Nova Multiview

τελικα με επιγειο σημα ταυτοχρονα περναει ο πομπος? το εχει καταφερει κάποιος?

@keraki: Σωστά τα κατάλαβες όλα. Εκεί που λέω μούφα, αντικατέστησέ το με ένα μικρό καλώδιο με Φ βύσματα που θα ενώνει τις δύο TV εισόδους των δύο sat/tv combiners.
Αν εκεί που καταλήγουν τα δύο καλώδια μπορείς να βάλεις δύο tv/sat πρίζες, τότε είσαι ΟΚ. Αν δε μπορείς, τότε το ένα καλώδιο το αφήνεις χωρίς πρίζα και βάζεις έναν decombiner.

τελικα με επιγειο σημα ταυτοχρονα περναει ο πομπος? το εχει καταφερει κάποιος?

Σε μένα δε δουλεύει, το δοκίμασα πάλι. Ίσως αν αλλάξω και την πρίζα Shcneider Unica με μία της προκοπής να παίξει, αλλά δε μπορώ να το κάνω τώρα.

Last edited by a moderator:
Αγαπητέ φίλε malakudi,

Όταν λες Φ βύσματα,φαντάζομαι εννοείς τα κλασικά F βύσματα,όπως αυτό που απεικονίζεται στο post #380 του παρόντος νήματος ?

http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/79528-Nova-Multiview/page38

Λέτε επίσης ότι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα για να μεταφερθεί ο παλμός του multiview μαζί με επίγειο σήμα.Ίσως όμως όπως αναφέρεις τελικά να μην υπάρχει πρόβλημα και να φταίει η κακή μπρίζα που ίσως δοκίμασες.

Στη δικιά μου περίπτωση ο παλμός του multiview θα μεταφερθεί μαζί με δορυφορικό σήμα.Στη συνδεσμολογία που αναλύσαμε,επίγειο σήμα δεν μπλέκεται καθόλου στη μεταφορά του παλμού.Φαντάζομαι πως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Έτσι δεν είναι?

Ο παλμός του multiview βρίσκεται μέσα στο φάσμα των επίγειων συχνοτήτων ? Επομένως θα περάσει από τις υποδοχές TV των combiners...

Επίσης μήπως γνωρίζει κανείς πως προσαρμόζει ένα βύσμα επίγειας κεραίας στην μια άκρη ομοαξονικού καλωδίου?
Μιλάω προφανώς για το καλώδιο που θα συνδέεται από την RF IN/OUT του εκάστοτε δέκτη,προς την υποδοχή TV της τερματικής πρίζας IKUSI TV/SAT/RD.Το καλώδιο αυτό πρέπει να τερματίζει στη μια άκρη σε βύσμα F και στην άλλη άκρη σε βύσμα επίγειας κεραίας,αν τα έχω καταλάβει σωστά!

Φίλε malakudi,ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ίσως είναι πολύ λίγο για την ιδέα που μου έδωσες!Ενα μεγάλο ευχαριστώ επίσης και στους φίλους petasis,nautilus,hdanca (ελπίζω να τα έγραψα σωστά!) και σε όλα τα παιδιά για τις ιδέες!

Εκτός των παραπάνω διευκρινήσεων ίσως στην πορεία της προσπάθειας υλοποίησης να προκύψουν περαιτέρω απορίες οπότε θα ενοχλήσω...Ζητώ συγνώμη αν πλατιάζω και ίσως ρωτάω τετριμμένα για πολλούς από εσάς πράγματα,αλλά αν δεν είσαι ειδικός γνώστης χρειάζεσαι δυστυχώς "να στα κάνουν πιο λιανά" για να προχωρήσεις!

Θερμά ευχαριστώ!

Keraki, δεν περνάς καμιά βόλτα από πράκτικερ; Έχει τα πάντα από μετατροπείς (αν και σε ακριβές τιμές), αλλά θα βρεις μετατροπείς από τηλεοπτικό σε F (σε όλους τους συνδυασμούς θηλυκό/αρσενικό), μούφες F, κλπ.

καλησπερα!να κανω μια ερωτηση? το multiview προυποθετει οπωσδηποτε τον δεκτη pvr η μπορω να το κανω κ με τους δυο απλους δεκτες?

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τουλάχιστον ο ένας δέκτης να είναι ο 865.

@keraki: Απαντώ στα τρία bold ερωτήματά σου.
1. Ναι, αυτούς εννοώ.
2. Ναι, δεν θα έχεις πρόβλημα αρκεί να είναι καλό το καλώδιο και να μη ξεπεράσεις κάποιο μήκος καλωδίων. Σε μένα είναι σχεδόν 60 μέτρα η διαδρομή του παλμού.
3. Εγώ πήρα δύο πλαστικά βύσματα επίγειας που είναι με βιδάκι και σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Δε ξέρω αν υπάρχουν παρόμοια με τα F.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τουλάχιστον ο ένας δέκτης να είναι ο 865.

Προϋπόθεση που πηγάζει από την πολιτική της Nova και όχι από τεχνολογικό περιορισμό. Δύο Pace 831 θα μπορούσαν άνετα να δουλεύουν σε multiview, αλλά δε το κάνει η Nova.

@sakels: Μήπως γνωρίζεις αν παίζει επαγγελματικό multiview με περισσότερους από 2 δέκτες; Δηλαδή να έχεις 1 master και 2 ή 3 slave πχ

Ο παλμός μεταδίδεται κάθε τριάντα δευτερόλεπτα., συγχρονισμένος με το ρολόι, δηλαδή στα 30 και 60 sec. Από τη στιγμή που θα πάρει ο σκλάβος δέκτης ένα παλμό, παίζει για τρία λεπτά. Δηλαδή μπορεί να χάσει μέχρι και πέντε παλμούς στη σειρά χωρίς να διακοπεί η εικόνα. Αν περάσουν τα τρία λεπτά και δε πάρει παλμό, τότε βγάζει Ε143-4. Το μόνο που μένει είναι να βρούμε τη φέρουσα συχνότητα.

Προϋπόθεση που πηγάζει από την πολιτική της Nova και όχι από τεχνολογικό περιορισμό. Δύο Pace 831 θα μπορούσαν άνετα να δουλεύουν σε multiview, αλλά δε το κάνει η Nova.
Ο φίλος ρώτησε την προϋπόθεση για να έχει multivew στο σπίτι του.Είναι γνωστό ότι τα επαγγελματικά πακέτα καλύπτονται από 2 δέκτες 831.Όπως επίσης δεν είναι δυνατό multivew με περισσότερο από 2 δέκτες.Δηλαδή 1 master και 1 slave.Αυτό το είχα ρωτήσει στη NOVA πριν από 5-6 μήνες όταν ενδιαφερόταν φίλος για multivew σε εστιατόριο.

o 865 πρεπει να ειναι υποχρεωτικα ο master? η γινεται 831 master και 865 slave?

Ο παλμός μεταδίδεται κάθε τριάντα δευτερόλεπτα., συγχρονισμένος με το ρολόι, δηλαδή στα 30 και 60 sec. Από τη στιγμή που θα πάρει ο σκλάβος δέκτης ένα παλμό, παίζει για τρία λεπτά. Δηλαδή μπορεί να χάσει μέχρι και πέντε παλμούς στη σειρά χωρίς να διακοπεί η εικόνα. Αν περάσουν τα τρία λεπτά και δε πάρει παλμό, τότε βγάζει Ε143-4. Το μόνο που μένει είναι να βρούμε τη φέρουσα συχνότητα.

Αν και μπορούμε να την βρούμε με έναν παλμογράφο, τι θα την κάνουμε;

Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Για αρχή θα ξέρουμε τι απώλειες έχει στο καλώδιο και στις πρίζες. Είναι άλλο να είναι πχ στα 30-40 MHz και άλλο να είναι στα 550 MHz.
Μετά ίσως μπορέσουμε να το "ψηφιοποιήσουμε" και να το αναμεταδώσουμε από ethernet πχ, για να έχουμε τον multiview δέκτη στο "εξοχικό".

Ελπίζω να έχουν λάβει τα μέτρα τους, και να μην είναι απλά ένας παλμός, αλλά κάποιο μεταβλητό και κωδικοποιημένο μήνυμα. Γιατί το βλέπω να κόβεται και το multiview...:flipout:

o 865 πρεπει να ειναι υποχρεωτικα ο master? η γινεται 831 master και 865 slave?

Σύμφωνα με αυτά που θέτει ως προυποθέσεις η nova από πλευράς πολιτικής οι δυνατοί συνδιασμοί στο multiview είναι: 865 + 831 ή 865 + 865.
Αν κάνεις multiview με 865 + 831 τότε υποχρεωτικά master είναι ο 865 και ο 831 slave.
Αν κάνεις multiview με 865 + 865 τότε διαλέγεις έναν από τους 2 865 (όποιον εσύ θέλεις) και τον ορίζεις ως master.Επομένως ο άλλος 865 θα είναι slave.

Σε κάθε περίπτωση στην αίτηση υπηρεσίας που κάνεις,δηλώνονται το serial number και ο αριθμός της smartcard για καθένα αποκωδικοποιητή.Μάλιστα το πινακάκι που έχει στην αίτηση είναι περίπου ως εξής:

Στοιχεία κύριου (MASTER) εξοπλισμού (NovaBox HD PVR 865)

Serial Number αποκωδικοποιητή:
Αριθμός κάρτας πρόσβασης:

Στοιχεία δευτερεύοντος (SLAVE) εξοπλισμού

Επίσης πάνω πάνω στα στοιχεία συνδρομητή ξαναδηλώνονται serial number και αριθμός κάρτας πρόσβασης αυτή τη φορά μόνο για τον master δέκτη (865).
Φαντάζομαι ότι το νόημα γι αυτό είναι ότι αν αργότερα θελήσουμε να διακόψουμε την υπηρεσία multiview τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε κανονικά θέαση από τον master δέκτη μόνο.

Ένα μειονέκτημα ίσως στο multiview που σκέφτηκα μόλις τώρα είναι το εξής:
Υποθέστε πως θέλω να πάρω παραμάσχαλα τον ένα δέκτη από τους δυο,ας πούμε τον master, και να τον πάω στο εξοχικό να τον συνδέσω στο πιάτο που έχω εκεί και να βλέπω στις διακοπές ή ένα σαβ/κο.Εφόσον στο multiview οι δυο δέκτες είναι "δεμένοι" να δουλεύουν μαζί φαντάζομαι πως "αν τους χωρίσεις" ο ένας δέκτης (ακόμα και ο master αν είναι) δε θα παίζει μόνος του.Αν όντως ισχύει αυτό η μόνη λύση (άβολη λύση όμως) που βλέπω είναι να ζητάς για το διάστημα που είσαι εξοχικό σταμάτημα του multiview,να πέρνεις τον master δέκτη μαζί σου,κι όταν με το καλό επιστρέψεις να ενεργοποιείς εκ νέου την υπηρεσία multiview.

Σύμφωνα με αυτά που θέτει ως προυποθέσεις η nova από πλευράς πολιτικής οι δυνατοί συνδιασμοί στο multiview είναι: 865 + 831 ή 865 + 865.
Αν κάνεις multiview με 865 + 831 τότε υποχρεωτικά master είναι ο 865 και ο 831 slave.
Αν κάνεις multiview με 865 + 865 τότε διαλέγεις έναν από τους 2 865 (όποιον εσύ θέλεις) και τον ορίζεις ως master.Επομένως ο άλλος 865 θα είναι slave.

Σε κάθε περίπτωση στην αίτηση υπηρεσίας που κάνεις,δηλώνονται το serial number και ο αριθμός της smartcard για καθένα αποκωδικοποιητή.Μάλιστα το πινακάκι που έχει στην αίτηση είναι περίπου ως εξής:

Στοιχεία κύριου (MASTER) εξοπλισμού (NovaBox HD PVR 865)

Στοιχεία δευτερεύοντος (SLAVE) εξοπλισμού

Επίσης πάνω πάνω στα στοιχεία συνδρομητή ξαναδηλώνονται serial number και αριθμός κάρτας πρόσβασης αυτή τη φορά μόνο για τον master δέκτη (865).
Φαντάζομαι ότι το νόημα γι αυτό είναι ότι αν αργότερα θελήσουμε να διακόψουμε την υπηρεσία multiview τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε κανονικά θέαση από τον master δέκτη μόνο.

Ένα μειονέκτημα ίσως στο multiview που σκέφτηκα μόλις τώρα είναι το εξής:
Υποθέστε πως θέλω να πάρω παραμάσχαλα τον ένα δέκτη από τους δυο,ας πούμε τον master, και να τον πάω στο εξοχικό να τον συνδέσω στο πιάτο που έχω εκεί και να βλέπω στις διακοπές ή ένα σαβ/κο.Εφόσον στο multiview οι δυο δέκτες είναι "δεμένοι" να δουλεύουν μαζί φαντάζομαι πως "αν τους χωρίσεις" ο ένας δέκτης (ακόμα και ο master αν είναι) δε θα παίζει μόνος του.Αν όντως ισχύει αυτό η μόνη λύση (άβολη λύση όμως) που βλέπω είναι να ζητάς για το διάστημα που είσαι εξοχικό σταμάτημα του multiview,να πέρνεις τον master δέκτη μαζί σου,κι όταν με το καλό επιστρέψεις να ενεργοποιείς εκ νέου την υπηρεσία multiview.

Απλά παίρνεις τον μάστερ δέκτη μαζί σου, δεν χρειάζεται να δηλώσεις κάτι. Μόλις ο μάστερ δέκτης επιστρέψει και μπει στην θέση του, θα λειτουργήσει και ο εξαρτημένος δέκτης.

@keraki: Απαντώ στα τρία bold ερωτήματά σου.
1. Ναι, αυτούς εννοώ.
2. Ναι, δεν θα έχεις πρόβλημα αρκεί να είναι καλό το καλώδιο και να μη ξεπεράσεις κάποιο μήκος καλωδίων. Σε μένα είναι σχεδόν 60 μέτρα η διαδρομή του παλμού.
3. Εγώ πήρα δύο πλαστικά βύσματα επίγειας που είναι με βιδάκι και σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Δε ξέρω αν υπάρχουν παρόμοια με τα F.

1. Τα κλασικά F βύσματα λοιπόν.

2. Σήμερα που το κουβέντιαζα με τεχνικό που εξέφρασε αρκετές επιφυλάξεις για το αν θα περάσει ο παλμός του multiview από τις 2 TV εξόδους των 2 combiners.Όπως μου ανάφερε χαρακτηριστικά σε εγκατάσταση που έκανε
το καλώδιο που συνδέει τους δυο δέκτες αποτελούνταν από απλή ένωση δυο καλωδίων με μούφα και δεν έπαιζε...ενώ έπαιξε όταν το αντικατέστησε με μονοκόματο καλώδιο.Τι να πω,πραγματικά δεν ξέρω,απλά το αναφέρω για να έχουμε feedback.Από την άλλη ειδικά αν ο παλμός του multiview βρίσκεται μέσα στο φάσμα των επίγειων συχνοτήτων,δε βλέπω το λόγο γιατί να μην περάσει από τη θύρα TV του combiner...

3. Τα κλασικά βύσματα κεραίας που έχω κι εγώ υπόψιν μου είναι πλαστικά όπως μου αναφέρεις φίλε malakudi!
Εγώ αν έχω καταλάβει σωστά θα χρειαστεί να πάρω ένα ομοαξονικό καλώδιο και να το τερματίσω:

Στη μια άκρη κλασικά με ένα βύσμα F (από αυτή τη μεριά θα συνδεθεί στην RF OUT/IN του δέκτη)
Στη άλλη του άκρη με ένα βύσμα κεραίας θηλυκό ώστε να συνδεθεί στην υποδοχή TV της τερματικής πρίζας TV/SAT/RD της IKUSI,που θα μεταφέρει τον παλμό.Σαν αυτά εδώ:

http://www.emimikos.gr/shop/product.php?productid=17342&cat=577&page=1

Προσωπικά δε γνωρίζω να τερματίζω ομοαξονικό σε θηλυκό κεραίας.Θα κοιτάξω και στο praktiker όπως πρότεινε κι ο φίλος petasis μήπως βρω και έτοιμο ομοαξονικό καλώδιο από τη μια πλευρά τερματισμένο σε F βύσμα και από την άλλη τερματισμένο σε βύσμα κεραίας θηλυκό.