Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης


  • Total voters
    107


Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου!

Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1.Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2.Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3.Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.

4.Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5.Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6.Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7.Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58972

Η Αμφίπολη δεν μας έχει δείξει ακόμη όλα τα μυστικά της!! ;)
 
Παντως ο γνωστος τυπος πιστευει οτι υπαρχει ακομα ελπιδα για τεταρτο θαλαμο υπογειως.

http://empedotimos.blogspot.gr/



Ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει δοθεί καμία ερμηνεία για την μοναδική μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στην οροφή του θαλάμου Θ2 και η οποία κατά την άποψη μας ενετάσσετο στα σχέδια σφράγισης του τάφου.

- Αναμένεται μετά την αφαίρεση του χώματος του δαπέδου του τρίτου θαλάμου να υπάρξει ίσως νέο στρώμα πωρόλιθων που να αποτελούν έναν νέο τοίχο σφράγισης πίσω από τον οποίο να υπάρχει η ερμητικά κλειστή πόρτα του κυρίως τάφου.

Άλλωστε μόνον 1,5 μέτρα χώματος έχουν απομείνει και η υπόθεση μας θα επιβεβαιωθεί ή θα απορριφθεί.

Κατά την άποψη μας όμως η ανασκαφή ουσιαστικά τώρα αρχίζει!



Ο τυπος ειναι οντως περιεργος αλλα αν παρακολουθει κανεις τις προβλεψεις ανασκαφης ειναι ο μονος που εχει προειπει - των δημοσιευσεων τουλαχιστον - οτι εχει γινει .

Αν επαληθευτει και για τον υπογειο θαλαμο θα τον διαβαζω αποκλειστικα :0
 
Last edited:
Η όλη εξέλιξη είναι σίγουρα περίεργη...
Ξαφνικά και πριν μπουν στον θάλαμο -ακόμη το μεγαλύτερο τμήμα του είναι επιχωμένο- ανακοίνωσαν ότι τέλος.
Και έχουν και τις ενδείξεις και για άλλους κενούς χώρους από τις σουπερ ντουπερ τεχνολογίες σκαναρίσματος του υπεδάφους.
Η χαρά του συνομοσιολόγου ένα πράμα...

Η Περιστέρη δεν είπε τέλος η Αμφίπολη ή ο τάφος αυτός.. άφησε ανοικτό ένα ενδεχόμενο..

Νομίζω ότι όπως είπαν άλλοι αρχαιολόγοι δεν υπάρχει προηγούμενο "υπόγειου" σε τάφο.. οπότε η Αμφίπολη ακόμη μία φορά σπάει όλα τα γνωστά ως τώρα δεδομένα!! ;)
 
Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο.


Σαν πολλά να λένε. Ακόμη και συμπαγής μαρμάρινος όγκος να ήταν, δίχως δλδ τις εσοχές της γλυπτικής, 2x0,9x0,15 κάνει 0,27 κυβικά μέτρα μάρμαρο, το οποίο με ειδικό βάρος περίπου 2,7, μας δίνει περίπου 730 κιλά, ούτε το μισό δλδ.
 
Δλδ ο τριτος θάλαμος ειναι όντως ο τελευταίος και στο "πάτωμα" αυτου υπάρχει ο ταφος, τον οποιο εχουν συλησει, σπάζοντας το μαρμαρο που τον σκέπαζε και αφαιρώντας οτι πολύτιμο υπήρχε μέσα.

Καμια επιγραφή στην ταφόπλακα δεν βρήκαν?
 
stock-vector-traffic-sign-dead-end-126076529.jpg
 
Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Πού γράφει για μάρμαρο που σκέπαζε; Για οριζόντιο τοίχο σφράγισης διάβασα.

"Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε μαρμάρινο θυρόφυλλο, 2Χ0,90Χ0,15μ..."

http://www.protothema.gr/culture/ar...vrethike-kai-to-deutero-marmarino-thurofullo/
 
Αυτό το μεγάλο είναι το 2ο φύλλο της μαρμάρινης πόρτας του θαλάμου!

* Διάβαζε την ανακοίνωση του Υπουργείου καλύτερα, γιατί μερικοί παραλείπουν λέξεις από την ανακοίνωση! :cool:

....

Ναι, λογικά η οριζόντια σφράγιση θα έγινε με λίθους σαν αυτούς που είχαν οι κάθετοι τοίχοι σφράγισης!
 
Last edited:
Ναι, αυτό είναι το δεύτερο, σημειώνουν, θυρόφυλλο, από το προηγούμενο δλδ άνοιγμα (από αυτά που άνοιγαν πάνω στα κανάλια του κατωφλιού εάν δεν κάνω λάθος). Η σφράγιση του ορύγματος γίνεται όπως σημειώνουν με λίθους.
 
Δλδ ο τριτος θάλαμος ειναι όντως ο τελευταίος και στο "πάτωμα" αυτου υπάρχει ο ταφος, τον οποιο εχουν συλησει, σπάζοντας το μαρμαρο που τον σκέπαζε και αφαιρώντας οτι πολύτιμο υπήρχε μέσα.

Καμια επιγραφή στην ταφόπλακα δεν βρήκαν?


O empedotimos παντως πιστευει στην μη συληση του ταφου.

Επιγραφη ακομα δεν εχει δημοσιευτει να εχουν βρει.
 
Εγώ αρχίζω να σκέφτομαι ότι μπορεί να πηγαίνει μακριά ακόμη το πράγμα! :cool:
Φαντάσου να επικοινωνούν όλοι οι θάλαμοι που μπορεί να βρίσκονται κάτω από τον λόφο! :cool:

Για να δούμε.. θα μας "τρελλάνει" η Αμφίπολη ?
Μπορεί να γίνει η ανακάλυψη του "αιώνα" ? :cool:
 
Πέρα από το θέμα της σύλληψης ή όχι, ποιος ανακοίνωσε ότι "όλα τέλος" στη Αμφίπολη πριν καν καθαρίσουν τον θάλαμο?
 
Και να μην ειναι, οι ταφόπλακες ηταν συνήθως απο μαρμαρο ή πετρα. Η μεγάλη προσωπικότητα που ηταν θαμμένη ή για την οποια ειχε σχεδιαστεί ο ταφος θα ειχε και αρκετά κτερίσματα (που εχουν κανει φτερά) γιαυτό και ο χώρος κατω απο το επιπεδο του δαπέδου (κανονικός ταφος δλδ) θα ειναι ευρύχωρος.

Περιμένουμε επιγραφή, δυσκολα να μην ειχαν σκαλίσει τπτ.
 
Last edited:
Το μεγαλύτερο μυστήριο δεν είναι το εάν έχει συλληθεί, αλλά γιατί και πώς έγινε η επιχωμάτωση. Να έγινε για αποτροπή συλλήσεως; Δεν είναι απίθανο. Είχαν δει τι έκαναν οι ρεμπεσκέδες οι γαλάτες στις Αιγές.
 
Πέρα από το θέμα της σύλληψης ή όχι, ποιος ανακοίνωσε ότι "όλα τέλος" στη Αμφίπολη πριν καν καθαρίσουν τον θάλαμο?

Νομίζω ότι από την ομάδα εκεί κανείς δεν είπε τέλος..
Τώρα από άλλους πολλά μπορεί να λέγονται..

Επ' ευκαιρία να πω ωραίο και το άρθρο του national geographic που έβαλες! ;)

http://nationalgeographic.gr/specialedition/index.html

Το μεγαλύτερο μυστήριο δεν είναι το εάν έχει συλληθεί, αλλά γιατί και πώς έγινε η επιχωμάτωση. Να έγινε για αποτροπή συλλήσεως; Δεν είναι απίθανο. Είχαν δει τι έκαναν οι ρεμπεσκέδες οι γαλάτες στις Αιγές.

Οι κατασκευαστές πάντως δείχνουν να είχαν πολλές μεγάλες ιδέες για το μνημείο..
Νομίζω ότι όλα παίζονται εδώ!

Δεν αποκλείεται να μπόρεσαν να παραπλανήσουν ακόμη και τους όποιους τυμβωρύχους! :cool:
Φανταστείτε το σενάριο.. οι τοίχοι σφράγισης.. ίσως οι οπές σε αυτούς.. ο "άδειος" 3ος θάλαμος.. όλα ήταν "μελετημένα" από την αρχή.. :p
 
Last edited:
Ναι και θα πρεπει να βρουμε το Πεμπτο Στοιχειο για να ξυπνησει η Γοργόνα και να αναστησει τον μεγαλεξαντρο να φαει τον κατηραμενο οφη.
 
Δεν είναι παράξενο να υπάρχει "αντιπερισπασμός". Σε τέτοια κλίμακα βέβαια είναι ασύλληπτο.
 
Re: Απάντηση: Re: Ο τάφος της Αμφίπολης

Σαν πολλά να λένε. Ακόμη και συμπαγής μαρμάρινος όγκος να ήταν, δίχως δλδ τις εσοχές της γλυπτικής, 2x0,9x0,15 κάνει 0,27 κυβικά μέτρα μάρμαρο, το οποίο με ειδικό βάρος περίπου 2,7, μας δίνει περίπου 730 κιλά, ούτε το μισό δλδ.

Edit.....άκυρο