NOVA vs Cosmote TV

Απάντηση: NOVA vs ΟΤΕ TV

Η ερώτηση του petasis έχει να κάνει με το αν όντως οι μεταδόσεις τύπου Λαμία - Ολυμπιακός Βόλου γίνονται με συνεργείο HD. Το ότι το κανάλι λέγεται OTE Sport X HD, δε σημαίνει και πως η παραγωγή είναι HD. Μπορεί να είναι upscale. Αυτό φαντάζομαι μπορεί να μας το απαντήσει ο nvianitakis.

Re: Απάντηση: NOVA vs ΟΤΕ TV

Η ερώτηση του petasis έχει να κάνει με το αν όντως οι μεταδόσεις τύπου Λαμία - Ολυμπιακός Βόλου γίνονται με συνεργείο HD. Το ότι το κανάλι λέγεται OTE Sport X HD, δε σημαίνει και πως η παραγωγή είναι HD. Μπορεί να είναι upscale. Αυτό φαντάζομαι μπορεί να μας το απαντήσει ο nvianitakis.

Σωστά. Δεν είναι και τεράστιες η δυνατότητες παραγωγής HD στην χώρα μας, νομίζω οι εταιρίες είναι λιγοστές (αν δεν είναι μόνο μία).

κατα τη προσωπικη μου γνωμη δεν ξερω αν ειναι ηποσο ειναι hd τα καναλια του οτε αλλα κρινοντας την εικονα της νοβα στους χτεσινους αγωνες του ch le ηταν απογοητευτικη στα καναλια που δεν ειναι hd...εχω παρατηρησει οτι ειδικα σε καλους αγωνες σαν να κατεβαζουν το bitrate σε αυτα τα καναλια για να τα δωσουν στα δυο που ειναι hd...οπως και στα cinema φυσικα...

Re: Απάντηση: NOVA vs ΟΤΕ TV

Σωστά. Δεν είναι και τεράστιες η δυνατότητες παραγωγής HD στην χώρα μας, νομίζω οι εταιρίες είναι λιγοστές (αν δεν είναι μόνο μία).

Θεμα ειναι επισης ποσο καπελωνουν αυτες οι εταιριες την hd παραγωγη σε σχεση με την sd

Απάντηση: Re: NOVA vs ΟΤΕ TV

Κοίταξε... Για να μην κοροιδευομαστε...Αφού το θες,να το επαναλάβουμε ακόμα μια φορά. Η HD εικόνα της Nova είναι ανώτερη του ΟΤΕ.Το ότι η εικόνα του ΟΤΕ δεν είναι HD όπως λες,εδώ κάνεις λάθος. Και το τι είναι καλύτερο, σε αφήνω να το κρίνεις μόνος σου.Να βλέπεις HD αγωνα ,έστω με την εικόνα του ΟΤΕ,ή sd αγώνα στη nova?Μην εθελοτυφλούμε.Η nova σε οτι αφορά τις HD μεταδόσεις, μπορεί να συγκριθεί μόνο με πλατφόρμες των Βαλκανίων. Αλλά τι λέω? Ακόμα και σε σχέση με αυτές,έχει μείνει πλέον πολύ πίσω.Ακόμα και η αλβανική πλατφόρμα μεταδίδει περισσότερους αγώνες σε HD.Το πόσο πίσω έχουν μείνει πολύ αμφιβάλλω αν το έχουν καταλάβει στην εταιρία.

Κοίταξε φιλε εγώ μια παρατήρηση έκανα για το HD μεταξύ NOVA και ΟΤΕ,αυτό το "να μην κοροιδευομαστε" και "αφού το θες" δεν ξέρω που κολλάνε. Και να είσαι σίγουρος ότι αν ήθελα να πάρω κάποιου το μέρος θα έπαιρνα του ΟΤΕ μιας και είμαι συνδρομητής εδώ και 4 χρονια ενώ ΝΟVΑ έχω μόλις από τον Ιούλιο. Aπλά λέω αυτό που βλέπω. Και στο φιναλε γραμμένους τους έχω και τους δυο, και προπαντός τη NOVA που το καλοκαίρι θα φάει σουτ γιατί ο μονος λόγος που την έβαλα ήταν το champions league

Re: NOVA vs ΟΤΕ TV

Νομίζω ότι όλοι συμφωνούν τελικά ότι η κατάταξη στην ποιότητα εικόνας είναι 1) NovaHD 2) OTEHD 3)NovaSD, όσοι έχουμε και τα 2 μπορούμε καθημερινά να κάνουμε τη σύγκριση και το μόνο θέμα είναι γιατί η Νόβα δεν έχει αυξήσει τα HD κανάλια και τις μεταδόσεις της. Τώρα που της έμεινε μόνο η σουπερλίγκα και τα μπάσκετ καλό είναι να τα υποστηρίξει τουλάχιστον. Του χρόνου στον ΟΤΕ θα έχουν νέο δορυφόρο, πιό πολλούς αναμεταδότες και πιθανώς η εικόνα να βελτιωθεί.

Καλά, η ποιότητα εικόνας είναι συνάρτηση του bitrate. Το οποίο το μετρούν συνεχώς διάφορα sites. Σε ένα άλλο φόρουμ είχα αναφέρει μερικά κανάλια, με λινκς για το bitrate:

http://www.adslgr.com/forum/threads...-αθλητικών-καναλιών-του?p=5540503#post5540503
http://www.adslgr.com/forum/threads...-αθλητικών-καναλιών-του?p=5540928#post5540928

Συνήθως 2/4 αγώνες της football league είναι σε HD. Ο αγώνας της Λαμίας ήταν, γιατί έχω δει και μη HD και σε πονάνε τα ματάκια σου.
Οι αγώνες Ολυμπιακού και Αεκ στο μπάσκετ είναι σίγουρα HD.

@petasis Θες να πείς ότι όταν κάνουν τους αναμεταδότες 10, δεν θα τους χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν το bitrate στα υπάρχοντα κανάλια?

Καλά, η ποιότητα εικόνας είναι συνάρτηση του bitrate. Το οποίο το μετρούν συνεχώς διάφορα sites. Σε ένα άλλο φόρουμ είχα αναφέρει μερικά κανάλια, με λινκς για το bitrate:

http://www.adslgr.com/forum/threads...-αθλητικών-καναλιών-του?p=5540503#post5540503
http://www.adslgr.com/forum/threads...-αθλητικών-καναλιών-του?p=5540928#post5540928
Αυτό που λέει ο Χάρης είναι:τι να το κάνεις το bitrate αν δεν δείχνεις αγώνες. Για τις μετρήσεις έχω να πω, ότι και να γίνει το μέτριο HD είναι καλύτερο από το sd.

@petasis Θες να πείς ότι όταν κάνουν τους αναμεταδότες 10, δεν θα τους χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν το bitrate στα υπάρχοντα κανάλια?

Θέλω να πω, ότι στο ημίχρονο μπορείς να δεις το bitrate του καναλιού που θες, τόσο στην νόβα, όσο και στον ΟΤΕ. Αυτός που έχει το μεγαλύτερο bitrate (μέσο 40λεπτου), κερδίζει σε ποιότητα εικόνας. Οπότε δεν χρειάζονται οι υποκειμενικές εκτιμήσεις, και δεν χρειάζεται να έχεις καν και τους 2.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αυτό που λέει ο Χάρης είναι:τι να το κάνεις το bitrate αν δεν δείχνεις αγώνες. Για τις μετρήσεις έχω να πω, ότι και να γίνει το μέτριο HD είναι καλύτερο από το sd.

Ποιος είναι ο Χάρης; Εγώ πάλι δεν θα έλεγα ένα HD με bitrate 5Mbps καλύτερο από ένα SD με 6Mbps.

Re: Απάντηση: Re: NOVA vs ΟΤΕ TV

Ακριβώς αυτό εννοώ. Όπως επίσης ας πει κάποιος ότι παρακολούθησε κάποιο ματς σε sd στη nova και ευχαριστιόταν την εικόνα περισσότερο από οποιοδήποτε ματς που μεταδιδόταν σε HD από τον ΟΤΕ.Εντάξει,μην τρελλαθουμε κιόλας. Είπαμε, σαφώς καλύτερη η εικόνα HD της nova σε σχέση με τον ΟΤΕ.Αλλά δε γίνεται να βλέπουμε champions league ( αυτό είναι και το πιο κραυγαλέο) σε sd.Και επιμένω ότι το Λαμία -Ολυμπιακός Βόλου ηταν HD μετάδοση. Δεν ήταν upscaled.Δεν ξέρω τι προσπαθούμε να αποδείξουμε τώρα. Ότι καλύτερα να βλέπουμε sd ματς από τη Nova,παρά HD από τον ΟΤΕ?Είναι δυνατόν? Είπαμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει με τις HD μεταδόσεις της Nova. Είναι τραγικά λίγες. Κάτι πρέπει να κάνουν. Δε γίνεται όταν λέω τα αυτονόητα, να υπάρχει σαν αντίλογος ότι η εικόνα της nova είναι καλύτερη από του ΟΤΕ.Και αφού δεν πιστεύετε ότι το ματς που είπα ήταν HD μετάδοση, για τα μπάσκετ του Ολυμπιακου και της ΑΕΚ το πιστεύετε ότι σχεδόν όλα (νομίζω όλα αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος) είναι HD μεταδόσεις?Ή θα μου πείτε πάλι σαν αντίλογο, ότι η nova έχει καλύτερη εικόνα?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συνήθως 2/4 αγώνες της football league είναι σε HD. Ο αγώνας της Λαμίας ήταν, γιατί έχω δει και μη HD και σε πονάνε τα ματάκια σου.
Οι αγώνες Ολυμπιακού και Αεκ στο μπάσκετ είναι σίγουρα HD.

Κι εδώ με καλυψες. Γιατί σε λίγο θα τρελλαθω μου φαίνεται.Για τον ΟΤΕ δηλαδή δεν ισχύει ότι υπάρχει μόνο μια εταιρία παραγωγής στη χώρα μας?Μόνο σε ότι αφορά τη nova είναι υπαρκτό αυτό το δεδομένο?

Last edited:

Ποιος είναι ο Χάρης; Εγώ πάλι δεν θα έλεγα ένα HD με bitrate 5Mbps καλύτερο από ένα SD με 6Mbps.

Ένα optimal bitrate για SD κανάλι είναι το 1,5-2,5mbps. 6mbps για SD είναι overkill και παντελώς αχρείαστο. Επίσης SD σε TVs από 42" και πάνω και μικρές αποστάσεις είναι πλέον σκουπίδι. Ειδικά όταν σε αυτό το forum που είναι τεχνολογικό, πολλοί έχουν TVs 50-55" και αποστάσεις θέασης μικρές (πχ 3 μέτρα).

Σε τηλεοπτικά 1080i ένα optimal bitrate είναι τα 5-9mbps. Η πλειοψηφία των HD καναλιών στον ΟΤΕ πιστεύω ότι είναι μέσα σε αυτό το νούμερο. Επίσης όποιες μετρήσεις γίνονται θα πρέπει να γίνουν με ΜΟ σε βάθος χρόνου (πχ 1 μήνα) και με μετρήσεις min-max-avg.

Εγώ προσωπικά ευχαριστιέμαι να αλλάζω κανάλια στον ΟΤΕ και να βλέπω εικόνα υψηλής ευκρίνειας με ότι bitrate και να έχει. Στην Nova (όταν είχα και πριν την κόψω) οι επιλογές ήταν περιορισμένες και σε 50" plasma τα SD ήταν χάλια. Μόνο Simpsons στο Fox μπορούσα να δω σε SD και αυτό γιατί τα animations σαν αυτό (χωρίς μεγάλη λεπτομέρεια και σχεδίαση στο χέρι) προσφέρονται γι'αυτό.

Καλά, οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν χαοτικά. Εγώ απλά να αναφέρω ότι το επίγειο κανάλι της ΕΡΤ (ναι το επίγειο και δωρεάν) HD είναι κοντά στα 10Mbps.
Το να συζητάμε για HD στα 5 και 6 Mbps το θεωρώ αστείο. Λάσπη τύπου HD, που μας ταΐζουν και οι 2 πλατφόρμες (στα ντοκυμαντέρ για παράδειγμα).

Σαμπως το επιγειο καναλι με τα 10Mbps εχει την super-duper HD εικονα?
Τα καναλια του ΟΤΕ παντως εχουν θαυμασια εικονα, με κανονικα χαρακτηριστικα HD
ανεξαρτητως bitrate. Το history HD του ΟΤΕ ας πουμε, που δεν ειναι και τοσο σοι,
φιλος που εχει νοβα και το ειδε εχτες στο σπιτι μου, επαθε πλακα.

Καλά, οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν χαοτικά. Εγώ απλά να αναφέρω ότι το επίγειο κανάλι της ΕΡΤ (ναι το επίγειο και δωρεάν) HD είναι κοντά στα 10Mbps.
Το να συζητάμε για HD στα 5 και 6 Mbps το θεωρώ αστείο. Λάσπη τύπου HD, που μας ταΐζουν και οι 2 πλατφόρμες (στα ντοκυμαντέρ για παράδειγμα).

Tα bitrates διαμορφώνονται βάσει της ανάλυσης. Διαφορετκό bitrate θες για 720p, διαφορετικό για 1080p. Σημειωτέον ότι ρόλο παίζει και η συμπίεση, πχ άλλο bitrate θες για MPEG2 και άλλο για h264. Το 1080i έχει λιγότερες οριζόντιες γραμμές και από 720p (540) όπου το max optimal για τηλεοπτικό είναι κοντά στα 6mbps.

Σαμπως το επιγειο καναλι με τα 10Mbps εχει την super-duper HD εικονα?
Τα καναλια του ΟΤΕ παντως εχουν θαυμασια εικονα, με κανονικα χαρακτηριστικα HD
ανεξαρτητως bitrate. Το history HD του ΟΤΕ ας πουμε, που δεν ειναι και τοσο σοι,
φιλος που εχει νοβα και το ειδε εχτες στο σπιτι μου, επαθε πλακα.

Όχι δεν έχει, αλλά φαντάσου με λιγότερο bitrate...

Ένα optimal bitrate για SD κανάλι είναι το 1,5-2,5mbps. 6mbps για SD είναι overkill και παντελώς αχρείαστο. Επίσης SD σε TVs από 42" και πάνω και μικρές αποστάσεις είναι πλέον σκουπίδι. Ειδικά όταν σε αυτό το forum που είναι τεχνολογικό, πολλοί έχουν TVs 50-55" και αποστάσεις θέασης μικρές (πχ 3 μέτρα).

Σε τηλεοπτικά 1080i ένα optimal bitrate είναι τα 5-9mbps. Η πλειοψηφία των HD καναλιών στον ΟΤΕ πιστεύω ότι είναι μέσα σε αυτό το νούμερο. Επίσης όποιες μετρήσεις γίνονται θα πρέπει να γίνουν με ΜΟ σε βάθος χρόνου (πχ 1 μήνα) και με μετρήσεις min-max-avg.

Εγώ προσωπικά ευχαριστιέμαι να αλλάζω κανάλια στον ΟΤΕ και να βλέπω εικόνα υψηλής ευκρίνειας με ότι bitrate και να έχει. Στην Nova (όταν είχα και πριν την κόψω) οι επιλογές ήταν περιορισμένες και σε 50" plasma τα SD ήταν χάλια. Μόνο Simpsons στο Fox μπορούσα να δω σε SD και αυτό γιατί τα animations σαν αυτό (χωρίς μεγάλη λεπτομέρεια και σχεδίαση στο χέρι) προσφέρονται γι'αυτό.

Tα bitrates διαμορφώνονται βάσει της ανάλυσης. Διαφορετκό bitrate θες για 720p, διαφορετικό για 1080p. Σημειωτέον ότι ρόλο παίζει και η συμπίεση, πχ άλλο bitrate θες για MPEG2 και άλλο για h264. Το 1080i έχει λιγότερες οριζόντιες γραμμές και από 720p (540) όπου το max optimal για τηλεοπτικό είναι κοντά στα 6mbps.

Δεν ισχύουν αυτά που λες για μετάδοση. Μπορεί ένα HD να είναι πολύ καλό στα 6 Mbps αν γίνει με x264 σε slowest profile, με δύο περάσματα κτλ κτλ, αλλά με τους realtime encoders που έχουν τα δορυφορικά πακέτα, τα 6 Mbps είναι πολύ λίγα. Ειδικά σε αθλητικό περιεχόμενο (έντονη κίνηση κτλ), ακόμα και τα 10 Mbps είναι οριακά, και η διαφορά φαίνεται εύκολα αν δεις ένα HD στα 15-17 Mbps που δίνει πχ το Sky Germany σε αρκετές μεταδόσεις του. Επίσης, 1,5 Mbps για SD είναι άθλιο (έχει αρκετά τέτοια ο ΟΤΕ). SD θέλει τουλάχιστον 3 με 3,5 Mbps για να έχει υψηλή ποιότητα.

Re: Απάντηση: Re: NOVA vs ΟΤΕ TV

Δεν ισχύουν αυτά που λες για μετάδοση. Μπορεί ένα HD να είναι πολύ καλό στα 6 Mbps αν γίνει με x264 σε slowest profile, με δύο περάσματα κτλ κτλ, αλλά με τους realtime encoders που έχουν τα δορυφορικά πακέτα, τα 6 Mbps είναι πολύ λίγα. Ειδικά σε αθλητικό περιεχόμενο (έντονη κίνηση κτλ), ακόμα και τα 10 Mbps είναι οριακά, και η διαφορά φαίνεται εύκολα αν δεις ένα HD στα 15-17 Mbps που δίνει πχ το Sky Germany σε αρκετές μεταδόσεις του. Επίσης, 1,5 Mbps για SD είναι άθλιο (έχει αρκετά τέτοια ο ΟΤΕ). SD θέλει τουλάχιστον 3 με 3,5 Mbps για να έχει υψηλή ποιότητα.

Πήγαινε γράψε το 3-3,5 για SD σε ένα εξειδικευμένο forum όπως το videohelp και δες τι θα σου απαντήσουν. Ελπίζω μόνο να μην απογοητεύεσαι εύκολα. Όπως και για το 15-17 για 1080i που είναι, κατά πολλούς, χειρότερο και από 720p. Το μεγαλύτερο bitrate δεν κάνει διαφορά στην έντονη κίνηση. Κάνει κυρίως διαφορά στις απότομες εναλλαγές φωτισμού. Αν δεις για παράδειγμα έναν αγώνα με ένα ring που είναι με χαμηλό φωτισμό και ξαφνικά δεις flash, μια εικόνα με χαμηλό bitrate θα αρχίσει να δείχνει κουτάκια. Σε ποδόσφαιρο θα δεις διαφορά σε ένα πλάγιο άουτ δίπλα στις διαφημιστικές πινακίδες όταν αυτές είναι ηλεκτρονικές και αλλάζουν διαφήμιση και όταν το πλάνο είναι κοντινό. Στη μέση του αγωνιστικού χώρου δεν θα δεις καμία διαφορά γιατί το background είναι ομοιόμορφο.