ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αντε ρε... χρειαζεται ΜΑΤ ακουνητα σε τετοιους; Εχω βαρεθει πια να κανω τον καλο και διαλλακτικο με ολους...
 
Βασίλη, το να παρουσιάζονται τις παρενέργειες (οσοδήποτε σημαντικές) ως κίνητρα είναι κλασσική μέθοδος προπαγάνδας.

Ναι, οι φοιτητές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις όποιες καταστροφές έγιναν on their watch. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι καταλήψεις έγιναν για να μπορέσουν κάποιοι να κλέψουν και να λεηλατήσουν. Αλίμονο πια!
 
Λευτερη κακως με κατηγορεις οτι κανω προπαγανδα. Οι "παρενεργειες" ειναι σημαντικες και δειχνουν το επιπεδο των καταληψιων. Το οτι αυτα τα πληρωνουμε απο την τσεπη μας δεν βλεπω σε απασχολει. Μην το υποβαθμιζεις λοιπον εκτος και αν θα ηθελες να τα πληρωσεις εσυ απο την τσεπη σου.
Ευθυνες δεν θα αναλαβει κανεις και το ξερεις. Μονο οτι τους συμφερει προβαλλουν, τις ευθυνες τους..ξερεις που τις εχουν γραμμενες. (ελα μωρε παιδια ειναι....). Και το να αναλαβουν τις ευθυνες τους δεν μου λεει τιποτε. Ποιος θα τα πληρωσει, αυτο με απασχολει.
Η προσωπικη μου ανοχη σε τετοια σκεπτικα ειναι μηδενικη. Δεν δεχομαι τετοιο... πολιτισμο. Και κατι τετοιες... ανοχες μας εφτασαν εκει που ειμαστε τωρα.
Αν καποιος εκανε καταληψη σπιτι σου και τα εκανε γης μαδιαμ, και πρεπε να τα πληρωσεις εσυ, ετσι θα απαντουσες? ... Δεν νομιζω,....
 
Δεν είπα ότι κάνεις εσύ προπαγάνδα. Το κείμενο, στο οποίο εσύ απλώς μας παρέπεμψες, είναι που έχει αυτή την απόχρωση. Συγγνώμη αν παρανοήθηκα.

Από εκεί και πέρα, δεν υποβαθμίζω την οικονομική σημασία του γεγονότος. Ωστόσο, η εντύπωση που μένει σε αυτόν που διαβάζει το άρθρο δεν είναι ότι οι καταλήψεις στάθηκαν αφορμή για καταστροφές και ότι οι καταληψίες δε μπόρεσαν να ελέγξουν μία κατάσταση. Είναι ότι οι καταληψίες έχουν την καταστροφή ως ιδεολογία ή, χειρότερα, επιζητούσαν τις καταλήψεις με αυτόν το σκοπό.

Αυτή η διαστρέβλωση των εντυπώσεων με στόχο τον υποβιβασμό του ήθους της αντίπαλης πλευράς στα μάτια της κοινής γνώμης είναι πανάρχαια μέθοδος προπαγάνδας. Το ζητούμενο είναι να λαμβάνονται αποφάσεις με κριτήρια που δεν έχουν άμεση σχέση με το θέμα, όπως στην περίπτωσή μας η διάρκεια σπουδών με τις καταστροφές σε περιόδους καταλήψεων.

Τέλος, δεν είπα ότι εγώ το ανέχομαι. Ευθύνες μπορούν να ζητηθούν (νομίζω) και πρέπει. Γιατί και οι επαναστάτες έχουν ευθύνες, αλλιώς είναι τσάμπα μάγκες και αυτό δεν τους τιμά ούτε αυτούς. Εσύ, όμως, υποστηρίζεις ότι "αφού οι καταλήψεις δε λειτουργούν σωστά, να αποτραπούν". Αυτή η λογική, συζητήσαμε και παλιότερα στο ίδιο θέμα, είναι επικίνδυνη:
Αφού η δημόσια παιδεία δε λειτουργεί σωστά, να την καταργήσουμε.
Αφού η κοινωνική πρόνοια δε λειτουργεί σωστά, να την καταργήσουμε.
Η δημοκρατία και αν δε λειτουργεί σωστά! Να την καταλύσουμε.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να τεθούν υπό σοβαρή συζήτηση. Το συμπέρασμα εξαρτάται από το αν το πάσχον σύστημα είναι "beyond repair" ή μπορεί να βελτιωθεί.
 
Οχι Λευτερη μου. Καθε φορα τις ιδιες αμπελοφιλοσοφιες λεμε ολοι αλλα το αποτελεσμα ειναι στανταρ οι καταστροφες. Σε καθε καταληψη αυτο γινεται. Και δεν μου λες, ποιος νομιμοποιει τις καταληψεις? Υπσαρχει νομος? Αλλο παλι και τουτο. Εχουμε φτασει σε τετοιο σημειο χαλαροτητας της κοινωνιας που θεωρειται φυσιολογικο?
Φυσικα πρεπει να αποτρεπονται οι καταληψεις. Κατα τη γνωμη μου δεν βοηθησαν ποτε ουσιαστικα. Και οταν συνοδευονται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ απο καταστροφες, ακυρωνουν τον ιδιο τους το σκοπο.
Αλλα και παλι λεω, αν κανανε καταστροφες στο σπιτι σου θα μιλαγαμε με διαφορετικα κριτηρια. Ειναι που γινεται εξω απο το τσαρδι μας που ειμαστε τοσο ανετοι και....δημοκρατες.
Τελος, το ιδιο επικινδυνη ειναι η λογικη της ανοχης των καταστροφων στο ονομα της υποστηριξης των καταληψεων απο καποιους αλητηριους
 
Εγω δεν καταλαβαινω γιατι θεωρουν καποιοι πως αυτα γινονται εξω απο το σπιτι μας. Ποιος τα πληρωνει αυτα ρε παιδια; Εμεις δεν τα πληρωνουμε; Με τους φορους μας δε θα αποκατασταθουν; Δεν καταλαβαινω αυτην την ανοχη στην τρομοκρατια. Διοτι για μενα αυτο κανουν οι πιο πολλοι εκει μεσα. Θα αρχισω να τα παιρνω στο κρανιο παλι με την κατασταση αυτη...

Στοιχειο απο το Υπουργειο. Η φοιτηση ενος φοιτητη ανερχεται συνολικα στα €40.000 αν ετος. Nuff said. Οτιδηποτε αλλο ειναι να το ακουν οι τοιχοι.
 
Ξαναλέω, εγώ δεν υποστηρίζω ούτε ανέχομαι τις καταστροφές.

Αντιθέτως, σέβομαι την κατάληψη ως μέσο πίεσης, με την προϋπόθεση να έχουν τηρηθεί κάποιες διαδικασίες και οι καταληψίες να είναι υπόλογοι για την τήρηση της τάξης στον υπό κατάληψη χώρο. (Παρεμπιπτώντως, θα ήταν ενδιαφέρον να μου παραθέσεις στοιχεία για το ότι "κάθε φορά το ίδιο συμβαίνει". Όσο ήμουν στο πολυτεχνείο, πάντως, δεν έγινε ποτέ.)

Αυτό που προτείνω είναι το ίδιο ουτοπικό με αυτό που προτείνεις και εσύ. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ είμαι αισιόδοξος για το ότι κάποια πράγματα (ουσιαστικά και επιφανειακά) μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, ενώ εσύ είσαι απαισιόδοξος και προτιμάς να θεραπεύσεις κάποια συμπτώματα που σε απασχολούν. Θα παρατηρήσω, όμως, ότι αδιαφορείς για τη γενικότερη ασθένεια. Και είναι καλύτερα να συζητάμε (έστω και διαφωνώντας) σχετικά με το πως θα τη θεραπεύσουμε, παρά να για το θεαθήναι.
 
Καθολου για το θεαθηναι. Απορω πως βγαζεις ενα τετοιο αυθαιρετο συμπερασμα. Νομιζω οτι ολοι θα συμφωνησουν οτι εχουν καταλαβει παρα πολυ καλα την αποψη μου για το θεμα. Αλλωστε και στο προηγουμενο φορουμ, πολεμησα και πολεμηθηκα γι αυτα που πιστευω.

Ας επαναλαβω λοιπον καποια highlights:
-Ιδιωτικα Πανεπιστημια : Να ιδρυθουν και οποιος θελει παει, οποιος δεν θελει, ΔΕΝ ΠΑΕΙ
-Δημοσιο Πανεπιστημιο: Να ελεγχονται οι καθηγητες με αξιολογηση απο τους μαθητες και την Διοικηση
Να ελεγχονται οι μαθητες και να μην καθονται 40 χρονια, να αναβαθμιστει η υλη, να μην επιτρεπονται καταστροφες, να συνδεθει η υλη με την αγορα εργασιας, να υπαρχουν απουσιες για καθε μαθημα και ορια γι' αυτες, να υπαρχουν συγχρονα εργαστηρια.
Ασυλο: εχει νοημα μονο για προστασια του φοιτητη απο αυθαιρεσιες της Αρχης για κατι που ΔΕΝ φταιει.
Εγκληματα, καταστροφες και φασιστικες συμπεριφορες ΔΕΝ πρεπει να καλυπτονται απο το ασυλο
Σε ουτοπικες καταστασεις δεν εχει νοημα το ποιος ειναι αισιοδοξος και ποιος οχι, Στην πραγματικοτητα εχει. Και πιστεψε με, τα γεγονοτα με δικαιωνουν. Μακαρι να μην με δικαιωναν. Και η θεραπεια στον αρρωστο ΔΕΝ ειναι κακη αν και οντως καλυτερη ειναι η προληψη. Εδω ομως μιλαμε για ετοιμοθανατο ασθενη. Και το σοκ ειναι απαραιτητο

Εδω ομως μιλαμε για κατεστημενα. Των καθηγητων που ΔΕΝ θελουν αξιολογηση, των μαθητων που ΔΕΝ θελουν να αναγκαστουν να διαβασουν, να τελειωσουν, να δουλεψουν, που θελουν ευκολες λυσεις, και να μαθουν αυτα που αυτοι θελουν και να προσασμοσουν τις επιχειρησεις πανω τους.

Ε, και στο τελος, ας τα καψουμε μωρε, αλλος πλερωνει !!!!
 
Lepton said:
Ξαναλέω, εγώ δεν υποστηρίζω ούτε ανέχομαι τις καταστροφές.

Αντιθέτως, σέβομαι την κατάληψη ως μέσο πίεσης, με την προϋπόθεση να έχουν τηρηθεί κάποιες διαδικασίες και οι καταληψίες να είναι υπόλογοι για την τήρηση της τάξης στον υπό κατάληψη χώρο. (Παρεμπιπτώντως, θα ήταν ενδιαφέρον να μου παραθέσεις στοιχεία για το ότι "κάθε φορά το ίδιο συμβαίνει". Όσο ήμουν στο πολυτεχνείο, πάντως, δεν έγινε ποτέ.)
Μην χρησιμοποιεις το προσωπικο σου παραδειγμα σαν γενικευση. Στη δικη σου σχολη μπορει να μην λαμβαναν χωρα ΤΟΤΕ, συνεβαιναν ομως στατιστικα τις περισσοτερες φορες στις περισσοτερες σχολες. Εκτος και αν ξαφνικα ανακαλυψαμε τις ειδησεις τις τελευταιες 8 εβδομαδες...

Η προυποθεση να έχουν τηρηθεί κάποιες διαδικασίες και οι καταληψίες να είναι υπόλογοι για την τήρηση της τάξης στον υπό κατάληψη χώρο τηρηθηκε? Ειδες κανενα καταληψια να ειναι υπολογος για τις καταστροφες και την τηρηση της ταξης ? Τηρηθηκε καμια διαδικασια? Εφοσον αυτο δεν συμβαινει ουτε και συ δεχεσαι αυτες τις καταληψεις λοιπον, ετσι δεν ειναι?
 
Λέγοντας για το θεαθήναι, εννοούσα ότι οι υλικές ζημιές ή ακόμα και τα συνθήματα στους τοίχους (που προσωπικά μου σπάνε τα νεύρα) είναι θέμα που φαίνεται, σε αντίθεση με την ποιότητα και την οργάνωση της παιδείας, τα οποία είναι πολύ σημαντικότερα, αλλά δε βγάζουν μάτι στον ανυποψίαστο. Με άλλα λόγια, αν αποτραπούν οι καταλήψεις ή οι καταστροφές, θα έχουν λυθεί τα περισσότερα προβλήματα του "ετοιμοθάνατου ασθενή";

Η ουσία της διαφωνίας μας είναι αυτή: εσύ (απ' ό,τι καταλαβαίνω) πιστεύεις ότι οι καταλήψεις γίνονται γιατί οι φοιτητές διεκδικούν το δικαίωμα στην τεμπελιά. Όντως, αυτή είναι και η άποψη που προσπαθούν να περάσουν κάποια μέσα με άρθρα όπως το παραπάνω. Εγώ έχω μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα κίνητρα τόσο μαζικών κινητοποιήσεων, ασχέτως αν διαφωνώ με κάποιες θέσεις τους.

Οι προϋποθέσεις που έθεσα κατά το μάλλον ή το ήττον δεν τηρήθηκαν. Ζητάω να τηρηθούν, όχι να εμποδιστεί η όλη διαδικασία. "Πονάει χέρι, κόψει χέρι";
 
Η χτεσινή Καθημερινή έχει ένα αφιέρωμα για τις βοϊδοσχολές Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας.Αναφέρει λοιπόν ότι σε διαφορες σχολές τής επαρχίας αποφοιτούν κατ´έτος 2-17 σπουδαστές.!!!!!!:bang: Ο αριθμός ειναι ενδεικτικός τής χρησιμότητας των συγκεκριμένων σχολών.Η πολιτική ´κάθε πόλη και Τ.Ε.Ι.´ξεκίνησε το 2000 στην αρχή τής δευτερης τετραετίας τού λογιστάκου.Στούς παλαιότερους αυτό το συνθημα ίσως θυμίζει το αλήστου μνήμης ´Κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο´:flipout: .Η την αθλια πολιτική υγείας όπου χτίζονταν πολυτελέστατα κεντρα υγείας,χωρίς λόγο,που´έμεναν χωρίς προσωπικό τήν στιγμή πού με αυτά τά χρήματα θα μπορούσαν να εχουν φτιαχτεί σπουδαια περιφερειακά νοσοκομεία.
Επανερχόμενος στό θέμα τών άχρηστων σχολών,φαινεται οτι οι τοπικοί δημαρχοι ειναι αυτοί που πιέζουν για αύξηση τών εισακτέων!!!.Οι καθηγητές πατούν σπανίως ,το επίπεδο τών φοιτητών ειναι χαμηλότατο(οι σχολές απαρτίζονται απο φοιτητές που έγραψαν πολύ κάτω απο τήν βάση),και τα κτίρια στήνονται εν μιά νυκτί,σαν να ειναι αυθαίρετα κτίσματα.
Πέρυσι απο τούς 32000 φοιτητές,που μπηκαν στα Τ.Ε.Ι οι μισοί είχαν γράψει κάτω απο την βάση.Ολα τα παραπάνω πού προκαλούν τήν νοημοσύνη και υποβαθμίζουν τήν δημόσια παιδεια υποστηρίζονται απο κόμματα και τοπικούς παράγοντες.
Ακούγονται και φωνές πού λένε οτι δεν μπορεί να τιμωρούνται τα παιδιά που βγαινουν απο μια αθλια μεση εκπαιδευση,οπότε πρεπει να εισάγονται και με γραπτά του 5.Οπως και νάχει απο κάπου πρεπει να αρχισει η ορθολογικοποίηση τού συστηματος.Και ελπίζω οι αρμόδιοι να αντέξουν στον αθλιο λαϊκισμό που επικρατεί και να μην παραπέμψουν τί όποιες αλλαγές στίς καλένδες για άλλη μιά φορά.
 
Πραγματι τετοιες καταστασεις ειναι προκληση για την ανοχη και νοημοσυνη ολων.

Μα δεν ειναι μονο το τι φοιτητες μπαινουν ειναι και τι προβληματα δημιουργουνται στονξ φοιτητη ο οποιος περνα στην σχολη και μετα δεν μπορει να τα βγαλει περα (οπως λεμε στην πολη μου). Ενας ξαδελφος περασε στο ΤΕΙ Κοζανης με αθλιοτατο βαθμο. Ακομη και το καναρινι μου θα ειχε γραψει καλυτερα... Τωρα αδυνατει να καταλαβει αυτα που διδασκεται σε καποια μαθηματα - και κυριως στα Μαθηματικα - διοτι ειναι ξυλο απελεκητο. Ποτε δεν επεδιωξε να διαβασει.

Και επισης ειδα τους εμπορικους συλλογους διαφορων πολεων να εκλιπαρουν να μην κλεισουν ΤΕΙ και φυγουν φοιτητες. Ελεος πια...
 
Δεν ξερω ρε Παιδια .... δεν ημουν ποτε φοιτητης αλλα δεν μου αρεσει που πανε να περασουν νομο ετσι νταβατζιδικα και εν μεσω καλοκαιρινων διακοπων ............

γιατι για ολες τις μεταρυθμισεις αυτη η κυβερνηση περιμενει τον Αυγουστο ;;;;;
 
Σπύρος Σούρλας said:
Η χτεσινή Καθημερινή έχει ένα αφιέρωμα για τις βοϊδοσχολές Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας.Αναφέρει λοιπόν ότι σε διαφορες σχολές τής επαρχίας αποφοιτούν κατ´έτος 2-17 σπουδαστές.!!!!!!:bang: Ο αριθμός ειναι ενδεικτικός τής χρησιμότητας των συγκεκριμένων σχολών.Η πολιτική ´κάθε πόλη και Τ.Ε.Ι.´ξεκίνησε το 2000 στην αρχή τής δευτερης τετραετίας τού λογιστάκου.Στούς παλαιότερους αυτό το συνθημα ίσως θυμίζει το αλήστου μνήμης ´Κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο´:flipout: .Η την αθλια πολιτική υγείας όπου χτίζονταν πολυτελέστατα κεντρα υγείας,χωρίς λόγο,που´έμεναν χωρίς προσωπικό τήν στιγμή πού με αυτά τά χρήματα θα μπορούσαν να εχουν φτιαχτεί σπουδαια περιφερειακά νοσοκομεία.
Επανερχόμενος στό θέμα τών άχρηστων σχολών,φαινεται οτι οι τοπικοί δημαρχοι ειναι αυτοί που πιέζουν για αύξηση τών εισακτέων!!!.Οι καθηγητές πατούν σπανίως ,το επίπεδο τών φοιτητών ειναι χαμηλότατο(οι σχολές απαρτίζονται απο φοιτητές που έγραψαν πολύ κάτω απο τήν βάση),και τα κτίρια στήνονται εν μιά νυκτί,σαν να ειναι αυθαίρετα κτίσματα.
Πέρυσι απο τούς 32000 φοιτητές,που μπηκαν στα Τ.Ε.Ι οι μισοί είχαν γράψει κάτω απο την βάση.Ολα τα παραπάνω πού προκαλούν τήν νοημοσύνη και υποβαθμίζουν τήν δημόσια παιδεια υποστηρίζονται απο κόμματα και τοπικούς παράγοντες.
Ακούγονται και φωνές πού λένε οτι δεν μπορεί να τιμωρούνται τα παιδιά που βγαινουν απο μια αθλια μεση εκπαιδευση,οπότε πρεπει να εισάγονται και με γραπτά του 5.Οπως και νάχει απο κάπου πρεπει να αρχισει η ορθολογικοποίηση τού συστηματος.Και ελπίζω οι αρμόδιοι να αντέξουν στον αθλιο λαϊκισμό που επικρατεί και να μην παραπέμψουν τί όποιες αλλαγές στίς καλένδες για άλλη μιά φορά.

Δεν θα προσεθετα ούτε "," :grinning-smiley-043
 
Φαντάζεστε πόσα χρήματα θα είχαν διατεθεί στην παιδεία, αν δεν υπήρχαν σχολές σε κάθε χωριό, μαζί με τα παραφερνάλια (καθηγητές, διοικητικό προσωπικό, φοιτητικές εστίες κλπ), καταστροφές απο τις καταλήψεις, οι φόροι που θα πλήρωναν οι υπεράριθμοι μη δεκτικοί μάθησης εφόσον θα εργάζονταν και η αγορά θα ήταν πιό υγιής; Πιστεύω ότι ήταν τα χρήματα που λείπουν απο την παιδεία. Ο λογιστάκος δεν έκανε και τίποτα σπουδαίο, απλά μοίρασε τα υπάρχοντα σε περισσότερα μέρη.
Μην ξεχνάμε ότι το φροντιστήριο που τώρα επεκτάθηκε και στους πτυχιούχους υποψήφιους του δημοσίου (καταλαβαίνετε τι επίπεδο γνώσεων διαθέτουν και τι πτυχία πήραν) καλιεργήθηκε με την ανοχή της πολιτείας γιατι δεν μπορούσε να διορίσει άλλους καθηγητές στην μέση εκπαίδευση.
 
Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για τη συνεισφορά των φοιτητών αυτών στην αγορά εργασίας. Αφενός, ελάχιστοι είναι αυτοί που παρακολουθούν, ώστε να πούμε πως η φοίτηση τους εμποδίζει να εργαστούν. Αφετέρου, οι θέσεις εργασίας αυτού του επιπέδου είναι περιορισμένες και καταλαμβάνονται κυρίως από μετανάστες (τους οποίους δεν κατηγορώ, αφού και η προθυμία των ντόπιων δεν περισσεύει).

Ωστόσο, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι άλλο μέτωπο. Δεν υποστηρίζω επ' ουδενί να διατηρηθούν τέτοιες σχολές. Ούτε όμως με την κατάργησή τους θα προκύψουν αρκετά χρήματα για τα υπόλοιπα προβλήματα της παιδείας, ούτε βεβαίως τα χρήματα είναι το κύριο πρόβλημά της.
 
Να πω κι εγώ τη χαζομάρα μου.

Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ένα Πανεπιστήμιο/Πολυτεχνείο δεν πρέπει να καταρτίζει επαγγελματίες, αλλά να δημιουργεί επιστήμονες και μηχανικούς. Με αυτό το σκεπτικό, το ζητούμενο από τις επιχειρήσεις προφίλ του Πανεπιστημίου που θα βγάζει επιστήμονες "έτοιμους να δουλέψουν", κατά την άποψή μου πρέπει να παραμείνει ζητούμενο και όχι να εφαρμοστεί σαν πολιτική των Πανεπιστημίων. Τι πάει να πει "έτοιμος για δουλειά"; Ποια δουλειά; Όλοι όσοι έχουμε μπει στην αγορά εργασίας κι έχουμε αλλάξει μια δύο δουλειές στη ζωή μας έχουμε διαπιστώσει με τα ίδια μας τα μάτια πόσο διαφορετικά λειτουργεί κάθε εταιρία, και πόσο διαφορετικά προσεγγίζει το αντικείμενο εργασίας της. Χώρια το θέμα της εξειδίκευσης. Αυτά το Πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωμένο να τα καλύπτει, και κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει και να είναι. Αυτή την εκπαίδευση-εξειδίκευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κάθε επιχείρησης πρέπει η ίδια η επιχείρηση να την καλύψει.

Το μοντέλο που ζητούν οι επιχειρήσεις, το είδαμε να εφαρμόζεται στην Μ. Βρετανία όπου μέσα σε μία νύχτα βαφτίστηκαν Πανεπιστήμια τα "Polytechnic schools", με την εξειδίκευση να βαράει τιλτ. Σε τέτοιο βαθμό που αναρωτιέμαι τί στο διάολο τα θέλουν τα MSc μετά το πρώτο πτυχίο. Αυτό μόνο υπέρ του εργαζομένου δεν λειτουργεί. Τον καθιστά ελάχιστα ευέλικτο στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να εξαρτάται πάρα πολύ από τον εργοδότη του. Στην ουσία η δια βίου εκπαίδευση που όλοι ευαγγελίζονται πάει περίπατο. Εκπαίδευση σε τόσο μεγάλη εξειδίκευση μια φορά γίνεται. Μετά υπάρχει μόνο ενημέρωση. Μιλώντας από προσωπική πείρα, ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός Τ.Ε. μπόρεσα και μεταπήδησα με επιτυχία (θέλω να πιστεύω) συνολικά σε 3 κλάδους της επιστήμης αυτής, όχι απαραίτητα παρεμφερείς (Τηλεπικοινωνίες, R & D, Broadcasting-Cinema). Αυτό το κατάφερα γιατί στο Ελληνικό ΤΕΙ απλά είχα πάρει τις βάσεις όσον αφορά αυτούς κλάδους και αρκετούς ακόμα, και είχα μάθει που και πως έπρεπε να ψάξω για να εξειδικευτώ μόνος μου όταν και αν κάτι τέτοιo μου χρειαστεί. Πολύ αμφιβάλω αν κάποιος απόφοιτος Βρετανικού πανεπιστημίου το πτυχίο του οποίου αναγράφει και την ειδικότητά του στην ηλεκτρονική, θα μπορούσε να μεταπηδήσει από τον έναν κλάδο της ηλεκτρονικής στον άλλο.

Τώρα για το "χάλι" των πανεπιστημίων. Προσωπικά δεν με ενοχλεί. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα όσων αφορά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου σαν χώρος εκπαιδευτικός. Το πρόβλημα στα πανεπιστήμια είναι ότι τα περισσότερα (με εξαίρεση 2-3 Ιδρύματα) μένουν αποκλειστικά στην εκπαίδευση, και δεν ασχολούνται καθόλου με την έρευνα. Ποιός όμως μπορεί να κατηγορήσει τα Πανεπιστήμια και τους Πανεπιστημιακούς όταν δεν υπάρχουν οι υποδομές στην Ελλάδα για να βρει εφαρμογή αυτή η Έρευνα; Που θα διοχετεύσουμε την επιστημονική Έρευνα και Ανάπτυξη όταν η βιομηχανία απουσιάζει παντελώς από τη χώρα μας; Μην τα φορτώνουμε όλα στο Πανεπιστήμιο.

Τώρα αυτά που ακούω περί αισθητικής στους χώρους των πανεπιστημίων συγγνώμη αλλά τα θεωρώ άνευ σημασίας. Κι αυτό όχι γιατί θέλω το πανεπιστήμιο βρώμικο και τους τοίχους "γραμμένους", αλλά γιατί δεν βλέπω που ακριβώς είμαστε καθαροί σαν χώρα για να είμαστε και στο πανεπιστήμιο. Σας ενοχλούν τα συνθήματα στους τοίχους της νομικής περισσότερο από τα σκουπίδια που βλέπετε στις διαφημιστικές ταμπέλες σε όλη την πόλη ή στα δελτία ειδήσεων της TV; Αν ναι τότε πάω πάσο. Αν όχι όμως τότε είναι τουλάχιστον υποκριτικό να αναφέρονται τα πανεπιστήμια λες και αποτελούν την "κοιτίδα" αυτής της βρωμιάς κατά αποκλειστικότητα.

Στο θέμα της αξιολόγησης των καθηγητών. Θεωρώ ότι για να αξιολογηθεί κάποιος πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος πιο έμπειρος, ικανός και ειδικός από αυτόν, ο οποίος και θα αναλάβει την αξιολόγηση. Το να αξιολογούνται οι καθηγητές πανεπιστημίων από τους φοιτητές, πέρα από αστείο, μου ακούγεται και λιγάκι εκβιαστικό σαν μέτρο. "Μέ έκοψες με 4; θα τα πούμε στην αξιολόγηση..." είναι η μια πλευρά, το να αποφασίζει η ΔΑΠ ή η ΠΑΣΠ για το ποιοι καθηγητές μένουν ανάλογα με τα πολιτικά τους φρονήματα είναι η άλλη. Νομίζω ότι η μόνη αξιολόγηση που μπορεί να σταθεί όσον αφορά τους καθηγητές πανεπιστημίου πρέπει να αφορά σε αυτό που ονομάζουμε επιστημονικό έργο. Τα άρθρα που δημοσιεύει κάθε χρόνο, τα συγγράμματα που γράφει και ανανεώνει, την έρευνα την οποία κάνει και τελευταίο το μάθημα που διδάσκει. Γιατί στην τελική, ποιος αλήθεια μπορεί να κρίνει έναν καθηγητή σαν εκπαιδευτικό, όταν ο μόνος που είναι παρών στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ο φοιτητής; Τα αποτελέσματα; Ποια από όλα. Αυτά των γραπτών εξετάσεων μέσα στη σχολή ή αυτά των καθημερινών εξετάσεων στην αγορά εργασίας; Δύσκολο μου ακούγεται. Δεν είμαι κατά της αξιολόγησης, μην παρεξηγηθώ. Απλά θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολη να εφαρμοστεί σωστά στην Ελλάδα.

Στο θέμα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Ειλικρινά δεν ξέρω αν είμαι υπέρ ή κατά. Νομίζω πως ακόμα περισσότερο και απο το αν θα υπάρχουν ή οχι, σημαντικότερο είναι το να καθοριστεί ποιος θα τα ελέγχει (όσον αφορά την ποιότητα των σπουδών αλλά και την αξιοπιστία τους όσον αφορά την βαθμολόγιση), καθώς και τί δίδακτρα θα πληρώνουν οι φοιτητές εκεί. Γιατί το οικονομικό είναι πολύ σημαντικός παράγων που θα κρατήσει μακριά από το χώρο τους "επαγγελματίες καταρτιστές". Το βλέπω όμως πολύ δύσκολο να βρεθούν φορείς που θα μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά ένα Μη κρατικό Πανεπιστήμιο. Από την άλλη θεωρώ ότι πολύ από το συναλλαγμα που φεύγει προς Αγγλία θα μείνει τώρα στη χώρα κι αυτό μόνο θετικό μπορει να είναι...