Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

VetNik

AVClub Addicted Member
1 February 2008
1,498
προσφατα δοκιμασα να στησω το συστημα μου σε ενα μικροτερο δωματιο διαστασεων 3,2χ2.8χ3.00.
διαβαζωντας αρκετα και ψαχνωντας στο δικτυο βρηκα εκπληκτικα αρθρα και τονους πληροφοριων, ακομα και μεσα στο avclub.
παρολα αυτα εντυπωση μου εκανε μια απλοποιημενη κατευθυνση που δινει ο Ethan Winer της realtraps και ονομαζει "νομος του 38%".
ειναι ισως μια απλοποιηση και εφαρμογη στην πραξη των ατελειωτων κανονων που καθοριζουν την ακουστικη συμπεριφορα και αλληλεπιδραση ηχειων-χωρου.
επειδη δεν το ειχα ξαναδει γραμμενο ετσι, τοσο απλα, το παραθετω και εδω...

ο νομος ειναι απλος.
λεει πως ξεκιναμε να στηνουμε τα ηχεια αρχιζοντας απο την θεση ακροασης!
η θεση ακροασης πρεπει ιδανικα να ειναι στο 38% απο τον εμπρος η πισω τοιχο.
εκει οι ακυρωσεις κλπ ειναι οι λιγοτερες δυνατες.
στη συνεχεια στηνουμε τα ηχεια σε ισοπλευρο τριγονο με βαση την θεση αυτη.

art_room-setup1.gif

http://www.realtraps.com/art_room-setup.htm

THE 38 PERCENT RULE

The placement method used here is based on the "38 percent rule" which theorizes that the best listening position is 38 percent into the length of the room, when measured from either the front or rear wall. This offers the best compromise of peaks versus nulls for any given room size. For 2-channel listening you'll get the flattest low frequency response by sitting 38 percent of the way back from the front wall. However, this is not practical in many home theaters, especially those with large screens, because that puts you too close to the screen. Fortunately, you can get the same benefit by sitting 38 percent of the room length when measured from the rear wall.

στην προσπαθεια μου αυτη με βοηθησε ενα εκπληκτικο εργαλειο,
το XTZ Room Analyzer.

image.php

αφου εξοικιοθηκα λιγακι μαζι του (κανα μηνα!!!) μετροντας και παιζοντας, εκανα την πρωτη μου μετρηση με τα ηχεια στο νεο δωματιο και στην θεση που ακουγα εδω και λιγους μηνες.
τα αποτελεσματα...

x200.jpg

πανικος!!

διαβασμα, ατελειωτες σελιδες ακουστικης επειδηξης γνωσεων και room treatments... και τελικα βρηκα το αρθρο του μπαρμπα Ethan...

στησιμο μετρηση και....

bb200.jpg

να σημειωσω πως εχουν χρησιμοποιηθει και στις δυο περιπτωσεις απορροφητικα υλικα στην πρωτη πλαγια αντανακλαση και υποτυπωδης μπασοπαγιδα σε 2 γωνιες.
με αυτα και χωρις αυτα σε μετρηση, οι διαφορες ειναι μικρες, λογω φυσικα της μη ικανοποιητικης τους κατασκευης (rikofon κλπ...)

στο διαταυτα...
το xtz ειναι εκπληκτικο εργαλειο για το κοστος του.
και χωρις αυτο μια χαρα θα κανετε την δουλεια σας. εαν το αγορασετε ομως να ξερετε πως θα σας "αναγκασει" να διαβασετε, να δοκιμασετε και τελος να μετρησετε και να καταγραψετε αυτο που ακουτε.
η μεγαλυτερη μου ικανοποιηση ηταν πως οταν δοκιμαζα τυφλα και χωρις να ξερω τον νομο 38% καθομουν πισω απο την ιδανικη θεση. οταν μετακινιομουν λιγο εως αρκετα προς τα εμπρος, ολα ακουγονταν καλυτερα.
αδαης και απειρος νομιζα πως γινεται επειδη πλησιαζα τα ηχεια, οποτε ολα θεωρουσα πως ακουγονται ποιο μεγαλα-καθαρα κλπ κλπ
τωρα ξερω!

τελος, τα φορουμ ειναι τοπος ανταλλαγης εμπειριων.ουτε επιδειξης γνωσεων ουτε ανταλλαγης φημων που ακουμε στο δικτυο.
καλο ειναι να εχουμε τις γνωσεις για να αξιολογουμε τις εμπειριες.
γραφτε τις εμπειριες σας και φροντιστε να εχετε τις γνωσεις να κρινετε και να κριτηκαρετε των αλλων.
καθε κριση δεκτη.
ελπιζω να βοηθησα.
Νικος

Re: Απάντηση: Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

φυσικά και βοήθησες αγαπητέ!

Πόσο βγήκε το XTZ? δουλεύει και σε δίπολα?

ευχαριστω.
βγηκε 190ε απο την locationhiend φυσικα.
το "παιδι" εκει πολυ εξυπηρετικο, ακουσαμε και ενεργα atc50αρια με weiss202, καλα ηταν, δυστυχως δεν ηταν εκει ο κ Θεμης να τον γνωρισω και απο κοντα.

σωστη παρατηρηση για την παραλειψη μου.
οι μετρησεις εγιναν με το μικροφωνο στην θεση ακροασης. ειναι το "σημειο" που μας ενδιαφερει παρολο που θεωρητικα ο χωρος πρεπει να "δονειτε" ενιαιος και να ειναι ολος φλατ κλπ που θα διαβασετε στo δικτυο κατι που δεν ειναι ευκολα εφαρμοσιμα ουτε σε studio...
οσο για τα διπολα, θα ηθελα να ειχα τα martin logan μου να τα μετρησω! η μετρηση στο sweet spot θα γινει χωρις προβλημα και στα διπολα. τα διπολα εχουν προβλημα οταν θελεις να μετρησεις την αποκριση τους και βαζεις το μικροφωνο σε μικρη αποσταση ωστε να εξαλειφεις οσο μπορεις το χωρο. εκει το οπισθιο κυμα μας τα μπερδευει λιγο τα πραγματα..
(δεν ειμαι ειδικος μετρησεων ετσι? ενας απλος χρηστης ειμαι...)

Ωραίος Vetnik!

Γιατί να μη δουλεύει με δίπολα κλπ?

θενκσ
θελει προσοχη οταν θες να το χρησιμοποιησεις για μετρηση του ιδιου του διπολου ηχειου σε μικρη αποσταση απο αυτο λογω του οπισθιου κυματος.

Ωραία παρουσίαση και ωραία εμπειρία!
Thanks VetNik!

Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα θα δικαίωσε φαντάζομαι τους κόπους
σου..Μπορείς να μας το περιγράψεις?

Ωραία παρουσίαση και ωραία εμπειρία!
Thanks VetNik!

Το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα θα δικαίωσε φαντάζομαι τους κόπους
σου..Μπορείς να μας το περιγράψεις?

αλλο θεμα.. εν αναμονη στην παρουσιαση συστηματων...

τωρα εαν ενοεις την διαφορα αναμεσα στις δυο θεσεις ακροασης, αυτο που ακουσα ηταν κυριως ποιο δυνατο και δεμενο μπασο. επισης λιγο ποιο καθαρες φωνες.

...τωρα εαν ενοεις την διαφορα αναμεσα στις δυο θεσεις ακροασης, αυτο που ακουσα ηταν κυριως ποιο δυνατο και δεμενο μπασο. επισης λιγο ποιο καθαρες φωνες.

Αυτό εννοώ!..Οκ!

´Οποτε είσαι έτοιμος περιμένουμε την επίσημη παρουσίαση του όλου
συστήματος..

Νίκο, μπράβο σου που το ψάχνεις το θέμα και μας αναφέρεις τα αποτελέσματα.
Ερώτηση.
Τα σχέδια του Καρντάση νομίζω - δεν τα έχω προχειρα να τα δώ - , τα ίδια δεν λένε ? Να τηρήται δηλαδή η αναλογία 1 προς 1,6 ?

Για την ιστορία και οποιος ενδιαφερεται
To 38% δεν ειναι τυχαίο, εκφράζει τη χρυση τομή και συνανταται στη φυση και στην ακουστική.
εκφραστηκε από τον Πυθαγόρα μαζί με τους ρητούς αριθμούς
εκφραζει την σωστη ''μοιρασια'' σε ενα ευθύγραμμο τμήμα.
ο λόγος το μεγαλου κομματιου προς το μικρό ειναι ισος με το λόγο ολοκληρου του τμήματος προς το μεγάλο.
Για οποιοδήποτε ευθύγραμμο τμήμα οι λογοι αυτοί ειναι σταθεροί και ισοι με 1,618*
δηλαδή το μικρό κομματι ειναι το 38% ολου του τμήματος.
ναυτίλος (μαλάκιο), αστερι με πεντε κορυφές (πενταλφα) και πολλά αρχιτεκτονικά κατασκευασματα ειναι βασισμένα σε αυτη τη αρχή π.χ. Παρθενωνας.
Ο λόγος 1,618 ειναι το πηλίκο δυο διαδοχικών αριθμών φριμπονατση, εφαρμογή μεχρι στα χρηματηστηριακά.

* a, b τα μέτρα των δύο τμημάτων
a/b=(a+b)/a=φ......a=bφ......φ^2 -φ-1=0.....πραγματική ρίζα φ=1,618.....a+b=2,618b.....(αν a+b=100%)......b=38% του a+b

σωστοι και οι δυο.
τιποτα δεν ειναι τυχαιο. ολα περιγραφονται αναλυτικα και εξηγουνται για οποιον εχει ορεξη για διαβασμα...
αυτο που ηθελα να τονισω ειναι η απλοποιημενη εφαρμογη ολως των παραπανω και μαλιστα με μετρημενο το αποτελεσμα της, εστω και ερασιτεχνικα/χομπιστικα!
χαιρομαι για την ανταποκριση...
Νικος