NOVA vs Cosmote TV

Απάντηση: NOVA vs ΟΤΕ TV

Αυτό ακριβώς εννοώ έντονη κίνηση, την αλλαγή από κάμερα σε κάμερα - κοντινό / μακρινό πλάνο κτλ. Δεν εννοώ την κίνηση στην μπάλα από σταθερή κάμερα, εκεί οι αλλαγές είναι μικρές όπως ακριβώς λες. Το 1080i θα συμφωνήσω πως είναι χειρότερο από το 720p ειδικά για αθλητικά γεγονότα, όμως η απαίτησή του για bitrate είναι μεγαλύτερη όπως κι αν το δεις - είτε λόγω χειρότερης απόδοσης του αλγορίθμου σε interlaced περιεχόμενο είτε λόγω αριθμού pixel - 1920*540 > 1280*720.
Για το SD δε ξέρω τι λένε, ξέρω αυτό που βλέπουν τα μάτια μου. 1,5 και 2 Mbps Η.264 full SD (704*576) είναι άθλιο με realtime encoders. Πιθανόν να είναι αρκετό για offline encoding αλλά όχι για realtime.

Re: NOVA vs ΟΤΕ TV

Τα κουκιά είναι μετρημένα: ίδιες αναλύσεις, και οι δύο πεπλεγμένο, παραπλήσια μηχανήματα κωδικοποίησης (και οι 2 σε πραγματικό χρόνο), ίδιος αλγόριθμος συμπίεσης (mpeg4). Άρα το μεγαλύτερο bitrate κερδίζει. Όποιος θέλει πραγματικά να συγκρίνει τις εικόνες των δύο παρόχων, κοιτά το bitrate και αφήνει τις εικασίες "στην δική μου τηλεόραση παίζει τέλεια". Το bitrate το μετράν διάφορα sites, που δεν είναι υπέρ κανένα παρόχου, οπότε το θέμα "ποιότητα εικόνας" είναι λυμένο.
Το να αναλύουμε φαντασιακές καταστάσεις (τύπου 720p που δεν χρησιμοποιεί κανείς από τους παρόχους) είναι για άλλο νήμα.

Εγώ φανταζόμουν ότι θα έδινα απάντηση σε αυτούς που συζητούσαν για την ποιότητα της εικόνας (αν και υπάρχει σχετικό νήμα). Που να φανταστώ ότι θα ανοίγαμε νέα κουβέντα... :flipout: Το χαλάσαμε το νήμα πάλι, και συζητάμε και λίγο τα προφανή...

Δεν είναι 'το μεγαλύτερο bitrate κερδίζει'. Πολύ εύκολα το πετάς χωρίς να λαμβάνεις τις σημαντικότερες παραμέτρους. Το θέμα είναι τι προτιμάει κάποιος. Ένα SD με 2k ή το ίδιο σε HD με 5k; Δεδομένου και των τηλεοράσεων σήμερα που έχουν "ανέβει" σε ίντσες αλλά και των αποστάσεων θέασης στη χώρα μας που είναι μικρές ελέω πολυκατοικιών, οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος θα σου πει το δεύτερο. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι το value for money. Να πληρώνεις για HD που είναι 1k περισσότερο από τον ανταγωνισμό (στην καλύτερη) είναι φαρσοκωμωδία. Ειδικά αν σκεφτείς και κάποιες διαφημιστικές καμπάνιες τύπου 'Έχει HD, έχεις Nova' που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ως αγοραστικό κοινό. Εγώ μεγαλύτερο παράπονο έχω από τον ΟΤΕ για το DD5.1 παρά για την εικόνα. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η ποιότητα στα αθλητικά κανάλια είναι άψογη.

Το ότι η nova έχει καλύτερη HD εικόνα από την HD εικόνα του ΟΤΕ,δεν χωρά αμφισβήτηση. Τι σχέση όμως έχει αυτό, με το ότι το αθλητικό πρόγραμμα με εικόνα HD στη nova είναι ελάχιστο σε σχέση με το αντίστοιχο του ΟΤΕ?Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ειναι δυνατό να μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει κάτι τέτοιο. Όποια στιγμή και να ανοίξεις τον δέκτη του ΟΤΕ,ξέρεις ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι οποιοδήποτε αγώνα και να δεις θα είναι σε HD.Στη nova συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.Αν νομίζει κάποιος ότι κάνω λάθος,ας μου αποδείξει το αντίθετο.Κι εγώ nova έχω σχεδόν 10 χρόνια βρε παιδιά. Μόλις λίγους μήνες έχω ΟΤΕ.Αλλά δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαι κολλημένος με τη nova.Γιατί μόνο κόλλημα είναι να μην θέλω να παραδεχτώ ότι το 10 είναι μεγαλύτερο από το 2.Είναι αντίλογος τώρα ότι το HD της NOVA είναι καλύτερο από του ΟΤΕ?Ή ότι το sd της NOVA είναι κι αυτό καλύτερο από το HD του ΟΤΕ,επειδή το HD του ΟΤΕ έχει χαμηλό bitrate?Μέχρι και η γυναίκα μου που έβλεπε το Ε! και το MTV από τη nova, της φάνηκε η εικόνα απίθανη από τον ΟΤΕ στα κανάλια αυτά (που είναι HD).Τι έπρεπε να της πω δηλαδή? Όχι δεν είναι καλή η εικόνα, είναι καλύτερη στη Nova επειδή έτσι λένε οι μετρήσεις με τα bitrate? Με στοιχεία μπορεί να μου αποδείξει κάποιος ότι το πρόγραμμα σε HD της NOVA δεν είναι υπερβολικά φτωχό σε σχέση με το αντίστοιχό του ΟΤΕ?Ας παραθέσει τα επιχειρήματα του να το συζητήσουμε.Όχι όμως με το επιχείρημα ότι το HD της Nova είναι ανώτερο.

Απάντηση: Re: NOVA vs ΟΤΕ TV

Δεν ισχύουν αυτά που λες για μετάδοση. Μπορεί ένα HD να είναι πολύ καλό στα 6 Mbps αν γίνει με x264 σε slowest profile, με δύο περάσματα κτλ κτλ, αλλά με τους realtime encoders που έχουν τα δορυφορικά πακέτα, τα 6 Mbps είναι πολύ λίγα. Ειδικά σε αθλητικό περιεχόμενο (έντονη κίνηση κτλ), ακόμα και τα 10 Mbps είναι οριακά, και η διαφορά φαίνεται εύκολα αν δεις ένα HD στα 15-17 Mbps που δίνει πχ το Sky Germany σε αρκετές μεταδόσεις του. Επίσης, 1,5 Mbps για SD είναι άθλιο (έχει αρκετά τέτοια ο ΟΤΕ). SD θέλει τουλάχιστον 3 με 3,5 Mbps για να έχει υψηλή ποιότητα.

Κι ομως, νομιζω οτι το Κροατικο Arena μεταδιδει σε hd με περιπου την αναλυση SD που λες, η δε διαφορα με το sd του ΑΝΤ1 ειναι χαωδης (χθες εβλεπα)

Δεν είναι 'το μεγαλύτερο bitrate κερδίζει'. Πολύ εύκολα το πετάς χωρίς να λαμβάνεις τις σημαντικότερες παραμέτρους. Το θέμα είναι τι προτιμάει κάποιος. Ένα SD με 2k ή το ίδιο σε HD με 5k; Δεδομένου και των τηλεοράσεων σήμερα που έχουν "ανέβει" σε ίντσες αλλά και των αποστάσεων θέασης στη χώρα μας που είναι μικρές ελέω πολυκατοικιών, οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος θα σου πει το δεύτερο. Επίσης, ένα άλλο θέμα είναι το value for money. Να πληρώνεις για HD που είναι 1k περισσότερο από τον ανταγωνισμό (στην καλύτερη) είναι φαρσοκωμωδία. Ειδικά αν σκεφτείς και κάποιες διαφημιστικές καμπάνιες τύπου 'Έχει HD, έχεις Nova' που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας ως αγοραστικό κοινό. Εγώ μεγαλύτερο παράπονο έχω από τον ΟΤΕ για το DD5.1 παρά για την εικόνα. Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες η ποιότητα στα αθλητικά κανάλια είναι άψογη.

Μιλάμε για διαφορετικά πράγματα. Εγώ σου λέω μέτρο σύγκρισης για να συγκρίνεις δορυφορικές εκπομπές μεταξύ τους, εσύ μιλάς για πολιτικές της κάθε νόβα και κάθε ΟΤΕ. 1Mbps παραπάνω είναι 1Mbps παραπάνω, και στην ίδια ανάλυση σημαίνει καλύτερη εικόνα. Το αν την δίνει ο ΟΤΕ ή η νόβα, ή αν χρεώνει παραπάνω ο ΟΤΕ ή η νόβα, δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της εικόνας. Δεν παίζει ρόλο η τηλεόραση, το δωμάτιο, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που έχει μεγαλύτερο bitrate δείχνει καλύτερα γιατί απλά περιέχει μεγαλύτερη πληροφορία.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Το ότι η nova έχει καλύτερη HD εικόνα από την HD εικόνα του ΟΤΕ,δεν χωρά αμφισβήτηση. Τι σχέση όμως έχει αυτό, με το ότι το αθλητικό πρόγραμμα με εικόνα HD στη nova είναι ελάχιστο σε σχέση με το αντίστοιχο του ΟΤΕ?Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ειναι δυνατό να μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει κάτι τέτοιο. Όποια στιγμή και να ανοίξεις τον δέκτη του ΟΤΕ,ξέρεις ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι οποιοδήποτε αγώνα και να δεις θα είναι σε HD.Στη nova συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.Αν νομίζει κάποιος ότι κάνω λάθος,ας μου αποδείξει το αντίθετο.Κι εγώ nova έχω σχεδόν 10 χρόνια βρε παιδιά. Μόλις λίγους μήνες έχω ΟΤΕ.Αλλά δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαι κολλημένος με τη nova.Γιατί μόνο κόλλημα είναι να μην θέλω να παραδεχτώ ότι το 10 είναι μεγαλύτερο από το 2.Είναι αντίλογος τώρα ότι το HD της NOVA είναι καλύτερο από του ΟΤΕ?Ή ότι το sd της NOVA είναι κι αυτό καλύτερο από το HD του ΟΤΕ,επειδή το HD του ΟΤΕ έχει χαμηλό bitrate?Μέχρι και η γυναίκα μου που έβλεπε το Ε! και το MTV από τη nova, της φάνηκε η εικόνα απίθανη από τον ΟΤΕ στα κανάλια αυτά (που είναι HD).Τι έπρεπε να της πω δηλαδή? Όχι δεν είναι καλή η εικόνα, είναι καλύτερη στη Nova επειδή έτσι λένε οι μετρήσεις με τα bitrate? Με στοιχεία μπορεί να μου αποδείξει κάποιος ότι το πρόγραμμα σε HD της NOVA δεν είναι υπερβολικά φτωχό σε σχέση με το αντίστοιχό του ΟΤΕ?Ας παραθέσει τα επιχειρήματα του να το συζητήσουμε.Όχι όμως με το επιχείρημα ότι το HD της Nova είναι ανώτερο.

Τα πάντα αμφισβητούνται, έχω διαβάσει μερικές φορές το αντίθετο. :flipout:
Και επειδή αυτά τα πράγματα δεν είναι σταθερά, για αυτό και η όλη συζήτηση με το bitrate. Αν κάποιος νομίζει ότι βελτιώθηκε η εικόνα, τσεκάρει απλά αν ανέβηκε το bitrate... Αν δεν ανέβηκε, ήταν απλά η ιδέα του.

Το ότι λέμε για τις ελάχιστες HD αθλητικές μεταδόσεις της Νοβα σε σχέση με τον otetv κι εσύ μιλάς για bitrate και λοιπά.
Το ότι συγκρίνεις τα HD με τα sd και προσπαθείς να αποδείξεις πως τα HD του otetv είναι κάτι σε ερμαφροδιτο.
Ότι και να λέειτο bitrate, όλοι ξέρουμε τι βλέπουμε και καμιά μέτρηση δεν θα πείσει για το αντίθετο. Όταν πάω στην πεθερά που έχει start pack με πονάνε τα ματάκια μου με αυτό που βλέπω και όλοι στην οικογένεια μου λένε για την διαφορά στην εικόνα υπέρ του ΟΤΕ.

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: NOVA vs ΟΤΕ TV

Συμφωνώ απολύτως σε όλα όσα λες.
Επίσης,να πεις στην οικογένεια ή στους φίλους σου που βλέπετε μαζί στο σπίτι σου ΟΤΕ TV,όταν σου λένε τι ωραία που είναι η εικόνα,να τους λες "μισό λεπτό να μπω στο internet να δω πόσο bitrate έχει αυτό που βλέπουμε και μετά να πείτε αν είναι καλή η εικόνα".:laugh:

Εντάξει, υπάρχει και το ενδεχόμενο απλά να μην ξέρετε να αξιολογήσετε την εικόνα που βλέπετε.
Χαίρομαι που σας αρέσει η εικόνα του παρόχου που επιλέξατε. Αν όμως θέλετε συγκρίσεις, εγώ θα πιστέψω το bitrate.

Όσο για το ερμαφρόδιτο της σύγκρισης, σεβαστές οι απόψεις σας. Αλλά στο ίδιο και χαμηλό bitrate ή εικόνα HD δεν είναι καλύτερη από την SD, όπως γράφτηκε στο νήμα.
Το θέμα είναι απλό και συγκεκριμένο: όποιος αμφισβητεί τις μετρήσεις και βγάζει υποκειμενικές εκτιμήσεις με βάση θεάσεις με τα δικά του μάτια, πρέπει να τις τεκμηριώσει κιόλας. Αλλιώς, είναι απλά μια ακόμα άποψη, στον μικρόκοσμο αυτού που την εκφράζει. Δεν σημαίνει κάτι έξω από αυτόν τον μικρόκοσμο.

Σε μικρόκοσμο ζούνε μάλλον αυτοί που χωρίς να έχουν δει κάτι οι ίδιοι με τα μάτια τους ώστε να το κρίνουν, αρνούνται να πιστέψουν όλους όσους το είδαν. Για παράδειγμα, όσοι έχουν δει κάποια κανάλια από τη Nova σε sd έκδοση και τα ίδια κανάλια από τον ΟΤΕ σε HD έκδοση, μπορούν να συγκρίνουν ποια εικόνα τους αρέσει περισσότερο. Και τι περίεργο? Όλοι υποστηρίζουν το ίδιο. Όσοι όμως,χωρίς να έχουν δει τα ίδια ώστε να μπορούν να συγκρίνουν, υποστηρίζουν το αντίθετο , ε τότε μάλλον αυτοί ζούνε σε μικρόκοσμο.

Έχω και τα δύο πακέτα. Όταν το Travel HD πιξελιάζει σαν τρελό, προτιμώ την SD έκδοσή του. Τι να την κάνω την HD ανάλυση, αν βλέπω macroblocks και mpeg artifacts; Δυστυχώς κάποια από τα HD του ΟΤΕ είναι γεμάτα artifacts. Όχι πάντα, αλλά όταν η στατιστική πολυπλεξία τους ρίχνει πολύ χαμηλά το bitrate. Οπότε εδώ έχουμε δύο περιπτώσεις: είτε δε βλέπετε τα mpeg artifacts, οπότε αν ισχύει αυτό απλώς η άποψή σας περί ποιότητας εικόνας είναι αδιάφορη, είτε τα βλέπετε αλλά προτιμάτε να είναι η εικόνα πότε HD (και άρα καλύτερη) και πότε άθλια. Προσωπικά απεχθάνομαι τελείως τα πιξελιάσματα και τα mpeg artifacts, οπότε αν αυτά εμφανίζονται έστω και για 2 δευτερόλεπτα κάθε 5 λεπτά, για μένα αυτό το πράγμα δεν είναι καλύτερο από SD.

Πόσα είναι αυτά που πιξελιαζουν σαν τρελά, ή να το πω καλύτερα ποια είναι αυτά που παρακολουθεί;
Για το travel συμφωνώ, μα δεν είναι πλειονότητα. Το τραγικό πρόβλημα π.χ που είχαν τα otesport με αλλεπαλληλα πιξελιασματα και σπασίματα δεν υπάρχει πια.
Τους τεχνικούς όρους που χρησιμοποιείς δεν τους ξέρω. Αν θα μπορούσες να το εξηγήσεις, ευχαρίστως να απαντήσω στην ερώτησή σου.

Φυσικά και τα sport βελτιώθηκαν. Αν ρίξουμε μια ματιά στο lyngsat.com στο πακέτο του ΟΤΕ, θα καταλάβουμε εύκολα γιατί.
12111 MHz, 3 HD, 6 SD, 50 Μbps. Eδώ είναι τα Ote Sport 1,2,3 που όντως έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
12380 MHz, 6 HD, 17 SD, 55 Mbps. Εδώ είναι τα Travel HD, Animal HD, E! HD, Luxe HD, Nickelodeon HD, OTE Highlights HD. Κάνε τα μαθηματικά.

Σε μικρόκοσμο ζούνε μάλλον αυτοί που χωρίς να έχουν δει κάτι οι ίδιοι με τα μάτια τους ώστε να το κρίνουν, αρνούνται να πιστέψουν όλους όσους το είδαν. Για παράδειγμα, όσοι έχουν δει κάποια κανάλια από τη Nova σε sd έκδοση και τα ίδια κανάλια από τον ΟΤΕ σε HD έκδοση, μπορούν να συγκρίνουν ποια εικόνα τους αρέσει περισσότερο. Και τι περίεργο? Όλοι υποστηρίζουν το ίδιο. Όσοι όμως,χωρίς να έχουν δει τα ίδια ώστε να μπορούν να συγκρίνουν, υποστηρίζουν το αντίθετο , ε τότε μάλλον αυτοί ζούνε σε μικρόκοσμο.

Μάλλον δεν το γνωρίζεις, έχω και τα 2 πακέτα. Βέβαια σε αντίθεση με σένα (που προσπαθείς να με πείσεις ότι κάποιος πάροχος υπερτερεί βασισμένος στο τι λένε "άλλοι" και τι είδες εσύ), προσπαθώ να πω έναν αντικειμενικό τρόπο να κάνεις τέτοια σύγκριση.
Βέβαια, στου κουφού την πόρτα...
Δεν θα ρωτήσω τι κερδίζεις από την αέναη κόντρα ΟΤΕ/νόβα, είναι ο τίτλος του νήματος. :smile:

Φυσικά και τα sport βελτιώθηκαν. Αν ρίξουμε μια ματιά στο lyngsat.com στο πακέτο του ΟΤΕ, θα καταλάβουμε εύκολα γιατί.
12111 MHz, 3 HD, 6 SD, 50 Μbps. Eδώ είναι τα Ote Sport 1,2,3 που όντως έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
12380 MHz, 6 HD, 17 SD, 55 Mbps. Εδώ είναι τα Travel HD, Animal HD, E! HD, Luxe HD, Nickelodeon HD, OTE Highlights HD. Κάνε τα μαθηματικά.

Δεν χρειάζονται μαθηματικά. Έχω δώσει λινκ που μετρούν το bitrate ανά κανάλι χωριστά. :smile:

Το περιεχόμενο της NOVA είναι αρκετά πιο φτωχό (πλην ταινιών) και τα HD κανάλια του ΟΤΕ τριπλάσια σε αριθμό. Αυτό λέει ο hdanca και έχει απόλυτο δίκιο.

Ειδικά στα αθλητικά ΟΛΑ τα κανάλια του ΟΤΕ είναι πλέον HD , κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Αν θέλουμε να συγκρίνουμε ποιότητα HD καναλιού με το ίδιο σε SD πέστε μου τι bitrate έχει το καθένα και αν το SD έχει μεγαλύτερο (με την ίδια κωδικοποίηση) θα δεχτώ ότι μπορεί να γίνει σύγκριση.

Re: Απάντηση: NOVA vs ΟΤΕ TV

Τι ξεκίνησε από την ανάρτηση που παραθέτεις; Θέλω να δω τι κατάλαβες, γιατί νομίζω δεν έχουμε καταλάβει το ίδιο.
Στην ανάρτηση που αναφέρεις κάποιος που έχει ΟΤΕ TV παρατήρησε ότι όλοι οι αγώνες που δείχνει ο ΟΤΕ είναι μεταδόσεις HD.
Εγώ απόρησα επειδή γνωρίζω ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, λόγω του πεπερασμένου των εταιριών που κάνουν τέτοιες μεταδόσεις. Το πολύ να έχουμε 1 μετάδοση HD καθημερινά σε όλη την Ελλάδα. Και υποθέτω, αυτός είναι και ο λόγος που και η νόβα έχει 1 ή 2 μεταδόσεις HD κάθε Σαββατοκύριακο. Το ερώτημά μου θα έπρεπε να προκαλέσει συζήτηση αν έχει κάτι αλλάξει στην παραγωγή HD προγράμματος, και αν είχαν και οι δύο πλατφόρμες π.χ. ταυτόχρονη παραγωγή HD προγράμματος.
Βέβαια, δεν νομίζω να έγινε αντιληπτή η ερώτηση από όλους, και γιαυτό προσπάθησε ο malakudi να την επαναδιατυπώσει.
Απάντηση σε αυτό δεν δόθηκε.
Μετά άρχισε διάλογος για την ποιότητα της εικόνας (ενώ έχουμε σχετικό νήμα για αυτό), και εγώ προσπάθησα να σας πω, μην τσακώνεστε άδικα, δείτε τα bitrate.
Τώρα γιατί αυτό το τόσο απλό και αντικειμενικό κριτήριο δεν σου κάνει, άγνωστο.

Εσύ τι κατάλαβες από την κουβέντα;

Το περιεχόμενο της NOVA είναι αρκετά πιο φτωχό (πλην ταινιών) και τα HD κανάλια του ΟΤΕ τριπλάσια σε αριθμό. Αυτό λέει ο hdanca και έχει απόλυτο δίκιο.

Ειδικά στα αθλητικά ΟΛΑ τα κανάλια του ΟΤΕ είναι πλέον HD , κάτι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Αν θέλουμε να συγκρίνουμε ποιότητα HD καναλιού με το ίδιο σε SD πέστε μου τι bitrate έχει το καθένα και αν το SD έχει μεγαλύτερο (με την ίδια κωδικοποίηση) θα δεχτώ ότι μπορεί να γίνει σύγκριση.

Γιατί πρέπει να συγκριθεί SD με HD; Αν σε ενδιαφέρει πάντως, στα λινκ που έβαλα μπορείς να δεις το bitrate για όλα τα κανάλια, όλων των παρόχων. Εγώ συνήθως κοιτώ τον μέσο όρο του τελευταίου 40λεπτου που υπολογίζουν.

Γιώργο οι HD μεταδόσεις απο την Ελλάδα μπορούν να είναι δυο γιατί δυο HD OBVAN υπαρχουν.