Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

Όχι βρε τι να μαλώσουμε. Εγώ από περιέργια ασχολήθηκα.

Στο σπίτι μου είναι όλα λάθος!!!

Σε δωμάτιο 3,8x6,25 ο προσανατολισμός είναι στη μικρή διάσταση και η θέση ακρόασης είναι 30-40 πόντους από το τοίχο...:music-smiley-005:

Είναι γνωστό ότι οι χαμηλές μεταδίδονται περισσότερο μέσω των τοίχων όπότε έχει λογική η μεγάλη απόσταση από τους τοίχους. Και φυσικά αυτό εύκολα διαπιστώνεται στην πράξη, όταν ακούω ένα μέτρο πιο μπροστά...

Από την άλλη όμως δε μπορεί να μη παίζουν ρόλο τα υπόλοιπα στοιχεία.
Αν για πάράδειγμα δεν υπάρχει ο ένας πλαινός τοίχος???
Τι αποροφητικά και τι μπασοπαγίδες... Έχετε βάλει ηχείο, με εξάτμιση πίσω, μπροστά από τζάκι?:ADFADF1:

-bye-

και μετα απο ολα αυτα το αποτελεσμα ειναι το ιδιο.

38% των 5 μετρων ειναι 1.9 αλλα επειδη ειναι πολυ κοντα μας βολευη

περισσοτεερο το 3.1.

Απάντηση: Re: Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

http://www.realtraps.com/art_room-setup.htm

THE 38 PERCENT RULE

The placement method used here is based on the "38 percent rule" which theorizes that the best listening position is 38 percent into the length of the room, when measured from either the front or rear wall. This offers the best compromise of peaks versus nulls for any given room size. For 2-channel listening you'll get the flattest low frequency response by sitting 38 percent of the way back from the front wall. However, this is not practical in many home theaters, especially those with large screens, because that puts you too close to the screen. Fortunately, you can get the same benefit by sitting 38 percent of the room length when measured from the rear wall.

Νope! 3,6 μέτρα... Διαβάστε τα blue/bold letters.

:ernaehrung004:

Αν κοιταξετε το σχεδιαγραμμα του πρωτου post θα δειτε οτι ειναι ανεφικτο σε σαλονι κατω απο 10 αντε 8 μετρα. Εκτος αν μιλαμε για near field ακροασεις.

Αν κοιταξετε το σχεδιαγραμμα του πρωτου post θα δειτε οτι ειναι ανεφικτο σε σαλονι κατω απο 10 αντε 8 μετρα. Εκτος αν μιλαμε για near field ακροασεις.

παλι δεν καταλαβες.

μπορεις να καθεσαι 1.9 μετρα απο τον πισω τοιχο η 3.1 μετρα απο τον εμπρος τοιχο οποτε 2.1 μετρα απο τα ηχεια σου.παλι κοντα ειναι αλλα οχι και 75 εκ.

νικο και εδω 40αρια βαραει.

Παιδιά κανένα πρόβλημα, αλλά εδώ 38 percent of the way back from the front wall. λέει 38% της απόστασης από το σημείο θέασης ώς το πίσω τοίχο. Άρα όχι το 38% του μήκους του δωματίου...

Πιθανόν να λείπει ένα κόμα στο "back"... γι' αυτό μπερδευόμαστε - και εγώ το ίδιο έκανα αν δείτε προηγούμενο post αλλά κάθησα και το έγραψα στα Ελληνικά γιατί κάτι δε μου πήγαινε καλά.

Αν έλεγε το 38% όλου του μήκους του δωματίου θα έγραφε "38 percent of the length of the room" και όχι αυτό που γράφει...

Όπως και να έχει πάντως οι υπόλοιπες συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν. Μόνο ένας χώρος που σχεδιάστηκε από το μηδέν για ακροάσεις και προορίζεται μόνο γι' αυτό το σκοπό μπορεί να τις εκπληρωσει.
Το μάθημα σήμερα λέει "περισσότερο μακριά από το τοίχο" τουλάχιστον μακρύτερα απ' ότι πίστευα εγώ...

:grinning-smiley-043-bye-

Μάλλον λάθος κάνω...

Στο αρχικό σχέδιο ο υπολογισμός που κάνει είναι το 38% όλου του δωματίου...

Πολύ κακογραμμένο κείμενο...

παιδια τα ηχεια ειναι τα kef reference 201/2
(δεν εχω κανενα προβλημα να πω ποια ειναι, τα οδηγαει pass x150.5 με καλωδια synergistic research)

η ανηχοικη μετρηση τους ειναι αυτη.

db.jpg

η δικια μου μετρηση ειναι στην θεση ακροασης και οταν μπορεσω θα σας γραψω αναλυτικα γενικα για τον χωρο και την φουλ ρειντζ μετρηση.
εχω πολλα προβληματα που προσπαθω να λυσω...

παντως το xtz θεωρειτε ποιο ακριβες οταν μετραει ως τα 200.

Τα περισσότερα "μετρητικά" όχι μόνο το δικό σου.
Για τη δουλειά που το θές και το κόστος του , είναι μια χαρά.

Μπορείς αργότερα να πέσεις και στα "βαριά" πχ ARTA, με καλό/καλιμπραρισμένο μικρόφωνο και πολύ διάβασμα βέβαια και να φτάσεις να κάνεις αξιόλογες μετρήσεις (όσο αυτό είναι εφικτό σε οικιακό χώρο)

Re: Απάντηση: Νομος του 38% και XTZ στην πράξη...

Μάλλον λάθος κάνω...

Στο αρχικό σχέδιο ο υπολογισμός που κάνει είναι το 38% όλου του δωματίου...

Πολύ κακογραμμένο κείμενο...

μην αγχώνεσαι :FSGSFGS4:
και στην αρχή του κειμένου το αναφερει καθαρά
γιαυτό σου λέω...βαραει 40αρια εδω

Kαι μια δική μου προσπάθεια
Το ηχείο ειναι δύο δρόμων σχεδιασμένο κατασκευασμένο με τα χεράκια μου πλην των μεγαφωνων
σε λίγο θα γινει ακόμα καλύτερο

Υ.Γ.η βυθιση στα ~2900Hz δεν ειναι από κρος αλλά από μπαφλα

Attachments

Αν έχεις εσύ όρεξη, εγώ μέσα.. :p :D

Στο μυαλό μου βέβαια είχα περισσότερο κάτι σε συγκεκριμένη απόσταση μέτρησης, ύψος μικροφώνου, db έντασης, smoothing καμπύλης, και κάτι ψιλά ακόμα..

(Δεν αρχίζω καν να μιλάω για συγκεκριμένο πρόγραμμα / μικρόφωνο / προενισχυτή / κτλ κτλ).

Όχι ότι θα καταφέρουμε να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον τα "χοντρά" θα είναι ίδια..

Αν έχεις εσύ όρεξη, εγώ μέσα.. :p :D

Στο μυαλό μου βέβαια είχα περισσότερο κάτι σε συγκεκριμένη απόσταση μέτρησης, ύψος μικροφώνου, db έντασης, smoothing καμπύλης, και κάτι ψιλά ακόμα..

(Δεν αρχίζω καν να μιλάω για συγκεκριμένο πρόγραμμα / μικρόφωνο / προενισχυτή / κτλ κτλ).

Όχι ότι θα καταφέρουμε να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα, αλλά τουλάχιστον τα "χοντρά" θα είναι ίδια..

Πρώτο βήμα.
Να έχεις ίδιες μετρήσεις για ίδιες συνθήκες (επαναληψημότητα)

Τα περισσότερα "μετρητικά" όχι μόνο το δικό σου.
Για τη δουλειά που το θές και το κόστος του , είναι μια χαρά.

Μπορείς αργότερα να πέσεις και στα "βαριά" πχ ARTA, με καλό/καλιμπραρισμένο μικρόφωνο και πολύ διάβασμα βέβαια και να φτάσεις να κάνεις αξιόλογες μετρήσεις (όσο αυτό είναι εφικτό σε οικιακό χώρο)

σε ευχαριστω. τωρα διαβαζω αρκετα αλλα ασε τα βαρια για αργοτερα παναγια μου...
:damnyou:

Kαι μια δική μου προσπάθεια
Το ηχείο ειναι δύο δρόμων σχεδιασμένο κατασκευασμένο με τα χεράκια μου πλην των μεγαφωνων
σε λίγο θα γινει ακόμα καλύτερο

Υ.Γ.η βυθιση στα ~2900Hz δεν ειναι από κρος αλλά από μπαφλα

σουπερρρρ!

Sorry για το word πριν
Thanks Τασο

Στη πρωτη ειναι με παθητικό κρος δευτερης ταξης (~1500Ηz)
με το καλό κουτί

Δευτερη αλλο κουτί με ενεργό κρος (προφανως διενίσχυση)
Το μεγαλύτερο προβλημα σε αυτη τη περίπτωση ειναι οι δύο ακυρωσεις του κουτιου χαμηλά κατι που εχουν οι περισσότερες τετραγωνισμένες στηλες αν δεν τοποθετηθούν σωστα τα μεγαφωνα και ρεφλέξ αν υπάρχει.

Η τρίτη ειναι με το καλό κουτί παθητικό κρος πρωτης τάξης (~1100Hz) χωρις καμία παραλληλία. Οπως βλέπεται δεν υπάρχει η μικρή πτωση στα ~2900Ηz γιατι επιασε μια επεμβασούλα που δυστηχως δεν.... βλέπεται

Μπορω να σας πω οτι στη τριτη περίπτωση αν κατσεις να ''στήσεις'' ενισχυτη για την περίπτωση, θα ακουσεις απίστευτα πραγματα!!!!
Γιαυτό αναφέρουν πολλοί οτι οτι γραφει καλλυτερα δεν σημαινει οτι παιζει και καλύτερα.
Δυστηχως αυτη η μινιμαλ διαταξη του κρος, τουλάχιστο στη δική μου περίπτωση, δεν μπορει να συνδιαστει με οποιοδήποτε ενισχυτη
Θα προτιμήσει μικρούς λαμπάτους με καλά ρευματα, κατι πιο δυνατό ισως να ενοχλήσει.
Οσο μεγαλώνει η ταξη τόσο χανεται η αμεσότητα αλλά κερδίζεις σε.....συνδιασμούς

Υ.Γ. δεν μπορω να βρω τη μετρηση με καλό κουτι και ενεργό κρος που ειναι η καλύτερη...οπτικά

Attachments

• co15v 1.jpg
    co15v 1.jpg
    22.6 KB · Views: 43
  • co15v 2.jpg
    co15v 2.jpg
    18.8 KB · Views: 35
  • co15v 3.jpg
    co15v 3.jpg
    21.2 KB · Views: 38
Last edited: