Νυχτερινή φωτογραφία

Οι λάτρεις των compact τι θα κανουμε ομως; (το 2ο κουσουρι...)

Anyway εδω θαμαστε να την δουμε και αυτη, αλλωστε ποτε δε λεω ποτε...

Εγώ πιστεύω ότι η Χ-Τ10 (ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον βαφτίσαμε) μετά το καλοκαίρι που θα αρχίσει να μειώνεται η τιμή της θα γίνει best seller για τους jpeg lovers.

φαινεται πολυ δυνατη!

Ομορφο θέμα.

Ο υπερβολικός χρόνος έκθεσης ίσως και το ανοικτό διάφραγμα ή/και το ISO, δημιουργούν πρόβλημα στις πηγές φωτός στην φωτογραφία σου. Σε τέτοια θέματα, θα σου πρότεινα να μην ξεπερνάς τα 2-3 δευτερόλεπτα έκθεσης ώστε να έχεις μεγαλύτερη ευκρίνεια και σωστά (μη καμμένα) φωτεινά.

Ποιος να είναι άραγε ο ελάχιστος χρόνος έκθεσης για να φωτογραφίσεις αυτό το αντικείμενο με αυτή την μηχανή; Γιατί τον κόσμο δεν μπορείς να τον ελέγξεις.

Ευχαριστώ για τη συμβουλή Κώστα.
Όσες νυκτερινές έχω από εκεί προσπαθούσα πάντα να πάρω χρόνο έκθεσης κοντά στα 30 δευτερόλεπτα. Το γιατί όμως, ούτε εγώ μπορώ να το ερμηνεύσω

Εχεις κάποιο βάσιμο θεματάκι, αλλά, ο κόσμος στην πλατεία δεν σταματάει ποτέ. Εγώ θα έβαζα το τρίποδο τέρμα ψηλά και για 2-3 δεύτερα που θα χρειαζόταν η λήψη .. τι διάολο .. θα έβρισκα ένα άνοιγμα στον κόσμο και θα έβγαζα την φωτογραφία μου.

(για την μηχανή που αναφέρεσαι δεν ξέρω ποια είναι)

Να βάλω και μια φωτογραφία νυκτερινή από ένα πολυσύχναστο μέρος με τελείως πεντακάθαρο (ως προς τον φωτισμό) αποτέλεσμα

Old ladies by Costas S. T., on Flickr

Όσες νυκτερινές έχω από εκεί προσπαθούσα πάντα να πάρω χρόνο έκθεσης κοντά στα 30 δευτερόλεπτα. Το γιατί όμως, ούτε εγώ μπορώ να το ερμηνεύσω

Θα δοκιμασω να το ερμηνευσω εγω :D

Επειδη "φοβασαι" το iso και θελεις να το κρατας χαμηλα.

Η μηχανη σου ομως μπορει πολυ παραπανω ...

Νομιζω πως με μεγαλη εκθεση μπορεις να εξαφανισεις τον κοσμο, πραγμα που δεν εγινε βεβαια με τα 30sec.. Μηπως αυτο προσπαθουσες?
Οπως και να χει παντως, συμφωνω με την αποψη του Κωστα πιο πανω... Βρες μια στιγμη που δεν περνα κανεις και βαρα μια πιο μικρη εκθεση..

Εχεις κάποιο βάσιμο θεματάκι, αλλά, ο κόσμος στην πλατεία δεν σταματάει ποτέ. Εγώ θα έβαζα το τρίποδο τέρμα ψηλά και για 2-3 δεύτερα που θα χρειαζόταν η λήψη .. τι διάολο .. θα έβρισκα ένα άνοιγμα στον κόσμο και θα έβγαζα την φωτογραφία μου.

(για την μηχανή που αναφέρεσαι δεν ξέρω ποια είναι)

To exif αναφέρει: Sony ILCE-7
Εγώ καταλαβαίνω fullframe mirrorless.
Και σκευτόμουν αν μια τόσο ικανή μηχανή μπορούσε να κρατήσει και τον κόσμο (που δεν μπορείς να ελέγξεις) τουλάχιστον εστιασμένο.
Το ίδιο σκευτόμουν και για την φωτογραφία με την βάρκα:
http://avclub.gr/forum/showthread.p...γραφία?p=1057367890&viewfull=1#post1057367890
Που όσο ήρεμη και να είναι η θάλασσα, δεν μπορείς να αποφύγεις το θόλωμα στο κατάρτι.
Να βάλω και μια φωτογραφία νυκτερινή από ένα πολυσύχναστο μέρος με τελείως πεντακάθαρο (ως προς τον φωτισμό) αποτέλεσμα

Κάτι με ενοχλεί σε αυτή την φωτογραφία (μου φαίνεται αφύσικο σαν αποτέλεσμα). Δεν ξέρω τι είναι το HDR (ξέρω τι είναι, δεν έχω δει τέτοιες φωτογραφίες), αλλά αυτό σκεύτηκα μόλις την είδα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μου φταίει. Σαν να είναι οι σκιές λάθος, σαν να έχει υπερβολική οξύτητα, δεν ξέρω...
Έχεις κάνει κάποια μορφή επεξεργασίας;

To exif αναφέρει: Sony ILCE-7
Εγώ καταλαβαίνω fullframe mirrorless.
Και σκευτόμουν αν μια τόσο ικανή μηχανή μπορούσε να κρατήσει και τον κόσμο (που δεν μπορείς να ελέγξεις) τουλάχιστον εστιασμένο.

τι εννοεις ???
εχει σχεσει αυτο με τι αισθηταρα εχει η μηχανη??

Η συμπεριφορά σε νυχτερινές λήψεις δεν εξαρτάται από το μέγεθος του αισθητήρα; Για αρχή, σε αφήνει να κατέβεις σε iso. Δεν θα έκανα την ερώτηση αν ήταν μια μηχανή π.χ. 3/4.

Την δική μου; Ρωτάω αν η FF μηχανή που τράβηξε την φωτογραφία του πύργου, μπορούσε να τον τραβήξει με συντομότερο χρόνο έκθεσης, ώστε να μην προκληθεί η θολούρα από τον κόσμο που κινείται. Αλλά μάλλον δεν θα μάθουμε, αφού δεν έγινε προσπάθεια.
Μιλάω για χρόνο έκθεσης μικρότερο από δευτερόλεπτο.

Την δική μου; Ρωτάω αν η FF μηχανή που τράβηξε την φωτογραφία του πύργου, μπορούσε να τον τραβήξει με συντομότερο χρόνο έκθεσης, ώστε να μην προκληθεί η θολούρα από τον κόσμο που κινείται. Αλλά μάλλον δεν θα μάθουμε, αφού δεν έγινε προσπάθεια.
Μιλάω για χρόνο έκθεσης μικρότερο από δευτερόλεπτο.

Φυσικα και θα μπορουσε.. Με ιso 320 και f22 την εχει τραβιξει ο φιλος την φωτογραφια, προφανως κατα επιλογη του γιατι κατι ηθελε να πετυχει. To iso το εχει χαμηλα και το διαφραγμα τερμα κλειστο. Για να κερδισεις οσο περισσοτερο χρονο μπορεις (μικροτερη εκθεση) πρεπει να κανεις ακριβως τα αναποδα, δλδ να σηκωσεις το iso και να ανοιξεις το διαφραγμα.

Και στην φωτογραφια του Πανου με το καταρτι, παλι επιτιδες εγινε.. 20sec εκθεση και διαφραγμα f22. Με αυτον τον τροπο καταφερε 1ον να κανει την νυχτα μερα, 2ον να θολωσει το νερο. Επιτιδες και αυτο φυσικα!

Επισης τις m4/3 μην τις σνομπαρεις, και αυτες θα μπορουσαν να τραβιξουν.. ειδικα οι ολυμπους που εχουν ποσα στοπ πλεονεκτημα απο την σταθεροποιηση τους.. Σε τοπιο και οχι ανθρωπους, η σταθεροποιηση βοηθαει φουλ γιατι δεν χρειαζεται να ανεβασεις το iso οσο πχ στην α7 που δεν εχει σταθεροποιηση.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

αα και προφανως αυτες οι 2 φωτογραφιες που κοιτας ειναι τραβηγμενες με τριποδο (ή καπου ακουμπισμενη η μηχανη).

Last edited:

Υπαρχει τροπος αν θες να πετυχεις τις ακτινες στο φεγγαρι με το f22 και να μη φαινεται ο κοσμος, αλλα χρειαζεται αρκετες ληψεις και photoshop. Προϋποθετει οτι ο κοσμος γενικα κινειται και δεν μενει στασιμος στο ιδιο σημειο για πολυ ωρα. Τραβας μια ληψη σαν αυτη που τραβηξες με f22, απο την οποια θα παρεις το φεγγαρι. Στη συνεχεια, ανοιγεις το διαφραγμα ωστε να μην ξεπερναει ο χρονος το 1 sec και τραβας αρκετες ληψεις, μεχρι να εισαι σιγουρος οτι δεν υπαρχει καποιο κομματι τις πλατειας που να εχει κοσμο σε ολες τις φωτογραφιες. Μετα, τις συνθετεις χρησιμοποιωντας αυτη την αυτοματη τεχνικη στη photoshop

https://youtu.be/1WUf1fCiHK0

που θα σου δωσει μια φωτογραφια με την πλατεια καθαρη. Τελος, κανεις masking και το φεγγαρι απο την 1η με το f22 και εισαι ετοιμος :smile: