Ο θεός των Watt και οι τσαρλατάνοι του Marketing...

johnyant

New member
27 January 2011
36
athens
Έχω βαρεθεί να βέπω διαφημίσεις και χαρακτηριστικά προίόντων που αψηφούν τους νόμους και τους κανόνες της φυσικής... Παραδείσματα:

Yamaha RX-V1065 105x7 WATT RMS! Κατανάλωση 400! :music-smiley-005:

Sony STR-DA5400es 120*7 WATT RMS! Κατανάλωση 480! :music-smiley-005:

Yamaha RX-V663 95*7 WATT RMS! Κατανάλωση 440! :music-smiley-005:

Ψηφιακός Sony STR-DB2000 120*6 WATT! Κατανάλωση 170 :award:

Δεν υποτιμώ καμία εταιρία απο τις δύο απλά αναφέρω ενδεικτικά αυτά τα μηχανήματα, γιατί έχουν περάσει απο τα χέρια μου. Δεδομένου λοιπόν ότι δέν έχουν γενήτρια μέσα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας δουλεύουν...

Είναι δεδομένο ότι είναι αδύνατον να παράγουν μεγαλύτερο έργο απ' ότι καταναλώνουν (P=V x Ι). Μάλιστα για ενυσχυτές κλάσης ΑΒ όπως αυτοί (3 πρώτοι) δεν μπορούν να έχουν βαθμό απόδωσης πάνω απο 80%, πράγμα που σημαίνει ότι απο τα 400Watt Π.χ του yamaha (1065) τα 80 τουλάχιστον πάνε περίπατο ώς θερμικές απώλειες. Άρα πάμε στα 320 χωρίς να λάβω υπ' όψιν μου τις επι μέρους καταναλώσεις επεξεργαστών εικόνας και λοιπών εσωτερικών κυκλωμάτων. Ο τέταρτος και πάλι δεν είναι 100% αποδωτικός αλλά σίγουρα πιο αποδωτικός από τους ανωτέρω, πλην όμως έχει τροφοδωτικό που δεν μπορεί να πέισει για παραπάνω απο 2χ80...

Τελικά, πρέπει να κοιτάμε και τι γράφει πίσω απο το μηχάνημα ο ποιητής ...

Last edited:
Δεν ειναι ψευτες.
Αλλο ψεμμα και αλλο μιση αληθεια.
Αυτο που κανουν ειναι να αποκρυπτουν.

Δεν λενε πουθενα 7*100W continuous RMS power.
Θα μπορουσανε δηλαδη να εξηγησουνε οτι το 7*100 δηλωνει μονο οτι σε περιπτωση που ζητηθουν 100W απο ενα καναλι αυτο θα μπορει να τα δωσει.
Οτι αυτο εννοουν.
Μιας και ειδικα στον πολυκαναλο ηχο σχεδον ποτε δεν παιζουν πανω απο 3 καναλια σε υψηλη ισχυ εξοδου.

Ειναι προδιαγραφη των DD/DTS να μπορουν να βγαλουν ολα τα καναλια την ιδια ισχυ. Οχι ταυτοχρονα ομως.

Και δεν ειναι μονο αυτο στο οποιο αποκρυπτουν ή δεν λενε ολη την αληθεια.

To θέμα είναι οτι πλεον έχουν προσθέσει στα συστήματα την λείτουργεία (7ch stereo).. πού ψυχή να ανταπεξέλθουν...

Συμφωνω με τα εως τωρα λεγομενα στο νημα. Αυτο πως γινεται με 330W τροφοδοτικο;

http://www.hometheater.com/content/pioneer-elite-sc-37-av-receiver-ht-labs-measures

Οι Pioneer στα τρία ανώτερα μοντέλα τους έχουν ICE ενισχυτικά στάδια και αυτά που λέμε εδώ δεν ισχύουν σε αυτούς επακριβώς.Δες τα γραφήματα....

P.M.P.O. rules! :music-smiley-005:

Γι' αυτό και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τη μέτρηση με όλα τα κανάλια οδηγούμενα, σε όλες τις συχνότητες 20Ηz-20KHz και όλα αυτά με μικρή παραμόρφωση 0,0x%.

Νομίζω έτσι παίρνουμε μια καλή ιδέα για την ισχύ ενός ενισχυτή.

To θέμα είναι πως ακόμα και τα περιοδικά μας δουλεύουν..
Ένας άνθρωπος που πάει καλόπιστα να αγοράσει, αγοράζει σύμφωνα με αυτά που ακούει αλλα και αυτά που βλέπει στα χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα στο περιοδικό hitech έχουν γράψει για τον sony str-da5400es ότι αποδίδει 128,0 W x2 στα 8Ω και 112,5 x 7 στα 8Ω
http://www.4pi.gr/hitech/data/xls/T147_AV_Internet.html

Αντίθετα, στο soundvision για τον ίδιο ενυσχυτή έχει άλλα αποτελέσματα...
177 x1, 160 x 2, 64 x 5 και 45 χ 7 (8 Ω)
http://www.soundandvisionmag.com/content/sony-str-da5400es-av-receiver-0

Με τί μέτραγε το hitech ήθελα να ήξερα και τι το soundvision ????

Απάντηση: Re: Ο θεός των Watt και οι τσαρλατάνοι του Marketing...

Οι Pioneer στα τρία ανώτερα μοντέλα τους έχουν ICE ενισχυτικά στάδια και αυτά που λέμε εδώ δεν ισχύουν σε αυτούς επακριβώς.Δες τα γραφήματα....

Και πάλι όμως δεν μπορούν να έχουν απόδωση μεγαλήτερη του 100%. Η αποδοτικότητα των class D (ψηφιακών) ενισχυτών είναι απο 90 μέχρι 100% θεωρητικά. Πρακτικά, έως κάτι λιγότερο του 100%.Άρα με 330 τροφωδοτικό μπορείς να έχεις 2*150 αλλα όχι 7*150! Σε 7 κανάλια ταυτόχρονα μπορείς να έχεις 300/7= 42w δηλαδή 7*42!
όσο για τα υπόλοιπα 30w του τροφοδωτικού που δεν υπολόγισα είναι οι θερμικές σου απώλειες και οι καταναλώσεις των υπόλοιπων κυκλωμάτων του ενισχυτή κατ´ελάχιστο.

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΤ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΤ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΗΧΕΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΜΕΝ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΛΑΣΟΜΕΝΟ 220-230ΒΟΛΤ ΤΟ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΧΑΜΗΛΟ.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι αν δεν τον μετρήσω μόνος μου δε πρόκειται να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα. (χωρίς φυσικά να μπορώ να μετρήσω την παραμόρφωση) :grandpa:

Re: Απάντηση: Ο θεός των Watt και οι τσαρλατάνοι του Marketing...

ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΑΤ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΑΤ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΗΧΕΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΜΕΝ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑΛΑΣΟΜΕΝΟ 220-230ΒΟΛΤ ΤΟ ΔΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΧΑΜΗΛΟ.

Δηλαδη ? :p

Είναι απλό. Για τον μετασχηματιστή - τροφοδωτικό του συστήματος (P=V x A) έχουμε ότι έστω 500watt τότε, σύμφωνα με την ανωτέρω σχέση αφού καταναλώνει 500 watt όταν υποβάλλεται σε τάση 220V τότε διαρέεται απο ρέυμα έντασης 2,72 ampere. αυτή την ενέργεια ο μετασχηματιστής (υποθέτουμε οτι δεν έχει καθόλου απώλειες) την μετατρέπει Π.χ σε 34volt με ένταση 14 ampere.
Με αυτά τα ρεύματα ο ενισχυτής καλείται να αποδώσει ήχο.
Αν όμως παρατηρήσεις 34*14=~ 500watt.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα watt είναι έργο και το έργο δεν μπορεί να μεγαλώσει με μαγικά. Το τροφοδωτικό δεν μπορεί να παράξει έργο μεγαλύτερο απο αυτό που καταναλώνει.
Τα Watt δεν εξαρτώνται απο τα volt.

Last edited:
Κάποια στιγμή είχα διαβάσει κάπου ότι η αναγραφόμενη κατανάλωση μερικές φορές δεν αντιστοιχεί στη μέγιστη, αλλά στην "τυπική".

Για παράδειγμα το γνωστό PV1 δηλώνει ισχύ 500W, αλλά κατανάλωση μόλις 110W.. αποκλείεται να εννοεί μέγιστη κατανάλωση.

Συμφωνώ, η μέγιστη κατανάλωση είναι πάντα μεγαλύτερη απο αυτή που αναγράφεται πίσω. Γι αυτό εξάλλου και όταν δείς σε ένα σύστημα την μέγιστη απόδωση (PEAK) αυτή μπορεί να είναι υπερδιπλάσια της RATED (rms).
Άλλο όμως το ΜΑΧ out του κάθε συστήματος και άλλο το rms

!!!

Ένα πολύ χρήσιμο link για μια πιο βαθιά προσέγγιση της λειτουργείας των μετασχηματιστών, της απόδωσης αλλά και τις σχέσεις των ρευμάτων (τάσης, έντασης και εντέλει έργου) που προκύπτουν κατα την διαδικασία μετασχηματισμού.

http://www.electroniccircuits.gr/metasximatistes.html

Με τί μέτραγε το hitech ήθελα να ήξερα και τι το soundvision ????

με τι παραμορφωση ειναι αυτες οι μετρησεις δε μας ειπαν. Με 0,03%, με 0,1%, με 1% θα βγαζει και 180 βατ στο καναλι..