κομιζω" και εχει δυο εννοιολογικες προσεγγισεις ,έχω τη γνωμη-πιστευω χωρίς όμως να δηλώνω απόλυτη βεβαιότητα με χρηση ενεστωτα και θεωρω μάλλον λανθασμένα με χρηση παρατατικου ή αοριστου.
Ο γερος φιλε Budda που στο ειπε αυτο προφανως εκανε μια φιλοσοφικη μεταφορα εννοωντας οτι πρεπει να ζητουμε την γνωση και οχι την ημιμαθεια, την αποδειξη και οχι την εντυπωση και δεν εννοουσε (αλλιως θα ηταν αυτος ο μ@%@#ς ) την ανοησια της υπαρξης της λεξεως η οποια οπως ειπα εχει τεραστια χρηστικη σημασια και απανταται εννοιολογικα σε ολες τις γλωσσες του κοσμου. Στο δικαστηριο δεν γινεται αποδεκτη γιατι ο νομος ζητει την αποδειξη και οχι την εντυπωση ή την γνωμη. Παντως επειδη η γνωμη ειναι σεβαστη ειναι σεβαστη και αποδεκτη και η λεξη.

Ετσι ειναι και να ενα παραδειγμα
"Νομιζω οτι πολυ σωστα το εθεσες Σταυρο "
Εξακολουθω βεβαια να προτιμω το
"Πιστευω/Θεωρω/Γνωμη μου ειναι οτι πολυ σωστα το εθεσες Σταυρο"