Νυχτερινή φωτογραφία

Απάντηση: Re: Νυχτερινή φωτογραφία

Γεια σας και από εμένα. Σας Παρακολουθώ αρκετό διάστημα άλλα πριν από λίγο αξιώθηκα να πάρω την πρώτη μου DSLR μια Nikon D7000. Μετά από αρκετό διάβασμα είπα να πάω να τραβήξω καμιά φωτό να δω τι έμαθα.... και σας παρουσιάζω (με πολύ ντροπή βλέποντας προηγούμενες φωτό) ένα δήγμα από την πρώτη μου νυχτερινή βόλτα (περισσότερο για να με συμβουλέψετε οι ποιο έμπειροι).
http://www.flickr.com/photos/photoman_77/DSC_0250.jpgDSC_0258.jpgDSC_0284.jpgDSC_0288.jpg

Re: Απάντηση: Re: Νυχτερινή φωτογραφία

Γεια σας και από εμένα. Σας Παρακολουθώ αρκετό διάστημα άλλα πριν από λίγο αξιώθηκα να πάρω την πρώτη μου DSLR μια Nikon D7000. Μετά από αρκετό διάβασμα είπα να πάω να τραβήξω καμιά φωτό να δω τι έμαθα.... και σας παρουσιάζω (με πολύ ντροπή βλέποντας προηγούμενες φωτό) ένα δήγμα από την πρώτη μου νυχτερινή βόλτα (περισσότερο για να με συμβουλέψετε οι ποιο έμπειροι).

Εμπειρος δεν ειμαι, αλλα ας πως κατι... η μηχανη που πηρες ειναι σουπερ... το χομπι που διαλεξες ενδιαφερον... οι φωτο που ανεβασες καλες, αλλα...

Κομματακι θολες, μπορει να ειναι απο την συμπιεση, απο την επεξεργασια, απο την ατμοσφαιρα, απο κουνημα....κτλ κτλ
Βαζεις πολλα θεματα στο καδρο σου και μερικα που ειναι ασχετα... και αυτοκινητα και βαρκες και φαρους και συντριβανια και εκκλησιες και και και... και τα επικαλυπτεις το ενα με το αλλο... προσπαθησε να εστιαζεις σε ενα θεμα ή να τα συνδυαζεις σωστα...
Σκοτεινα και φωτεινα θεματα μαζι, θελουν προσοχη στην εκθεση...

Αυτα τα ολιγα, συνεχισε να τραβας και να ανεβαζεις φωτο και καλως ηλθες...

Καλησπέρα και απο εμένα και καλώς ήλθες.

Μερικές παρατηρήσεις/συμβούλες που έχουν δουλέψει για μένα :)
Η μηχανή σου είναι εξαιρετική στα υψηλά Iso αλλά στη νυχτερινή φωτογραφία τοπίου συνήθως έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιούμε το base iso της μηχανής , κλειστό διάφραγμα (π.χ. f/8) και μεγάλους χρόνους έκθεσης! Φυσικά αν έχεις τρίποδο όλα αυτά :) Ακόμα και αν δεις τους χρόνους έκθεσης να είναι 15 ή 30 δευτερόλεπτα..

Σημαντικό είναι (θα το παρατηρείς και συ σε πολύ λίγο καιρό :P) o ορίζοντας να είναι παράλληλος με τις πλευρές του κάδρου. Όχι πάντα, όχι για όλες τις περιπτώσεις αλλά συνήθως καλό θα ήταν. Αυτό που λέμε να ισιώσεις τον ορίζοντα :)

Για το καδράρισμα ένας "μπούσουλας" είναι ο κανόνας των τρίτων. Μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ: http://www.digital-photography-school.com/rule-of-thirds

Π.χ. στη τρίτη φωτογραφία που έχεις ανεβάσει η ιδέα που είχες είναι καλή. Στην εκτέλεση (και με την άνεση που μου προσφέρει η πολυθρόνα μου :P) εγώ θα πήγαινα λίγο πιο δεξιά και μπροστά ίσως έτσι ώστε να ξεκολλήσει το συντριβάνι μπροστά από τον πύργο πίσω. Πιθανώς θα προσπαθούσα να "κρύψω" τα φώτα αριστερά πίσω από το συντριβάνι για να μη μου δημιουργούν ανακλάσεις (flares). Και όλα αυτά αφού είχα ισιώσει τον ορίζοντα..

Επίσης καλό είναι να τραβάς σε NEF έτσι ώστε να μπορείς να διορθώσεις το white balance (ισορροπία λεύκου) εκ των υστέρων.

Αυτά τα λίγα :) -bye-

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας. Είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες και θα τις εφαρμόσω (όταν διάβασα τις παρατήρησης σας και ξαναείδα τις φωτό ...... τα πρόσεξα και εγώ). Και να φανταστείς πως αυτό για τον ορίζοντα το ήξερα από πριν... :)
Φίλε drek οι φωτό είναι τραβηγμένες σε RAW άλλα πρέπει να ρίξω διάβασμα και στην επεξεργασία μάλλον....
Αυτό που ήθελα να δείξω στην τελευταία φωτό είναι η τέλεια ισομετρία που έχει το σιντριβάνι με την εκκλησία. Αν παρατηρήσεις στο πάτωμα, είμαι ακριβός στο μέσο 2 τετραγώνων (φαίνεται μόνο η μία πλευρά τους) όπου το μέσο τους σχηματίζει μια νοητή ευθεία με το σιντριβάνι και την εκκλησία . Είναι ένα μνημείο, χτισμένο από Ιταλούς, όπως και τα περισσότερα μνημεία, στην Ρόδο. Στην εκτέλεση τα χάλασα :)

Last edited:
Καλώς ήλθες καταρχήν. Οπότε με βάση αυτά που λές ίσως να έπρεπε να φωτομετρήσεις στη βάση του συντριβανιού ή λίγο πιο πάνω ώστε να φανούν περισσότερο οι γραμμές των τετραγωνων

6448485897_c92180e605_b.jpg

Λίμνη Ζηρού, Ήπειρος.

ωραια αλλα λιγο αδεια ΙΜΗΟ, αν ειχε καμια βαρκα καπου μπροστα....η κανα κροκοδειλο:)

Άδεια ειναι, αλλα εχει τις αντανακλασεις (και απο τα συννεφα) και την απολυτη συμμετρια ως θεμα, νομιζω, οποτε, για μενα, αφου δεν πετυχε το τερας της λιμνης, καλως την πετυχε...

...βαζω τγια... :idea:

Βρε ποια βάρκα. Σκοτάδι πίσσα ήταν, μην κοιτάτε που έχει χρώμα. Ποιος τρελός θα έβγαινε βαρκάδα σε μια λιμνούλα στα βουνά να τον φάνε οι λύκοι. Νομίζω 60 δεύτερα σε iso3200 πρέπει να είναι, το φως είναι η αχνή ανάκλαση από τα σύννεφα των φώτων του δρόμου μερικά χιλιόμετρα παραπίσω. Υποτίθεται πηγαίναμε για αστροφωτογράφηση (οπότε δεν θέλαμε τοπίο ως θέμα αλλά ως απλό φόντο), αλλά μας προέκυψαν σύννεφα. Εάν προσέξετε επάνω φάινονται στα κενά από τα σύννεφα κάποια αστέρια που αρχίζουν να διαγράφουν τροχιές.

Re: Απάντηση: Νυχτερινή φωτογραφία

Βρε ποια βάρκα. Σκοτάδι πίσσα ήταν, μην κοιτάτε που έχει χρώμα. Ποιος τρελός θα έβγαινε βαρκάδα σε μια λιμνούλα στα βουνά να τον φάνε οι λύκοι. Νομίζω 60 δεύτερα σε iso3200 πρέπει να είναι, το φως είναι η αχνή ανάκλαση από τα σύννεφα των φώτων του δρόμου μερικά χιλιόμετρα παραπίσω. Υποτίθεται πηγαίναμε για αστροφωτογράφηση (οπότε δεν θέλαμε τοπίο ως θέμα αλλά ως απλό φόντο), αλλά μας προέκυψαν σύννεφα. Εάν προσέξετε επάνω φάινονται στα κενά από τα σύννεφα κάποια αστέρια που αρχίζουν να διαγράφουν τροχιές.

Ακριβώς!

Είμαστε παρέα με τον Τάσο εκείνη τη βραδιά! Να πω ότι είχαμε φακούς για να δούμε που πατάμε, τόσο σκοτάδι.
Πήγαμε νότια για καλύτερα -τον έχουμε ξεπαγιάσει τον Τάσο στα βουνά της Ηπείρου- και μας τύχανε σύννεφα! Τουλάχιστον εκεί δεν φοβόμαστε για αρκούδες (όπως αλλού)
Μετά πήγαμε βόρεια και ο ουρανός ήταν καθαρότερος (και φάγαμε και χωριάτικα λουκάνικα και λοιπά μπινελίκια)

Αυτή είναι η κρυφή ιστορία της φωτογραφίας! (ακούς Νάθαν? πρέπει να έρθεις κατά πάνω, να είναι και ο Τάσος να γίνει φάση! )

Vienna by 1L1as, on Flickr

Η φωτογραφια δεν ξερω αν σας αρεσει, θα πειτε εσεις, αλλα το παρακατω 100% κροπ, εμενα με ικανοποιει...

Vienna_crop by 1L1as, on Flickr

Ειναι στα 1000 iso 1/40 f2,8 -0,67ΕV 28mm στο χερι σε αποσταση καπου στα 200 μετρα...

Σε ευχαριστω Δημητρη... μου την εδωσε :ernaehrung004:ο Λεωνιδας με τις δικες του απο την Ιταλια :grinning-smiley-043 και ειπα να... προσπαθησω κι εγω...

Εχει ομως η συγκεκριμενη ενα ψιλοπροβλημα με τα φωτεινα κατω. Σε τετοιες περιπτωσεις τι κανουμε? Χρειαζεται κι εδω καποιο φιλτρο?

Και σε αυτην, νομιζω η φωτομετρηση ειναι λαθος. Τα κτιρια ηταν πολυ πιο φωτισμενα και ... εορταστικα!!! Μετα ομως τα λαμπιονια χανοταν εντελως...

_MG_5679copy by 1L1as, on Flickr

HDR από ένα raw, δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί βαριέμαι αλλά διάφοροι φίλοι λένε ότι πετυχαίνεις πολύ καλά αποτελέσματα...

Το ειχα δοκιμασει παλιοτερα, δεν με ενθουσιασε, αν μιλαμε απλως για δυο διαφορετικες επεξεργασιες με το ACR (μια για φωτεινα και μια για σκοτεινα) και μετα μιξη στο φωτοσοπ. Με αμιγως προγραμμα HDR δεν ασχοληθηκα και δεν ξερω τη διαδικασια...

...ευκαιρια να διαβασω κανενα τιουτοριαλ.

Εγω παλι παιζω συνεχεια με hdr απο ενα raw,οπως εδω πχ,που ειχε εντονες σκιες,πολυ μαυρο ρασο που δεν σωζοταν με τιποτα, απο 3 raw δεν θα μπορουσα να την κανω λογω της κινησης

grp (25).jpg

Εγω παλι παιζω συνεχεια με hdr απο ενα raw,οπως εδω πχ,που ειχε εντονες σκιες,πολυ μαυρο ρασο που δεν σωζοταν με τιποτα, απο 3 raw δεν θα μπορουσα να την κανω λογω της κινησης

]

Ωραια, γιατι τα τιουτοριαλ που βρηκα δεν ηταν καταλληλα για τη δουλεια μου... το μπλεντινγκ στο φωτοσοπ, πως το φτιαχνεις εσυ?