Νυχτερινή φωτογραφία

Re: Φωτογράφηση τη νύχτα

goodboy332 Καλώς ήρθες!!

Καλή μηχανή!!

Στο θέμα:

Όταν έχεις ένα από τα προεπιλεγμένα προγράμματα,το White balance δεν

μπορείς να το ρυθμίσεις γιατί το κάνει η μηχανή για σένα, όπως και άλλα

πράγματα(ταχύτητα, διάφραγμα).Δεν είναι βλάβη της μηχανής.

Αν θέλεις περισσότερο έλεγχο, τότε διάλεξε ένα από τα P,S,A,M προγράμματα, κατά προτίμηση το P.Αν δεν είσαι σίγουρος για τη λειτουργία τους, εδώ είμαστε.

Η τιμή των ISO μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με το φως που είναι διαθέσιμο.Βέβαια όσο πιο μεγάλη τιμή βάζεις, τόσο περισσότερο θόρυβο έχεις.Αυτά γενικά.Τώρα στις νυχτερινές λήψεις, μπορείς να πειραματιστείς με τιμές από 100-400.

Όσο για το preview της κάμερας , μια λύση είναι να τραβάς όσες περισσότερες πόζες μπορείς και να βλέπεις στο PC τα αποτελέσματα αργότερα... Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Σοφή επιλογή το τρίποδο για νυχτερινές λήψεις...(εκ των ων ουκ άνευ)

Οι φωτογραφίες είναι καλές ως πολύ καλές.Η 3η νομίζω, γέρνει λίγο.Πρόσεξε το αυτό.Κιπ γκόϊνκ που λέει και ο φίλος ο nilo!!:ADFADF1:

[FONT='Verdana','sans-serif']Έκανα κάποιες προσπάθειες στην Καβάλα στις 23:00 περίπου. Χρησιμοποίησα μια Panasonic Lumix FX100 (με τρίποδα), με ενεργό AE το Starry Sky, δεδομένου ότι μόνο αυτό μου έδινε αρκετά φωτεινές εικόνες. Ένα πρόβλημα ήταν η χροιά που απέδιδε και το κακό είναι ότι δεν μπορούσα να πειράξω το White Balance με το Starry Sky ενεργό. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στην pic3, ενώ στην κάμερα φαινόταν πολύ καλός ο φωτισμός, μέχρι και το χρώμα των φύλλων στα δεξιά, στην οθόνη είναι πολύ διαφορετικό το αποτέλεσμα. Τι μπορώ να κάνω για να μην με ξεγελάει το preview της κάμερας; (Η φωτεινότητα της οθόνης της είναι στο μέσο).[/FONT]

[FONT='Verdana','sans-serif']Τέλος θα ήθελα την γνώμη σας, για τέτοια τοπία και υπό τέτοιες συνθήκες ενδεικτικά ρυθμίσεις ISO, Shutter Speed ή ότι άλλο είναι σημαντικό.[/FONT]

Ακόμα έχω πολύ δρόμο... :damnyou:

Συνέχισε να τραβάς... οι πρώτες προσπάθειες είναι καλές. Δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Κάνε πολλές προσπάθειες με διαφορετικές ρυθμίσεις και σημείωσε με ποιές ρυθμίσεις αποδίδει καλύτερα η μηχανή.

Επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ... η μηχανή ζεσταίνεται. Αυτό σημαίνει πώς μετά τις πρώτες φωτο θα βγάλει θόρυβο και η λήψη δεν θα είναι τόσο καλή. Για την αλλαγή της ισορροπίας λευκού, η λήψη πρέεπι να περάσει από Photoshop ή από κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ... η μηχανή ζεσταίνεται. Αυτό σημαίνει πώς μετά τις πρώτες φωτο θα βγάλει θόρυβο και η λήψη δεν θα είναι τόσο καλή. Για την αλλαγή της ισορροπίας λευκού, η λήψη πρέεπι να περάσει από Photoshop ή από κάποιο άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

:eek: Ωχ! Αυτό και αν δεν ήξερα οτι σημβαίνει. Ευχαριστώ για το tip.

ncups said:
Αν θέλεις περισσότερο έλεγχο, τότε διάλεξε ένα από τα P,S,A,M προγράμματα, κατά προτίμηση το P.Αν δεν είσαι σίγουρος για τη λειτουργία τους, εδώ είμαστε.

Όταν λές P, εννοείς Portrait?

Απάντηση: Re: Φωτογράφηση τη νύχτα

:eek:

Όταν λές P, εννοείς Portrait?

Εννοώ P(rogram) το σημείο εκείνο που η ταχύτητα και το διάφραγμα ρυθμίζονται από τη μηχανή σου.

Μόλις είδα ότι η μηχανή σου δεν έχει αυτή τη δυνατότητα.Δικαιολογημένα απορείς.Συγγνώμη που σε μπέρδεψα!!:huh2:

Μια πρώτη προσπάθεια για το φεγγάρι.
Θα ακολουθήσουν και άλλες γιατί είναι ένα από τα αγαπημένα μου θέματα.

Attachments

• DSC_0011.JPG
    DSC_0011.JPG
    43.8 KB · Views: 62

Φαντάζομαι ότι ένα τέτοιο θέμα χρειάζεται φακό μεγάλα... οο

Όχι μπρε. Με τον 55-200VR είναι.
Ελπίζω σε 6-7 μέρες (με γεμάτο φεγγάρι) να μπορώ να δοκιμάσω τον 70-300.

Το μόνο που με παραξένεψε ήταν πως δεν μπορούσε το AF. Την τράβηξα με manual και δεν το έχω μάθει ακόμα αρκετά καλά (φαίνεται μια μικρή θολούρα).

Δεν χρειάζεται AF για να εστιάσεις στο φεγγάρι, απλώς πηγαίνεις την εστίαση στο άπειρο.

Την καλύτερη ευκρίνεια θα την πάρεις με κάπως κλειστό διάφραγμα (για τον φακό σου θέλεις ένα f/8), και με τρίποδο, όχι το VR, με το οποίο μπορείς μεν να ρίξεις την ταχύτητα 2-3 στοπ, για "ανεκτή" όμως ευκρίνεια και μόνο. Μην περιμένεις δηλαδή ότι στα 200mm με f/8 θα μπορείς να κάνεις καλή λήψη της Σελήνης με VR και ταχύτητα πχ 1/40.

Επίσης τα 200mm, ακόμη και στο μικρό φορμά, είναι λίγα για να γεμίσει η Σελήνη το κάδρο. Παλιότερα είχα ανεβάσει την παρακάτω, που είναι κροπάρισμα από φακό 300mm. Κανονικά θέλεις φακό 500mm στο μικρό φορμά για να γεμίσεις το κάδρο με τη Σελήνη.

attachment.php

Απάντηση: Φωτογράφηση τη νύχτα

Με ενα teleconverter μπορουμε να επιτυχουμε περισσοτερο γεματο καδρο? Εστω και με καποια απωλεια στην ποιοτητα?

Δεν χρειάζεται AF για να εστιάσεις στο φεγγάρι, απλώς πηγαίνεις την εστίαση στο άπειρο.

Την καλύτερη ευκρίνεια θα την πάρεις με κάπως κλειστό διάφραγμα (για τον φακό σου θέλεις ένα f/8), και με τρίποδο, όχι το VR, με το οποίο μπορείς μεν να ρίξεις την ταχύτητα 2-3 στοπ, για "ανεκτή" όμως ευκρίνεια και μόνο. Μην περιμένεις δηλαδή ότι στα 200mm με f/8 θα μπορείς να κάνεις καλή λήψη της Σελήνης με VR και ταχύτητα πχ 1/40.

Επίσης τα 200mm, ακόμη και στο μικρό φορμά, είναι λίγα για να γεμίσει η Σελήνη το κάδρο. Παλιότερα είχα ανεβάσει την παρακάτω, που είναι κροπάρισμα από φακό 300mm. Κανονικά θέλεις φακό 500mm στο μικρό φορμά για να γεμίσεις το κάδρο με τη Σελήνη.

attachment.php

:SFGSFGSF: Περισσότερο γούσταρα που φαίνονται τα σύννεφα. Πολύ καλός!

Αμ γειά σου!
Όσο τράβαγα με το VR μου έβγαινε μόνο μια κουκίδα και δεν ήξερα γιατί.

Απάντηση: Φωτογράφηση τη νύχτα

(επειδη πηγε απατο μαλλον, το κανω παραθεση:p)

Με ενα teleconverter μπορουμε να επιτυχουμε περισσοτερο γεματο καδρο? Εστω και με καποια απωλεια στην ποιοτητα?

Re: Απάντηση: Φωτογράφηση τη νύχτα

Έχετε υπ όψιν ότι η Σελήνη κινείται γι αυτό θέλει μια σχετικά υψηλή ταχύτητα.
Από το 1/40 πού λέει ο Send και αν είναι δυνατόν περισσότερο.

To 1/40 το είπα ως προς το πόσο επαρκεί για να δώσει ευκρινή φωτογραφία με χρήση σταθεροποίησης.

Δεδομένης όμως και της σχετικής ταχύτητας της Σελήνης, δεν νομίζω να χρειάζεται πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, ίσα-ίσα (ανάλογα με το εστιακό μήκος βέβαια και τη μεγέθυνση της Σελήνης που μας δίνει) μπορούμε να κατεβούμε και κανένα στοπ παρακάτω, νομίζω.

Re: Απάντηση: Φωτογράφηση τη νύχτα

(επειδη πηγε απατο μαλλον, το κανω παραθεση:p)

Πώς δεν γίνεται. Ωστόσο δεν παρουσιάζουν όλοι οι φακοί (και ειδικώς οι ζουμ) καλή συμπεριφορά με τους πολλαπλασιαστές, ακόμη και να είναι "ποιοτικοί" οι τελευταίοι.

:SFGSFGSF: Περισσότερο γούσταρα που φαίνονται τα σύννεφα. Πολύ καλός!

Είναι αλήθεια, εάν πετύχεις Σελήνη με σύννεφα ή το κατάλληλο φόντο ή κάδρο, είναι άλλο πράμα.
Αυτή την είχα ανεβάσει επίσης παλιότερα

attachment.php

Jim, τριποδο εχεις?

Έχω ένα της πλάκας Νικόλα. Γιαυτό ούτε καν το έχω αναφέρει εδώ.
Φαντάσου χθες με τον 200άρη το πρόσεχα μη μου φύγει (είναι πολύ ελαφρύ και ήταν και δανεικός ο φακός).

Last edited:

Έχω ένα της πλάκας Νικόλα. Γιαυτό ούτε καν το έχω αναφέρει εδώ.
Φαντάσου χθες με τον 200άρη το πρόσεχα μη μου φύγει (είναι πολύ ελαφρύ και ήταν και δανεικός ο φακός).

ειναι κριμα να εχεις την μηχανη και τους φακους και να να μην εχεις ενα τριποδο να κανεις την δουλεια σου. Δεν λεω καποιο ακριβο. Βεβαια δεν λεω και καποιο πολυ φθηνο. Αλλα αν μπορεις να παρεις καποιο πχ manfroto αλουμινιου θα σου ανοιξει νεους οριζοντες. και αυτο στο λεω εγω που ημουν επιφυλακτικος στην αγορα τριποδου (λογω κουβαληματος). Αλλα τελικα καταντησα να μην βγαινω χωρις τριποδο για landscape ή νυχτερινη.
Προσπαθησε να ειναι οσο το δυνατον πιο μαζεμενο και να εχει ενα max load γυρω στα 3,5-4 κιλα.