Νυχτερινή φωτογραφία

Πράγματι, το σημείο αυτό έχει έντονη φ'υλαξη. Η φωτογράφηση όμως έγινε "καταδρομική" και χωρις εμφανή εργαλεία (τρίποδο κλπ)...

Ωραίες chrisss, μαρεσουν πολύ αυτες που βάζεις και κτήρια μεσα, πχ αυτή με το μοναστήρι.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά!

Στα βουνα εχεις κανει αποθορυβοποιηση (σχετικα εντονη) ?

Όχι ιδιαίτερα.
Αν προσέξεις θα δεις ότι όσο πιο μακριά τα βουνά τόσο πιο αχνά βγήκαν.
Αυτό κυρίως λόγω της υγρασίας η οποία γίνεται πιο έντονη όσο το πάχος της αέριας μάζας είναι μεγαλύτερο. Η περιοχή έχει πολύ υγρασία γιατί σε κάθε χαράδρα ή λόγγο που βλέπεις υπάρχει και ποτάμι.
Επίσης τα βουνά στο βάθος, είναι πιο θολά λόγω της κίνησης της κάμερας.
Ο χρόνος έκθεσης ήταν 183 sec που σημαίνει ότι τα αστέρια θα έβγαιναν σαν γραμμές αν δεν κινούνταν η κάμερα, αυτό όμως έχει συνέπεια τα μακρινά στοιχεία του τοπίου να είναι κουνημένα.

Υπεροχες φωτο chriss!! Το κουνημα της μηχανης γινεται με το astrotrac που αναφερεις;;;

Για να μαθαινουμε και μεις τί εξοπλισμό χρησιμοποιεις για αυτο το αποτελεσμα;

Οκ. Κατάλαβα. Ακριβό σπορ η αστροφωτογραφια by the way !!

Αν είναι λέει... και να σκεφτείς ότι το astrotrac παρότι δίνει καλά αποτελέσματα είναι από τις φτηνότερες λύσεις....
Μην ψάξεις για άλλα με παρόμοια ακρίβεια (2 arcsec)!!! Πράγματα για εγκεφαλικό!!!

Για να μαθαινουμε και μεις τί εξοπλισμό χρησιμοποιεις για αυτο το αποτελεσμα;

Ευχαρίστως!
Το astrotrac φυσικά, ball head κεφαλή της cull man (πάνω στο astrotrac), το wedge TW3100 (αλλά στη θέση του μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια gear head κεφαλή) κάτω από το astrotrac, την Canon 5D Miki, τον canon EF 16-35 f 2.8 L II USM, canon remote control TC-80N3.
Και φυσικά τρίποδο! Καλό σταθερό τρίποδο.

Το astrotrac φυσικά, ball head κεφαλή της cull man (πάνω στο astrotrac), το wedge TW3100 (αλλά στη θέση του μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια gear head κεφαλή) κάτω από το astrotrac, την Canon 5D Miki, τον canon EF 16-35 f 2.8 L II USM, canon remote control TC-80N3.
Και φυσικά τρίποδο! Καλό σταθερό τρίποδο.

Ωραία, θα βλέπουμε τις δικές σου μωρε, καλές βγάζεις! :P

χαχαχχαχαχα βρε συ, και εγώ σιγά σιγά τα μάζεψα....
Αστροφωτογραφία μπορείς κάλλιστα να βγάζεις και χωρίς όλα αυτά τα μαραφέτια.
Να θυμάσαι τον κανόνα του 600/εστιακό *μήκος = χρόνος έκθεσης και είσαι μια χαρά!
Π.χ. αυτές με τα κτίρια δεν βγήκαν με αυτά τα μαραφέτια. Μόνο κάμερα και τρίποδο.

- εστιακό μήκος το πραγματικό. Δηλαδή σε crop camera με συντελεστή 1.6 για ένα 24μμ φακό, ο παρονομαστής γίνεται 24*1.6=38.4 και ο μέγιστος χρόνος έκθεσης για να μη κινηθούν τα αστέρια : 600/38.4 = 15.6 sec

Last edited:
Αντί του astrotrac αν πιάνουν τα χέρια σας μπορείτε να φτιάξετε ενα barndoor tracker. Με απλό dc motor δεν θα σας βγει πανω απο 30-40 Chrisssb εχω διαβάσει ότι πολλοί χρησιμοποιούν τον λόγο 500 ή και 400 αντί του 600. Υπάρχει κάποια αιτία ή ειναι αυστηροί με τους χρόνους πριν αρχίσει το startrail;

Last edited:
Χρήστο, τα "εύκολα" (τον εξοπλισμό) τα λές....
Πόσα βράδια έχεις περάσει στο βουνό, με τι θερμοκρασίες και με τι επίφοβους επισκέπτες δε λες :)

Για την φωτογραφία θα πώ μόνο ότι κοσμεί το Desktop μου :)

Σε ευχαριστώ! Με τιμάς!
Και ο εξοπλισμός δεν είναι τόσο εύκολος...
Το astrotrac για παράδειγμα πρέπει να το ευθυγραμμίσεις με τον Πολικό Αστέρα.
Σε βραδιά με καλές συνθήκες ορατότητας θέλεις μέσα στο νερό 30-45 λεπτά.
Το τι κρύο έχω φάει δεν λέγεται... έχω βρεθεί στο βουνό νύχτα με -26 o C (την πλήρωσε και γνωστός φωτογράφος εκ Θεσσαλονίκης).
Όσο για επισκέπτες... ευτυχώς εκτός από τσοπανόσκυλα, αλεπούδες και ένα αγριογούρουνο (χτες στα 5 μέτρα!!! λαχτάρησε το καημένο) δεν είχα κάτι χειρότερο...
Αλλά πραγματικά όλα χαλάλι... γιατί εκτός από τη φωτογραφία (που είναι ίσως το λιγότερο) υπάρχουν πολλά που σε ανταμείβουν.
Όπως η απίστευτη γαλήνη της φύσης. Το να είσαι χιλιόμετρα μακριά από άνθρωπο κάτω από τον έναστρο ουρανό είναι κάτι μοναδικό.