Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

Δημήτρη ειναι μέτρηση χώρου με τη συγκεκριμένη τοποθετηση και οχι ηχείου
γιαυτό αναφερω για μετρηση fullrange στο ΧΤΖ που ειναι για το ηχείο

μη τον κατηγορεις τον ανθρωπο
εδειξε οτι η τοποθετηση και η θεση ακρόασης ειναι βασικό
η κυματική αλλωστε ειναι ιδια ειτε προκειτε για Tidal ειτε προκειτε για Koda
Χιουστον λαμβάνει???
αλλαξε χωρο...θα σου ερθει πιο φθηνα:BDGBGDB55:

μη τον κατηγορεις τον ανθρωπο
εδειξε οτι η τοποθετηση και η θεση ακρόασης ειναι βασικό
η κυματική αλλωστε ειναι ιδια ειτε προκειτε για Tidal ειτε προκειτε για Koda

Σωστό..

Τα ίδια συμπεράσματα είχα βγάλει και εγώ όταν την έψαχνα για το sub μου..

Mια που αναφερθηκε παραπάνω το θεμα για τα διπολα.
Γνωστό περιοδικό μετρησε δίπολα ηλεκτροστατικά υψους 220cm στο ενα μετρο και εβγαλε ευαισθησία 77dB!!!!
Προφανώς το νούμερο ειναι σωστό αλλά η μέτρηση δεν ειναι πραγματική.
Μετρησαν μόνο ενα μικρό ποσοστό της μεμβρανης καθως ο ηχος πάνω από καποιες συχνότητες ´διαδίδεται σχεδόν ευθύγραμμα και στις χαμηλότερες η απόσταση από τις ακρες του πανελ ειναι πολύ μεγαλύτερη από το ενα μετρο.
Προφανώς ο Λογοθετης γελαγε.
Η πραγματική ευαισθησία του συγκεκριμένου πάνελ ειναι 83-86db αναλογα και των ανακλάσεων του χώρου (στα διπολα ειναι σημαντικές, δεν μειωνεται η ενταση ~6dB ανα μετρο οπως στα μονόπολα)

Last edited:
Απάντηση: Re: Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

πανικος!!

διαβασμα, ατελειωτες σελιδες ακουστικης επειδηξης γνωσεων και room treatments... και τελικα βρηκα το αρθρο του μπαρμπα Ethan...

στησιμο μετρηση και....

bb200.jpg

Μετά τους 250 κύκλους πως πάει;

παιδια τα ηχεια ειναι τα kef reference 201/2
(δεν εχω κανενα προβλημα να πω ποια ειναι, τα οδηγαει pass x150.5 με καλωδια synergistic research)

η ανηχοικη μετρηση τους ειναι αυτη.

db.jpg

η δικια μου μετρηση ειναι στην θεση ακροασης και οταν μπορεσω θα σας γραψω αναλυτικα γενικα για τον χωρο και την φουλ ρειντζ μετρηση.
εχω πολλα προβληματα που προσπαθω να λυσω...

παντως το xtz θεωρειτε ποιο ακριβες οταν μετραει ως τα 200. μετα χανει λιγακι σε ευαισθησια, κατα τον κατασκευαστη.νομιζω πως τα 16φλατ ειναι σχεδον αδυνατο και απλως υπαρχει καποια συνεργεια με τον χωρο στο συγκεκριμενο σημειο ακροασης!! εμενα με κανει παντως...

Last edited:
Re: Απάντηση: Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

Απόλυτα σεβαστό..

Αλλά έστω για το smoothing? :rolleyes:

το χτζ εχει διαφορες καμπυλες. η συγκεκριμενη ειναι η anechoic...
δεν κανω επιδειξη, τις διαφορες στην θεση ακροασης-στησιμο ηχειων θελω να τονισω...

Πολυ ενδιαφερον, αλλα δυσκολο να εχει εφαρμογη στα περισσοτερα σαλονια. Χρειαζονται τουλαχιστον 10 μετρα μηκος για να εχεις 3,8 μετρα θεση ακροασης απο τον τοιχο.
Στο δικο μου σαλονι που ειναι 5 μετρα μηκος, και τα ηχεια απεχουν 1 μετρο απο τους πισω τοιχους θα επρεπε να καθομαι 75 εκατοστα απο τα ηχεια:smash:

Πολυ ενδιαφερον, αλλα δυσκολο να εχει εφαρμογη στα περισσοτερα σαλονια. Χρειαζονται τουλαχιστον 10 μετρα μηκος για να εχεις 3,8 μετρα θεση ακροασης απο τον τοιχο.
Στο δικο μου σαλονι που ειναι 5 μετρα μηκος, και τα ηχεια απεχουν 1 μετρο απο τους πισω τοιχους θα επρεπε να καθομαι 75 εκατοστα απο τα ηχεια:smash:

μπορεις να εχεις και 3.8 απο τον εμπρος τοιχο.

Στα 5 μέτρα μήκος δωματίου η θέση ακρόασης πρέπει να είναι 1,9 μέτρα είτε από τον μπροστά είτε από τον πίσω τοίχο, έτσι δεν είναι?

Οπότε με ένα μέτρο απόσταση των ηχείων από το μπροστά τοίχο μιλάμε για μια απόσταση θέσης ακρόασης από τα ηχεία (5-1,9-1=) 2,1 μέτρα... σωστά?

Λάθος το παραπάνω... sorry!

Aς πούμε ότι το μήκος του δωματίου είναι (X) και η θέση ακρόασης απέχει (X1) από τον πίσω τοίχο και (X2) από τον μπροστά τοίχο.

Θα ισχύει ότι X=X1+X2 επίσης ότι X1=38/100*X2

Άρα Χ=(38/100)Χ2+X2 => X=(138/100)X2 => X= 1,38*X2 => X2 = X/1,38

Δηλαδή για δωμάτιο 10 μέτρα απόσταση από τον προστά ή τον πίσω τοίχο είναι X2=10/1,38=> X2= 7,25μέτρα.

Για 8μ->5,8μ, για 6μ->4,35μ, για 5μ->3,62 και για 3μ->2,17

Επειδή το μετάφρασα ας το δούμε και στα Ελληνικά.

Η μέθοδος τοποθέτησης που χρησιμοποιείται εδώ είναι με βάση τον "κανόνα 38 τοις εκατό" ο οποίος θεωρεί ότι η καλύτερη θέση ακρόασης είναι στο 38 τοις εκατό του μήκους του δωματίου, όταν αυτό μετράται είτε από τον εμπρόσθιο ή τον οπίσθιο τοίχο.

Αυτό προσφέρει τον καλύτερο συμβιβασμό των κορυφών έναντι των μηδενικών τιμών για κάθε δεδομένο χώρο.

Για την ακρόαση δικάναλου προγράμματος θα πάρετε την πιο ομαλή απόκριση χαμηλών συχνοτήτων εάν η απόσταση της θέσης ακρόασης από το μπροστά τοίχο είναι 38 τοις εκατό του μήκους από τη θέση ακρόασης ως το πίσω τοίχο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πρακτικό σε πολλές Home Theater υλοποιήσεις, ιδιαίτερα εκείνων με μεγάλη οθόνη, επειδή σας βάζει πάρα πολύ κοντά στην οθόνη. Ευτυχώς, μπορείτε να έχετε τα ίδια αποτελέσματα αν τοποθετήσετε την θέση ακρόασης 38% του μήκους του δωματίου, όταν αυτό μετράται από το πίσω τοίχο.

Αν δεν είναι λάθος η μετάφραση τότε ισχύει ότι (x1)=38/100(x2) έτσι δεν είναι? Που είναι το λάθος?

Last edited:
sorry αν αναφερει το 38% της απόστασης της θεσης ακρόασης από τον πίσω τοίχο εχεις δικιο
10μ....7,25μ
αλλά ειναι διαφορετικό από αυτό που αναφερε στην αρχή ο Νίκος
οχι οτι θα μαλωσουμε τωρα :-))
συμφωνα με αυτα που παραθετει ειναι 38% του συνόλικού μηκους

Υ.Γ. απλά για να ισχύει η χρυση τομή...

Last edited: