Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
Δεν υπαρχει αλλος θαλαμος αρα παπαρια μεγαλεξανδρος. Σε καμια 15 μερες θα ειναι αλλος ενας ερειπωμενος αρχαιολογικος χωρος.

Δεν υπαρχει αλλος θαλαμος αρα παπαρια μεγαλεξανδρος. Σε καμια 15 μερες θα ειναι αλλος ενας ερειπωμενος αρχαιολογικος χωρος.

Μάλλον θέλανε να κάνουν ρεκόρ Guinness στο ice bucket..

Ψυχρολουσία σε 10 εκατομμύρια έλληνες ανήμερα εθνικής γιορτής.

Πάντως το σταγονόμετρο της πληροφόρησης δείχνει γιατι ανήκουμε σε τριτοκοσμική χωρα! Τα συνταρακτικά νεα που άφηναν οι διαρροές του υπουργείου ηταν ενα βιντεακι 2 λεπτών μετα απο 3.5 μηνες που ειναι πρωτο θέμα! Και ενα σχολιο οτι μπορει να μην μάθουμε ποτε τον ένοικο του τάφου!

Δεν συμμεριζομαι την απογοητευση και τα παγακια.

Ειχε βγει κανας υπουργος και ειχε πει οτι θα ανακοινωσει ΜεγΑλεξανδρους σημερα ? ή γενικως ?

Ειμαστε μοναδικος λαος.....αντι να βλεπουμε τα ρεαλιστικα ευρηματα και την πραγματικοτητα προτιμουμε να τσιμπαμε το τυρακι των ΜΜΕ που μια χαρα θεμα βρηκαν τοσον καιρο τωρα.

Φιλτρο υπαρχει ? Μπα...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Οσο για το βιντεακι ακομα και τοσο λιγο εγω ειμαι πραγματικα ευγνωμων που το μοιραστηκαν κανοντας με μερος του τροπου δουλειας.

Μα συγνώμη,τι έπρεπε να περιμένουμε;
Ψαρώσαμε με τον περίβολο των 500 μέτρων;
Έτσι είναι οι τάφοι,φιγούρα.

Οι Αιγύπτιοι τι να πουν δηλαδή;
Έχουν την πιο αινιγματική,την πιο μεγάλη (και η λέξη είναι λίγη),την κατασκευή που έχουν γραφεί τα πιο πολλά από οποιαδήποτε άλλη και δεν έχουν ούτε καν λείψανο!
Ούτε μια επιγραφή εκτός αυτών που οι εργάτες έγραψαν το όνομα τους στα πάτερα επάνω από την αίθουσα του βασιλιά.

Και εικάζουν πως ο ένοικος είναι ο κουφού,του οποίου το μόνο ιστορικό υπόλειμμα που υπάρχει είναι ένα αμφιλεγόμενο αγαλματίδιο 15 πόντων που βρέθηκε 500 χλμ μακριά.

Δείχνουν απογοητευμένοι;Φυσικά και όχι,ίσα-ίσα είναι περήφανοι (και δικαίως).
Εμείς (στην μικρή δική μας κλίμακα φυσικά) γιατί να είμαστε;

Καλα μετα απο το σοου που εστησε ολοκληρος μηχανισμος με ευαγγελατους μενδωνες σαμαρα υπουργεια παναγιωταρεα ειναι προφανες οτι δεν περιμεναμε να χαρουμε με ενα ψηφιδωτο και 4 αγαλματα, οταν εχουμε στα μουσεια μας τον ηνιοχο και τις καρυατιδες.
Ανθρακες ο θησαυρος ετοιμαστειτε για τον ibm των Αντικυθήρων τωρα

Πραγματικα δεν καταλαβαινω προς τι η απογοητευση,αλλο πραγμα οι ναοι τα κτηρια και αλλο τα ταφικα μνημεια,για τυμβος μια χαρα ειναι μοναδικος στο ειδος του,μαλιστα το οτι δεν εχει αλλα δωματια μαλλον επιβεβαιωνει οτι ειναι Μακεδονικος οποτε κανενα σεναριο δεν καταρεει μεχρι τωρα,δεν καταλαβαινω τι περιμενατε?να βγει η γοργονα του Μεγαλεξαντρου?να λυθει το Μακεδονικο η να αρχισει το limit up στο χρηματηστηριο?το σοου της κυβερνησης δεν πρεπει να μας αφορα..

Eγω παντως δεν θα ενιωθα σε καμμια περιπτωση απογοητευμενος.Θεωρω μαγικο να ξεπηδαει ενας πολιτισμος απο τα χωματα , ακομα και αν προκειται για ενα αγαλματιδιο μερικων εκατοστων η ενα νομισμα.Αδιαφορο αν ειναι μακεδονικος η ρωμαικος.Φαντασου συγκινηση που θα νιωθουν αυτοι που εχουν αφιερωσει μια ολοκληρη ζωη στην ερευνα.Και δεν με χαλαει καθολου η καθημερινη ενημερωση (aka το σοου ) , ισα ισα νιωθεις οτι συμμετεχεις , εκτος την παγκοσμια προβολη (ενταξει αν η ανασκαφη κρατουσε χρονια , ο απλος πολιτης δεν θα καθοταν καθε μερα να την παρακολουθει, εχει τις καθημερινες σκοτουρες του)

Είναι βέβαιο ότι οι ταυτίζοντες την αρχαιολογία με τον Ιντιάνα Τζόουνς θα αισθάνονται πολύ απογοητευμένοι. Μετά την μετριότητα των κρυστάλλινων κρανίων περίμεναν ρελάνς. Φευ....

Εγώ είμαι πολύ απογοητευμένος για δύο πράγματα:

1. Τα γελοία ελληνικά ΜΜΕ. Που έκαναν το θέμα πανηγύρι και το ξεφτίλισαν τελείως. Ενώ πολλές άλλες ανακαλύψεις, πολύ μεγαλύτερες, δεν τους ενδιαφέρουν καθόλου (έδωσα ως παράδειγμα την Πέλλα).

2. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Που το έφαγε και αυτό το πανηγύρι αμάσητο. Ενώ δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με το θέμα, ενώ δεν γνωρίζουν καν ιστορία, θίγονται με το τίποτα. Για να μην το πλατύνω, θα δώσω το ίδιο παράδειγμα: είπα σε ανθρώπους που γνωρίζω ότι σχετικά με την Πέλλα η Αμφίπολη έχει ελάχιστη αξία, και ... θίχτηκαν σαν να τους έθιξα τα ιερά και τα όσια!

Εδώ είδαμε μέχρι και άρθρα για "Φιλέλληνες και ανθέλληνες"... και ναι, κάποιοι τα πιστεύουν αυτά! Οι ίδιοι θα γελούσαν αν τους έλεγαν για φιλοπορτογάλους και ανθολλανδούς.

Δλδ γνωρίζουμε ήδη την αξία της Αμφίπολης; Μάλλον ούτε την τύφλα μας γνωρίζουμε. Εδώ ούτε το είχαμε πάρει χαμπάρι ότι ο από χρόνια γνωστός λόφος έκρυβε μνημείο τέτοιου μεγέθους.

Εγώ θά λεγα να μη βιαζόμαστε... Η ακτινογραφία έδειχνε την Άρτα και τα Γιάννενα από κοιλότητες μέσα στο λόφο...

Νομίζω ότι το σόου θα έχει και άλλα επεισόδια,απλά η αίσθησή μου.Πάντως ένα είναι βέβαιο,οι κατασκευαστές (και αυτού) του μνημείου πέτυχαν το στόχο τους..Να αντηχεί στους αιώνες..Και αυτό απο μόνο του είναι είναι θαύμα...

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Δλδ γνωρίζουμε ήδη την αξία της Αμφίπολης; Μάλλον ούτε την τύφλα μας γνωρίζουμε. Εδώ ούτε το είχαμε πάρει χαμπάρι ότι ο από χρόνια γνωστός λόφος έκρυβε μνημείο τέτοιου μεγέθους.

Μα δεν την γνωρίζουμε. Αυτό λέω. Και παρόλα αυτά έγινε ολόκληρο πανηγύρι σαν να πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών!!!

Ενώ για την Πέλλα τσιμουδιά και δεν πατάει επισκέπτης! Ενώ η σημασία της Πέλλας είναι αδιαμφισβήτητη, ήταν η πρωτεύουσα των Μακεδόνων (και όχι απλά ένας τάφος) και έχει βγάλει και αγάλματα και ψηφιδωτά και παλάτια και τα πάντα. Όποια και αν είναι η μελλοντική σημασία της Αμφίπολης, *σήμερα* η σημασία της είναι μηδενική μπροστά στη Πέλλα! Και όμως γίνεται συνέχεια νταβαντούρι. Γιατί;

Προφανώς πρόκειται για μια τεχνητή φούσκα των ΜΜΕ. Δεν προέρχεται από κανένα υγιές ενδιαφέρον. Κατά τη γνώμη μου είναι θλιβερότατο ότι έχουμε τέτοια άθλια ΜΜΕ. Και για μένα είναι προφανές (για άλλη μια φορά) ότι είναι κατευθυνόμενα.

Οι αρχαιολόγοι την δουλειά τους κάνουν και καλώς. Δεν προκάλεσαν αυτοί την φασαρία. Ούτε θα μπορούσαν άλλωστε. Το πανηγύρι το προκάλεσαν τα ΜΜΕ. Ίσως με εντολή κάποιων, ίσως όχι ... αυτό δεν το γνωρίζω.