Ντελίριο σε Overdrive

17 June 2006
14,350
1941-us-1sh-adv.jpg


Steven Spielberg: '1941' (Columbia Pictures - 1979)

Δεκέμβριος του 1941, λίγες μέρες μετά την Γιαπωνέζικη επίθεση στο Πέρλ Χάρμπορ. Ένα υποβρύχιο του Ιαπωνικού αυτοκρατορικού στόλου ξεστρατίζει κατά λάθος από την πορεία του και βρίσκεται έξω από τα παράλια του Λος Αντζελες. Η υστερία χτυπάει την πόρτα ενός έθνους ανυποψίαστου και χαζοχαρούμενου που μέχρι τότε κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.
Με βάση αυτό το σενάριο ο Στήβεν Σπίλμπεργκ στήνει μία επική κωμωδία καταστροφής, ένα άνευ προηγουμένου μπάχαλο, slapstick και μπουρλέσκ στο πνεύμα των μεγάλων του είδους από τη δεκαετία του ’60, του Stanley Kramer (‘It’s A Mad, Mad, Mad World’-1963) και του Blake Edwards (‘The Great Race’-1965).
Το ‘1941’ σηματοδοτεί το τέλος μίας ολόκληρης εποχής. Προφανώς θέλησε να είναι η τελευταία λέξη πάνω στο είδος, πράγμα που κατάφερε. Το φιλμ ήταν μία υπερπαραγωγή με μεγάλες προσδοκίες και ασύλληπτο για την εποχή της κόστος παραγωγής. Ο σκηνοθέτης της ήταν το κατ’ εξοχήν Golden Boy του Αμερικάνικου Σινεμά. Ερχόταν από 2 ανεπανάληπτες επιτυχίες, ‘Τα Σαγόνια του Καρχαρία’ και τις ‘Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου’. Τα στούντιο του έδωσαν πρόσβαση άνευ όρων σε ένα τεράστιο budget και στην τελευταία λέξη από άποψη τεχνικών μέσων. Τα special effects και η φωτογραφία του είναι state of the art. Τη μουσική υπόκρουση ανέλαβε ο John Williams. Το σενάριο ο Robert Zemeckis με τον Bob Gale. Εμβληματικές μούρες του Σινεμά κάνουν σύντομες εμφανίσεις σε μικρούς ρόλους (Slim Pickens, Warren Oates, Toshiro Mifune, Christofer Lee, Robert Stack κ.α.), βασικοί πρωταγωνιστές είναι μεταξύ άλλων η Nancy Allen και οι Dan Aykroyd-John Belushi που εκείνη την εποχή σάρωναν στην Αμερικάνικη TV με το σόου ‘Saturday Night Live’.
Η εισπρακτική επιτυχία της ταινίας ήταν μικρότερη του αναμενόμενου και σε καμία περίπτωση δεν πλησίασε τις άλλες ταινίες του Σπίλμπεργκ. Το κοινό βρήκε την ταινία παραφορτωμένη και σχεδόν επιθετική και την ξέχασε σύντομα. Ο Στάνλεϋ Κιούμπρικ σύστησε στον δημιουργό της να την προωθήσει σαν δράμα, ο Σπίλμπεργκ ωστόσο την διεκπεραίωσε σαν κωμωδία. Η ταινία είναι άκρως χαοτική. Θυμίζει τρελό φορτηγό ή τραίνο έτοιμο ανα πάσα στιγμή να εκτροχιασθεί καθώς τρέχει σαν δαιμονισμένο και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη σήμανση, τις διασταυρώσεις και τα κόκκινα φανάρια που τα παραβιάζει το ένα μετά το άλλο: τέσσερις (!) παράλληλες ιστορίες εξελίσσονται στο σενάριο, άπειρες ατάκες, σεξουαλικά υπονοούμενα (το κορίτσι, στην αρχή, γαντζωμένο πάνω στο μεταλλικό περισκόπιο που αναδύεται απ’ το πουθενά θεωρείται All Time Classic), κάθε λογής νύξεις και gags σωριάζονται το ένα πάνω στο άλλο.
Αν το κοινό της γύρισε την πλάτη, αυτή η υπερβολική extravaganza είναι ωστόσο ένα Συμπόσιο για τα μάτια και τις αισθήσεις του Σινεφίλ θεατή. Για όλους του λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω καθώς και για το ότι σαρκώνει μία συγκεκριμένη Χολιγουντιανή οπτική, ένα πνεύμα βροντερό, καυχησιάρικο, μία υπερβολή εν πολλοίς νεοπλουτίστικη, βάρβαρη και απολίτιστη που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο ευφυές και στο τραχύ, στην οξύνοια και στην καφρίλα - μια ολομέτωπη επίθεση προς κάθε τι ‘καθώς πρέπει’ που βάζει φωτιά στα τόπια και χορεύει σαν να μην υπάρχει Αύριο.

Ένα έπος σε τελική ανάλυση.
Μία ταινία που συνοψίζει με τρόπο μοναδικό και τελεσίδικο όλες τις αρετές και μαζί όλα τα σακατηλίκια του Αμερικάνικου Σινεμά.
They don’t make them like this anymore.
 
αν και πατησε πανω στο "Ερχονται οι Ρωσοι" ειχε αλλες προθεσεις και αλλο σκοπο.ο σπηλμπεργκ αφησε τον Μπελουσι να κανει οτι γουσταρει και καλα εκανε.αν η ταινια ειχε ενα προβλημα στην αφηγηση ηταν μαλλον γιατι ο σπηλμπεργκ δεν το ειχε με την κωμωδια ωστε να κοντρολαρει λιγο και να μην φαινεται τοσο χαοτικη.
εγω παντως τη γουσταρα και ετσι.απο τις καλυτερες κωμωδιες που βγηκαν τα τελευταια 40 χρονια.Large σε ολα της με την καλη εννοια.
 
Τι να πρωτοθυμηθώ από αυτήν την ταινία... Τον Slim Pickens ως Hollis B. Wood που οι Ιάπωνες "εισβολείς" τον μπερδεύουν με το Hollywood, τον Robert Stack που βλέπει στο σινεμά τον "Ντάμπο το ελεφαντάκι" την ώρα του υποτιθέμενου συναγερμού και τόσα άλλα.
Πολή εύστοχη η σκιαγράφηση της Αμερικανικής υπερβολής και τερατολογίας (που βασίζεται σε ανεπιβεβαίωες πληροφορίες), θυμίζει την αντίδραση των Αμερικανών στη ραδιοφωνική εκπομπή του Όρσον Γουέλες με τους Αρειανούς.
Πάντως συμφωνώ ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι ο φρενήρης ρυθμός που διακατέχει όλη την ταινία.
 
πολύ καλή, αν και όταν σκέφτομαι τέτοιες ταινίες δεν μπορώ να ξεφύγω από ασπρόμαυρα χρώματα και τη γοητεία του Dr Strangelove....
 
Θυμάμαι όταν ήμουν πιτσιρικάς στο δημοτικό την έβλεπα συνέχεια και πέθαινα στο γέλιο. Μετά από πολλά χρόνια την κατέβασα στην long uncut version και περίμενα να γελάσω το ίδιο. Δυστυχώς δεν έγινε έτσι. Είναι πολύ άνισες οι ιστορίες μεταξύ τους. Τα δύο ρομάντσα είναι απείρως πιο βαρετά από τις ιστορίες του wild Bill Kelso και του Ιαπωνικού υποβρυχίου. Και το άσχημο είναι ότι σκηνοθετικά ο Σπίλμπεργκ δείχνει να προμοτάρει τις πιο αδύναμες ιστορίες σε αυτή την ταινία. Ίσως βέβαια το κάνει επειδή ξέρει τις αδυναμίες που έχουν σε κωμικό επίπεδο.

Bottom line, καλή ταινία για την εποχή της, και ίσως και για λίγο πριν την εποχή της. Ίσως γι αυτό να μην είχε και την επιτυχία που περίμεναν. Με το επίπεδο και τα είδη του χιούμορ να έχουν πλέον εξελιχθεί, η συγκεκριμένη ταινία δείχνει πια τις αδυναμίες της.
 
Με το επίπεδο και τα είδη του χιούμορ να έχουν πλέον εξελιχθεί,

δεν νομίζω πως το επίπεδο και τα είδη του χιούμορ έχουν εξελιχθεί.
Το αντίθετο θα έλεγα: καλή κωμωδία, την ψάχνεις πια όπως τους ψύλλους στ άχυρα.
Κατά τη γνώμη μου, η κωμωδία είναι μακράν το δυσκολότερο είδος.
Καλές κωμωδίες που θυμάμαι μετά το '1941' είναι μόνο το 'Trading Places' -το οποίο στο τέλος λιποψύχισε, δεν έγινε τόσο τολμηρό όσο θα μπορούσε και, αν γινόταν, θα έγραφε ιστορία- και το A Fish Called Wanda.
Kαι μιλάω για 3 καλές κωμωδίες στη διάρκεια μιάς 30ετίας.

θα έβαζα και το 'After Hours' αλλά δεν το θεωρώ ακριβώς κωμωδία.
 
Last edited:
Διαφωνώ. Τα σενάρια του Κάουφμαν τα τελευταία χρόνια, οι ταινίες των Κοέν έχουν συγκεκριμένα κωμικά στοιχεία (θυμήσου τον Λεμπόφσκι), ακόμα και ο Κέβιν Σμίθ έχει δώσει πολύ πιο έξυπνο χιούμορ από αυτό του 1941. Μέχρι και χαζοαμερικανιές τύπου ruthless people και money pit είχαν πολύ πιο έξυπνο χιούμορ στις ατάκες τους. Απλά μιλάμε για τελείως διαφορετική προσέγγιση του χιούμορ.

Ναι συμφωνώ, δεν υπάρχει πια γκανγκ, όπως υπήρχε μέχρι και τα 60's αλλά ακόμα και στα χρόνια που γυρίστηκε το 1941, βρίσκεις ταινίες (με τους ίδιους συντελεστές) να έχουν πολύ καλύτερο και εξυπνότερο χιούμορ (blues brothers).
 
οι ταινίες των Κοέν έχουν συγκεκριμένα κωμικά στοιχεία (θυμήσου τον Λεμπόφσκι), ακόμα και ο Κέβιν Σμίθ έχει δώσει πολύ πιο έξυπνο χιούμορ από αυτό του 1941.

οι ταινίες των Κοέν δεν είναι κωμωδίες με την κυριολεκτική έννοια της λέξης: είναι περισσότερο κοινωνικά σχόλια, συντριπτικά στις καλές τους και η γεύση που μου αφήνουν είναι πικρή. Ειδικά ο Λεμπόφσκι.
Ταινίες με χιούμορ βρίσκω πολλές. Οχι όμως κωμωδίες με την κυριολεκτική σημασία του όρου.
 
Πολύ καλός ο Λεμπόφσκι !

Εδώ όμως δεν έχουμε την ιδιαιτερότητα κάποιου, αλλά την προπαγανδίστικη διαστροφή του δυτικού κόσμου.
Σε πολύλίγες ταινίες βρίσκεις τα παρακάτω:
... Η ταινία είναι άκρως χαοτική. Θυμίζει τρελό φορτηγό ή τραίνο έτοιμο ανα πάσα στιγμή να εκτροχιασθεί καθώς τρέχει σαν δαιμονισμένο και δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για τη σήμανση, τις διασταυρώσεις και τα κόκκινα φανάρια που τα παραβιάζει το ένα μετά το άλλο: τέσσερις (!) παράλληλες ιστορίες εξελίσσονται στο σενάριο, άπειρες ατάκες, σεξουαλικά υπονοούμενα (το κορίτσι, στην αρχή, γαντζωμένο πάνω στο μεταλλικό περισκόπιο που αναδύεται απ’ το πουθενά θεωρείται All Time Classic), κάθε λογής νύξεις και gags σωριάζονται το ένα πάνω στο άλλο.
...

Θα μπορούσαμε να την παραλληλίσουμε αρκετά με το Brasil

-bye-
 
Απάντηση: Re: Ντελίριο σε Overdrive

δεν νομίζω πως το επίπεδο και τα είδη του χιούμορ έχουν εξελιχθεί.
Το αντίθετο θα έλεγα: καλή κωμωδία, την ψάχνεις πια όπως τους ψύλλους στ άχυρα.
Κατά τη γνώμη μου, η κωμωδία είναι μακράν το δυσκολότερο είδος.
Καλές κωμωδίες που θυμάμαι μετά το '1941' είναι μόνο το 'Trading Places' -το οποίο στο τέλος λιποψύχισε, δεν έγινε τόσο τολμηρό όσο θα μπορούσε και, αν γινόταν, θα έγραφε ιστορία- και το A Fish Called Wanda.
Kαι μιλάω για 3 καλές κωμωδίες στη διάρκεια μιάς 30ετίας.

θα έβαζα και το 'After Hours' αλλά δεν το θεωρώ ακριβώς κωμωδία.


Συμφωνουμε Κωστα.Η καλη κωμωδια ειναι ειδος παρατημενο στο χολλιγουντ.αυτες που ανεφερες μαζι αντε και το the jerk και το dirty rotten scoundrels ειναι ισως οτι καλυτερο εχει βγει σε κωμωδια,τα τελευταια χρονια.
Για το Ψαρι που το λεν Γουαντα δεν ειναι τυχαιο οτι ειναι Μοντυ Παιθονς.
Το χολλιγουντ δεν το ενδιαφερει η κωμωδια.Εχει σκαλωσει στο politically correct.Ετσι καλη κωμωδια με τετοιους ορους δεν γινεται.Για αυτο προτιμουν τις ρομμαντικες κομμεντι.Ξενερωσια του κερατα....
 
Μα φυσικά και υπάρχουν κωμωδίες! Δηλαδή ο Τζον Λάντις τι γύριζε τη δεκαετία του 80; Ο Ζούκερ; Τα airplane δεν ήταν κωμωδίες; Για να μην πιάσουμε τις ταινίες με τον Ντεβίτο (ruthless people, twins, war of the roses). Ο Χάνκς δεν ξεκίνησε από κωμωδίες; Οι τρελές σφαίρες, το top secret, Ferris Bueler's day off, brewster's millions, δεν είναι κωμωδίες; Και αυτά μόνο από το Hollywood. Χωρίς να πιάσουμε τον ανεξάρτητο κινηματογράφο.
 
o τζον λαντις το 79 γυρισε τους blues brothers,το 83 το trading places και μετα παπαλα....
μαλλον δεν το διατυπωσα σωστα.Καλες κωμωδιες δεν βγαινουν....
 
Last edited:
Αν μπορούσαμε να "χωρίσουμε" σχηματικά τις κωμωδίες θα αναφέραμε τις slapstick και τους επιγόνους των (από Chaplin και Keystone cops μέχρι τις ταινίες που ανέφερε ο Κώστας στο πρώτο post), τις ταινίες λεκτικού χιούμορ (οι ταινίες του Γούντυ Άλεν, το "Καλύτερα δε γίνεται", το "Odd couple" και πολλές άλλες), τις "κωμωδίες καταστάσεων" και άλλες μπούρδες τύπου "Ο Ηλίθιος και ο Πανηλίθιος".
Με την έννοια αυτή όντως το 1941 είναι ίσως η τελευταία καλή ταινία του είδους της (το Cannonball run δεν το συζητάμε καν).
Το περίεργο είναι ότι οι "Blues Brothers" γυρίστηκαν έναν χρόνο μετά (το 1980) με 2 πρωταγωνιστές που έπαιζαν και στο 1941, με άφθονο τρεχαλητό-κυνηγητό αυτοκινήτων και με προσθήκη τραγουδιών και κυριολεκτικά "έσπασαν" τα ταμεία.
 
Re: Απάντηση: Ντελίριο σε Overdrive

o τζον λαντις το 79 γυρισε τους blues brothers,το 83 το trading places και μετα παπαλα....
μαλλον δεν το διατυπωσα σωστα.Καλες κωμωδιες δεν βγαινουν....

Ξεχνάς το coming to america. Αλλη μεγάλη κωμωδία. Έχει και άλλες που όντως δεν φτάνουν τις καλές του (πχ spies like us)
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Ντελίριο σε Overdrive

Ξεχνάς το coming to america. Αλλη μεγάλη κωμωδία. Έχει και άλλες που όντως δεν φτάνουν τις καλές του (πχ spies like us)

εννοεις τον πριγκηπα της ζαμουντα?
Κοιτα γουστα ειναι αυτα αλλα εμενα δεν....ξενερωτη αμερικανια..
 
μη ξεχναμε και τον mel brooks

oι δύο καλύτερες ταινίες του είναι πριν το '1941': το 'Young Frankenstein' (1974) και το 'Silent Movie'(1976). Μετά μπαίνει σε ...ελεύθερη πτώση: μόνο μια μικρή αναλαμπή το 1983 ('Το Βe or Not To Be').
Aν με ρωτάτε εμένα τον θεωρώ μάλλον υπερεκτιμημένο: την εποχή του Young Frankenstein, σχεδόν ταυτόχρονα, είχε βγεί στις αίθουσες το 'The Front Page' του Billy Wilder: βάλτε πλάϊ πλάϊ τις 2 ταινίες σήμερα, 35 χρόνια μετά και ...ελάτε να μου πείτε τη διαφορά. Χάος αν θέλετε τη γνώμη μου. Υπερ του Wilder. Και το πόσο κρατάει μία ταινία τη λάμψη της και δεν 'ξεθωριάζει' με το χρόνο, ΕΙΝΑΙ κριτήριο - και μάλιστα πολύ ασφαλές.
Τώρα, συγνώμη, αλλά μπαλαφάρες τύπου Airplane, Τρελοί Πιλότοι, Ηλίθιος & Πανηλίθιος κλπ θεωρώ ντροπή ακόμη και να μπαίνουν στην ίδια πρόταση με ταινίες όπως οι παραπάνω.
 
Last edited:
οι εποχες αλλαζουν μαζι με τοσα που εχουν χαθει ειναι και το χιουμορ
εγω μετα το 80 γελαω μονο με Woody Allen
αλλα πως να ξεχασω εκεινο το The King of Comedy και αν παμε ποιο
πισω ειναι ο μεγαλος Πητερ Σελλερς με Πενταγωνο ,Παρτυ κλπ

.
 
Re: Απάντηση: Ντελίριο σε Overdrive

αλλα πως να ξεχασω εκεινο το The King of Comedy

Το The King Of Comedy είναι σύγχρονη τραγωδία: καμία σχέση.
Μία απο τις καλύτερες και πιο παραγνωρισμένες ταινίες του Scorcese.
Η Sandra Bernhard έδινε ρέστα. Ποτέ δεν την ξαναείδα τόσο καλή όσο εκεί.
 
Και να μη μιλήσω για τον Jerry Lewis.
Βασικά, έπαιζε τον εαυτό του.
Απ όσο ξέρω, όλοι οι μεγάλοι κωμικοί ήταν βαρειά καταθλιπτικοί - έως μεταιχμιακοί.
There's a morale in there somewhere ;)