Νυχτερινή φωτογραφία

έκανα και εγώ μια βραδυνή τσάρκα για να αρχίσω να μαθαίνω το μηχανάκι και έκανα μια προσπάθεια για νυχτερινές προσπαθώντας κάθε φορά να παίζω με ρυθμίσεις για να δω τι αποδίδει καλύτερα. Ανεκτά αποτελέσματα ήταν αυτά.

f5.6, 1/4 δευ, iso 3200
apophotoshop.jpg

θα ήθελα πολύ να μάθω στο φωτοσοπ πώς γίνεται να μειώσει κάποιος τη φωτεινότητα σε ορισμένα υπερφωτισμένα σημεία. παρακαλώ μην σχολιάσετε τα κλαδιά που εισερχονται στο κάδρο. τράτζικ. τραβηγμένη με τον 18-55 σε μέγιστο ζουμ με το μίνι τριποδάκι.

f5.6, 0.8", iso 800
photoshoph.jpg

φαίνεται πολύ άσχημο το πεζούλι όπου τοποθέτησα το τριποδάκι αλλά εάν καθόμουν στα σχαλιά να το στήσω κάτω θα με εδερνε η γυναίκα.

Λογικά για να έχει τέτοιο f, μάλλον τις εβγαζα με πρόγραμμα της μηχανής αυτές τις λήψεις και πείραζα το iso. ανεπιτυχώς προσπάθησα να παίξω σε μάνουαλ και προτεραιότητα κλείστρου αλλά ακόμη με δυσκολεύει λίγο το μενού και ο χειρισμός της ροδέλας της nex και ήμουν και λίγο βιαστικός λόγω παρέας. Την επόμενη θα τραβήξω βάσει των οδηγιών του κου Βλασίδη στην αρχή του νήματος.

Γενικότερα έχω φάει ένα κόλλημα με την προτεραιότητα διαφράγματος και πάλευα πολύ κατεβάζοντας συχνά στο 3,5 έχοντας παρόμοια αποτελέσματα. όμως χάνεται η οξύτητα έτσι, σωστά?

Για τη φωτεινότητα, εγώ το κάνω με το πρόγραμμα της σόνυ. Δηλαδή βγάζοντας σε RAW και χρησιμοποιώντας της φωτεινότητα στην επεξεργασία, φέρνω τη φωτογραφία λίγο υποφωτισμένη Στη συνέχεια από την επιλογή D-Range Optimizer χαμηλώνω τα φωτεινά και δίνω λίγο στα σκοτεινά Αρκετά αποτελεσματικό, αλλά να έχεις περιθώριο και με το iso Εδώ στην πρώτη για πιο λόγο το iso 3200 αφού είχες τρίποδο ;

Ναι, και το βάθος πεδίου, για το διάφραγμα

Υ.Γ η Ακρόπολη μου φαίνεται λίγο κουνημένη

φαντάζομαι γιατί ήταν η πρώτη βόλτα και την είχα ψωνίσει με το iso ήθελα να δω από πότε και μετά βάζει θόρυβο. αυτο που λες για το πρόγραμμα θα το κοιτάξω, ευχαριστώ!!

φίλε Knoulas παρακάτω με τι κάμερα και ρυθμίσεις έχεις τραβήξει? αυτη ειναι η αρχική φωτό σου ή κροπαρισμένη?

Last edited:
Αντώνη δοκίμασες με long iso 100 και f/10-16 ;; το 5.6 δεν νομίζω να είναι καλό σε τοπίο

όχι δεν δοκίμασα καθόλου με πολύ μεγάλο χρόνο έκθεσης. κυρίως με f kai ISO στα ψηλά έπαιζα για να δω κ τι ψάρια πιάνει η μηχανή από θόρυβο. Φαντάζομαι για αυτό κροπαρισμένη αρκετά φαίνεται θολή? μπορούσα να τραβήξω με άλλα λόγια και στο shutter priority όπου ρυθμίζει μετά αυτόματα το f, ή στο manual να τα ρυθμίσω όλα εγώ.

Μου έδωσες ιδέα, την επόμενη φορά θα το κάνω έτσι, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Αντώνη δοκίμασες με long iso 100 και f/10-16 ;; το 5.6 δεν νομίζω να είναι καλό σε τοπίο

Για νυχτερινό τοπίο είναι μια χαρά, ακόμη και το 2.8.
Το βάθος πεδίου κοντά έτσι και αλλιώς δεν μας πολυενδιαφέρει -μακριά είναι μια χαρά- και κερδίζουμε και πολύ φως (=λιγότερος θόρυβος).
Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς φίλτατε!

F 5.6 (είναι νύχτα κανονικά! Το φως είναι από το φεγγάρι):

Let the path guide you [explored 26-12-2012] by ChrisBrn, on Flickr

Και F2.8:

Never lonely by ChrisBrn, on Flickr

Last edited:
Chris πολυ ωραιες οι φωτο και γενικα οι νυχτερινες σου ειναι απαιχτες!!!

Για νυχτερινό τοπίο είναι μια χαρά, ακόμη και το 2.8.
Το βάθος πεδίου κοντά έτσι και αλλιώς δεν μας πολυενδιαφέρει -μακριά είναι μια χαρά- και κερδίζουμε και πολύ φως (=λιγότερος θόρυβος).
Δοκίμασέ το και θα με θυμηθείς φίλτατε!

F 5.6 (είναι νύχτα κανονικά! Το φως είναι από το φεγγάρι):

Let the path guide you [explored 26-12-2012] by ChrisBrn, on Flickr

Και F2.8:

Never lonely by ChrisBrn, on Flickr

πςςςς ο chriss με τις μαγικές εικόνες!! μπράβο άρχοντα, εντυπωσιακές ειδικά η δεύτερη!!.. οκ το 2.8 είναι καλό για αστερια κλπ χανει σε εδαφος και εσυ πχ σίγουρα οταν θέλεις ουρανό, αστέρια, milky way κλπ και έδαφος, σε 2 λήψεις δεν το κάνεις ;; εξαρτάτε και απο τις συνθηκες που εχεις γύρω σου βέβαια....

Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!
Ειλικρινά το εκτιμώ.
Όλες ανεξαιρέτως οι νυχτερινές μου φωτογραφίες είναι μια λήψη (εκτός από τα star trails που είναι δεκάδες σε stack). Στο νυχτερινό τοπίο δεν είναι φυσικό να έχεις πολύ λεπτομέρεια στο πρώτο πλάνο (το έδαφος) γιατί κάτι τέτοιο θα χαλούσε την αίσθηση της νύχτας γιατί λεπτομέρεια θα πάρεις άμα η σκηνή είναι "φωτισμένη".
Το πρόβλημα με το 2,8 εμφανίζεται σε αποστάσεις μέχρι τα 3 μέτρα (βάζοντας εστιακό μήκος 16mm) εως τα 10 μέτρα (εστιακό μήκος 30mm) .
Αφού πρόκειται για τοπίο έτσι και αλλιώς πας όσο πιο ευρυγώνια μπορείς (προσωπικά από 16 εως 24 mm σε Full Frame) οπότε το κακό είναι μικρό λαμβάνοντας υπόψιν και το σκοτάδι που κρύβει καλά όσα δεν είναι εστιασμένα τέλεια.

Σε αυτή για παράδειγμα (ISO 3200, και 2.8! η νύχτα έγινε μέρα δηλαδή! ) δεν βλέπει κανείς διαφορά στην εστίαση ανάμεσα στα κοντινά και τα πιο μακρινά στον δρόμο:

Road to nowhere by ChrisBrn, on Flickr

Σε αυτή με f 4.5 (ISO 800) ([ποτέ δεν θα το χρησιμοποιούσα ημέρα για το ίδιο θέμα) όλα φαίνονται μια χαρά εστιασμένα:

moon gazing by ChrisBrn, on Flickr

Προσωπική μου άποψη είναι να μην περιορίζετε τον εαυτό σας και τη δημιουργικότητά σας στις νυχτερινές* βάζοντας διαφράγματα παρόμοια με της ημέρας.
Την νύχτα η διαφορά ανάμεσα στο f2.8, f4.5 με το f8, f11 μπορεί να κάνει την διαφορά στο αν μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία ή να μην μπορείτε καθόλου (πχ να θέλετε μικρό χρόνο έκθεσης για να μην αρχίσουν και κινούνται τα αστέρια).

Με την προϋπόθεση ότι είστε ευρυγώνια.

Last edited:
Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!
Ειλικρινά το εκτιμώ.
Όλες ανεξαιρέτως οι νυχτερινές μου φωτογραφίες είναι μια λήψη (εκτός από τα star trails που είναι δεκάδες σε stack). Στο νυχτερινό τοπίο δεν είναι φυσικό να έχεις πολύ λεπτομέρεια στο πρώτο πλάνο (το έδαφος) γιατί κάτι τέτοιο θα χαλούσε την αίσθηση της νύχτας γιατί λεπτομέρεια θα πάρεις άμα η σκηνή είναι "φωτισμένη".
Το πρόβλημα με το 2,8 εμφανίζεται σε αποστάσεις μέχρι τα 3 μέτρα (βάζοντας εστιακό μήκος 16mm) εως τα 10 μέτρα (εστιακό μήκος 30mm) .
Αφού πρόκειται για τοπίο έτσι και αλλιώς πας όσο πιο ευρυγώνια μπορείς (προσωπικά από 16 εως 24 mm σε Full Frame) οπότε το κακό είναι μικρό λαμβάνοντας υπόψιν και το σκοτάδι που κρύβει καλά όσα δεν είναι εστιασμένα τέλεια.

Σε αυτή για παράδειγμα (ISO 3200, και 2.8! η νύχτα έγινε μέρα δηλαδή! ) δεν βλέπει κανείς διαφορά στην εστίαση ανάμεσα στα κοντινά και τα πιο μακρινά στον δρόμο:

Road to nowhere by ChrisBrn, on Flickr

Σε αυτή με f 4.5 (ISO 800) ([ποτέ δεν θα το χρησιμοποιούσα ημέρα για το ίδιο θέμα) όλα φαίνονται μια χαρά εστιασμένα:

moon gazing by ChrisBrn, on Flickr

Προσωπική μου άποψη είναι να μην περιορίζετε τον εαυτό σας και τη δημιουργικότητά σας στις νυχτερινές* βάζοντας διαφράγματα παρόμοια με της ημέρας.
Την νύχτα η διαφορά ανάμεσα στο f2.8, f4.5 με το f8, f11 μπορεί να κάνει την διαφορά στο αν μπορείτε να βγάλετε μια φωτογραφία ή να μην μπορείτε καθόλου (πχ να θέλετε μικρό χρόνο έκθεσης για να μην αρχίσουν και κινούνται τα αστέρια).

Με την προϋπόθεση ότι είστε ευρυγώνια.

αρεκτά αναλυτικός και ωραίος!!! θα δοκιμάσω ετσι όπως λες για να δω αποτελέσματα φίλε chris!...αλλά το θέμα είναι οτι εγω δεν εχω βρεθεί ποτε σε απόλυτο σκοτάδι ...πάντα μια λήψη για ουρανό και μία για έδαφος κάνω.... αλλά δεν θα λεγα οχι να βγάλω και μια στα βουνά...... κοίτα να δεις που θα μας κάνεις να τρέχουμε μεσα στη νύχτα...χαχαχαχαχαχα...δεν μου λες, για αστέρια 2.8 με 30'' και κάπως υψηλό iso δεν πρέπει να είναι για να μην πιάσεις την κίνησή τους;;

Δημήτρη, καλά νυχτερινά κυνήγια!
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως φίλε! ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΗΜΙΕΣ
Ακόμη και το μικρότερο πρόβλημα -πχ ένα στραμπούληγμα στο πόδι- μπορεί να γίνει εφιάλτης αν είσαι μόνος στις ερημιές νύχτα!
Πάντα με παρέα! Είναι και πιο ευχάριστη η όλη φάση εξάλλου!

Τον μέγιστο χρόνο που μπορείς να έχεις πριν αρχίσει να εμφανίζεται η κίνηση των αστεριών θα την βρίσκεις με βάση αυτόν τον τύπο:
max χρόνος = 600/εστιακό μήκος του φακού! *
δηλαδή αν έχεις ένα φακό 50mm o μέγιστος χρόνος έκθεσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πριν φανεί η κίνηση των αστεριών είναι 600/50 = 12 sec
εδώ φαίνεται πάρα πολύ καλά πόσο χρήσιμος είναι ένας ευρυγώνιος το βράδυ! ΠΧ στα 16 mm o ο χρόνος είναι 37,5 sec!!!!
Το εστιακό μήκος στον τύπο αυτό είναι το πραγματικό! Δηλαδή οι παραπάνω χρόνοι ισχύουν για Full Frame μηχανή.
Αν η μηχανή είναι crop με συντελεστή πχ 1,6 τότε οι χρόνοι γίνονται αντίστοιχα 600/(50*1,6) = 7,5 sec Και 600/(16*1,6) = 23,44 sec!!
Στην νυχτερινή φωτογραφία είναι καλό λοιπόν να αρχίζεις τον υπολογισμό της έκθεσης με βάση αυτό τον χρόνο.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πόση ευελιξία σου δίνει το να χρησιμοποιείς σε τοπίο μεγάλα διαφράγματα πχ f2.8 ώστε να μην αναγκάζεσαι να ανεβάζεις πολύ το ISO.

Πάντως με βάση τις φωτογραφίες που έχω δει από εσένα, είμαι βέβαιος ότι έτσι και το γυρίσεις στη νυχτερινή θα μας αφήσεις άφωνους!

:)

*μη φοβάσαι τους υπολογισμούς αφού έχεις πάντα μαζί σου ένα calculator (το κινητό)!

Δημήτρη, καλά νυχτερινά κυνήγια!
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως φίλε! ΠΟΤΕ ΜΟΝΟΣ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΗΜΙΕΣ
Ακόμη και το μικρότερο πρόβλημα -πχ ένα στραμπούληγμα στο πόδι- μπορεί να γίνει εφιάλτης αν είσαι μόνος στις ερημιές νύχτα!
Πάντα με παρέα! Είναι και πιο ευχάριστη η όλη φάση εξάλλου!

Τον μέγιστο χρόνο που μπορείς να έχεις πριν αρχίσει να εμφανίζεται η κίνηση των αστεριών θα την βρίσκεις με βάση αυτόν τον τύπο:
max χρόνος = 600/εστιακό μήκος του φακού! *
δηλαδή αν έχεις ένα φακό 50mm o μέγιστος χρόνος έκθεσης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πριν φανεί η κίνηση των αστεριών είναι 600/50 = 12 sec
εδώ φαίνεται πάρα πολύ καλά πόσο χρήσιμος είναι ένας ευρυγώνιος το βράδυ! ΠΧ στα 16 mm o ο χρόνος είναι 37,5 sec!!!!
Το εστιακό μήκος στον τύπο αυτό είναι το πραγματικό! Δηλαδή οι παραπάνω χρόνοι ισχύουν για Full Frame μηχανή.
Αν η μηχανή είναι crop με συντελεστή πχ 1,6 τότε οι χρόνοι γίνονται αντίστοιχα 600/(50*1,6) = 7,5 sec Και 600/(16*1,6) = 23,44 sec!!
Στην νυχτερινή φωτογραφία είναι καλό λοιπόν να αρχίζεις τον υπολογισμό της έκθεσης με βάση αυτό τον χρόνο.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πόση ευελιξία σου δίνει το να χρησιμοποιείς σε τοπίο μεγάλα διαφράγματα πχ f2.8 ώστε να μην αναγκάζεσαι να ανεβάζεις πολύ το ISO.

Πάντως με βάση τις φωτογραφίες που έχω δει από εσένα, είμαι βέβαιος ότι έτσι και το γυρίσεις στη νυχτερινή θα μας αφήσεις άφωνους!

:)

*μη φοβάσαι τους υπολογισμούς αφού έχεις πάντα μαζί σου ένα calculator (το κινητό)!

να σαι καλά φίλε μου σε ευχαριστώ παρα πολύ για τα στοιχεία.... θα δοκιμάσω σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία, τώρα και πατάτες να βγάλω απλά δεν θα τα εμφανίσω πουθενά..χαχαχαχααχα.... σε ευχαριστώ πολύ και για το τιμητικό σχόλιο!! είμαι πολύ λίγος ακόμα!! cy chriss!!