Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
Εσυ , η η συζυγος , μπορειτε να μας πληροφορησετε ποιος μπορει να ειναι ο αρχιμαστορας στα τοτε Αθηναικα εργαστηρια της εποχης?
Ευχαριστω ...............

Δυστυχώς όχι, δεν έχουμε πλέον πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, οπότε και δε μπορούμε να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας για το ποιοι ήταν τότε οι "σταρ" της γλυπτικής.

Googlαροντας, διαβασα για τον Λυσιππο 370-300 πχ , ηταν βεβαια γλυπτης μπρουτζινων αγαλματων , αλλα διαβασα επισης οτι ακολουθησε τον Μ.Αλεξανδρο στην μεγαλη εκστρατεια , οπου ηταν ο αποκλειστικος προσωπογραφος του

Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Κατά τη γνώμη της συζύγου, που είναι επίσης αρχαιολόγος και έχει πολύ καλύτερο "μάτι" από μένα, οι Καρυάτιδες χρονολογούνται μετά βεβαιότητας μεταξύ 325 και 300 π.Χ. Μάλιστα "αρχαΐζουν", παραπέμπουν δηλαδή σε πολύ παλιότερες εποχές στυλιστικά. Ειδικά ο τρόπος που σηκώνουν το χιτώνα με το ένα χέρι θυμίζει τις Κόρες του 6ου αιώνα, ενώ ο τρόπος πάλι που το ρούχο "κολλάει" στο σώμα θυμίζει το λεγόμενο "υγρό στυλ" των αρχών του 4ου αιώνα. Πιθανότατα προέρχονται από αθηναϊκό εργαστήριο, κάτι που αν ισχύει μας δίνει ένα κλειδί για την ταυτότητα του νεκρού.

Συμπέρασμα: Ο τάφος ΔΕΝ είναι ρωμαϊκός.

Μα αφού ο ανώνυμος συνάδελφός σας παραπάνω, το είπε βλέποντας τις φωτογραφίες, που έτσι και του τις έφερναν στο γραφείο από κατάσχεση, θα τις έβαζε στον 1ο, άντε βαριά στον 2ο αι. πΧ

Συγγνώμη που θα το πω, και φυσικά δεν αναφέρομαι σε εσένα ή στα όσα γράφεις, προς Θεού, αλλά το ξεκατίνιασμα μεταξύ των συναδέλφων σας, τους έχει αποκαθηλώσει στα μάτια μου.

Ειστε ολοι ασχετοι...

Να η γνωμη ενος σοβαρου ανθρωπου...

"Χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης οι Καρυάτιδες στην Αμφίπολη"

http://www.koutipandoras.gr/article...mata-neoploytistikis-antilipsis-oi-karyatides

:frusty::behead::shot:

No hope...

Αφωνος μπροστά στο μεγαλειώδες μνημείο τέχνης αδυνατώ
να εκφράσω την άποψη μου για τα σχόλια του εν λόγω πολιτικού κοπράνου....

Re: Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Μα αφού ο ανώνυμος συνάδελφός σας παραπάνω, το είπε βλέποντας τις φωτογραφίες, που έτσι και του τις έφερναν στο γραφείο από κατάσχεση, θα τις έβαζε στον 1ο, άντε βαριά στον 2ο αι. πΧ

Συγγνώμη που θα το πω, και φυσικά δεν αναφέρομαι σε εσένα ή στα όσα γράφεις, προς Θεού, αλλά το ξεκατίνιασμα μεταξύ των συναδέλφων σας, τους έχει αποκαθηλώσει στα μάτια μου.

Δε θέλω να υπερασπιστώ κανέναν, αλλά έτσι δεν κάνουν και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κλάδων; Για θυμήσου τους γιατρούς τότε που αρρώστησε ο Χριστόδουλος. Τους νομικούς, που εμφανίζονται στα κανάλια επί μονίμου βάσεως και εκφέρουν γνώμη επί παντός επιστητού. Τους οικονομολόγους.

Και οι αρχαιολόγοι άνθρωποι είναι, κάποιοι είδαν την ευκαιρία να απολαύσουν 15 λεπτά διασημότητας.

Το ελληνικό πόδι είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στη γλυπτική για να περιγράψει την κατάσταση κατά την οποία το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού είναι μεγαλύτερο από το πρώτο, δηλαδή το μεγάλο δάχτυλο. Μάλιστα, υπάρχει και αντίστοιχος ιατρικός όρος το morton's toe. Στη φυσιολογία, υπάρχουν τρεις τύποι ποδιών: Το ρωμαϊκό, το ελληνικό και το αιγυπτιακό. Το ελληνικό είναι αυτό που παρουσιάστηκε παραπάνω. Το αιγυπτιακό πόδι είναι αυτό στο οποίο από το μεγάλο δάχτυλο μέχρι το μικρότερο υπάρχει μια διαγώνιος ευθεία με το μεγάλο δάχτυλο μακρύτερο από όλα. Τέλος, το ρωμαϊκό πόδι ή και τετράγωνο πόδι είναι αυτό που όλα τα δάχτυλα είναι σε μία οριζόντια ευθεία. Η μεγάλη πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού, σε ποσοστό 70% με 80%, έχει το αιγυπτιακό πόδι, το οποίο και θεωρείται οστεολογικά το πιο φυσιολογικό, εν εντιθέσει με το ελληνικό πόδι που στην ιατρική θεωρείται ως οστεϊκή δυσμορφία.Μάλιστα, το ελληνικό πόδι φέρεται να είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό. Το ελληνικό πόδι αποτέλεσε αισθητικό πρότυπο από την αρχαιότητα ως την Αναγέννηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας τα οποία απεικονίζουν φιγούρες Ελλήνων, φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό καθαρό.

Y.Γ Αρα αυτο ενισχυει την αποψη της Περιστερη οτι ο τυμβος ειναι των Ελληνιστικων χρονων , και ΟΧΙ ΡΩΜΑΙΚΟ

Πολλά ρωμαϊκά αγάλματα έχουν ελληνικού τύπου πόδι. Ακόμη και ο κολοσσιαίος αδριάντας του Κωνσταντίνου.

Musei_Capitolini-statua_di_Costantino-piede-antmoose.jpg

Δε θέλω να υπερασπιστώ κανέναν, αλλά έτσι δεν κάνουν και οι εκπρόσωποι όλων των άλλων κλάδων; Για θυμήσου τους γιατρούς τότε που αρρώστησε ο Χριστόδουλος. Τους νομικούς, που εμφανίζονται στα κανάλια επί μονίμου βάσεως και εκφέρουν γνώμη επί παντός επιστητού. Τους οικονομολόγους.

Και οι αρχαιολόγοι άνθρωποι είναι, κάποιοι είδαν την ευκαιρία να απολαύσουν 15 λεπτά διασημότητας.

Οχι μονο....

Οι σεισμολογοι κοκ....

Only Human....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Νομίζω όχι σε επίπεδο καθηγητών, αλλά ιδιωτών. Εδώ έχουμε το φαινόμενο να εκφέρουν την "επιστημονική" τους άποψη δια δελτίων τύπου. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο σε παραδείγματα όπως τα παραπάνω, αλλά έχοντας αρχαιολόγο (και εργαζόμενη στον κλάδο) στο σόι, έχω μια άλφα εμπειρία από τέτοιες ιστορίες κατινιασμάτων. Συγγνώμη, κατινισμών, επιστήμονες άνθρωποι.

Ειστε ολοι ασχετοι...

http://www.koutipandoras.gr/article...mata-neoploytistikis-antilipsis-oi-karyatides

No hope...

Φαντάσου δηλαδή τι απέχθεια θα νιώθει ο βλαμμένος για τους "χοντροκομμένους" αρχαϊκούς κούρους, με τις "τετράγωνες" αναλογίες... :smash::Banane0:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Νομίζω όχι σε επίπεδο καθηγητών, αλλά ιδιωτών. Εδώ έχουμε το φαινόμενο να εκφέρουν την "επιστημονική" τους άποψη δια δελτίων τύπου. Φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο σε παραδείγματα όπως τα παραπάνω, αλλά έχοντας αρχαιολόγο (και εργαζόμενη στον κλάδο) στο σόι, έχω μια άλφα εμπειρία από τέτοιες ιστορίες κατινιασμάτων. Συγγνώμη, κατινισμών, επιστήμονες άνθρωποι.

Πάρε παράδειγμα από τους σεισμολόγους. Δεν θέλεις καλύτερο... :BDGBGDB55:

Φαντάσου δηλαδή τι απέχθεια θα νιώθει ο βλαμμένος για τους "χοντροκομμένους" αρχαϊκούς κούρους, με τις "τετράγωνες" αναλογίες... :smash::Banane0:

Πάρε παράδειγμα από τους σεισμολόγους. Δεν θέλεις καλύτερο... :BDGBGDB55:

ή αντιθέτως, έρωτα...

ή αντιθέτως, έρωτα...

Ναι, ίσως βλέπει τον εαυτό του! :afro:

tymvos%20d%20dd.png

Κι αλλη πορτα (ή ανοιγμα)....στον τεταρτο τοιχο.

Θα παει μακρυα το θεμα.....

Σαν τις ρώσικες κούκλες ένα πράγμα...

Μετά από καμιά 15αριά πόρτες, θα βρεθούν σε ένα άδειο δωμάτιο με μία επιγραφή στη μέση: "ΠΡΙΤΣ" :Banane0:

Αν ο ταφικος θαλαμος ειναι στο κεντρο του λοφου και κατω απο τον Λεοντα τοτε αντιλαμβανεστε ποσο δρομο εχουμε ακομα....

Ειστε ολοι ασχετοι...

No hope...

Οτιδήποτε είναι ψηλότερο από τον ίδιο τρώει άκυρο.

Τα ανοίγματα έχουν μέγεθος ικανό για να περάσει ένας άνθρωπος=τύμβωρ..

Last edited: