Νυχτερινή φωτογραφία

Re: Φωτογράφηση τη νύχτα

Νομίζω πως στις κόμπακτ δεν κάνει και ιδιαίτερη διαφορά. Ούτως ή άλλως ο αισθητήρας δεν λειτουργεί διαρκώς όταν κάνουμε επισκόπηση όχι από οφθαλμοσκόπιο, αλλά από την lcd οθόνη? Σε μία έκθεση των 10 δευτερολέπτων θα πειραχθεί?

Απάντηση: Φωτογράφηση τη νύχτα

Γιατι?

Γιατί άλλο να κάνει η μηχανή "κλικ" και άλλο "κλιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιικ".

Όταν είναι ανοιχτό το κλείστρο σημαίνει ότι ο αισθητήρας "εκτίθεται" για πολλαπλάσιο χρόνο σε σχέση με το απλό κλικ.

Σκέψου το αριθμητικά: Πόσα κλικ "ημέρας" χωράνε σε μια νυχτερινή φωτογράφιση 15 δευτερολέπτων...

Καλά για τις compact δε θα πρέπει να μας πολυενδιαφέρει, αφού οι τιμές τους πλέον είναι χώμα.

Αλλά για τις SLR και πόσο μάλλον για τις ακριβές SLR είναι ένα θέμα όπως και να το κάνουμε.

Τι εννοείς "εκτίθεται"? Το ότι βρίσκεται πίσω από τον καθρέφτη (στις dslr) δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαρκώς εκτεθειμένος. Η ενεργοποίησή του και η διέλευση ρεύματος ίσως συμβάλει στη γήρανσή του και την εμφάνιση hot pixels, αλλά νομίζω ότι η διάρκεια ζωής του κλείστρου θα μας απασχολήσει γρηγορότερα από τη γήρανση του αισθητήρα. Η 350D, για παράδειγμα, έχει εγγυημένη αντοχή για τουλάχιστον 15.000 κλικ, τα οποία δεν είναι και πολλά. Ήδη η δική μου μετράει περίπου 8800.

Υπερβολικο μου ακουγετε. Πιο πιθανο ειναι να εχουμε αλλαξει μηχανη απειρως πιο συντομα απο το να καει εστω και ενα πιξελ απο τον αισθητηρα λογω χρησης.

Ο Στέργιος έχει δίκιο. Ο αισθητήρας στις ρεφλέξ (και στις κόμπακτ) ζεσταίνεται όταν τραβούμε συνεχώς με μεγάλες εκθέσεις. Την πρώτη φορά το παρατήρησα σε μια ΝΙΚΟΝ 5000 που ζεστάθηκε πραγματικά μετά από καμιά 20αριά λήψεις των 2 δευτ.

Υποθέτω ότι 3000-4000 λήψεις νυχτερινές θα ζορίσουν αρκετά μια μηχανή. Αλλά ακόμη κι εγώ, που κάνω νυχτερινές λήψεις με πρόγραμμα, δεν έχω φτάσει ούτε τις 300.

δεν ξέρω εάν στις κόμπακτ χρησιμοποιείται όλος ο αισθητήρας ή μέρος του κατά τη σκόπευση από την lcd.

Υπάρχει κανείς με dslr εισαγωγικής κατηγορίας που να ξεπέρασε τα κλικς προσδοκώμενης καλής λειτουργίας του κλείστρου της μηχανής του (πχ 15000 για την 350D)

Αν ζεσταίνεται τόσο πολύ το CCD στις φωτογραφικές μηχανές, πώς λύνεται το αντίστοιχο πρόβλημα στις βιντεοκάμερες? Εκεί πρέπει να λειτουργεί για ώρες...

Ε, καλά τώρα, θα προσέχουμε τι τραβάμε για να μην πάθει ο αισθητήρας; Άμα χαλάσει χάλασε! Σκοπός είναι το χόμπι και το παιχνίδι, όχι η διατήρηση του εργαλείου (δεν έχω δώσει κιόλας μια περιουσία για μια fuji!)

Ε, καλά τώρα, θα προσέχουμε τι τραβάμε για να μην πάθει ο αισθητήρας; Άμα χαλάσει χάλασε! Σκοπός είναι το χόμπι και το παιχνίδι, όχι η διατήρηση του εργαλείου (δεν έχω δώσει κιόλας μια περιουσία για μια fuji!)

:flipout: :flipout:

δικιο !!!!!!

αμα χαλασει ....... στην υγεια της επομενης !!!:BDGBGDB55: :BDGBGDB55:

Night anl low light photography with digital cameras: http://www.clarkvision.com/photoinfo/night.and.low.light.photography/index.html
Δεν το έχω διαβάσει, αλλά το site αυτό (Clarkvision.com) έχει φοβερές φωτογραφίες και άρθρα - έχει και για αστροφωτογραφία και είχα βρει κι ενα με τίτλο (κάτι σαν) "A photographic test using the moon".

Αν ζεσταίνεται τόσο πολύ το CCD στις φωτογραφικές μηχανές, πώς λύνεται το αντίστοιχο πρόβλημα στις βιντεοκάμερες? Εκεί πρέπει να λειτουργεί για ώρες...

Σωστό, μόνο που εκεί πρόκειται για ccd πολύ μικρότερα σε φυσικό μέγεθος σε σχέση με τα ccd των ρεφλέξ. Και φαντάζομαι ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, αφού είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του μέοσυ χρήστη να τραβά 1 ώρα βίντεο σε κακές φωτιστικές συνθήκες το μήνα.

Υπάρχει κανείς με dslr εισαγωγικής κατηγορίας που να ξεπέρασε τα κλικς προσδοκώμενης καλής λειτουργίας του κλείστρου της μηχανής του (πχ 15000 για την 350D)

send, τα 15.000 κλικ είναι όσα εγγυάται η CANON ή όποια άλλη εταιρεία ως καλή λειτουργία του κλειστρου (και μόνο). Υπάρχουν πολλές μηχανές που ξεπερνούν όχι μόνο τις 15.000 κλικ, αλλά και το διπλάσιο.

Σωστό, μόνο που εκεί πρόκειται για ccd πολύ μικρότερα σε φυσικό μέγεθος σε σχέση με τα ccd των ρεφλέξ. Και φαντάζομαι ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, αφού είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του μέοσυ χρήστη να τραβά 1 ώρα βίντεο σε κακές φωτιστικές συνθήκες το μήνα.

Νομίζω ότι οι φωτιστικές συνθήκες παίζουν ρόλο μόνο στις SLR, μιας και στις υπόλοιπες το ccd λειτουργεί διαρκώς.

Πάντως το πρόβλημα είναι σχετικά γνωστό και το google βγάζει πολύ πράμα για ccd cooler...

Να και μια παραλλαγή της Ακρόπολης. Εδώ προσπάθησα να φωτίσω λίγο το θέατρο του Ηρώδη του Αττικού. Όλες οι ρυθμίσεις όπως παραπάνω. Επίσης στο PS έδωσα Image>Adjustments>Shadow-Highlights . Εκεί έδωσα και στα δυο 30%. Έτσι φώτισα τα σκοτεινά και κράτησα τα φωτεινά εκεί που ήταν.

σας φαίνεται καλύτερη;

Ναι, μοιάζει αρκετά καλύτερη!

Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαν να βγούνε δύο φωτογραφίες, μία με ρυθμίσεις για τα φωτεινά σημεία και μία με ρυθμίσεις για τα σκοτεινά και στην συνέχεια να συνδυαστεί το αποτέλεσμα. Στην επόμενη παρόμοια λήψη ίσως!