Αντώνη δοκίμασες με long iso 100 και f/10-16 ;; το 5.6 δεν νομίζω να είναι καλό σε τοπίο
Αντώνη δοκίμασες με long iso 100 και f/10-16 ;; το 5.6 δεν νομίζω να είναι καλό σε τοπίο

Chris πολυ ωραιες οι φωτο και γενικα οι νυχτερινες σου ειναι απαιχτες!!!
Για νυχτερινό τοπίο είναι μια χαρά, ακόμη και το 2.8.
Το βάθος πεδίου κοντά έτσι και αλλιώς δεν μας πολυενδιαφέρει -μακριά είναι μια χαρά- και κερδίζουμε και πολύ φως (=λιγότερος θόρυβος).
Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς φίλτατε!
F 5.6 (είναι νύχτα κανονικά! Το φως είναι από το φεγγάρι):
Let the path guide you [explored 26-12-2012] by ChrisBrn, on Flickr
Και F2.8:
Never lonely by ChrisBrn, on Flickr

Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!
Ειλικρινά το εκτιμώ.
Όλες ανεξαιρέτως οι νυχτερινές μου φωτογραφίες είναι μια λήψη (εκτός από τα star trails που είναι δεκάδες σε stack). Στο νυχτερινό τοπίο δεν είναι φυσικό να έχεις πολύ λεπτομέρεια στο πρώτο πλάνο (το έδαφος) γιατί κάτι τέτοιο θα χαλούσε την αίσθηση της νύχτας γιατί λεπτομέρεια θα πάρεις άμα η σκηνή είναι "φωτισμένη".
Το πρόβλημα με το 2,8 εμφανίζεται σε αποστάσεις μέχρι τα 3 μέτρα (βάζοντας εστιακό μήκος 16mm) εως τα 10 μέτρα (εστιακό μήκος 30mm) .
Αφού πρόκειται για τοπίο έτσι και αλλιώς πας όσο πιο ευρυγώνια μπορείς (προσωπικά από 16 εως 24 mm σε Full Frame) οπότε το κακό είναι μικρό λαμβάνοντας υπόψιν και το σκοτάδι που κρύβει καλά όσα δεν είναι εστιασμένα τέλεια.
Σε αυτή για παράδειγμα (ISO 3200, και 2.8! η νύχτα έγινε μέρα δηλαδή! ) δεν βλέπει κανείς διαφορά στην εστίαση ανάμεσα στα κοντινά και τα πιο μακρινά στον δρόμο:
Road to nowhere by ChrisBrn, on Flickr
Σε αυτή με f 4.5 (ISO 800) ([ποτέ δεν θα το χρησιμοποιούσα ημέρα για το ίδιο θέμα) όλα φαίνονται μια χαρά εστιασμένα:
moon gazing by ChrisBrn, on Flickr
Προσωπική μου άποψη είναι να μην περιορίζετε τον εαυτό σας και τη δημιουργικότητά σας στις νυχτερινές* βάζοντας διαφράγματα παρόμοια με της ημέρας.
Την νύχτα η διαφορά ανάμεσα στο f2.8, f4.5 με το f8, f11 μπορεί να κάνει την διαφορά στο αν μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία ή να μην μπορείτε καθόλου (πχ να θέλετε μικρό χρόνο έκθεσης για να μην αρχίσουν και κινούνται τα αστέρια).
Με την προϋπόθεση ότι είστε ευρυγώνια.
Δημήτρη, καλά νυχτερινά κυνήγια!
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως φίλε! ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΗΜΙΕΣ
Ακόμη και το μικρότερο πρόβλημα -πχ ένα στραμπούληγμα στο πόδι- μπορεί να γίνει εφιάλτης αν είσαι μόνος στις ερημιές νύχτα!
Πάντα με παρέα! Είναι και πιο ευχάριστη η όλη φάση εξάλλου!
Τον μέγιστο χρόνο που μπορείς να έχεις πριν αρχίσει να εμφανίζεται η κίνηση των αστεριών θα την βρίσκεις με βάση αυτόν τον τύπο:
max χρόνος = 600/εστιακό μήκος του φακού! *
δηλαδή αν έχεις ένα φακό 50mm o μέγιστος χρόνος έκθεσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πριν φανεί η κίνηση των αστεριών είναι 600/50 = 12 sec
εδώ φαίνεται πάρα πολύ καλά πόσο χρήσιμος είναι ένας ευρυγώνιος το βράδυ! ΠΧ στα 16 mm o ο χρόνος είναι 37,5 sec!!!!
Το εστιακό μήκος στον τύπο αυτό είναι το πραγματικό! Δηλαδή οι παραπάνω χρόνοι ισχύουν για Full Frame μηχανή.
Αν η μηχανή είναι crop με συντελεστή πχ 1,6 τότε οι χρόνοι γίνονται αντίστοιχα 600/(50*1,6) = 7,5 sec Και 600/(16*1,6) = 23,44 sec!!
Στην νυχτερινή φωτογραφία είναι καλό λοιπόν να αρχίζεις τον υπολογισμό της έκθεσης με βάση αυτό τον χρόνο.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πόση ευελιξία σου δίνει το να χρησιμοποιείς σε τοπίο μεγάλα διαφράγματα πχ f2.8 ώστε να μην αναγκάζεσαι να ανεβάζεις πολύ το ISO.
Πάντως με βάση τις φωτογραφίες που έχω δει από εσένα, είμαι βέβαιος ότι έτσι και το γυρίσεις στη νυχτερινή θα μας αφήσεις άφωνους!
![]()
*μη φοβάσαι τους υπολογισμούς αφού έχεις πάντα μαζί σου ένα calculator (το κινητό)!
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.