Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

γνωστός μου είπε ότι είναι τυπικό αποτύπωμα τρυπανιού γεώτρησης. Πιθανόν τυμβωρύχοι με τέτοιο μηχάνημα να έκαναν τρύπα και το κατέστρεψαν όταν έφτασαν στο βάθος αυτό...

Κάπου αλλού είχα διαβάσει
Ότι *μπορεί* να υπήρχε κάποιου τύπου βωμός
Που αργότερα να αφαιρέθηκε και να έγινε και η ζημιά είτε όσο ο βαρύς βωμός ήταν πάνω στο έργο ή όταν το ξεκόλλησαν και το αφέρεσαν
Σκέψου μισή μαρμαρένια κολόνα
Ή και κολυμπήθρα :D
Ή και κανονικό βωμό

Άλλα πάσο
Πάντως και το γεωτρύπανο, παράξενο σαν λύση του μυστηρίου μου ακούγεται

Εν ειναι τρυπα, φανταζομαι οτι θα ειναι ευκολα αντιληπτο.

Για να την ανοιξει καποιος δεν χρειαζεται γεωτρυπανο.

Για να δει τι υπηρχε ή να παει παρακατω (αυτος που την ανοιξε - ΑΝ ειναι τρυπα και την ανοιξε δλδ καποιος), δεν χρειαζεται τοσο μεγαλη (αν ειναι ενα μετρο η διαμετρος.
Εκτος και αν εβγαλε κατι μεγαλο απο πιο χαμηλα...

Απλα καποιες σκεψεις μου...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Κάπου αλλού είχα διαβάσει
Ότι *μπορεί* να υπήρχε κάποιου τύπου βωμός
Που αργότερα να αφαιρέθηκε και να έγινε και η ζημιά είτε όσο ο βαρύς βωμός ήταν πάνω στο έργο ή όταν το ξεκόλλησαν και το αφέρεσαν
Σκέψου μισή μαρμαρένια κολόνα
Ή και κολυμπήθρα :D
Ή και κανονικό βωμό

Άλλα πάσο
Πάντως και το γεωτρύπανο, παράξενο σαν λύση του μυστηρίου μου ακούγεται

Κι εγω κατι τετοιο σκέφτομαι οτι ισως υπήρχε κάτι εκει, και οχι μονο επειδη ειναι στρόγγυλο, αλλά και στο κέντρο της παράστασης-χώρου.

Τι πιθανότητες θα είχαν από "πάνω" να κεντράρουν στα τυφλά αν έσκαβαν με τεχνητά μέσα?

H τρυπα εχει συμμετρία απο σταγονες νερου που σιγα σιγα φουσκωσαν το ψηφιδωτό και το σήκωσαν. Σε αυτη την περίπτωση το καλο ειναι οτι τα τμήματα δεν καταστεφονται και εχουν ηδη βρεθεί. Θα γινει επανασύνδεση με το κυρίως ψηφιδωτό εν ευθετω χρονο.

Η καταστροφή του ψηφιδωτού είναι επιφανειακή.. δεν μπορεί να έγινε με πολύ βίαιο τρόπο.

H τρυπα εχει συμμετρία απο σταγονες νερου που σιγα σιγα φουσκωσαν το ψηφιδωτό και το σήκωσαν. Σε αυτη την περίπτωση το καλο ειναι οτι τα τμήματα δεν καταστεφονται και εχουν ηδη βρεθεί. Θα γινει επανασύνδεση με το κυρίως ψηφιδωτό εν ευθετω χρονο.

Κάτι τέτοιο πιστεύω και εγώ..

Kosh ναι είπαν ότι βρήκανε βοτσαλάκια στο χώμα που έβγαζαν και θα κοιτάξουν να το ξαναφτιάξουν..

4KBv.jpg

Βλέπεις την τρύπα και πονάει η ψυχή σου... Τι τέλειο θα ήταν αν ήταν ακέραιο...

Τώρα για την επιδιόρθωση του κατεστραμένου τμήματος, ποιά διαδικασία ακολουθείται?
Φαντάζομαι θα ταυτοποιηθούν και ταξινομηθούν όσες σκόρπιες ψηφίδες βρεθούν... Μετά ? Κάποιος διαγωνισμός για την καλύτερη προσέγγιση ?

Ένα πάζλ για γερούς λύτες... Μακάρι να βρεθούν όλες οι ψηφίδες και είναι σίγουρο οτι θα την πετύχουν τη συναρμολόγιση. Δεν είμαι σίγουρος αλλά νομίζω οτι υπάρχει και εξειδικευμένο software γι´αυτές τις δουλειές.
Έχω την εντύπωση, και χωρίς να θέλω να φανώ ξερόλας, οτι το κομμάτι που λείπει είναι σχετικά εύκιλο σε σχέση με τον υπόλοιπο πίνακα.

Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

σωστα, επισης αν ηταν απο φυσικη φθορα, πχ νερο που εσταζε οπως αναφέρθηκε, το περιγραμμα της φθορας θα ηταν ποιο αρμονικό και οχι άτσαλος κύκλος.
Ειδικος δεν ειμαι, με το μικρο μυαλό μου φαντάζομαι οτι κατι τραβήχτηκε απο εκει, για οποιονδήποτε λόγο.

Δεν εχει και λογικη ομως τουλαχιστον απο τον κατασκευαστη,να υπαρχει στο κεντρο ενος υπεροχου ψηφιδωτου κατι που να το κρυβει ποσο μαλλον σε θαλαμο που εχει τον χαρακτηρα διαδρομου..

Δεν εχει και λογικη ομως τουλαχιστον απο τον κατασκευαστη,να υπαρχει στο κεντρο ενος υπεροχου ψηφιδωτου κατι που να το κρυβει ποσο μαλλον σε θαλαμο που εχει τον χαρακτηρα διαδρομου..

Συμφωνώ με την λογική μας τώρα όμως! Ελπίζω να μάθουμε κάποια στιγμή τι πραγματικά έγινε εκεί γιατί σίγουρα είναι λίγο περίεργο!

Για να κανεις τρυπα με διαμετρο ενα μετρο θες κατι τετοιο...

gewtrypano-gewtrisewn.jpg

Επειδή ξέρω κάτι λίγα για αυτά,δεν υπάρχει περίπτωση για τρύπα διαμέτρου 1μ.

Επειδή ξέρω κάτι λίγα για αυτά,δεν υπάρχει περίπτωση για τρύπα διαμέτρου 1μ.

σωστα, ισως πιο μεγάλο!!! :P Εδώ πάντως για μια γεώτρηση άντλησης νερού, είχε έρθει ένα μηχάνημα μισό από αυτό της φώτο. Διάμετρος τρύπας περίπου Φ15-20cm

Πότε βρε παιδιά θα έφερναν τέτοιο μηχάνημα εκεί και ποιος, δίχως να πάρει κανείς χαμπάρι τίποτα? Γιατί μιλάμε οπωσδήποτε για το πρόσφατο παρελθόν, δεν νομίζω να διέθεταν τέτοια γεωτρύπανα παλιότερα.

Ερώτηση: Η φθορά στο κέντρο του ψηφιδωτού από τι προήλθε; Από φθορά; Από τυμβωρυχία;

Απάντηση: Όχι δεν υπάρχει λογική. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι φυσική φθορά.

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58853

Δηλαδή ούτε οι αρχαιολόγοι μπορούν να πουν κάτι σίγουρα..

...

Πάντως ευτυχώς η καταστροφή δεν είναι σε πολύ σημαντικό ή πολύ δύσκολο σημείο..

Κάποιοι ειδικοί καλλιτέχνες πιστεύω μπορούν να δώσουν αρκετά καλά δείγματα του μέρους που λείπει..

Δεν ξέρω πόσο μπορούν να βοηθήσουν οι υπολογιστές..
Πάντως μπορούν να υπολογίσουν πόσα βοτσαλάκια περίπου λείπουν! :cool:

Από τον παραπάνω σύνδεσμο:

"Ποιος θα το φανταζόταν, μια ευθεία συνδέει Αμφίπολη και Στόουνχεντζ!"

:flipout:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

θέλετε και κάτι ακόμη πιο απίστευτο?

Η αμφίπολη, το στόουνχετζ και το μάτσου πίτσου, σχηματίζουν ανισόπλευρο τρίγωνο!!!!

:flipout: