Ο τάφος της Αμφίπολης

Ποιος/ποια ετάφη στον τυμβο της Αμφίπολης

• Total voters
    107
Ο μεγιστος παντως μονο μεγιστος σε δεμας δεν ηταν,απ οτι θυμαμαι (μην λαμβανετε υποψιν σας ακριβως ιδιως τα νουμερα γιατι δεν θυμαμαι ακριβως) υπολογιστηκε το υψος του συμφωνα με ιστορικες πηγες που ελεγαν οτι φτανει στους ωμους του Φιλιππου,το υψος του Φιλιππου το βρηκαν συμφωνα με αυτα που φορουσε ο νεκρος και τον συνοδευαν στον ταφο δηλαδη θωρακας,περικνημιδες, κλπ γυρω στο μεσο ορο της εποχης κοντα στο 1.60 δηλαδη, βαλτε χοντρικα 10 ποντους κατω και χουμε το υψος του Αλεξανδρου...

Εξαιρετικός και πάλι ο πιτσιρίκος! Έχει συλλάβει σωστά την ουσία του θέματος!...

http://pitsirikos.net/2014/11/θρίαμβος-στην-αμφίπολη/

Θρίαμβος στην Αμφίπολη!

Η απογοήτευση που είχε επικρατήσει για τα ευρήματα στο τάφο της Αμφίπολης έδωσε την θέση της στον ενθουσιασμό, μετά την ανεύρεση ανθρώπινου σκελετού κάτω από τον τρίτο θάλαμο. Ο σκελετός είναι σε άριστη κατάσταση αλλά πρέπει να συναρμολογηθεί γιατί οι αστράγαλοι βρίσκονται στο κούτελο.

Όπως δήλωσαν οι αρχαιολόγοι, ο σκελετός βρίσκεται και μέσα και έξω από τον τάφο, οπότε μάλλον κάποιον είχαν θάψει ζωντανό και προσπαθούσε να την κάνει από τον τάφο αλλά, τελικά, δεν μπόρεσε και τα τίναξε.

Οι εικασίες για το όνομα του νεκρού συνεχίζονται αλλά τώρα υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν πως ο σκελετός δεν ανήκει στον Μεγαλέξανδρο, τον Ηφαστίωνα ή τον Νέαρχο αλλά σε κάποιον άτυχο μετανάστη, και τον πέταξε στον τάφο της Αμφίπολης η κυβέρνηση Σαμαρά, για να αποδείξει πως η χώρα βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη.

Η αποκάλυψη πως βρέθηκε ένας σκελετός στον τάφο της Αμφίπολης ήρθε την ίδια μέρα που ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε -για πρώτη φορά στην ιστορία- σε κομήτη, για να αποδειχτεί πως η υπόλοιπη Ευρώπη κοιτάει προς τον ουρανό, ενώ η Ελλάδα έχει χωθεί μέσα στη γη και ψάχνει για τάφους και κόκαλα.

Τώρα πια δεν θα μπορούμε να λέμε στους άλλους Ευρωπαίους πως «όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, εσείς τρώγατε βαλανίδια», γιατί θα μας απαντούν «όταν εμείς πηγαίναμε στο διάστημα, εσείς σκάβατε στους τάφους για κόκαλα».

%CE%A3%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%AF-440x292.jpg

Last edited:
Εδώ αναφέρεται πως γίνεται η έρευνα και στο DNA των σκελετών. http://www.thetoc.gr/politismos/art...e-i-aksoniki-tomografia-sta-osta-tou-filippou
Δεν νομίζω να υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρησιμοποιηθεί ότι τελευταίο υπάρχει σε τεχνολογία, βιολογία και σε κάθε επιστημονικό τομέα.

Η τελευταία φάση

«Είμαστε στην τελευταία φάση, αυτή για την οποία ζητάμε την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Κάναμε πάρα πολύ προσεκτική επιλογή από κατάλοιπα, οστά και θραύσματα, αταύτιστα τα πιο πολλά, για να γίνει ανάλυση του αρχαίου DNA.

Εάν υπάρχει συγγενική σχέση των νεκρών, οι υποθέσεις, σε ποιόν ανήκει ποιός τάφος, είναι περιττές. Ένα δείγμα από τον κυρίως θάλαμο -που λέμε ότι είναι του Φιλίππου- και ένα δείγμα από τον τάφο ΙΙΙ («τάφος του Πρίγκηπα») αρκούν. Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Υ-DNA θα προκύψει η ταύτιση του νεαρού νεκρού με τον εγγονό του Φιλίππου και έναν από τους δύο γιους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Αλέξανδρο Δ, με τον πιο απόλυτο τρόπο γιατί απλώς το Υ-DNA περνά αναλλοίωτο απο πατέρα σε γιό, εγγονό, δισέγγονο κ.ο.κ».

ακριβως αυτο
βρισκονται στη φαση να ζητουν εγκριση για να παρουν τα οστα, απο οπου θα προκυψει (πιθανον) DNA.
DNA αυτη τη στιγμη (απο οτι τουλαχιστον εχει ανακοινωθει) δεν υπάρχει απο τη Βεργινα

Εξαιρετικός και πάλι ο πιτσιρίκος! Έχει συλλάβει σωστά την ουσία του θέματος!...

http://pitsirikos.net/2014/11/θρίαμβος-στην-αμφίπολη/

Μπαααα αφοριστική κριτική για εύκολη αποδοχή στα καφενεία και τα κομμωτήρια κάνει στο συγκεκριμένο θέμα.
1. το να σκάβεις τάφους δε σε εμποδίζει σε τίποτε να πηγαίνεις στο διάστημα
2. στην ESA και στο συγκεκριμένο εγχείρημα συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες. Έχουν βέβαια άλλες ειδικότητες από αυτή του αρχαιολόγου.
3. το νούμερο 1 θέμα στα ΜΜΕ Αμερικής και Βρεττανίας χτες ήταν ότι το "Internet's broken"
γιατί? μα φυσικά γιατί...

Συμβαίνει λοιπόν και εις τα καλυτέρας των οικογενειών οπότε ας ηρεμήσει λίγο ο πιτσιρίκος για να μην αρχίζει να μοιάζει με αυτούς που στο καφενείο
"αφ' υψηλού" γκρινιάζουν αφορίζοντας τα πάντα...
Μπορούμε να τους λέμε "όταν εμείς σκάβαμε τάφους εσείς λιγώνατε με κwλους σιλικόνης"!

Μπαααα αφοριστική κριτική για εύκολη αποδοχή στα καφενεία και τα κομμωτήρια κάνει στο συγκεκριμένο θέμα.

Μπορούμε να τους λέμε "όταν εμείς σκάβαμε τάφους εσείς λιγώνατε με κwλους σιλικόνης"!

Ο πιτσιρίκος κατάλαβε σωστά ότι το κύριο πρόβλημα είναι ότι τον πισινό της τάδε τον ... παίρνουν για πλάκα, ενώ τους σκελετούς στην Ελλάδα τους παίρνουν στα σοβαρά, και μάλιστα θίγονται κι όλας! Γενικά ο πιτσιρίκος σπάει πλάκα με το όλο θέμα, και συμφωνώ μαζί του.

Mμμμ πλάκα?
Για ξινίλα μου κάνει περισσότερο...
Μπλέκει περίπου τα πάντα αλλά τελικά δεν μας λέει σε ποια θερμοκρασία παγώνει το ξίδι.
Και είμαι σίγουρος ότι το ξέρει.

Mμμμ πλάκα?
Για ξινίλα μου κάνει περισσότερο...
Μπλέκει περίπου τα πάντα αλλά τελικά δεν μας λέει σε ποια θερμοκρασία παγώνει το ξίδι.
Και είμαι σίγουρος ότι το ξέρει.

Μάλλον το βλέπουμε διαφορετικά το όλο θέμα. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα είχε ο πιτσιρίκος "ξινίλα" με το συγκεκριμένο σόου.

Όπως είπα ήδη με διαφορετικά λόγια, η ξινίλα πουλάει.
Η πλάκα για να έχει νόημα πρέπει να βγάζει κάπου.
Το όλο "πόνημα" βασίζεται σε λάθος υποθέσεις.
Από την άλλη βέβαια, αν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι και η Αμερικάνοι να στείλουν διαστημικά σκάφη και συσκευές -που σχεδίασαν οι αρχαιολόγοι τους- εκτός πλανητικής τροχιάς την βάψαμε κανονικά! Ξεφτιλιστήκαμε.

Υ.Γ. Το θέμα της αμφίπολης, δεν φαντάζεσαι τι δημοσιότητα έχει πάρει έξω. Και με τι αγωνία (suspens αρχαιοελληνιστί) παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Οπόταν?

Μην χασουμε το ρεπορταζ το βραδυ στον ΑΝΤ1 :flipout:

Αφθονο γελιο. Κραταμε την ανασα μας τι αλλη μαλακια θα ακουσουμε.

Oχι μονο το επανελαβαν αν και αυτην την φορα ειπαν οτι δεν θα μπορουσαν να γνωριζουν την χρονολογια αλλα ειπαν και το αλλο απιστευτο οτι το φαρδος του ταφου ηταν ακριβως το ιδιο σε κλιμακα με μια διασταση της Αλεξανδρειας !!

Ο Νικος Βαφειαδης ολα αυτα...

πρεπει να εχει στερεψει πολυ η πληροφορηση για να βουτανε στο βαζο με τις παπαριες.

Τυφλα να χει ο Χαρδαβελλας.

Όπως είπα ήδη με διαφορετικά λόγια, η ξινίλα πουλάει.
Η πλάκα για να έχει νόημα πρέπει να βγάζει κάπου.
Το όλο "πόνημα" βασίζεται σε λάθος υποθέσεις.
Από την άλλη βέβαια, αν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι και η Αμερικάνοι να στείλουν διαστημικά σκάφη και συσκευές -που σχεδίασαν οι αρχαιολόγοι τους- εκτός πλανητικής τροχιάς την βάψαμε κανονικά! Ξεφτιλιστήκαμε.

Υ.Γ. Το θέμα της αμφίπολης, δεν φαντάζεσαι τι δημοσιότητα έχει πάρει έξω. Και με τι αγωνία (suspens αρχαιοελληνιστί) παρακολουθούν τις εξελίξεις.
Οπόταν?

Δηλαδή θεωρείς την όλη σαχλαμάρα με την Αμφίπολη, σοβαρό θέμα; Για ποιο λόγο;

Δηλαδή θεωρείς την όλη σαχλαμάρα με την Αμφίπολη, σοβαρό θέμα; Για ποιο λόγο;

Εσυ γιατ'ι ακριβώς το θεωρείς σαχλαμάρα?
Το προβλημα σου είναι με την κυβέρνηση όχι με την ανασκαφή, αυτό καταλαβαίνω, γιατί απαξιώνεις την ανασκαφή?

Τι θα έπρεπε δλδ να βρεθεί στην Αμφίπολη για να μην είναι "σαχλαμάρα"; Ή τα αρχαιολογικά ζητήματα είναι εξ ορισμού "σαχλαμάρες"; Εκτός εάν ακολουθήσουμε τη λογική ότι το μόνο άξιο να ασχολείται κανείς, άρα και το μόνο που θα έπρεπε να απασχολεί την ειδησεογραφία, είναι η κρίση και το χρέος.

Εσυ γιατ'ι ακριβώς το θεωρείς σαχλαμάρα?
Το προβλημα σου είναι με την κυβέρνηση όχι με την ανασκαφή, αυτό καταλαβαίνω, γιατί απαξιώνεις την ανασκαφή?

Οι αρχαιολόγοι την δουλειά τους κάνουν.

Η σαχλαμάρα είναι το πανηγύρι που έχει στηθεί.

Και το οποίο δεν δικαιολογείται με τίποτα. Έχουμε πολλούς άλλους αρχαιολογικούς χώρους που είναι πολύ πιο σημαντικοί και δεν πατάει επισκέπτης.

"Ποιο σημαντικοί", με ποια κριτήρια; Ήδη έχει καταστεί αδιαμφισβήτητη η μοναδικότητα του μνημείου. Εάν θυμάμαι καλά από όσα έχεις πει πιο πάνω, ως σημαντικότερο χώρο κρίνεις το πολιτικό κέντρο του Μακεδονικού κράτους, ορίζοντας την τότε πολιτική του σπουδαιότητα ως μέτρο αρχαιολογικής σημασίας. Αυτό όμως είναι το δικό σου μέτρο, ένα αυθαίρετο κριτήριο. Για εσένα πχ και το σημείο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας μπορεί να έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα ως χώρος ενδιαφέροντος.

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

"Ποιο σημαντικοί", με ποια κριτήρια; Ήδη έχει καταστεί αδιαμφισβήτητη η μοναδικότητα του μνημείου. Εάν θυμάμαι καλά από όσα έχεις πει πιο πάνω, ως σημαντικότερο χώρο κρίνεις το πολιτικό κέντρο του Μακεδονικού κράτους, ορίζοντας την τότε πολιτική του σπουδαιότητα ως μέτρο αρχαιολογικής σημασίας. Αυτό όμως είναι το δικό σου μέτρο, ένα αυθαίρετο κριτήριο. Για εσένα πχ και το σημείο της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας μπορεί να έχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα ως χώρος ενδιαφέροντος.

Δηλαδή για σένα προσωπικά η Αμφίπολη είναι σημαντικότερη από την Πέλλα; Μπορείς εσύ ο ίδιος να καταλάβεις γιατί; Και για σένα προσωπικά δικαιολογεί όλο αυτό το ριάλιτι σόου των ΜΜΕ και την "καθημερινή ενημέρωση" για το φύσημα του ανέμου, και το φτερό που δεν βρέθηκε, και την Παναγιωταρέα την επίσημη εκπρόσωπο του Τάφου; Ενώ την ίδια στιγμή στην Πέλλα δεν πατάει ψυχή; Ρωτάω εσένα προσωπικά αν εσύ ο ίδιος μπορείς να διακρίνεις κάτι. Εγώ το έχω ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν μπορώ, αλλά μου φαίνονται τόσο ασύμμετρα αυτά τα δύο (Πέλλα-Αμφίπολη) που το όλο σόου είναι μια απόλυτη γελοιότητα ... και γι αυτό βέβαια διασκεδάζω μαζί με τον πιτσιρίκο!

Είπα ότι το ότι ένας χώρος έχει ιστορική σημασία, δεν σημαίνει πως έχει και αντίστοιχη αρχαιολογική.

Πέραν τούτου, η "τρέλα" με την Αμφίπολη έχει να κάνει, πέραν της μοναδικότητας του μνημείου, ιδίως με την -για άλλους ενδόμυχη, για άλλους φανερή- ελπίδα πως έχουμε μπροστά μας τον τάφο του Αλέξανδρου, μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, και μάλιστα από εκείνες που όχι απλώς άφησαν τη σφραγίδα τους, μα άλλαξαν ριζικά τον ρου της Ιστορίας. Από αυτή την άποψη, δεν είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχει τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την Αμφίπολη, σε σχέση με ένα μέρος με ιστορική σημασία ως πρωτεύουσα των Μακεδόνων; Είναι σαν να λες πως το Ναύπλιο, ως παλιά πρωτεύουσα της χώρας, πρέπει να έχει περισσότερους επισκέπτες από τη Σαντορίνη, κατ' εφαρμογή ενός παντελώς αυθαίρετου και ιδίως άσχετου με τα πραγματικά ενδιαφέροντα του κόσμου κριτηρίου.

Ντίνο, με λίγο ηπιότερο ύφος plz

Κατ' αρχήν τι σχέση έχει το ριάλιτι των ΜΜΕ με την αρχαιολογική ανακάλυψη και εξέλιξη της ανασκαφής?
Δεύτερον τι σχέση έχω εγώ -και κάθε εγώ- με αυτό το ριάλιτι?
Επειδή με ενδιαφέρει σημαίνει ότι συμμετέχω στο ριάλιτι?
Γιατί ο πιτσιρίκος δεν κάνει αναφορά στα ΜΜΕ αλλά σε εμάς.
Τι σχέση έχω εγώ και ο κάθε εγώ με την Παναγιωταρέα?
Πως τολμάει λοιπόν να κάνει τέτοιους γενικευμένους "αφορισμούς"?
Ο και καλά σκεφτόμενος και ευαίσθητος.
Αν θέλει να τα πει στην παναγιωταρέα να της τα πει στα ίσα, εκτός και αν τα @@ του -ως πιτσιρίκι που είναι- δεν έχουν κατέβει ακόμη.
Ή το παίζει "διπλό" ώστε να μπορεί να τα ρίξει όπου νάναι , ανάλογα με την αντίδραση.

Και δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή σου για την Πέλλα και άλλους αρχαιολογικούς χώρους.
Ότι και καλά αφού είναι σπουδαίοι και άδειοι τι δουλειά έχουμε να ασχολούμαστε με την Αμφίπολη.
Τι θα έπρεπε? να κατασκηνώσουμε εκεί? έχω πάει και ξαναπάει και τώρα μου κεντρίζεται το ενδιαφέρον με κάτι καινούριο.
Και λοιπόν?

Re: Απάντηση: Ο τάφος της Αμφίπολης

Δηλαδή για σένα προσωπικά η Αμφίπολη είναι σημαντικότερη από την Πέλλα;

Αυτό που κάνει σημαντικότερο όλων τον τάφο της Αμφίπολης έιναι η αμυδρή ελπίδα να είναι του Μ.Αλέξανδρου (για διάφορους λόγους....) αν δεν το έχεις καταλάβει, και αν είναι (απίθανο) τότε ναι είναι το σημαντικότερο αρχαιολογικό εύρημα μέχρι στιγμής και όχι μόνο αξίζει το πανηγύρι αλλά έπρεπε να ήταν δεκαπλάσιου μεγέθους.

Αυτό δεν αλλάζει τίποτα απο την καθημερινότητα , τα προβλήματα, τους δανειστές, την χούντα Σαμαρά και την φτώχια, το λέω για να μην μπλέξουμε τα μπούτια μας με την ισοπεδωτική λογική τύπου πιτσιριίκου που είναι της μόδας.