Ο Θάνατος των Video Club

Re: Απάντηση: Re: Ο θάνατος των Video Club

Τωρα μου ηρθε και μια απορια :p. Aυτο το φαινομενο με τις εφημεριδες και τα dvd ειναι ελληνικο η απλως ηρθε και σε εμας καποια στιγμη ?

δεν είναι, υπάρχει και αλλού. π.χ ο Le Monde έδινε σε προσφορά όλη τη σειρά του Τζέιμς Μποντ την ίδια περίοδο με το Έθνος. πιό ακριβά όμως, νομίζω 7 ευρώ.

Re: Ο θάνατος των Video Club

Ένα παράδειγμα για την ποιότητα:
Είχα στην κατοχή μου το νόμιμο DVD της ταινίας «SHIPPING NEWS», πριονισμένο σε 4:3.
Μία από τις κύριες αξίες της ταινίας αυτής είναι το απέραντο παραθαλάσσιο τοπίο που στην συγκεκριμένη έκδοση είναι ψαλιδισμένο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η αξία της ταινίας.
Για να το διορθώσω αυτό, κατέβασα την ταινία αυτή σε 16:9, ξήλωσα τους υπότιτλους από την ανάπηρη πρώτη, τους ενσωμάτωσα στην νέα και έχω μια θαυμάσια ταινία πολύ ανώτερης ποιότητας από αυτήν της αγορασμένης.
Για την πετσοκομμένη ΣΠΕΝΤΖΟ-ΤΑΙΝΙΑ «SUSPIRIA», έκανα το ίδιο, αγοράζοντάς την από το εξωτερικό.
Αυτά δεν έχουν σχέση με τα videoclub, αλλά είναι δείγμα για την σημασία που δίνουν στην ποιότητα σ’αυτή τη χώρα.

Το εργο με τα βιντεο κλαμπ το ξαναειδαμε περιπου το 1990 που βγηκαν στον αερα τα ιδιωτικα καναλια στην τιβι,απο 4-5 βιντεο κλαμπ σε καθε δρομο μεσα σε ενα χρονο δεν εμεινε κανενα.
Μεγαλο ρολο για μενα παιζει η παροχη ταινιων απο τον τυπο γιατι τα μαγαζια αυτα δεν περιμενουν απο τους 10-20 μανιακους με τις ταινιες που ακομα και καθα μερα να νοικιαζουν δεν αρκουν για να κρατησουν το ταμειο γεματο αλλα απο τον πολυ τον κοσμο που θα παρει ταινια 2 φορες την εβδομαδα,τωρα ομως εχουν την επιλογη στο συρταρι τους,απο το σαββατοκυριακο,αν δεν θελουν αλλο το προγραμμα της τιβι.Δεστε για παραδειγμα τα παιδικα τα αγοραζουμε με τις εφημεριδες και μας μενουν απο το να τα νοικιασουμε για τρεις μερες.

Το εργο με τα βιντεο κλαμπ το ξαναειδαμε περιπου το 1990 που βγηκαν στον αερα τα ιδιωτικα καναλια στην τιβι,απο 4-5 βιντεο κλαμπ σε καθε δρομο μεσα σε ενα χρονο δεν εμεινε κανενα.
Μεγαλο ρολο για μενα παιζει η παροχη ταινιων απο τον τυπο γιατι τα μαγαζια αυτα δεν περιμενουν απο τους 10-20 μανιακους με τις ταινιες που ακομα και καθα μερα να νοικιαζουν δεν αρκουν για να κρατησουν το ταμειο γεματο αλλα απο τον πολυ τον κοσμο που θα παρει ταινια 2 φορες την εβδομαδα,τωρα ομως εχουν την επιλογη στο συρταρι τους,απο το σαββατοκυριακο,αν δεν θελουν αλλο το προγραμμα της τιβι.Δεστε για παραδειγμα τα παιδικα τα αγοραζουμε με τις εφημεριδες και μας μενουν απο το να τα νοικιασουμε για τρεις μερες.

+1

Να συμπληρώσω και εγώ ότι τα περισσότερα βιντεοκλαμπ είναι ελάχιστα ενημερωμένα, διαθέτουν μόνο τα τελευταία μπλοκμπάστερ, οι δε υπάλληλοι σπάνια γνωρίζουν από σινεμά και αν τους ζητήσεις ταινία που γυρίστηκε πριν το 1995 σε κοιτάνε λες και κατέβηκες απο τον Άρη. Πρόσφατα συγγενικό μου πρόσωπο ρωτούσε για ταινίες του Όρσον Γουέλς και η πωλήτρια νόμιζε ότι μιλούσε για τον Όουεν Γουίλσον.

Απάντηση: Re: Ο θάνατος των Video Club

μετα απο ολες τις ενεργειες που θα γινουν ποιο νομιζεις οτι θα ειναι το αποτελεσμα; εγω πιστευω μηδεν. Απλα απο την στιγμη που το παρατηρησα σταματησα να πηγαινω και τελειωσε η ιστορια.

Δεν προκειται να ασχοληθω περαιτερω. Οτι δεν μου αρεσει το αποφευγω. Επισης δεν κατηγγειλα κανεναν απλη αναφορά εκανα σε συμβαν που μου επεσε στην αντιληψη χωρις να αναφερω / θιξω κανεναν ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ (Αυτο το συμβαν το ακουσα και απο πολλους φιλους). Αυτα.....

αφου λοιπον εισαι απλος παρατηρητης ,δεν χρειαζεται
ουτε να διαμαρτυρεσαι ουτε να το αναφερεις καν

.

Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Ασχολείστε πολύ με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα video club και όχι με την ουσία του θέματος. Λοιπόν προς ενημέρωση σας .
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ελλάδα εργοστάσιο που να κατασκευάζει blu-ray.Οι μήτρες υπάρχουν στις περισσότερες ταινίες για το συγκεκριμένο format και μάλιστα είναι και πολύ ακριβότερες από τις Beta sp αλλά δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα εγγραφής. Υπάρχει ένα εργοστάσιο στην Ισπανία που κατασκευάζει blu-ray ωστόσο η τιμή του είναι απαγορευτική. Μην κατηγορείτε λοιπόν τα video club γιατί δεν έχουν blu-ray είναι οι τελευταίοι που φταίνε. Έχετε υπόψιν σας ότι οτιδήποτε έχει extra μια ταινία ,ήχο dolby digital κτλ επιβαρύνεται οικονομικά. Επομένως κυκλοφορούν με εικόνα 4:3 και ένα απλό δικαναλο ήχο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Επομένως ούτε για αυτό φταίνε τα video club. Έως εδώ όμως…
Στο χώρο δυστηχως μπήκαν πολλοί άσχετοι και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (παίρνοντας και μια επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ ) μη γνωρίζοντας όχι για ταινίες και σκηνοθέτες αλλά μερικούς απλούς κανόνες εμπορίου και συναλλαγών με τον κόσμο. Επομένως δεν πιστεύω να περιμένετε και υπηρεσίες υψηλής ποιότητος.
Και κάτι ακόμη επειδή αναφέρθηκε Η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με αυτή που είχε διαμορφωθεί το 1989.Ο κόσμος τότε διψούσε για το καινούριο και το διαφορετικό και είδε την ιδιωτική τηλεόραση να του ανοίγει νέους ορίζοντες σε όλους τους τομείς. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού όλο αυτό έχει πλέον κουράσει και η απαξίωση είναι το φυσικό αποτέλεσμα.
Αυτή είναι η αλήθεια για τα video club και ξεφύγετε από αυτά που σας προσφέρουν γιατί δεν θα βγάλετε άκρη
Ωστόσο πρέπει να πάμε παραπέρα.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εφαρμοστεί το μοντέλο της Δανίας και να κοπεί το ελεύθερο downloading.Αυτό είναι και λίγο αντιφατικό γιατί όλοι θέλουνε το free.Αλλά ανώδυνα ….

Re: Απάντηση: Ο θάνατος των Video Club

Στο χώρο δυστηχως μπήκαν πολλοί άσχετοι και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου (παίρνοντας και μια επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ ) μη γνωρίζοντας όχι για ταινίες και σκηνοθέτες αλλά μερικούς απλούς κανόνες εμπορίου και συναλλαγών με τον κόσμο. Επομένως δεν πιστεύω να περιμένετε και υπηρεσίες υψηλής ποιότητος.

Φυσικα και περιμενουμε υπηρεσιες υψηλης ποιοτητας.
Αν οι εταιρειες διανομης το μονο που μπορουν να παρεχουν ειναι σκουπιδια τοτε θα γινει το αυτονοητο. Θα συνεχισουμε να αγοραζουμε δισκακια απο το εξωτερικο οπως καναμε με τα dvd και οι εταιρειες αυτες θα κλεισουν καποια στιγμη.
Ο νομος της αγορας ειναι και προσωπικα δεν θα εχω καμια τυψη. Δεν γινεται να ειμαι εγω σωστος στην εργασια μου και τις υπηρεσιες που παρεχω και καποιοι να μετρανε απλα τα φραγκα απο τις επιχορηγησεις.

Ασχολείστε πολύ με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα video club και όχι με την ουσία του θέματος. Λοιπόν προς ενημέρωση σας .

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εφαρμοστεί το μοντέλο της Δανίας και να κοπεί το ελεύθερο downloading.Αυτό είναι και λίγο αντιφατικό γιατί όλοι θέλουνε το free.Αλλά ανώδυνα ….

Δεν ειμαστε εμεις που πρεπει να ασχοληθουμε.Εισαστε ολοι εσεις (του κλαδου ) που πρεπει να ασχοληθειτε και να προβληματιστειτε εντονοτατα.Γιατι προκειται για την επιβιωση σας.

Και μπορει η κανουλα να κλεισει με τον νομο περι διακοπης της συνδεσης (το μοντελο υποθετω που λετε ) αλλα ο χρονος θα εξακολουθει να κυλαει αμειλικτα εναντιον σας.Γιατι το video on demand που θα προσφερουν οι παροχοι θα ειναι νομιμο.Και οταν γινει φθηνο , και προσφερει την απαιτουμενη ποικιλια προγραμματων /ταινιων τοτε..............

Τα βιντεοκλάμπ θα κλείσουν ή θα μειωθούν δραματικά, άλλωστε ετσι κι αλλιώς ήταν ένα πρόσφατο επάγγελμα που γνώρισε μεγαλη άνθιση με την βιντεοκασσέτα, στην συνέχεια έκανε μεγαλη "κοιλιά" και γνώρισε μία δεύτερη νεότητα με το ντιβιντί που δύσκολα θα ξαναεμφανιστεί με το blu ray, που απ ότι λένε όλοι θα είναι μάλλον το τελευταίο "υλικό" μέσο αποθήκευσης.
Οι αιτίες της κρίσης είναι πολλές (ιντερνετικά κατεβασματα, προσφορές εφημερίδων, πωλήσεις αντιγραμμένων ντιβιντί απο τα δισκάδικα και τα ιδια τα βιντεοκλάμπ, συνδρομητικά πακέτα δορυφορικής και iptv κλπ κλπ) και το μελλον φαίνεται να βρίσκεται στο ιντερνετικό video on demand (και στα παρανομα downloads βεβαια, που πολύ δύσκολα θα περιοριστούν)
Στο αρχικό κείμενο πάντως δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος για να σώσει τα βιντεοκλάμπ και κυρίως...γιατι να το κάνει; Στην πόλη μου έχουν κλείσει εκατοντάδες γουναράδικα και έχει αλλάξει δουλειά...ο μισός πληθυσμός του Νομού και δεν ίδρωσε το αυτάκι κανενός (τις χρυσες εποχές το συνάλλαγμα που ερχόταν στην Ελλάδα απο τις εξαγωγές ήταν τεράστιο), δεν βλέπω λοιπόν γιατι πρεπει να σωθεί με κάποιες "ενέσεις" ένα ευκαιριακό επάγγελμα όπως το βιντεοκλάμπ, το οποίο δεν προσφέρει κατι στην οικονομία και στην χώρα παρά είναι μία απλή υπηρεσία στον τομέα της ψυχαγωγίας. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να στηριχτούν οι επενδύσεις σε τομείς που θα φέρουν συνάλλαγμα στην χώρα δημιουργώντας διαχρονικές θέσεις εργασίας, τα βιντεοκλάμπ ουτε καν στον τουρισμό δεν βοηθάνε, σε 20 χρόνια πιθανότατα θα έχουμε ξεχάσει ότι υπήρξαν κάποτε!

Έτσι είναι. Συγκινητικά όλα αυτά για την δυσκολία του εργοστασίου και για το οικονομικό που "υποχρεώνει" σε χαμηλή ποιότητα, αλλα εμένα ώς καταναλωτή δεν με ενδιαφέρουν.
Εγώ έχω κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρομαι που ο υπάλληλος του vidioclub είναι άσχετος και δεν γνωρίζει παρα μόνο τις 10 ταινίες που είδε ο ίδιος. Να διαμαρτύρομαι που πληρώνω 2+ ευρώ ταινίες και χαμηλή ποιότητα, χωρίς έξτρα και καμιά φορά κακομεταχειρισμένες.
Και να απευθύνομαι στο ίντερνετ για να βρώ αυτό που δεν μπορεί να μου προσφέρει. Επιμένεις και λες για το τζάμπα.
Δεν είναι η τιμή που έχει ωθήσει τόσους ανθρώπους στο downloading. Είναι η έλλειψη τίτλων. Απλούστατα δεν μπορούν να καλύψουν τον απαιτητικό πελάτη. Απο παλαιές ταινίες μέχρι πρόσφατες σειρές τα περισσότερα videoclub έχουν μάυρα μεσάνυχτα.
Θεωρώ οτι τα μόνα που θα επιβιώσουν θα είναι αυτά που θα ανοίξουν την γκάμα τους. Το videoclub αρχίζει και γίνεται μία niche αγορά. Ο μέσος πελάτης που βλέπει τις 10-20 γνωστές ταινίες το εγκαταλείπει.
Προσωπικά δεν θα κλάψω για τον θάνατο του videoclub όπως το περιγράφεις.
Για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του Danny De Vito στο Με τα λεφτά των άλλων : Κάποτε οι εταιρίες που κάναν μαστίγια για τα άλογα στα κάρα θα ήταν εκατοντάδες. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο. Είμαι σίγουρος οτι αυτή που έκλεισε τελευταία έκανε τα καλύτερα μαστίγια που υπήρχαν. Αλλά αυτό δεν αλλάξε το γεγονός οτι ήταν καταδικασμένη...

Η "εξέλιξη" ως γενίκευση είναι η μία οπτική του θέματος. Η άλλη είναι ο αντιεπαγγελματισμός. Προσωπικά εκτιμώ ότι όποιος αγαπάει αυτό που κάνει, εξειδικεύεται, σέβεται τον πελάτη του, και πληροφορείται διαρκώς, παρά τις όποιες δυσκολίες, τους υποτιθέμενους τζαμπατζήδες και την μη στήριξη από το κράτος, επιβιώνει. Τα υπόλοιπα λαμόγια πολύ καλά κάνουν και κλείνουν, και δεν νομίζω ότι τους αξίζει κάτι παραπάνω από αυτό.
Και το εκβιαστικό συναίσθημα που προκύπτει από το ότι άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους με αφήνει παγερά αδιάφορο, ίσα ίσα που το βλέπω και ως ευκαιρία για αυτούς για μια καινούργια αρχή με περισσότερο σεβασμό απέναντι στον πελάτη τους.

Παραδείγματα

Εδώ και τρεις μήνες ψάχνω το I'm a Cyborg, But That's OK, Όπου και αν έχω απευθυνθεί έχω πάρει την ίδια απάντηση Τι είναι αυτό?, μόνο ένας το ήξερε και απλά δεν το είχε.. Έκανα το λάθος και το παρήγγειλα μέσω ενός κεντρικού καταστήματος πριν ένα μήνα περίπου και ακόμα δεν έχει έρθει. Πείτε μου τώρα πόσο βλάκας είμαι που δεν το παρήγγειλα κατευθείαν από έξω μόνος μου? Είμαι περισσότερο βλάκας που δεν έχω ακόμα κάνει κλικ κλικ? Και να τελειώνει το θέμα.

Άλλη περίπτωση .Μπήκα σε video club γνωστής αλυσίδας με σκοπό να νοικιάσω τουλάχιστον πέντε ταινίες γνωστών σκηνοθετών, για να πάρω την ανεκδιήγητη απάντηση ότι δεν μπορούν να κάνουν αναζήτηση μέσω σκηνοθέτη και πρέπει να ψάξω μόνος μου όλο το club.Μάλιστα η κοπέλα που με εξυπηρέτησε δεν τους ήξερε καν. Για την ιστορία ζήτησα Αλμαδοβάρ και Κρόνεμπεργκ. Τον Hancock όμως τον ξέρουν μια χαρά. Για την ακρίβεια ξεχειλίζει από τα σταντ ,μπαίνεις στο μαγαζί και νομίζεις ότι ο Hancock θα σου μπει στον κ@λ@.
Πριν δύο μέρες έμαθα ότι κλείνουν.Μπράβο!

Και το τελευταίο που αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Μπήκα σε συνοικιακό κατάστημα να βρω μια ταινία, όπου δεν θυμόμουν ούτε τίτλο ούτε σκηνοθέτη ούτε ηθοποιό παρά μόνο χρονολογία και κάποιες σκηνές από την ταινία. Είχα δε, την λανθασμένη όπως αποδείχθηκε εντύπωση ότι η ταινία ήταν γαλλική. Εκεί συνέβη το εξής απίστευτο, Οι άνθρωποι ακούγοντας τις σκηνές που τους περιέγραψα, και με μόνο στοιχείο το ότι θυμόντουσαν σίγουρα ότι η ταινία είναι ισπανική, την βρήκαν σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
Το συγκεκριμένο λοιπόν μαγαζί δεν είναι αμιγώς video club αλλά δισκάδικο video club και εγώ το θυμάμαι στο Παγκράτι τουλάχιστον από το 85.Ακόμα και τότε που ήταν καθαρά δισκάδικο είχε πληροφόρηση και ενημέρωση πολύ πάνω απο τον μέσο όρο. Για πείτε μου ρε παιδιά Αυτό γιατί δεν κλείνει?

Στο αρχικό κείμενο πάντως δεν έχω καταλάβει ακριβώς τι θα μπορούσε να κάνει το κράτος για να σώσει τα βιντεοκλάμπ και κυρίως...γιατι να το κάνει;
Ελα ντε…
Σιγα μην καλέσουμε και τον Ευαγγελατο…
Επιτελους με αυτό το κρατος ….

Ασχολείστε πολύ με τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα video club και όχι με την ουσία του θέματος.

Ασχολούμαστε με αυτους που θα επρεπε τοσα χρονια να πιέσουν εσας για καλυτερα προϊόντα αλλα μάταια…
Ετσι παει η αλυσίδα…
Εγω πιέζω το βιντεο κλαμπ και αυτός τον διανομέα αλλα δυστυχώς το δεύτερο δεν λειτούργησε ποτε καθως ο ιδιοκτήτης του βιντεο κλαμπ το μονο που ξερει να κανει είναι να κλαίγεται που σημερα δεν εχει πελατεία όταν τοσα χρονια δεν εκανε τιποτα για να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων του…
Που να πάρει και αυτος ο βλακας λεφτα έδινε για να αγοράσει την πραμάτεια του δεν μπορούσε να μην είναι τοσο αδιάφορος;
Αλλα δεν τον ένοιαζε …
Σου λεει οσο τα παιρνω όλα καλα…
Αυτό που δεν υπολόγισε είναι ότι καποτε αυτό θα τελείωνε …
Το ιδιο βέβαια δεν υπολόγισαν και οι έλληνες διανομείς που κοψε το ένα ,κοψε το άλλο από κάθε τιτλο εκαναν πλουσιο το play.com και οποιο άλλο διαδικτυακο κατάστημα σεβοταν το χρημα που έπαιρνε…
Σημερα όλα αυτά μικρη σημασία εχουν και συνεπως δεν μπορω να καταλαβω ποια είναι η ουσια του θέματος που θα πρεπει να επικεντρωθούμε…
Εκτος και αν αναφέρεστε στην αγωνιά σας για την διατήρηση των βιντεο κλαμπς….

Είστε υπέρ στο να κλείσουν τα video club η όχι?

Εφόσον η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν τα επισκέπτεται πλεον δεν είναι προφανές πως είναι παντελώς αδιάφορη η ύπαρξη τους;;;

Είστε υπέρμαχοι του «τζάμπα να είναι και ότι να ναι».?

Εσεις είστε υπέρμαχοι να συνεχίσετε να δινετε σαβούρα για αλλα δεκα χρονια με σκοπο μονο να κονομάτε;;;

Συμφωνώ με όσους φίλους προηγήθηκαν και υποστήριξαν ότι το βασικότερο ζήτημα δεν είναι το βέβαιο κλείσιμο των video- club σε λίγα χρόνια. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει περισσότερο είναι ο επικείμενος θάνατος των μουσικών cd, των φωτογραφικών φιλμ, του περίφημου blue- ray πριν ακόμη καλά- καλά ανδρωθεί κλπ. και γενικότερα του τρόπου που προσλαμβάνουμε (αλλά και δημιουργούμε) διάφορες μορφές τέχνης.

Ας το συνειδητοποιήσουμε: ζούμε σε μιά εποχή που η τεχνολογία προχωράει με άλματα και μας προκαλεί ίλιγγο (αλλά και οικονομική αιμορραγία) η προσπάθεια να προσαρμοστούμε στη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Νομίζω ένα παράδειγμα αρκεί: Οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν για ένα περίπου αιώνα το δίσκο βινυλίου ως βασικό μέσο αναπαραγωγής ηχογραφημένης μουσικής. Η δική μας γενιά χρησιμοποίησε ως βασική πηγή οικιακού κινηματογράφου για δέκα περίπου χρόνια τη βιντεοκασέτα, στη συνέχεια για άλλα δεκαπέντε χρόνια περίπου το sd dvd και ο διάδοχος του (το blu-ray) πιθανότατα δεν πρόκειται να επιβιώσει για μεγαλύτερο διάστημα. Παράπλευρη συνέπεια: αναλογιστείτε λίγο το κόστος για όσους αναγκάζονται να αντικαθιστούν συνεχώς τα μέσα αναπαραγωγής της αγαπημένης τους μουσικής και των αγαπημένων τους ταινιών και τα αντίστοιχα κέρδη των εταιρειών (που μεγεθύνονται ακόμη περισσότερο από τεχνικές marketing του τύπου: κυκλοφορώ πρώτα την απλή έκδοση της ταινίας, στη συνέχεια την special, κατόπιν την collector's, μετά την ultimate collector's, τέλος (; την definitive και μετά ξαναρχίζω τα ίδια σε blu-ray).

Σήμερα σε όλα τα ενημερωμένα φόρουμ και ιστότοπους του διαδικτύου γίνεται λόγος για την επικείμενη συγχώνευση πολλών ανεξάρτητων σήμερα συσκευών σε ένα ενιαίο κέντρο επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για κάθε σπίτι, με μεγάλη φιλικότητα προς το χρήστη. Μέσω αυτού του κέντρου, μεταξύ άλλων, θα ακούμε μουσική, θα βλέπουμε τηλεόραση, θα επικοινωνούμε στον παγκόσμιο ιστό, θα βλέπουμε ταινίες. Βασικό μέσο αποθήκευσης στο κέντρο αυτό θα είναι σκληροί δίσκοι τεράστιας χωρητικότητας και οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο θα κάνουν τις σημερινές να ωχριούν. Ήδη τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ορατά (αντικατάσταση των φωτογραφικών φιλμ με σκληρούς δίσκους, video on demand (pay per view), πλήρης κυριαρχία των mp3 κλπ. στις νεαρές ιδίως ηλικίες για αναπαραγωγή της μουσικής, όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες που δεν κυκλοφορούν πλέον cd, αλλά "ανεβάζουν" τη δουλειά τους στον παγκόσμιο ιστό κλπ.)

Επομένως τίθεται το ερώτημα ποιος θα καταναλώνει την τέχνη με τους παραδοσιακούς τρόπους; Ας πάρουμε το παράδειγμα των ταινιών. Γιατί να πάει κάποιος να νοικιάσει μια ταινία από video club (ή να την αγοράσει) όταν θα μπορεί μέσω video on demand να την έχει άμεσα στο σπίτι του για θέαση (ή πιθανότητα μ' ένα μεγαλύτερο κόστος και για αποθήκευση) ή να την "κατεβάσει" παράνομα απ' τον παγκόσμιο ιστό (πιστεύω και εγώ ότι αυτό το "αντάρτικο" δεν είναι εύκολο να σταματήσει με νομικούς φραγμούς, λόγω και της φύσης του διαδικτύου).

Αυτοί που θα επιμείνουν παραδοσιακά ανήκουν κατά τη γνώμη μου σε δύο, χοντρικά, κατηγορίες. Από τη μια οι τεχνολογικά αναλφάβητοι (σχεδόν αποκλειστικά μεγάλης ηλικίας), που για ευνόητους λόγους θα περιοριστούν δραστικά (έως εξαλειφθούν) με την πάροδο του χρόνου. Και από την άλλη όσοι παρουσιάζουν, ας μου επιτραπεί η έκφραση, ένα "φετιχισμό" για κάποια υλικά αντικείμενα. Για να καταλάβετε τι εννοώ ρίξτε μια ματιά σε ένα από τα αρκετά φόρουμ και ιστοτόπους των συλλεκτών ταινιών. Εκεί θα δείτε επίμονες αναζητήσεις για τα εξώφυλλα των διαφόρων εκδόσεων (digipack, steelbook, metal case, amaray κλπ.), τα συλλεκτικά αντικείμενα που τις συνοδεύουν (πόστερ, φωτογραφίες, φυλλάδια, κομμάτια σελυλόιντ), τον αριθμό των αντιτύπων (περιορισμένες εκδόσεις) κλπ. Ναι, αυτοί θα συνεχίζουν να αγοράζουν cd και blu-ray. Αρκούν όμως αυτοί για να στηρίξουν μια μεγάλη βιομηχανία; Είναι προφανές ότι θα αποτελούν απλά μια μικρή αγορά ειδικού κοινού.

Όλα τα παραπάνω είναι βέβαια πολύ σημαντικότερα για το μέλλον μας ως ανθρώπων (πολιτών και καταναλωτών) από το κλείσιμο των video- club, αλλά φυσικά οι πολύπλευρες συνέπειές τους είναι αδύνατο να συζητηθούν εδώ. Η ανθρώπινη ιστορία μας έχει δείξει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο επάγγελμα (ή κλάδος) πέφτει θύμα των τεχνολογικών εξελίξεων. Και (ευτυχώς ή δυστυχώς) η όποια προσπάθεια αντίστασης σ' αυτές αποτελεί απλά μάχη οπισθοφυλακών με βέβαιη την τελική ήττα (όπως για παράδειγμα η στάση των λουδιτών εργατών που έσπαγαν τις μηχανές των εργοστασίων γιατί τους στερούσαν τη δουλειά).

Όπως, ίσως, θα καταλάβατε οι περισσότεροι δεν είμαι κανένας ειδικός στην τεχνολογία (και λόγω επαγγέλματος και λόγω ηλικίας). Απλά κάποια λίγα διαβάσματα και η εμπειρία μου με οδήγησαν εδώ και κάποιο καιρό σ' αυτούς τους προβληματισμούς (και τις υποθέσεις) που αποφάσισα τώρα να μοιραστώ μαζί σας με αφορμή αυτό το thread για το θάνατο των video- club.

Last edited:

Έχετε δίκιο και συγνώμη!!!

Το κράτος όχι μόνο δεν πρέπει να κάνει τίποτα, αλλά αντίθετα να επιτρέψει την πώληση και άλλων αγαθών από τους εκδότες με ΦΠΑ 4.5% αντί 19%!!!

Θα μπορούν δηλαδή να προσφέρουν δώρο μαζί με την εφημερίδα και αυτοκίνητα.
Η εφημερίδα χωρίς την προσφορά θα κοστίζει 1,5 και με την προσφορά 8.001,5
Φυσικά λόγο διαφοράς ΦΠΑ η τιμή θα είναι συμφερότερη για εμάς τους καταναλωτές.
Τώρα αν θιγεί ο κλάδος των εμπόρων αυτοκινήτων και οι εργαζόμενη σ’αυτόν... ε, τι να κάνουμε. Να τα βάλουμε με την εξέλιξη;

Νομίζω ότι η υποκρισία περισσεύει σε όλους μας.

Γράφτηκαν πολλά που είχα και εγώ στο μυαλό μου, αλλά θα προσθέσω ένα ακόμα, με αφορμή αυτό που έγραψε η Ελένη για τα εργοστάσια παραγωγής blu-ray.

Αν δεν απατώμαι, οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής δεν δίνουν ελληνικούς υπότιτλους, για να μην αγοράζει ο κόσμος από το εξωτερικό και να πουλάνε αυτοί ακριβότερα. Αν είναι όντως έτσι και δεν συνειδητοποιούν ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν φτηνότερα και να πουλήσουν γρηγορότερα και σε ανθρώπινες τιμές, καλά να πάθουν οι εταιρίες διανομής!

Ta video club φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια για να πιάσουν την άνοδο του Home Cinema. Προδιαγεγραμμένο ήταν ότι θα έκλειναν όταν θα ερχόταν το Video on Demand. Απλώς αυτό έγινε νωρίτερα με τα downloads και τις εφημερίδες.

Εγώ πιστεύω ότι το μυστικό διάσωσης των video clubs λέγεται blu-ray. Όταν αυτά θα σκάσουν μύτη σε ποσότητες τότε θα δημιουργηθεί ένα νέο ενδιαφέρον για τον πελάτη. Άλλωστε, δεν είναι εύκολο κάθε σπίτι να έχει htpc που κατεβάζει 40gb για κάθε ταινία. Προσωπικά αν είχα την επιλογή της ενοικίασης σαφώς και θα την προτιμούσα. Όπως έκανα και με τα dvd πριν ανακαλύψω το bluray.

Αν δεν απατώμαι, οι ελληνικές εταιρίες παραγωγής δεν δίνουν ελληνικούς υπότιτλους, για να μην αγοράζει ο κόσμος από το εξωτερικό και να πουλάνε αυτοί ακριβότερα.

Το αν θα βαλει και ποιους υποτιτλους μια εταιρεια εξω δεν εξαρταται απο το αν θα τους στειλει καποιος τους υποτιτλους....

Εχει να κανει με τα δικαιωματα που αποκτα οσον αφορα την διαθεση του δισκου . Αν αποκτησει δικαιωματα για ελληνοφωνο κοινο τοτε σαφως και θα βαλει.

στην γειτονιά μου εδώ στην Αγ Παρασκευή σε ακτινα 5 χλμ υπάρχουν 10 video club σαν πολλα δεν ειναι?

στην γειτονιά μου εδώ στην Αγ Παρασκευή σε ακτινα 5 χλμ υπάρχουν 10 video club σαν πολλα δεν ειναι?

Παρα πολλα.

Εχουν αρχισει και κλεινουν ομως. Στην γειτονια μου ενα εγινε γραφειο κηδειων απο τους ιδιους ιδιοκτητες!!:flipout:

Μεταξυ σοβαρου και αστειου το να εχεις ενα βιντεο κλαμπ σημερα ειναι ενα επιχειρηματικο ρισκο αναλογο του να ανοιγες μπουτικ συνοικιακο πριν απο 25 χρονια.

Μιλαμε για επαγγελματικη επιλογη χωρις ιδιαιτερο λογο παρα μονο βιοποριστικο.

Αν μεθαυριο γινουν μαναβηδες στην λαικη αγορα δεν θα μου κανει καμια εκπληξη και μαλιστα θαναι προς τιμην τους.

Last edited:

:rifle:Συγχαίρω και προσυπογράφω απόψεις σαν αυτή του ioannis00.
Πραγματικά για μένα είναι η ποιο τεκμηριωμένη άποψη για το θέμα..

Χαίρομαι που η συζήτηση κυμαίνεται σε υψηλό βαθμό ποιότητας γιατί είναι σοβαρό θέμα και δεν επιδέχεται χλευασμό…

Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις βεβαίως
Πολλοί από εσάς μου επιτίθεστε γιατί είμαι απλά μέλος μιας εταιρείας διανομής.
Easy target σου λέει οπότε βαράτε. στο ψαχνό. Αν και δεν πάω στο γήπεδο από αυτά που ακούω μου το θυμίζουν λίγο.
Κάποιοι άλλη βγάζουν το μένος τους ότι πρέπει να κλείσουν και τα video club και οι εταιρείες διανομής. Κάποιοι τους ενοχλούν τα πάντα ακόμη και ότι τόλμησα να θίξω το θέμα αυτό.
Λέτε να φταίει η ανικανότητα όπως υπονοείτε μερικοί? Δεν νομίζω…

Αλήθεια γιατί δεν τα παρατάμε να πάμε στα σπίτια μας να τελειώνει το πανηγύρι?
Θα προτείνουμε στους μέτοχους της Audio Visual και της Odeon να μην κυκλοφορούν πλέον ταινίες στην ελληνική αγορά. Από ότι βλέπω όλοι σχεδόν αγοράζετε ταινίες από το εξωτερικό. Αλλά και τα δικά μας σκουπίδια όπως απεκάλεσαν μερικοί δεν είναι αναγκαία οπότε και αυτά να πάνε από εκεί που ήρθαν . Εφόσον κάποια στιγμή όλα θα τελειώσουν και το internet θα έχει «καταπιεί» τα πάντα γιατί συνεχίζουμε?
Μήπως είναι περιττό που ζούμε και αναπνέουμε?. Μήπως πρέπει να τραβήξουμε για την Ιαπωνία στο ‘Δάσος των αυτοκτονιών’?