Νυχτερινή φωτογραφία

Υπαρχουν μηχανες που υποστηριζουν χρονους τετοιυς χρονους εκθεσης χωρις κοντρολ? Δεν νομιζω.
Στα 30 δευτερα θα παρεις μια σκοτεινια.

αα τοσο καλα..δυσκολες φωτογραφησεις,αλλα εχει πολυ ενδιαφερον..

Και τα 45λεπτα δεν ειναι και τοσο πολυ εδω αλλοι το εχουν φτασει 34 μηνες :p
http://itchyi.squarespace.com/thelatest/2010/7/20/the-longest-photographic-exposures-in-history.html

Ο μέγιστος χρόνος που η μηχανή σου δίνει στα προγράμματα (Av, M κλπ) είναι 30 sec.
Αν θες παραπάνω, υποχρεωτικά Bulb και ντεκλασέρ.

ναι σωστα.30``για σουρουπο και λιγο φωτισμο,μου βγαινουν καλα.
τι ειναι αυτα?

Bulb = πρόγραμμα της μηχανής όπου το κλείστρο μένει ανοιχτό για όσο χρόνο "πατάς" το κουμπί!
Για να μη πατάς λοιπόν το κουμπί με το χέρι χρησιμοποιείς ντεκλασέρ ή αλλιώς intervalometer

canon_tc80n3_intervalometer_remote_timer.jpg

Bulb = πρόγραμμα της μηχανής όπου το κλείστρο μένει ανοιχτό για όσο χρόνο "πατάς" το κουμπί!
Για να μη πατάς λοιπόν το κουμπί με το χέρι χρησιμοποιείς ντεκλασέρ ή αλλιώς intervalometer

canon_tc80n3_intervalometer_remote_timer.jpg

και δεν κανεις ζημια στην μηχανη,αναγκαζοντας την να κανει κατι που δεν υποστηριζει?

αυτό βέβαια που εχει ποστάρει ο χρήστος πιο πάνω είναι ενα αρκετά καλό ντεκλασερ και ακριβό...μπορείς να αγοράσεις ένα και με 15 και να κάνεις τη δουλειά σου.
εγώ το δικό μου το πήρα μολις με 7 απο Βερολίνο σε μια προσφορά που το είχα πετύχει...:)

αυτό βέβαια που εχει ποστάρει ο χρήστος πιο πάνω είναι ενα αρκετά καλό ντεκλασερ και ακριβό...μπορείς να αγοράσεις ένα και με 15 και να κάνεις τη δουλειά σου.
εγώ το δικό μου το πήρα μολις με 7 απο Βερολίνο σε μια προσφορά που το είχα πετύχει...:)

μολις μαθω πρωτα αυτα που..πρεπει να μαθω,θα τιμησουμε και ενα τετοιο.
ομορφιες..

και χωρίς να πάρεις ντεκλασερ μπορείς να κάνεις χρήση του Bulb αλλά φαντάσου να είσαι με το δάχτυλο στο κλείστρο πατημένο 5 λεπτά...!!!αγκύλωση θα πάθει :)

και χωρίς να πάρεις ντεκλασερ μπορείς να κάνεις χρήση του Bulb αλλά φαντάσου να είσαι με το δάχτυλο στο κλείστρο πατημένο 5 λεπτά...!!!αγκύλωση θα πάθει :)

αποκλειεται..!ασε που θα βγει τσιφτετελι η φωτο.

Βασικά εκτός απο καλλιτεχνική άποψη πρέπει να έχεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σκεφτόμουν ότι για να επιτύχω τέτοια αποτελέσματα όπως ο Chris θα πρέπει με τον ταπεινό μου φακο να τον αφήσω στα 18mm f/4 οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να τράβηξε τουλάχιστον με 6400iso με μια μηχανή που κοστίζει το 1/3 των χρημάτων (600d)! Ασε που για να οετυχω τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να μετακόμισω μακρυά απο την πόλη! Απλα δεν... Γί αυτο αρκούμε στο να χαζευω τις Φωτο του Chris οι οποίες είναι απλα φανταστικές!

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου για την εκτίμησή σου στις φωτογραφίες μου αλλά πραγματικά διαφωνώ στο ότι δεν μπορείς να βγάλεις τα ίδια (αν όχι καλύτερα) αποτελέσματα
Μερικές από τις καλύτερες νυχτερινές φωτογραφίες τις έβγαλα με f4 και f8 (ανάλογα τις συνθήκες.
Η μηχανή σου δε (600D) δεν σε περιορίζει σε τίποτε πραγματικά! Σκέψου ότι έκδοση αυτής της μηχανής είναι που έχει βγάλει η canon ειδικά για αστροφωτογραφία!!!
με ISO 1600 (η και 800 και 400 έχω χρησιμοποιήσει) κάνεις θαύματα! Ο φακός δε, από τη στιγμή που μιλάμε για νυχτερινή φωτογραφία δεν χρειάζεται να είναι "ξυράφι".
Για την φωτορύπανση βέβαια έχεις δίκιο... αλλά πχ στις διακοπές σου άδραξε την ευκαιρία!

Μη πτοείσαι, προσπάθησε και θα δεις εξαιρετικά αποτελέσματα!

Μιας και το κατέχεις το θέμα ήθελα να σε ρωτήσω δυο πραγματάκια για την νυχτερινή φωτογράφιση.
1. Πως ρυθμίζεις τον χρόνο έκθεσης στο bulb όταν είναι πάνω απο 30sec; Πως τον υπολογίζεις θέλω να ξέρω
2. Λογικά εστιαζεις στο άπειρο για τέτοιες Φωτο έτσι; Πως να το κάνω στο δικό μου κιτ φακο τη στιγμή που δεν έχει ανάλογης ένδειξη; Να υπόθεση ότι τον γυρνας στο manual;
3. Σκέφτομαι να βάλω το magic lantern που βοηθάει σε περιπτώσεις νυχτερινής και timelapse φωτογραφίας, έχεις προσωπική άποψη;
Αυτα για αρχή, σ´ευχαριστώ και καλή σου μέρα!

1. Αφού βρεις την κατάλληλη έκθεση βάζοντας το μεγαλύτερο ISO που έχεις, αρχίζεις και αυξάνεις το χρόνο μειώνοντας το ISO (για κάθε μείωση του ISO στο μισό διπλασιάζεις το χρόνο). Βέβαια εξαρτάται και τι θέλεις να φωτογραφίσεις... πχ αν θέλεις να βγάλεις τα αστέρια σαν φωτεινά σημεία ο χρόνος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από: 600/(εστιακό μήκος χ crop factor). Δηλαδή ο χρόνος είναι ο περιοριστικός παράγοντας και πειράζεις τα άλλα (f και ISO). H η ρύθμιση γίνεται στο ιντερβαλόμετρο.
2. Ναι εστιάζεις στο άπειρο. Αν υπάρχει κάποιο μακρινό φως , τότε μπορείς με το autofocus να εστιάσεις σε αυτό και αμέσως να γυρίσεις το φακό στο manual. Αλλιώς αν είσαι σε σκοτεινό περιβάλλον, μόνο με manual εστίαση. Δεν νομίζω ο φακός σου να μην έχει ένδειξη για την χειροκίνητη εστίαση στο άπειρο. Θέλει προσοχή όμως! Ποτέ η εστίαση στο άπειρο δεν είναι πάνω στη γραμμούλα του φακού. Στους canon είναι λίγο πριν τη γραμμή, στους Nikon (νομίζω) λίγο μετά.
3. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι χρήσιμο για video

Σε ευχαριστω, πέρυσι που προσπάθησα πάντως να βγάλω νυχτερινή στην πανσέληνο, η μια γήπεδο σχετικά καλη με μαύρο ουρανό και η άλλη λες και ήταν μέρα, τι θα πρέπει να αλλάξω για να αποφύγω κάτι τέτοιο; Ελπίζω να μην είμαι off topic

Απλά βάζοντας μεγάλο ISO και το F που θέλεις (πχ χρησιμοποιώντας το Av) παίρνεις το χρόνο. Βάλε αυτά σαν αρχή στο M(manual) και δες τι πρέπει να κάνεις με βάση το φωτόμετρο. Αν πρέπει δηλαδή να υποφωτίσεις ή να υπερφωτίσεις.
Όλα εξαρτώνται από τι θέλεις να κάνεις... πχ να βγάλεις το φεγγάρι σε μαύρο ουρανό? να βγάλεις το φεγγάρι και να φαίνονται και τα αστέρια? το τοπίο? να φαίνεται καθαρά ή μόνο σκιές?
Δεν υπάρχει κανόνας, απλά ρυθμίζεις ανάλογα με το τί θέλεις.

Αν βρω χρόνο να ξεκλέψω απο την οικογένεια στις διακοπές θα το δοκιμάσω. Τώρα επιβεβαιωσα ότι ο κιτ φακός 18-55 δεν έχει ένδειξη για κλείδωμα στο άπειρο, επομένως απλα με μανουαλ ρύθμιση προσπαθω να βρω το σωστό φοκους στο άπειρο;

Απλά βάζοντας μεγάλο ISO και το F που θέλεις (πχ χρησιμοποιώντας το Av) παίρνεις το χρόνο. Βάλε αυτά σαν αρχή στο M(manual) και δες τι πρέπει να κάνεις με βάση το φωτόμετρο. Αν πρέπει δηλαδή να υποφωτίσεις ή να υπερφωτίσεις.
Όλα εξαρτώνται από τι θέλεις να κάνεις... πχ να βγάλεις το φεγγάρι σε μαύρο ουρανό? να βγάλεις το φεγγάρι και να φαίνονται και τα αστέρια? το τοπίο? να φαίνεται καθαρά ή μόνο σκιές?
Δεν υπάρχει κανόνας, απλά ρυθμίζεις ανάλογα με το τί θέλεις.

Σε ευχαριστω για το χρόνο και τις γνώσεις σου