ο κοσμος δεν εχει λεφτα?Αυτο ειναι το προβλημα μας?

Status
Not open for further replies.

mstr

Supreme Member
23 July 2009
4,393
Γεια σας.

Βασικα,συγγνωμη αν εχει ξανασυζητηθει το θεμα...

Εδω στην Ελλαδα,εχω παρατηρησει οτι πολυ συχνα ο κοσμος παραπονιεται οτι δεν εχει λεφτα,οτι υπαρχει ακριβεια,ανεργια,ο κοσμος πειναει κτλ.

Σιγουρα καποιοι ανθρωποι εχουν προβλημα με τα λεφτα η ειναι φτωχοι.Δεν υπαρχει αμφιβολια γι'αυτο.

Ομως πραγματικα πιστευω οτι δεν ειναι σωστο να παραπονιεται σχεδον ολος ο κοσμος οτι δεν εχει λεφτα.Ειτε ειμαι στην Αθηνα,ειτε οπουδηποτε αλλου εχω παει στην Ελλαδα,παρατηρω τα εξης κοινα σημεια.
Ολος ο κοσμος εχει τα ωραια του τα ρουχα,τα ωραια του τα παπουτσια,τα γυαλια ηλιου,τα αυτοκινητα του,τις lcd του,τα κομπιουτερ του,τα κινητα του,τα γυμναστηρια του,λεφτα για καφεδες,για σουβλακια,για βρωμικα,για clubs,για κεντρα διασκεδασης,και για χιλια δυο αλλα πραματα.

Βασικα,καθε φορα που βγαινω απο το σπιτι μου,καταλαβαινω ενα πραμα.
Οτι το προβλημα στην σημερινη κοινωνια ειναι τα λεφτα.Αλλα οχι οτι ο κοσμος δεν εχει.Το προβλημα ειναι οτι ο κοσμος εχει λεφτα,ξοδευει πολλα για υλικα αγαθα γιατι πρεπει να εχει ωραια ρουχα,καλητερο αμαξι απ'τον αλλον,να ειναι πιο μαγκας απο τον αλλον και παει λεγοντας.(Μην τους παρει ολους η μπαλα,αλοιμονο)

Βασικα πιστευω οτι αν το κρατος εδινε σε αυτους που παραπονιουνται οσα λεφτα ηταν ευχαριστημενοι,τοτε θα ημασταν πολυ χειροτεροι απο οτι ημαστε τωρα.Διοτι το 80% απο αυτους δεν θα τα χρησιμοποιουσε για κατι ομορφο και ωραιο αλλα για να παρει πχ πιο ακριβο αμαξι και να το παιζει μαγκας κτλ.

Προσωπικα,πιστευω οτι τα υλικα αγαθα ειναι κατι ωραιο.Ενα ωραιο,ποιοτικο αυτοκινητο ειναι κατι πολυ ομορφο,πιο εκλεπτυσμενη οδικη συμπεριφορα,απολαυση να το οδηγεις(οχι αναγκαστικα να τρεχεις)ενα καλο ηχοσυστημα σε κανει να απολαυσεις τη μουσικη περισσοτερο,και γενικα,τα καλα ποιοτικα αντικειμενα ειναι πραγματικα πολυ ομορφο να τα εχεις και να τα χαιρεσαι.Απλα το μεγαλητερο ποσοστο του κοσμου τα χρησιμοποιει για να προβληθει.

Πιστευω οτι το προβλημα ολων μας(βαζω και εμενα μεσα)ειναι οτι δεν εχουμε κριτικη σκεψη.Δεν εννοω οτι ο κοσμος ειναι ηλιθιος,απλα ισως λογω της καθημερινοτητας,της κουρασης κτλ,ο κοσμος πιστευει οτι ακουει,οτι λεει η τηλεοραση κτλ.Ειδατε ποτε στην τηλεοραση να βγαλουν μια εκπομπη και να μας πουνε που τα βρισκουν ολοι τοσα λεφτα και ξοδευουν καθημερινα απο εδω και απο εκει?

Ενω ειμαι μεγαλος οπαδος των ωραιων αντικειμενων,ρουχων κτλ,πιστευω οτι αυτα μας εχουν φαει(παγκοσμιως)Τα χρησιμοποιουμε λαθος.Πλεον βλεπω οτι ο κοσμος εχει προβληματα ψυχολογικης φυσεως,κομπλεξ,εχει δεν εχει λεφτα.Ολοι πρεπει να ειμαστε τελειοι.Ολοι πρεπει να τα εχουμε ολα και να τα ξερουμε ολα.Δεν γινεται αυτο.

Βλεποντας λοιπον την σημερινη κοινωνια,πιστευω οτι ο περισσοτερος κοσμος πορευεται αναποδα.Σαν κατι να μου ειναι πολυ λαθος οποτε παω εξω για καφε,οποτε οδηγω,οποτε κυκλοφορω εξω,οποτε βλεπω τηλεοραση.

Θα ηθελα να ζητησω συγγνωμη απο τους ανθρωπους που εχουν πραγματικα οικονομικα προβληματα.Επισης εννοειται πως δεν μπαινουν ολοι στο ιδιο τσουβαλι.

Θα ηθελα επισης να ζητησω συγγνωμη αν το ποστ αυτο ακουγεται προσβλητικο.Πιστευω οτι ειναι καλο να σκεφτομαστε καποια πραγματα λιγο πιο ουσιαστικα ωστε να βελτιωνουμε καποια πραγματα στη ζωη μας.Εχω 3 μαθηματα για να παρω το πτυχιο μου και το νοεμβριο μπαινω φανταρος.Καθομαι και βλεπω τον κοσμο και ψιλοαπογοητευομαι.Τα παιδια μου μεθαυριο τι θα κανουν?Οταν ερθουν ομως οι πραγματικες κρισεις,οπως για παραδειγμα το περιβαλλον,τοτε θα καταλαβουμε ολοι ποια ειναι τα πραγματικα προβληματα.

Επισης σας παρακαλω πολυ οποια συζητηση να γινει σε ομορφο κλιμα,χωρις εντασεις.

Είναι γενικά ένα φαινόμενο της εποχής μας. Ο σκοπός είναι να μπορεί κανείς να προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα.

Είναι γενικά ένα φαινόμενο της εποχής μας. Ο σκοπός είναι να μπορεί κανείς να προσαρμόζεται στα εκάστοτε δεδομένα.

Επισης κατι που ξεχασα να αναφερω ειναι οτι πιστευω οτι σημερα ειμαστε γενικα καλητερα απο αλλες εποχες,απλα ηθελα να πω την γνωμη μου και να ανοιξουμε μια ομορφη και ηρεμη συζητηση πανω στο θεμα.
Ασφαλως και να προσαρμοζεσαι ειναι σωστο,αλλα αν παραπροσαρμοστουμε ολοι με την γενικη κατασταση που επικρατει και δεν σκεφτομαστε που και που ποιοα ειναι τα πραγματικα μας προβληματα,τι ειμαστε,τι κανουμε,τοτε υπαρχει προβλημα.

Φίλε τα έγραψες πολύ όμορφα ...
Έχε υπόψιν σου ότι οι lcd και τα προβόλια είναι κατά κανόνα χρωστούμενα ενώ τα αμάξια με leasing... Και τις περισσότερες φορές πιο πολύ για εφέ στη παρέα παρά για την προσωπική απόλαυση, έχεις δίκιο.

Όπως σου έγραψε και ο jim παραπάνω στο χέρι σου είναι να προσπεράσεις και να κάνεις κάτι καλύτερο (με την προσωπική έννοια του καθενός μας...)

Οι καταναλωτικές κοινωνίες δεν αφήνουν περιθώρια για ψευδαισθήσεις.

Προσωπικά, πιστεύω σε ένα πράγμα. Αυτός που έχει μάθει να ζει με τα λίγα, μπορεί να μάθει να ζει και με τα πολλά. Αυτός που έχει μάθει να ζει με τα πολλά, δεν μπορεί να μάθει εύκολα να ζήσει με τα λίγα. Και ως γνωστό οι περισσότεροι Έλληνες τόσα χρόνια το παίζουν και λίγο "large", οπότε καταλαβαίνεις γιατί κλαίγονται οι περισσότεροι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει και κρίση στην αγορά...

Re: Απάντηση: ο κοσμος δεν εχει λεφτα?Αυτο ειναι το προβλημα μας?

Προσωπικά, πιστεύω σε ένα πράγμα. Αυτός που έχει μάθει να ζει με τα λίγα, μπορεί να μάθει να ζει και με τα πολλά. Αυτός που έχει μάθει να ζει με τα πολλά, δεν μπορεί να μάθει εύκολα να ζήσει με τα λίγα. Και ως γνωστό οι περισσότεροι Έλληνες τόσα χρόνια το παίζουν και λίγο "large", οπότε καταλαβαίνεις γιατί κλαίγονται οι περισσότεροι. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει και κρίση στην αγορά...

Σωστος εν μερει αν και το μυαλο του ανθρωπου ειναι...αβυσσος.Αν και να σου πω την αληθεια ειναι αναλογα τον ανθρωπο.Μπορει να δωσεις ψηλοτερο μισθο για παραδειγμα σε εναν φτωχο και να γινει μετα χειροτερος.Ειναι πολλα στη μεση,κυριως ψυχολογικα.
Για την κριση,χωρις να εχω ασχοληθει ιδιαιτερως,πιστευω οτι φταιμε ολοι εμεις με τη ζωη που κανουμε.Το παν μετρον αριστον εχει αρχισει να χανεται απ'την καθημερινη μας ζωη.Τωρα νομιζω λουζομαστε την υπερκαταναλωση(παρολα αυτα εχω καποιοες υποψιες για το θεμα με την κριση.Προφανως κατι δεν παει καλα αλλα τα μ.μ.ε. ειχαν δωσει τεραστιες διαστασεις)

Last edited:
Κατ'εμέ απόψεις του στυλ "όλο γκρινιάζουν πως δεν έχουν λεφτά αλλά πάνε διακοπές, αγοράζουν tv, αυτοκίνητα..." κλπ, αποτελούν επικίνδυνη ισοπέδωση. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού που ο μισθός του κυμαίνεται από 700-1.000 ευρώ το μήνα. Διατυπώνοντας κανείς την παραπάνω ισοπέδωση, βάζει σε ένα καζάνι, ανόμοια πράγματα. Δεν νομίζω πως οι νέοι που παίρνουν το βασικό μισθό της ξεφτίλας, ή δουλεύουν part time, ή οι άνεργοι αγοράζουν ακριβές tv και αυτοκίνητα.

Φίλε mstr, σου εύχομαι καλώς όρισες με την ευκαιρία.
Διαβάζω πως τελειώνεις -με το καλό- τις σπουδές σου. Μετά το στρατιωτικό, θα έρθει η ώρα που θα πιάσεις και την πρώτη σου σταθερή δουλειά. Σκέψου να παίρνεις τον βασικό μισθό και να πρέπει να πληρώνεις ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΙΧ σαν είδος πρώτης ανάγκης πλέον υπάρχει στην ζωή μας -είδος πολυτελείας είναι για τους λίγους. Θα ξοδέψεις και για Διατροφή, ρουχισμό και ελεύθερο χρόνο. Βαλ'τα κάτω και αν μου πεις πως στις 20 κάθε μήνα θα έχεις στην τσέπη σου πάνω από 100-150 ευρώ, θα σε συγχαρώ....

Last edited:

Δεν νομίζω πως οι νέοι που παίρνουν το βασικό μισθό της ξεφτίλας, ή δουλεύουν part time, ή οι άνεργοι αγοράζουν ακριβές tv και αυτοκίνητα.

Kατ'εμέ και σύμφωνα με όσα βλέπω γύρω μου, αυτοί που λες αποτελούν τη βασικότερη κατηγορία ανθρώπων που αγοράζουν ακριβές tv και αυτοκίνητα, με δάνεια και πιστωτικές που συχνά τους κλείνουν τα σπίτια.

Ίσως ακούγεται παράλογο αλλά αν το δει κανείς ψύχραιμα μια χαρά λογικό είναι: αυτός που μεγάλωσε σε σχετικά φτωχές συνθήκες αποκτά εμμονή με τη μεγάλη ζωή, κάτι που δεν έχει ένας νέος που μεγάλωσε σε ένα σπίτι με καλές σχετικά οικονομικές συνθήκες....

Κάνε μια βόλτα σε σχετικά υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και μέτρα "Μερσέντια" ή φτιαγμένα αυτοκίνητα....

Απάντηση: Re: Απάντηση: ο κοσμος δεν εχει λεφτα?Αυτο ειναι το προβλημα μας?

Kατ'εμέ και σύμφωνα με όσα βλέπω γύρω μου, αυτοί που λες αποτελούν τη βασικότερη κατηγορία ανθρώπων που αγοράζουν ακριβές tv και αυτοκίνητα, με δάνεια και πιστωτικές που συχνά τους κλείνουν τα σπίτια.

Μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά και αυτό. Μην το γενικεύεις. Κα αυτός που το κάνει, αν είναι χαμηλόμισθος, έχει στερηθεί κατι άλλο.
Εγώ θα σου πρότεινα να πας σε σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις βασικά πράγματα. Τυρί, γάλα, κρέας και λαχανικά... Να δεις πότε φεύγει μια 50άρα για πλάκα (αν είσαι μόνος σου, αν έχεις οικογένεια πας πάνω από 100). Και πες μου με 700 ευρώ και όλες τις άλλες υποχρεώσεις, τί σου μένει...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ο κοσμος δεν εχει λεφτα?Αυτο ειναι το προβλημα μας?

Εγώ θα σου πρότεινα να πας σε σούπερ μάρκετ να ψωνίσεις βασικά πράγματα. Τυρί, γάλα, κρέας και λαχανικά... Να δεις πότε φεύγει μια 50άρα για πλάκα (αν είσαι μόνος σου, αν έχεις οικογένεια πας πάνω από 100). Και πες μου με 700 ευρώ και όλες τις άλλες υποχρεώσεις, τί σου μένει...

Μην ανησυχείς, το βλέπω καθημερινά... Κάνοντας μια προσπάθεια να σταθώ στα πόδια μου (είμαι 26), το αποτέλεσμα είναι ότι επί 2 χρόνια τώρα χρησιμοποιώ το αγαπημένο μου χόμπυ, λόγω του οποίου γράφτηκα στο avclub, με τον υπάρχοντα value for money εξοπλισμό μου, χωρίς ούτε καν στα σχέδια μια αναβάθμιση κάποια στιγμή.....

Ακριβώς όπως το λες, 50αρικο αν είσαι μόνος σου, και μάλιστα όταν πας για συμπληρωματικά ψώνια... γιατί τα βασικά ξεπερνάνε την κατοστάρα.... :FSGSFGS4:

Κατ'εμέ απόψεις του στυλ "όλο γκρινιάζουν πως δεν έχουν λεφτά αλλά πάνε διακοπές, αγοράζουν tv, αυτοκίνητα..." κλπ, αποτελούν επικίνδυνη ισοπέδωση. Υπάρχει μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού που ο μισθός του κυμαίνεται από 700-1.000 ευρώ το μήνα. Διατυπώνοντας κανείς την παραπάνω ισοπέδωση, βάζει σε ένα καζάνι, ανόμοια πράγματα. Δεν νομίζω πως οι νέοι που παίρνουν το βασικό μισθό της ξεφτίλας, ή δουλεύουν part time, ή οι άνεργοι αγοράζουν ακριβές tv και αυτοκίνητα.

Φίλε mstr, σου εύχομαι καλώς όρισες με την ευκαιρία.
Διαβάζω πως τελειώνεις -με το καλό- τις σπουδές σου. Μετά το στρατιωτικό, θα έρθει η ώρα που θα πιάσεις και την πρώτη σου σταθερή δουλειά. Σκέψου να παίρνεις τον βασικό μισθό και να πρέπει να πληρώνεις ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΙΧ σαν είδος πρώτης ανάγκης πλέον υπάρχει στην ζωή μας -είδος πολυτελείας είναι για τους λίγους. Θα ξοδέψεις και για Διατροφή, ρουχισμό και ελεύθερο χρόνο. Βαλ'τα κάτω και αν μου πεις πως στις 20 κάθε μήνα θα έχεις στην τσέπη σου πάνω από 100-150 ευρώ, θα σε συγχαρώ....

Ευχαριστω για το καλωσορισμα.

Τα εχω σκεφτει αυτα φυσικα,και τα εχω συζητησει με τους γονεις μου κτλ.
2 πραγματα θελω να πω.

1)Αν δεν φτανουν τα λεφτα,εχεις σκεφτει τι φταιει?Εγω δεν βλεπω οτι τα ειδη πολυτελειας ειναι για τους λιγους.

2)Αν εγω παιρνω 700-800 ευρω,θα κανω λιγη υπομονη μεχρι να παρω περισσοτερα αν θελω να κανω οικογενεια.Επισης τωρα σπουδαζουν αντρες γυναικες και τα λεφτα ειναι διπλα.

Πραγματικα δεν ηθελα να τα ισοπεδωσω ολα φιλε μου,συγγνωμη γι'αυτο.Απλα οταν βλεπω την κοινωνια να διαμαρτηρεται και μετα βλεπω τι χρημα ξοδευεται καθημερινως απο εδω και απο εκει,εκνευριζομαι.Πιστεψε το,πολλες φορες εκνευριζομαι και με τον ιδιο μου τον εαυτο γιατι και εγω τα ιδια κανω.

Μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά και αυτό. Μην το γενικεύεις. Κα αυτός που το κάνει, αν είναι χαμηλόμισθος, έχει στερηθεί κατι άλλο.

Και ολοι αυτοι εκει εξω που τα εχουν ολα και ξοδευουν καθημερινως τοσα για αχρειαστα πραματα?Παιδια συγγνωμη,δε θελω να τα ισοπεδωσω ολα,προσπαθηστε την επομενη φορα που θα βγειτε απο το σπιτι σας να σκεφτειτε λιγο αν σε γενικες γραμμες η κοινωνια αυτη ειναι φτωχη.Προσπαθειστε να καταλαβετε γιατι εγραψα αυτο το ποστ.Και προσπαθειστε να σκεφτειτε αν το πραγματικο μας προβλημα ειναι οντως οτι δεν φτανουν τα λεφτα.

Πραγματικα δε θελω να το παιξω μαγκας σε κανενα.Πιθανως μεθαυριο που θα βγω στην εργασια να εχω και εγω προβλημα.Ομως αν θα εχω,θα ξερω γιατι θα το εχω.Γιατι θα αισθανομαι ασχημα να μην εχω και εγω αμαξι(χωρις ισως να το χρειαζομαι),θα αισθανομαι ασχημα αν και εγω δεν εχω τοσα πραματα που εχουν και οι αλλοι.

Last edited:

Ευχαριστω για το καλωσορισμα.

Τα εχω σκεφτει αυτα φυσικα,και τα εχω συζητησει με τους γονεις μου κτλ.
2 πραγματα θελω να πω.

1)Αν δεν φτανουν τα λεφτα,εχεις σκεφτει τι φταιει?Εγω δεν βλεπω οτι τα ειδη πολυτελειας ειναι για τους λιγους.

2)Αν εγω παιρνω 700-800 ευρω,θα κανω λιγη υπομονη μεχρι να παρω περισσοτερα αν θελω να κανω οικογενεια.Επισης τωρα σπουδαζουν αντρες γυναικες και τα λεφτα ειναι διπλα.

Πραγματικα δεν ηθελα να τα ισοπεδωσω ολα φιλε μου,συγγνωμη γι'αυτο.Απλα οταν βλεπω την κοινωνια να διαμαρτηρεται και μετα βλεπω τι χρημα ξοδευεται καθημερινως απο εδω και απο εκει,εκνευριζομαι.Πιστεψε το,πολλες φορες εκνευριζομαι και με τον ιδιο μου τον εαυτο γιατι και εγω τα ιδια κανω.

Τα περί ισοπέδωσης, δεν τα απηύθυνα προσωπικά, εννοείται...
Το γεγονός πως υπάρχει όντως υπερκατανάλωση στην σημερινή κοινωνία, κάτι που η φιλοσοφία του καπιταλισμού χρειάζεται ούτως ή άλλως για να κινείται το σύστημα, δεν το αμφισβητώ. Όμως, με αυτά που έγραψα, θέλω να πω πως η πλειψηφία των συνανθρώπων μας δεν κατατάσσεται σε αυτούς που γκρινιάζουν, ενώ δεν τους λείπει τίποτα... Το αντίθετο. Είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλεις πέρα, όταν μάλιστα οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν. Και η κατάσταση χειροτέρεψε στην Ελληνική οικονομία που, με την είσοδο στο ευρώ, και με παντελή έλλειψη σωστής οικονομικής πολιτικής, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σκέψου πως ότι στοίχιζε καποτε 100δρχ, σήμερα έχει τουλάχιστο 1 ευρώ (350% αύξηση). Οι δε μισθοί και συντάξεις παίρνουν 2-3% το χρόνο, και αν... Οπότε, χρήμα δεν υπάρχει, είναι γεγονός. Πλαστικό χρήμα υπάρχει, αλλά είναι προσωρινό μπάλωμα (που αργότερα εξελίσσεται σε ναυάγιο, αν κανείς δεν είναι σωστα προγραμματισμένος)

Στην Ελλάδα δεν διαμαρτυρόμαστε για τα περιορισμένα οικονομικά μας αλλά για τα ανθηρά οικονομικά του γείτονα...

Επίσης να πώ ότι οικονομική κρίση δεν έχουμε δει ακόμα! Αυτό που παίζει τώρα λέγεται χρηματοπιστωτική και επιρεάζει τους μεγάλους επενδυτές και τους τραπεζικούς ομίλους.

Ακόμα, όσοι έχουμε ακόμα την δουλειά μας, η αγοραστική μας δύναμη έχει μεγαλώσει αφού ο ανταγωνισμός και οι προσφορές αλλά και το περίσευμα του stockαρισμένου προιόντος έχουν φέρει καλές τιμες στην αγορά. Ακόμα περισσότερο το κράτος είναι αναγκασμένο να στηρίξει το εμπόριο μέσω εκτάκτων επιδομάτων κτλ προς τον αγοραστή (δλδ εμάς...)

Ίσως ακούγεται παράλογο αλλά αν το δει κανείς ψύχραιμα μια χαρά λογικό είναι: αυτός που μεγάλωσε σε σχετικά φτωχές συνθήκες αποκτά εμμονή με τη μεγάλη ζωή, κάτι που δεν έχει ένας νέος που μεγάλωσε σε ένα σπίτι με καλές σχετικά οικονομικές συνθήκες....

Κάνε μια βόλτα σε σχετικά υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και μέτρα "Μερσέντια" ή φτιαγμένα αυτοκίνητα....

Σε μιά Καταναλωτική Κοινωνία αυτοί δεν δικαιούνται να πάρουν μιά έγχρωμη τηλεόραση ή άλλα ´αγαθά´??
Mήπως θα πρέπει νά τιμωρήσουμε τούς Χαμηλόμισθους ώς ´Αμυαλους´πού μπατάρανε το Σύστημα??
Τοτε τι να πούμε για τά Ιδιωτικά Κανάλια που χρωστάνε δίς στο ΙΚΑ ,αλλά κανείς δεν τούς τα ζητάει ή τά διάφορα ´ειδικά ´δάνεια πού δινονται σε διάφορους ´Ισχυρούς´ή κατ´επίφασιν Ισχυρούς??Τι να πούμε γιά την μείωση Φορολογίας τών Τραπεζών??
Αυτος πού μεγάλωσε φτωχικά φυσικο ειναι να θέλει να αγοράσει κάτι πού ´λάμπει´...Αυτά ειναι τά πρότυπα πού μεγαλώνει...Ετσι βρίσκει φιλενάδα πιό εύκολα και νοιώθει ´κάπως´εάν πιεί ένα ποτό σε κάποιο ´in'μέρος..
Αντί να κατηγορούμε αυτούς ας δούμε το πώς και με ποιά πρότυπα λειτουργεί το Κοινωνικό Σύνολο..
Και το βέβαιον είναι πώς τά ´Πρότυπα´κάθε Κοινωνίας τά επιβάλλει η Αρχουσα Τάξη.
Εκτός πιά άν ζούμε στην Ινδία με Κάστες οπου εκεί ουδείς μπορεί να αλλάξει ´Ταξικό Σκαλοπάτι´.....................

Τα περί ισοπέδωσης, δεν τα απηύθυνα προσωπικά, εννοείται...
Το γεγονός πως υπάρχει όντως υπερκατανάλωση στην σημερινή κοινωνία, κάτι που η φιλοσοφία του καπιταλισμού χρειάζεται ούτως ή άλλως για να κινείται το σύστημα, δεν το αμφισβητώ. Όμως, με αυτά που έγραψα, θέλω να πω πως η πλειψηφία των συνανθρώπων μας δεν κατατάσσεται σε αυτούς που γκρινιάζουν, ενώ δεν τους λείπει τίποτα... Το αντίθετο. Είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλεις πέρα, όταν μάλιστα οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν. Και η κατάσταση χειροτέρεψε στην Ελληνική οικονομία που, με την είσοδο στο ευρώ, και με παντελή έλλειψη σωστής οικονομικής πολιτικής, το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Σκέψου πως ότι στοίχιζε καποτε 100δρχ, σήμερα έχει τουλάχιστο 1 ευρώ (350% αύξηση). Οι δε μισθοί και συντάξεις παίρνουν 2-3% το χρόνο, και αν... Οπότε, χρήμα δεν υπάρχει, είναι γεγονός. Πλαστικό χρήμα υπάρχει, αλλά είναι προσωρινό μπάλωμα (που αργότερα εξελίσσεται σε ναυάγιο, αν κανείς δεν είναι σωστα προγραμματισμένος)

Εγω σχεδον σε ολους οσους εχω θεσει το ερωτημα,εχω λαβει την απαντηση οτι ο κοσμος δεν εχει λεφτα,οτι οι μισθοι ειναι χαμηλοι,ακριβεια,ανεργια...Και πιστεψε με το εχω συζητησει με παρα πολυ κοσμο,απο φιλους μου,γνωστους,μορφωμενους,αμορφωτους,οτι θες.Τι να πω.Θελω να δω εγω πως θα τα βγαζω περα στο μελλον.Σιγουρα αν κανω παιδια θα εχω προβλημα διοτι τωρα τα παιδια και οι νεοι θελουν παρα πολλα.Το στοιχημα θα ειναι να βρω μια ισσοροπια,να τους δωσω να καταλαβουν καποια πραγματα...

Σε μιά Καταναλωτική Κοινωνία αυτοί δεν δικαιούνται να πάρουν μιά έγχρωμη τηλεόραση ή άλλα ´αγαθά´??
Mήπως θα πρέπει νά τιμωρήσουμε τούς Χαμηλόμισθους ώς ´Αμυαλους´πού μπατάρανε το Σύστημα??

Δεν ήταν καθόλου αυτό το πνεύμα μου, νομίζω πως ο,τι είπα ήταν ξεκάθαρο. Είπα πως όσο υπάρχει κόσμος που παγιδεύεται μέσα σε πλασματικές ανάγκες και ενδίδει σ'αυτές, τότε μοιραία πάντα τα νοικοκυριά θα'ναι χρεωμένα.

Αναφέρω ένα νομίζω εύστοχο παράδειγμα (εφόσον μιλάμε για πλασματικές ανάγκες):

Όταν αγόρασα προβολέα, τον πλήρωσα τότε 1500 ευρώ. Στην τράπεζα είχα 2000ευρώ, ενώ η "εμμονή" μου κόστιζε 3500. Το ότι αποφάσισα ότι είναι πιο συνετό το να πάρω αυτόν με τα 1500 ήταν θέμα δικό μου, και του πως με μεγάλωσαν οι γονείς μου.. Αν αποφάσιζα να πάρω αυτόν με τα 3500 και έπαιρνα καταναλωτικό δάνειο το οποίο ΔΕΝ μπορούσα να πληρώσω, τότε με συγχωρείς αλλά δε μου φταίει καμιά τράπεζα και κανένα Σύστημα... κάνω κάπου λάθος?

Last edited:

Βεβαιως δικαιουνται.Αλλα δεν ειναι μονο αυτο.Βαλτα κατω να δεις.
Δεν δικαιουνται να παρουν υπολογιστη?λαπτοπ?κινητο?gps?αυτοκινητο?ρουχα ωραια,παπουτσια ωραια,γυαλια,αξεσουαρ,και χιλια δυο αλλα πραματα?Μπορουμε να τα εχουμε ολοι ολα σε μια συγκεκριμενη χρονικη στιγμη και μετα να εχουμε και λεφτα?

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: ο κοσμος δεν εχει λεφτα?Αυτο ειναι το προβλημα

Βεβαιως δικαιουνται.Αλλα δεν ειναι μονο αυτο.Βαλτα κατω να δεις.
Δεν δικαιουνται να παρουν υπολογιστη?λαπτοπ?κινητο?gps?αυτοκινητο?ρουχα ωραια,παπουτσια ωραια,γυαλια,αξεσουαρ,και χιλια δυο αλλα πραματα?Μπορουμε να τα εχουμε ολοι ολα σε μια συγκεκριμενη χρονικη στιγμη και μετα να εχουμε και λεφτα?

Βλέπετε πουθενά αυτό πού θα λέγαμε ´Δικαιη Κατανομή Πλούτου'??
Το P.C.δεν είναι ´πολύτιμο αγαθό´,αλλά είδος πρώτης ανάγκης για ολους τούς νέους..
Το ίδιο και ένα αυτοκίνητο πού κοστίζει μιά λογική τιμή.
Απ´εκεί και πέρα τά είδη ρουχισμού επίσης...
Φαντάζεστε πώς οικογένειες τετραμελείς πού ζούν μέ 2000 ευρώ το μήνα δέν θα χρεωθούν γιά να έχουν μιά στοιχειωδώς αξιοπρεπή Ζωή??

τωρα που ξαναειδα τον τιτλο του thread μου φαινεται λιγο ειρωνικος.

Να ξαναεπαναλαβω τι ηθελα να θιξω με το αρχικο ποστ

1)Ειναι το πραγματικο προβλημα των ανθρωπων γενικα η ελλειψη χρηματων?Αν ειχαν οσοι παραπονιουνται,η οσοι εχουν πραγματικο προβλημα παραπανω χρηματα,θα ηταν πιο ευτυχισμενοι?Ποσοι απο αυτους θα χρησιμοποιουσαν τα χρηματα αυτα συνετα,και για καλο.Ποσοι θα γινοντουσαν καλητεροι ανθρωποι?

Οταν ακουω συνεχεια για τα λεφτα,και ολη μερα που ειμαι εξω δεν βλεπω τιποτα αλλο παρα μονο ΛΕΦΤΑ,τοτε δεν ειναι λογικο να κανω διαφορες σκεψεις?Δεν λεω οτι ολοι αυτοι ειναι κακοι.Προσπαθω να βγαλω συμπερασματα.

Last edited:
Status
Not open for further replies.