Νυχτερινή φωτογραφία

Φαίνεται να κάνει.
Διαβάζω στα χαρακτηριστικά του:
- Once Autostar locates an object, it directs the telescope automatically to track the object across the sky, compensating fully and precisely for the effects of the Earth's axial rotation.
Επίσης:

- 16. Photo Port - Attach any 35mm camera with a removable lens to this port using an optional #64ST T-Adapter or attach the #933 Erecting Prism for correctly oriented images through the eyepiece.

Δες προσεκτικά το manual του.
Δεν γνωρίζω πολλά για αυτό και τι είδους tracking κάνει (equatorial? Alt-Az? κ.λπ..) και με τι ακρίβεια. Σε κάποιο ειδικό forum θα μάθεις περισσότερα.
Ακόμη (κρατιέμαι) δεν έχω ασχοληθεί με τηλεσκόπια (πήγαινε πίσω μου σατανά)!

Χρηστο πολλα ευχαριστω για τις πληροφοριες.

Εχω αυτο εδω:
http://www.amazon.com/Meade-ETX70AT-Telescope-Tripod-Software/dp/B00005ATSR

Μπορω να κανω τιποτε ?
Φανταζομαι πως σε πρωτη φαση χρειαζομαι καποιον ανταπτορα να κοτσαρω πανω την D600 (?)
Συγνωμη για το offtopic. Η βαση σου ειναι Alt-Az, δεν κανει για φωτογραφιες μακρας εκθεσης. Παρακολουθει τα αντικειμενα, αλλα δεν διορθωνει την περιστροφη του πεδιου. Οποτε το αντικειμενο μενει στο κεντρο αλλα γυρναει... Αυτο το διορθωνεις με ενα equatorial wenge αλλα δεν ξερω αν βγαινει για το μοντελο σου ή ποσο κοστιζει.. Αν πιανουν τα χερια σου παντως θα εφτιαχνα ενα. Στην ουσια παρεμβαλει αναμεσα στη βαση και το τριποδο και δινεις μια κλιση οσο ειναι σε μοιρες το γεωγραφικο πλατος. Πχ 41 Θεσσαλονικη, 38 Αθηνα.
.
images
images
images

Για να βαλεις επανω την canon θα χρειαστεις ενα Canon T-Ring και εναν ανταπτορα 1.4" για τον εστιαστη σου. Θα εχεις βεβαια εναν μικροτερο οπτικο πεδιο λογο εστιαστη. Θα βλεπεις την εικονα μεσα απο ενα κυκλο. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2225 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1395 Ενδεικτικα. Απο ebay θα βρεις φτηνοτερα.

Last edited:
Συγνωμη για το offtopic. Η βαση σου ειναι Alt-Az, δεν κανει για φωτογραφιες μακρας εκθεσης. Παρακολουθει τα αντικειμενα, αλλα δεν διορθωνει την περιστροφη του πεδιου. Οποτε το αντικειμενο μενει στο κεντρο αλλα γυρναει... Αυτο το διορθωνεις με ενα equatorial wenge αλλα δεν ξερω αν βγαινει για το μοντελο σου ή ποσο κοστιζει.. Αν πιανουν τα χερια σου παντως θα εφτιαχνα ενα. Στην ουσια παρεμβαλει αναμεσα στη βαση και το τριποδο και δινεις μια κλιση οσο ειναι σε μοιρες το γεωγραφικο πλατος. Πχ 41 Θεσσαλονικη, 38 Αθηνα..
images
images
images
Για να βαλεις επανω την canon θα χρειαστεις ενα Canon T-Ring και εναν ανταπτορα 1.4" για τον εστιαστη σου. Θα εχεις βεβαια εναν μικροτερο οπτικο πεδιο λογο εστιαστη. Θα βλεπεις την εικονα μεσα απο ενα κυκλο. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=2225 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1395 Ενδεικτικα. Απο ebay θα βρεις φτηνοτερα.
Ευχαριστω πολυ

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ursa Major by ntinos5, on Flickr

Βλεπετε τιποτε ?

Προφανως κουνημενη (λογω 30" εκθεσης) αλλα ειναι η πρωτη μου προσπαθεια να τον πετυχω...

...?... by ntinos5, on Flickr

Last edited:
Η δεύτερη είναι πάρα πάρα πολύ καλή Ντίνο!
Όλη η πληροφορία υπάρχει!
Μπορεί να βελτιωθεί πολύ με επεξεργασία στο photos hop ώστε να φύγουν στοιχεία όπως η φωτορύπανση* (η καφετίλα) και να αναδειχτεί η πληροφορία που υπάρχει.

*Οι μηχανές μας έχουν φίλτρο υπέρυθρων το οποίο κάνει ζημιά στις αστροφωτογραφίες (χρωματική απόκλιση κ.λπ.)

Αν κρίνω από το πόσο φωτισμένα είναι τα δέντρα κάτω ... πολύ καλά τα κατάφερες! :SFGSFGSF:
Για σοβαρή φωτογράφιση του γαλαξία πρέπει να πας εκτός κατοικημένης περιοχής και όσο το δυνατόν πιο μακριά από φώτα.

θα παρω τα ορη και τα βουνα μου φαινεται :p

εχεις ανεβασει εκπληκτικες φωτογραφιες...χαζευα το flickr σου...respect!

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια αλλά νομίζω η καλοσύνη σας, σας κάνει να υπερβάλλετε! :ernaehrung004:

Έχω μια ερώτηση σχετικά με την λήψη νυχτερινών φωτογραφιών κι τις ρυθμίσεις. Καταρχήν να υποθέσω ότι κρατάμε το ISO χαμηλό προς αποφυγή θορύβου. Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω είναι σχετικά με το διάφραγμα του κλειστρου και της ταχύτητας. Προτιμάμε λοιπόν μικρή τραχύτητα και μικρό διάφραγμα ή το ανάποδο;

Όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρίποδο (σε στατικά θέματα) βάζεις το διάφραγμα που αποδίδει καλύτερα ο φακός σου και η ταχύτητα όσο πέσει .
Σε κινούμενα ανοίγεις όσο μπορείς το διάφραγμα , για να πάρεις όσο το δυνατόν καλύτερη ταχύτητα .

Έχω μια ερώτηση σχετικά με την λήψη νυχτερινών φωτογραφιών κι τις ρυθμίσεις. Καταρχήν να υποθέσω ότι κρατάμε το ISO χαμηλό προς αποφυγή θορύβου. Αυτό όμως που θέλω να ρωτήσω είναι σχετικά με το διάφραγμα του κλειστρου και της ταχύτητας. Προτιμάμε λοιπόν μικρή τραχύτητα και μικρό διάφραγμα ή το ανάποδο;

Εξαρτάται αν θες μεγάλο βάθος πεδίου ή μικρό βάθος πεδίου. Αν το θέμα σου είναι τοπίο λογικά θα θες μεγάλο βάθος πεδίου, άρα μικρό διάφραγμα (μεγάλο f).
O χρόνος πρέπει να ειναι αρκετά μεγάλος για να έχεις σωστή έκθεση, συνήθως -1,-2 στο exposure compensation αν δουλεύεις με ημιαυτόματα προγράμματα.

Και πως ξέρω που αποδίδει καλύτερα ο φακος μου; είμαι νέος στον χωρο, και για την ώρα έχω μόνο τον απλό 18-55 που έρχεται με την 3200 που πηρα. Για να το διευκρίνησω, μιλαω για στατικές υπερφωτισμενες νυχτερινές φωτογραφίες.

Και πως ξέρω που αποδίδει καλύτερα ο φακος μου; είμαι νέος στον χωρο, και για την ώρα έχω μόνο τον απλό 18-55 που έρχεται με την 3200 που πηρα. Για να το διευκρίνησω, μιλαω για στατικές υπερφωτισμενες νυχτερινές φωτογραφίες.
για να δεις που αποδιδει καλυτερα ο φακος σου, βγαζεις την ιδια φωτο σε διαφορετικα f κ συγκρινεις ή απλα....διαβαζειες τα reviews που υπαρχουν στο νετ και εχουν κανει ηδη την δουλεια αυτη :)

Συνήθως οι φακοί κάπου στο F 8 με F 11 δουλεύουν βέλτιστα.
Τώρα για το διάφραγμα εγώ θα έλεγα εξαρτάται και από το πόσο ευρυγώνιο θα είναι το εστιακό μήκος.
Αν για παράδειγμα πας κοντά στα 20mm και βγάζεις φωτογραφία σε εξωτερικό χώρο ή τοπίο, τότε ακόμη και F 4 να χρησιμοποιήσεις είναι ΟΚ αν σκεφτείς ότι η εστίαση θα αρχίσει από τα 3 έως 5 μέτρα (αναλόγως πόσο μακριά θα εστιάσεις)
Πολλές φορές εγώ σε νυχτερινό τοπίο χρησιμοποιώ ακόμη και F 2.8 αφού στο τοπίο εστιάζω στο άπειρο.
Στα 20mm για παράδειγμα (σε FF) και σε τοπίο η εστίαση θα αρχίσει από τα 4.71 μ και θα επεκτείνεται μέχρι το άπειρο!

παραδείγματα σε f 2.8:

The spirits have gone by ChrisBrn, on Flickr

Never lonely by ChrisBrn, on Flickr

Blue echoes by ChrisBrn, on Flickr

και σε F 5.6

Let the path guide you [explored 26-12-2012] by ChrisBrn, on Flickr

Παίξε λίγο με αυτό ώστε να αποκτήσεις μια αίσθηση τι παίζει με το βάθος πεδίου: http://www.dofmaster.com/dofjs.html