ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ.!!!

sakisxas

Supreme Member
7 September 2006
5,384
C:\Greece\Komotini
Επειδή κατά καιρούς ακούγονται διάφορα σενάρια για το αν επιτρέπονται οι όχι οι αντηλιακές μεμβράνες στα αυτοκίνητα, μέχρι τι ποσοστό ορατότητας επιτρέπεται, αν σε γράφει η τροχαία η όχι, αν περνάς κτεο η όχι και, βρήκα το παρακάτω ΦΕΚ, διαβάστε το και θα λύσει όλες τις απορίες σας.!!!

http://www.et.gr/view_publication/2008/2/1069/svg/4?form.submitted=True

Όποιος θέλει να δει την διαδικασία τοποθέτησης αντηλιακών μεμβρανών 2 βίντεο εδώ:

http://www.youtube.com/watch?v=0zce...howthread.php?t=54918&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=Wttm...howthread.php?t=54918&feature=player_embedded

Last edited:
Επειδή έχω ήδη δεχθεί κλήση για αυτό και ενώ έχω από τις βεβαιώσεις μέχρι τα αυτοκολλητάκια (είναι ο πρώτος πιο διάφανος τόνος οι μεμβράνες μου) να πω ότι το μόνο που σε γλυτώνει 100% από κλήση είναι να αναγράφεται στην άδεια ότι το αυτοκίνητο φέρει μεμβράνες. Αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
1. Χαρτί από γιατρό (δερματολόγο ή οφθαλμίατρο) του δημοσίου που να λέει ότι λόγω πάθησης χρειάζονται μεμβράνες. Το χαρτί αυτό το προσκομίζεις στο υπουργείο και εκεί γίνεται προσθήκη στην άδεια κυκλοφορίας ότι το όχημα φέρει μεμβράνες. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να βάλεις και κατάμαυρες και 100% δεν θα δεχθείς κλήση ποτέ.
2. Με το χαρτί από τον εγκαταστάτη και τα αυτοκολλητάκια περνάς ΚΤΕΟ (για το ΚΤΕΟ αυτά είναι αρκετά) και το ΚΤΕΟ αναγράφει στην άδεια κυκλοφορίας ότι το όχημα φέρει μεμβράνες και το σφραγίζει. Μετά από αυτό η άδεια αναγράφει τις μεμβράνες που έχουν πιστοποιηθεί και από κρατικό ή εγκεκριμένο από το κράτος φορέα (το ΚΤΕΟ δηλαδή) και συνεπώς οι πιθανότητες κλήσεις σχεδόν μηδενίζονται. Προφανώς εδώ ισχύει ότι όντως φαίνεται ο οδηγός από έξω (δηλαδή δεν είναι κατάμαυρες) και επίσης ότι δεν υπάρχει μεμβράνη στον εμπρός υαλοπίνακα.
Μετά από σχεδόν 4 χρόνια με μεμβράνες έχω να πω πως αξίζουν και με το παραπάνω:
- Μειώνουν κατά πολύ τη χρήση του κλιματιστικού τους καλοκαιρινούς μήνες και άρα μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου.
- Με μια ηλιοπροστασία στον μπροστά υαλοπίνακα το αυτοκίνητο μένει σχετικά δροσερό όταν το αφήνεις παρκαρισμένο εκτός σκιάς. Δεν καίει μετά ποτέ το τιμόνι ή το κάθισμα, είναι στη χειρότερη χλιαρά.
- Το βράδυ σταματούν να σε ενοχλούν τα αρρύθμιστα φώτα των πίσω οχημάτων που κοιτάνε στον ουρανό και συνήθως τυφλώνουν. Δεν αναγκάζεσαι ποτέ να δώσεις κλήση στον εσωτερικό καθρέπτη.
- Το μόνο αρνητικό που έχω δει είναι πως αν δεν έχει φεγγάρι η κάποιο εξωτερικό φως, το αυτοκίνητο είναι βρώμικο και θέλεις να παρκάρεις και να δεις από τον πλαϊνό καθρέπτη τα όρια από κάποιο κολωνάκι ή κάτι τέτοιο είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου πρέπει να κατεβάσεις το τζάμι γιατί ακόμη και το λίγο που σκοτεινιάζει ακόμη παραπάνω η μεμβράνη το είδωλο στον καθρέπτη δεν το θέλεις.

Re: Απάντηση: ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΜΕ ΤΖΑΜΙΑ.!!!

Επειδή έχω ήδη δεχθεί κλήση για αυτό και ενώ έχω από τις βεβαιώσεις μέχρι τα αυτοκολλητάκια (είναι ο πρώτος πιο διάφανος τόνος οι μεμβράνες μου) να πω ότι το μόνο που σε γλυτώνει 100% από κλήση είναι να αναγράφεται στην άδεια ότι το αυτοκίνητο φέρει μεμβράνες. Αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους:
1. Χαρτί από γιατρό (δερματολόγο ή οφθαλμίατρο) του δημοσίου που να λέει ότι λόγω πάθησης χρειάζονται μεμβράνες. Το χαρτί αυτό το προσκομίζεις στο υπουργείο και εκεί γίνεται προσθήκη στην άδεια κυκλοφορίας ότι το όχημα φέρει μεμβράνες. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να βάλεις και κατάμαυρες και 100% δεν θα δεχθείς κλήση ποτέ.
2. Με το χαρτί από τον εγκαταστάτη και τα αυτοκολλητάκια περνάς ΚΤΕΟ (για το ΚΤΕΟ αυτά είναι αρκετά) και το ΚΤΕΟ αναγράφει στην άδεια κυκλοφορίας ότι το όχημα φέρει μεμβράνες και το σφραγίζει. Μετά από αυτό η άδεια αναγράφει τις μεμβράνες που έχουν πιστοποιηθεί και από κρατικό ή εγκεκριμένο από το κράτος φορέα (το ΚΤΕΟ δηλαδή) και συνεπώς οι πιθανότητες κλήσεις σχεδόν μηδενίζονται. Προφανώς εδώ ισχύει ότι όντως φαίνεται ο οδηγός από έξω (δηλαδή δεν είναι κατάμαυρες) και επίσης ότι δεν υπάρχει μεμβράνη στον εμπρός υαλοπίνακα.
Μετά από σχεδόν 4 χρόνια με μεμβράνες έχω να πω πως αξίζουν και με το παραπάνω:
- Μειώνουν κατά πολύ τη χρήση του κλιματιστικού τους καλοκαιρινούς μήνες και άρα μειώνουν την κατανάλωση καυσίμου.
- Με μια ηλιοπροστασία στον μπροστά υαλοπίνακα το αυτοκίνητο μένει σχετικά δροσερό όταν το αφήνεις παρκαρισμένο εκτός σκιάς. Δεν καίει μετά ποτέ το τιμόνι ή το κάθισμα, είναι στη χειρότερη χλιαρά.
- Το βράδυ σταματούν να σε ενοχλούν τα αρρύθμιστα φώτα των πίσω οχημάτων που κοιτάνε στον ουρανό και συνήθως τυφλώνουν. Δεν αναγκάζεσαι ποτέ να δώσεις κλήση στον εσωτερικό καθρέπτη.
- Το μόνο αρνητικό που έχω δει είναι πως αν δεν έχει φεγγάρι η κάποιο εξωτερικό φως, το αυτοκίνητο είναι βρώμικο και θέλεις να παρκάρεις και να δεις από τον πλαϊνό καθρέπτη τα όρια από κάποιο κολωνάκι ή κάτι τέτοιο είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου πρέπει να κατεβάσεις το τζάμι γιατί ακόμη και το λίγο που σκοτεινιάζει ακόμη παραπάνω η μεμβράνη το είδωλο στον καθρέπτη δεν το θέλεις.

Να προσθέσω ότι ναι μειώνουν την κατανάλωση, αλλά και το να οδηγείς και με ανοιχτά παράθυρα από την άλλη, πάλι κατανάλωση έχεις -bye-

Έκανα μερικές δοκιμές τώρα που είχα πάει Ιταλία-Γαλλία με το αυτοκίνητο στην εθνική με 130-140 η κατανάλωση ήταν κοντά στο 7.2 l/100 km με παράθυρα ανοικτά (τα μισά βέβαια γιατί με ολόκληρα δεν το αντέχεις) ενώ ανέβαινε μόλις στο 7.5 l/100 km με το κλιματιστικό ανοικτό. Απλώς όταν έχεις μεμβράνες ο συμπιεστής του κλιματιστικού δουλεύει λιγότερο μιας και η μόνωση κρατά τη θερμοκρασία χαμηλή από τη στιγμή που θα δροσίσει. 0.35 ευρώ για κάθε 100 κμ για να έχεις την άνεσή σου νομίζω ότι δεν είναι κόστος που το σκέφτεσαι.
Σε χαμηλότερες ταχύτητες (80-110 km/h) που οι τριβές του αέρα λόγω των ανοικτών παραθύρων είναι πολύ μικρότερες και δεν αυξάνουν ουσιαστικά την κατανάλωση στο δικό μου αυτοκίνητο χωρίς κλιματιστικό μπορεί να πέσει η κατανάλωση και στα 6.5 l/ 100 km ή και περισσότερο.

Έκανα μερικές δοκιμές τώρα που είχα πάει Ιταλία-Γαλλία με το αυτοκίνητο στην εθνική με 130-140 η κατανάλωση ήταν κοντά στο 7.2 l/100 km με παράθυρα ανοικτά (τα μισά βέβαια γιατί με ολόκληρα δεν το αντέχεις) ενώ ανέβαινε μόλις στο 7.5 l/100 km με το κλιματιστικό ανοικτό.
Σχετικό τεστ ειχαν κανει και οι Mythbusters.

Την ημέρα είναι πολύ καλά τα σκούρα φυμέ τζάμια.
Προστατεύουν πολύ από τον ήλιο με μεγάλη διαφορά.
Αλλά το βράδυ είναι και λίγο επικίνδυνα. Δεν βλέπεις δεξιά και αριστερά αν ο δρόμος δεν φωτίζεται.

οταν με κανουν σημα να σταματησω κατεβαζω και τα 4 πριν σταματησω και ουτε γατα ουτε ζημια

Πολύ παλιά είχα φιμέ μαύρα τζάμια και ομολογώ τα μεσημέρια η οδήγηση ήταν απόλαυση. το βράδυ σε σκοτεινούς δρόμους έπρεπε να προσέχεις περισσότερο.....
Πέρασα απο ΚΤΕΟ 2 φορές και έβαλα μέσον!!!!! Ακόμη ήταν τα κρατικά....
Στην τρίτη φόρα που δεν έβαλα μέσον με ....έκοψαν για αυτό το θεμα!!!!
Εν το μεταξύ είχα ένα γνωστό αστυνομικό και μου είχε τονίσει πολλές φορές οτι αυτό απαγορεύεται, άλλά έιναι ένα νόμος που έχει ατονήσει και μόνο απο εντολή "άνωθεν" βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν σταματάνε και για αυτό το θεμα.....
Τελικά αναγκάστηκα να τις βγάλω τις μεμβράνες στα τζαμιά και .......περνώ ΑΝΕΤΑ απο ΚΤΕΟ, δεν με σταματάνε καθόλου, σταμάτησαν οι παρατηρήσεις των "τροχαίων", ηρέμησε το κεφάλι μου απο το ανχος κάθε φορά που το έπαιρνα το αμάξι... (εγώ ταξιδεύω πολυ συχνά....) αλλά με κόστος οτι ειδικά τώρα το καλοκαίρι με ενοχλεί ο ήλιος!!!!
Βλέπετε δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας ουτε είμαστε τίποτα "μεγάλοι", βουλευτές οι μεγαλοπαπαδες που πάντα έχουν τον νόμο και την κυβέρνηση με το μέρος τους.......
Εμείς οι ...."μικροί"......παρατηρήσεις, κλίσεις και να πληρώνουμε!!!!!

καλα ρε παιδια ομως αν σκεφτεις οτι δε σε σταματαν συχνα μια το χρονο και αμα ειναι και θεμα τυχης βεβαια

ΔΕΝ εχουμε δικτατορια

εμενα ενας μου ειχε πει για τα φιμε και του ειπα δειχνει πιο ωραιο και μαρεσει!!!!!!!!!
δεν με εγραψε γιατι δεν ηταν τροχαια

καλα ρε παιδια ομως αν σκεφτεις οτι δε σε σταματαν συχνα μια το χρονο και αμα ειναι και θεμα τυχης βεβαια

ΔΕΝ εχουμε δικτατορια

εμενα ενας μου ειχε πει για τα φιμε και του ειπα δειχνει πιο ωραιο και μαρεσει!!!!!!!!!
δεν με εγραψε γιατι δεν ηταν τροχαια

αυτά τα λες γιατί δε σε έχουν σταματήσει ακόμα...

Όταν πληρώσεις την πρώτη κλήση το ξανασκέφτεσαι. Εγώ τουλάχιστον περιμένω Οκτώβριο που θα περάσω ΚΤΕΟ να δω αν η βεβαίωση και τα αυτοκολλητάκια που έχω είναι ΟΚ.

Καλό, αλλά έχει και ένα αρνητικό...Αν έχεις την ατυχία και πέσεις σε νερό τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αν δεις το επεισόδιο των Myth busters που το είχαν ψάξει αναλυτικά η μόνη ρεαλιστικά ελπίδα που έχεις είναι το συντομότερο να σπάσεις το τζάμι με εργαλείο που έχεις στο ντουλαπάκι και να βγεις το γρηγορότερο έξω.
Η θεωρία που λέει ότι περιμένεις να γεμίσει το αυτοκίνητο με νερό για να ανοίξεις την πόρτα τουλάχιστον σε όσες δοκιμές έκαναν σχεδόν απέτυχε (όχι γιατί δεν άνοιξε η πόρτα, αλλά γιατί ο αέρας ήταν λίγος με την αδρεναλίνη της στιγμής ώστε να περιμένεις τα τελευταία δευτερόλεπτα να ανοίξεις την πόρτα και να κολυμπήσεις προς τα πάνω...)

εχει βγει ενα μοντελο απο 3m και λεγονται crystalline 70 .ειναι αχρωμες ,με καλυτερη κατακρατηση ηλιου απο τις φιμε,ορατοτητα πληρες,και φυσικα νομιμες.τις εχω στο καρο μου και ζεστη καπουτ

σήμερα έβγαλα την μπροστινή γιατι δεν περνάει ΚΤΕΟ...

φιλική συμβουλή... ΜΗΝ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ!!! :laugh:

Το πιο καλό δεν το ακούσατε... χθες παρέλαβα το νέο αυτοκίνητο (FORD SMAX) που έχει σκούρα τζάμια πίσω από κατασκευής (by default). Στα πρώτα 400 μ. που διένυσε το αυτοκίνητο με σταμάτησε τροχαία. Φυσικά μου βρήκαν ένα κάρο λογικό ήταν, αλλά κόλησαν στα τζάμια. Να τις βγάλεις. Ποιές;;; Τις ζελατίνες. Δεν έχω ζελατίνες, έτσι είναι τα τζάμια του αυτοκινήτου. Αποκλείεται. Ναι, έτσι είναι, πάμε στην αντιπροσωπεία εδώ παρακάτω να το βεβαιώσει. Τελικά κλήση δεν έφαγα, όταν κατάλαβαν με το δάχτυλο ότι δεν υπήρχε τίποτε κολημμένο στο τζάμι...