...ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον...

Απάντηση: Re: ...ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον...

Παλαιοτερα ηταν το «Καραμανλης ή τανκς» σημερα το «Σαμαρας και Ελλαδα με νεα προοπτικη».

Ειτε μας αρεσει, ειτε δεν μας αρεσει πολιτικη συμμαχια λεγεται οταν ενας προβεβλημενος καλλιτεχνης, πρωην πολιτικος, με παγκοσμια φημη και με βαρυνουσα σημασια των λεγομενων του στη κοινη γνωμη, κανει αυτου του ειδους τις δηλωσεις, και την επομενη μερα ο πολιτικος βρισκεται στην παρουσιαση του βιβλιου.

ο Θεοδωράκης δεν ενστερνίστηκε την πολιτική όπως εφαρμόστηκε στην πράξη από τους επαγγελματίες πολιτικούς. Για τον Θεοδωράκη η έννοια πολιτική ενείχε (και ενέχει φυσικά) μια ξεχωριστή συμβολική σημασία. Πολιτική με αποκλειστικό αποδέκτη το λαό, σημαίνει γι' αυτόν τόλμη, ανιδιοτέλεια, ριζοσπαστισμό, ρήξη, υπέρβαση και ενότητα.

Κάθε μου πράξη, κάθε πρωτοβουλία ξεκινά από μια ανοδική αφετηρία. Πώς θα ωφελήσω τον ελληνικό λαό, πώς θα υπηρετήσω καλύτερα την πατρίδα μου. Δεν πιστεύω στις κάθε λογής σκοπιμότητες πολιτικές, κομματικές, συντεχνιακές, φιλικές, οικογενειακές. Με ενδιαφέρει, κάθε φορά το Όλον, το Σύνολο, το Έθνος, ο Λαός, ο 'Ανθρωπος. Είμαι απόλυτος. Το ξέρω. Όπως ξέρω πως αυτό είναι η μεγάλη μου δύναμη και η ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία μου. Πιστεύω, όμως, ότι σ' ένα εθνικό σύνολο, όπου όλα είναι συμβιβασμός, υπολογισμός, φόβος, θα πρέπει να υπάρχουν μερικοί που να μπορούν να λένε φωναχτά όσα και οι άλλοι σκέφτονται και ψιθυρίζουν. Και τότε το τίμημα είναι ένα: Ο προπηλακισμός και το κώνειο-.

(μερικα απο το βιβλιο
Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, 1940-1996/Παύλος Πετρίδης)

Τουλάχιστον πάντως ο κόσμος ή κοινώς ´λαουτζίκος´για μερικούς, ψηφισε τον Γ.Παπανδρέου και τον Σαμαρά γιά αρχηγούς τών δυό μεγάλων κομμάτων πηγαινοντας κόντρα στούς ´Καναλοπρόβλητους´αντιπάλους τους..

Το οτι βεβαια η κυρία Μπακογιάννη υποστηρίχθηκε και απο ´διανοουμένους´ μιάς μερίδας πού αυτοπροσδιορίζεται ως ´αριστερά´επειδή είχαν πλήρη ταύτιση στα εθνικά θέματα τής δινει την δυνατότητα να συνεχίσει την πολιτική της καριέρα σε κάποια συνιστώσα..
Κανείς δεν χάνεται σε αυτή την ζωή...................

Η εκλογή Σαμαρά (όπως και Παπανδρέου νωρίτερα) είναι μεγάλη ήττα ειδικά για τον συγκεκριμένο και το συγκρότητα που εργάζεται και γενικότερα για τα συγκροτήματα των ΜΜΕ. Χρόνια τώρα τρέφουν, προωθούν και ανακυκλώνουν πρόσωπα της επιλογής τους (σχέση που είναι αμφίδρομη) επιβάλλοντας τα στην πολιτική και δημόσια γενικότερα σκηνή.

Άτομα που κατέχουν τους μηχανισμούς και διατηρούνται στην κορυφή λόγω αυτών ακριβώς, ενώ θέλουν να παρουσιάζουν (και να φαντάζονται ενδεχομένως) οτι χαίρουν αντίστοιχης λαϊκής στήριξης. Και δεν περιορίζονται μόνο στα κόμματα εξουσίας... Με εξαίρεση το ΚΚΕ που οι μηχανισμοί του δεν επιτρέπουν τέτοιες επεμβασεις απο έξω (τους αρέσουν οι εσωτερικές επεμβάσεις αυτους) είναι προφανης αυτή η "επιβολή"
Πολλές φορές κατορφώνουν να μας φορτώσουν τους εκλεκτούς τους, ακόμα και σε επίπεδο εθνικών εκλογών...

Αυτήν την φορά όμως απέτυχαν. Πριν απο 2-3 μήνες του συγκεκριμένου ούτε καν ανέκδοτο δεν θα του φαινόταν...

Ο Μίκης δεν είναι κάποιος τυχαίος. Δεν απέκτησε το δικαίωμα να μιλάει γιατί εμφανίστηκε σε 2-3 πρωινά και εκανε εξώφυλλο στο Νίτρο. Η προσφορά του σε αυτον τον τόπο δεν περιορίζεται φυσικά στα τραγούδια που έγραψε.
Τον τελευταίο καιρό δεν μιλάει συχνά. Και όταν επιλέγει να το κάνει, το κάνει ιδιέτερα έυστοχα.

Διάβασα πριν από λίγο καιρό στην Καθημερινή (δε θυμάμαι δυστυχώς το συγγραφέα του άρθρου) μιά πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση: τα μήντια επηρεάζουν πολύ τις πολιτικές επιλογές του πλατέος κοινού,αλλά με τρόπο που δε θα το ήθελαν. Ο πολύς κόσμος "μυρίζεται" τους εκλεκτούς των Μέσων (λέγε με ιδιωτικά κανάλια) και ψηφίζει το αντίθετο. Όσο περισσότερο σιγοντάρεται ένας πολιτικός από τους δημοσιογράφους, τόσο μικρότερες οι πιθανότητες του να εκλεγεί.

όσον αφορά το Μίκη Θεοδωράκη, για μένα είναι ένας μέγιστος καλλιτέχνης, ο σπουδαιότερος εν ζωη Έλληνας, και έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει-χωρίς απαραίτητα να συμφωνώ μαζί του. Αν θέλει να υποστηρίξει τον Σαμαρά, ή οποιονδήποτε άλλον, έστω και λέγοντας κάποιες υπερβολές είναι δικαίωμά του. Μπορεί απλά να χάρηκε και αυτός που δεν κέρδισε η Μητσοτακοπούλα βρε αδερφέ, κακό είναι; Κατά καιρούς έχει πει και πράγματα άτοπα, άκαιρα, άστοχα ( για να παραμείνω ευγενικός). Δεν πειράζει, ένας άνθρωπος που έχει υποφέρει τόσο πολύ για αυτόν τον τόπο δικαιούται να πει και μια κουβέντα παραπάνω. Προσωπικά, όποτε διαβάζω κάτι που είπε ο Μίκης και θα ήθελα να μην το έχει πει, ή αν το είπε να μην το είχα ακούσει, βάζω να ακούσω λίγη μουσική του-π.χ. το "Βραδιάζει" από την Πολιτεία Β'- και τα ξεχνάω όλα...

Απάντηση: Re: ...ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον...

όσον αφορά το Μίκη Θεοδωράκη, για μένα είναι ένας μέγιστος καλλιτέχνης, ο σπουδαιότερος εν ζωη Έλληνας, και έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει-χωρίς απαραίτητα να συμφωνώ μαζί του. Αν θέλει να υποστηρίξει τον Σαμαρά, ή οποιονδήποτε άλλον, έστω και λέγοντας κάποιες υπερβολές είναι δικαίωμά του. Μπορεί απλά να χάρηκε και αυτός που δεν κέρδισε η Μητσοτακοπούλα βρε αδερφέ, κακό είναι; Κατά καιρούς έχει πει και πράγματα άτοπα, άκαιρα, άστοχα ( για να παραμείνω ευγενικός). Δεν πειράζει, ένας άνθρωπος που έχει υποφέρει τόσο πολύ για αυτόν τον τόπο δικαιούται να πει και μια κουβέντα παραπάνω. Προσωπικά, όποτε διαβάζω κάτι που είπε ο Μίκης και θα ήθελα να μην το έχει πει, ή αν το είπε να μην το είχα ακούσει, βάζω να ακούσω λίγη μουσική του-π.χ. το "Βραδιάζει" από την Πολιτεία Β'- και τα ξεχνάω όλα...

Ά γειά σου... :ernaehrung004:
Πές τα ρε Κώστα γιατί τα έχουμε ισοπεδώσει όλα...