Ο καιρός γαρ... DSLR !!

Η 450D έχει το καλύτερο σκόπευτρο της κατηγορίας πλέον. 0.87x μεγέθυνση (σε σχέση με το 0.80x της 400D και της Nikon D60/D40x, το πολύ καλό επίσης 0.85x της Pentax K200D, αλλά και το πραγματικά αισχό 0.74x της Sony a350).

Η D80 έχει x0,94.

Last edited:
Η 450D έχει το καλύτερο σκόπευτρο της κατηγορίας πλέον. 0.87x μεγέθυνση (σε σχέση με το 0.80x της 400D και της Nikon D60/D40x, το πολύ καλό επίσης 0.85x της Pentax K200D, αλλά και το πραγματικά αισχό 0.74x της Sony a350).

Κάπου πρέπει να είχα συγκεντρώσει σε ένα ποστ τις μεγεθύνσεις όλων των μοντέλων... Κορυφαία στο μικρό φορμά σε μέγεθος (μεγέθυνση) είναι της Canon 40D και Pentax K20D με 0.95x, και έπεται της Nikon D300 με 0.94x

Η D80 έχει x0,94.

Σωστός. Όμως είναι σε ενδιάμεση κατηγορία, αφού έχει πεντάπρισμα και όχι καθρέπτες. Έχει σκόπευτρο αντίστοιχο της D300. Η κύρια διαφοροποίησή της από την εισαγωγική κατηγορία.

Έχω κακομάθει από το (0,94x μεγέθυνση -95% κάλυψη) σκόπευτρο της D80 και μάλλον θα μου κακοφανεί και αυτό της 450D.
Το σταυρόνημα της πλέον μου είναι απαράιτητο.

Last edited:
δίκαιο έχεις, ευτυχώς οι dslr της Canon είναι σκυλιά.

Οι μόνες πλέον της εισαγωγικής (και όχι μόνο) κατηγορίας made in Japan.

Σίγουρα βαραίνει ως παράγων η αντιπροσωπεία, αλλά λιγάκι δύσκολο να σου χαλάσει η μηχανή στα 1-2 χρόνια.

H G3 μου προχωράει ακάθεκτη! :award:

Σωστός. Όμως είναι σε ενδιάμεση κατηγορία, αφού έχει πεντάπρισμα και όχι καθρέπτες. Έχει σκόπευτρο αντίστοιχο της D300. Η κύρια διαφοροποίησή της από την εισαγωγική κατηγορία.

Το θεωρείς μείον αυτό Τάσο? Ποιά η διαφορά (το έχω ξανακούσει)? Με ενδιαφέρει η γνώμη σου. D80 και 450D τις έχω στο ίδιο επίπεδο.

Έχω κακομάθει από το (0,94x μεγέθυνση -95% κάλυψη) σκόπευτρο της D80 και μάλλον θα μου κακοφανεί και αυτό της 450D.

Θα σου κακοφανεί καταρχάς επειδή μιλάμε για καθρέπτες ("pentamirror") και όχι πεντάπρισμα, άρα μιλάμε και για λιγότερη φωτεινότητα.

Η 450D όμως ανταγωνίζεται την D60 και όχι την D80 (θα βγει αντικατατάτης της τελευταίας?). Οι εταιρίες παίζουν όπως βλέπεις με τα όρια των κατηγοριών. Πχ η Νίκον έβαλε την D80 ενδιάμεσα της εισαγωγικής και επόμενης κατηγορίας (ενώ η Canon είχε δύο μοντέλα), και την D300 σαν βαρύ πυροβολικό (με 40-50% υψηλότερη τιμή βέβαια) της μεσαίας κατηγορίας, την D3 "κάπου ανάμεσα" στην 5D και την 1D mkIII και πάει λέγοντας. Και αναμένεται μεγαλύτερη αναστάτωση των ορίων.

Το θεωρείς μείον αυτό Τάσο? Ποιά η διαφορά (το έχω ξανακούσει)? Με ενδιαφέρει η γνώμη σου. D80 και 450D τις έχω στο ίδιο επίπεδο.

Το μεν είναι πρίσμα, το δε σύστημα καθρεπτών. Το πρίσμα είναι σαφώς ανώτερο, ιδίως σε φωτεινότητα.
D80 και 450D είναι διαφορετική γενιά μηχανών, τόσο σε ηλεκτρονικά, όσο και σε ευκολίες (πχ live view, οθόνη) και αισθητήρα (μεγαλύτερη ανάλυση, καλύτερη απόδοση στα ψηλά). Βέβαια με την D80 μιλάμε γιά ένα πολύ ωραίο, μεγαλύτερο και εργονομικό σώμα. Το μικρότερο δεν είναι για όλους και καλύτερο.

Για να γυρίσω στο ερώτημα του Γιώργου +1 στην Canon 450D. Προτείνω και την Nikon D80. Είναι πιο παλιά αλλά η τιμή της πλέον είναι ελκυστικότατη (περίπου 700-730 με τον VR 18-55). Προσοχή όμως η έλλειψη συστήματος καθαρισμού αισθητήρα.

Η 450D όμως ανταγωνίζεται την D60 και όχι την D80 (θα βγει αντικατατάτης της τελευταίας?).

Δεν έχω ιδέα.
Αλλά και να βγεί...την έχω βολευτεί πολύ την D80.
Ο μόνος πραγματικός λόγος που θα την άλλαζα θα σου φανεί κουφός.
Έχει σχετικά δύσκολη πρόσβαση στα ISO.
Αν είχε εξωτερικό button και όχι ρύθμιση από το μενού θα ήταν τέλεια.
Ζηλεύω πολύ την D300...αλλά επειδή πλέον δεν σκάω ιδιαίτερα για τα τεχνικά...λέω να μείνω.
Άσε που είναι και ακριβούτσικη.
Δεν τρέχω πίσω από τις εταιρείες πια. Νησάφι.

Για να γυρίσω στο ερώτημα του Γιώργου +1 στην Canon 450D. Προτείνω και την Nikon D80. Είναι πιο παλιά αλλά η τιμή της πλέον είναι ελκυστικότατη (περίπου 700-730 με τον VR 18-55). Προσοχή όμως η έλλειψη συστήματος καθαρισμού αισθητήρα.

Λοιπόν...αυτό με είχε απασχολήσει και εμένα.
Τελικά δεν τρέχει μια.
Απλά απαιτείται κανείς να είναι λίιιιγο προσεκτικός όταν αλλάζει φακούς.
Άμα συμβεί το κακό....καθαρίζει πανεύκολα με ένα φυσερό.

O 18-55 θα του φανεί ''λίγος'' έχοντας συνηθήσει να ζουμάρει με την compact.

Last edited:
Για να γυρίσω στο ερώτημα του Γιώργου +1 στην Canon 450D. Προτείνω και την Nikon D80. Είναι πιο παλιά αλλά η τιμή της πλέον είναι ελκυστικότατη (περίπου 700-730 με τον VR 18-55). Προσοχή όμως η έλλειψη συστήματος καθαρισμού αισθητήρα.

809 μου τη βγάζει το Skroutz... (με τον VR, προσοχή, katerelos). Αντιθέτως την 450D τη βγάζει στα 719 (με τον αντίστοιχο is)... Θα το συζητούσα εάν η D80 ήταν 90 ευρώ κάτω και όχι πάνω. Σε τέτοια τιμή, καλύτερα να πάει κανείς στην D60, 250 ευρώ πιο κάτω από τη D80.

Από παλιά και απερχόμενα μοντέλα, θα προτιμούσα την Pentax K10D, την οποία προσωπικώς θεωρώ ανώτερη της D80. Μέχρι πρότινος μπορούσε να βρεθεί σε κιτ στα 650, για δες και αυτήν.... Μιλάμε για μοντέλο που είχε ταράξει τα νερά όταν βγήκε πριν ενάμιση χρόνο.

Αν πάρω την Pentax K10D ή την Κ100D , εκτός από τον φακό του κιτ (που φαντάζομαι είναι μέτριος) τι αλλο φακό θα προτείνατε ; (με βαση τις ανάγκες που περιέγραψα στο πρωτο πόστ)

809 μου τη βγάζει το Skroutz... (με τον VR, προσοχή, katerelos). Αντιθέτως την 450D τη βγάζει στα 719 (με τον αντίστοιχο is)... Θα το συζητούσα εάν η D80 ήταν 90 ευρώ κάτω και όχι πάνω. Σε τέτοια τιμή, καλύτερα να πάει κανείς στην D60, 250 ευρώ πιο κάτω από τη D80.

Από παλιά και απερχόμενα μοντέλα, θα προτιμούσα την Pentax K10D, την οποία προσωπικώς θεωρώ ανώτερη της D80. Μέχρι πρότινος μπορούσε να βρεθεί σε κιτ στα 650, για δες και αυτήν.... Μιλάμε για μοντέλο που είχε ταράξει τα νερά όταν βγήκε πριν ενάμιση χρόνο.

Μιλάω για €610 το σώμα + €139 το φακό. Δεν κοιτάζω πολύ τα κιτ πλέον. Με πείσατε πιο παλιά, και δεν τα κοιτάζω.-bye-

Εάν πήγαινες στην Κ10D, ψάξε να βρεις το κιτ με τον 16-45/4, έφευγε κάπου στα 900 ευρώ τελευταία.
Καλός φακός της επόμενης κατηγορίας (450-500 ευρώ μόνος του), με αυτόν έχεις ξεμπερδέψει από ευρυγώνιο-στάνταρ ζουμ (δίνει κάδρο 24-68mm). Μπορείς να τον συνοδέψεις με έναν μεταχειρισμένο χειροκίνητο SMC 50/1.4 (60-80 ευρώ, ebay). Έχουμε ξεφύγει από την κατηγορία του κιτ πλέον.
Στην K100Ds, μπορείς να κρατήσεις τον φακό του κιτ για το ευρυγώνιο άκρο του (σκέψου ότι πρόκειται για μία μηχανή 6mp, οπότε οι απαιτήσεις σε φακούς δεν είναι αντίστοιχες με τις σημερινές των 10+mp) και να πάρεις έναν Sigma EX 50-150/2.8 για τηλεφακό (γρήγορο διάφραγμα, καλύπτεις από πορτραίτα μέχρι τις εκδηλώσεις των παιδιών), κάπου στα 550+ ευρώ. Εν ευθέτω χρόνω αντικαθιστάς και τον φακό του κιτ με καλύτερο.

Αν πάρω την Pentax K10D ή την Κ100D , εκτός από τον φακό του κιτ (που φαντάζομαι είναι μέτριος) τι αλλο φακό θα προτείνατε ; (με βαση τις ανάγκες που περιέγραψα στο πρωτο πόστ)

Άλλό σώμα το ένα άλλο το άλλο.

Η K10D όντως αξίζει τα λίγα χρήματα που ζητάει.
Έχει απίστευτα features. (ποιος τα χρησιμοποιεί έιναι άλλο θέμα)

Σε καμμία περίπτωση η K100D

Από φακούς για Pentax δυστυχώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

Με βάση τις ανάγκες σου πάς είτε σε zoom 18-135 (ένας φακός) ή σε κάποιο συνδιασμό zoom και tele (2 φακοί)

Μιλάω για 610 το σώμα + 139 το φακό. Δεν κοιτάζω πολύ τα κιτ πλέον. Με πείσατε πιο παλιά, και δεν τα κοιτάζω.-bye-

Εσύ μιλάς για τιμές αντοραμα, το οποιο είναι περίεργη κατάσταση. Από εκεί ψωνίζεις εσύ? Γιατί εάν είναι από ebay έχω βρει και φθηνότερα.

Κάπου πρέπει να είχα συγκεντρώσει σε ένα ποστ τις μεγεθύνσεις όλων των μοντέλων... Κορυφαία στο μικρό φορμά σε μέγεθος (μεγέθυνση) είναι της Canon 40D και Pentax K20D με 0.95x, και έπεται της Nikon D300 με 0.94x

To viewfinder της 40D έχει μεγέθυνση 0.95x και κάλυψη 95%, η D300 έχει μεγέθυνση 0.94x και κάλυψη 100%!!! Γενικά, μεγάλο, φωτεινό και πολύ ικανοποιητικό viewfinder (καμία σχέση με της D70s που είχα...)