Θερμική Συμπεριφορά και πιθανά προβλήματα ψύξης
Να ξεκαθαρίσω ότι ως αναφορά, παίρνω το τροποποιημένο Egreat 31-b που διαθέτω το οποίο ανεξαρτήτως φόρτου και ωρών λειτουργίας (το έχω αφήσει και 20μερο συνεχώς ανοιχτό), δεν ξεπερνά τους 36-38°C στη ψύκτρα του.
Τώρα σε αυτό το μαραφέτι (και σε κάθε μαραφέτι που διαχειρίζεται τη ψύξη παθητικά) τι γίνεται ή τι παρατηρώ. Οι κινεζο-ταιβανοί ή δεν ξέρω ποιος το σχεδίασε, έχουν βάλει τον κεντρικό επεξεργαστή στο ταβάνι του μηχανήματος. Θερμικά θα ήταν σωστό εάν αυτό το τσιπ ήταν στην «ταράτσα» και όχι να κρέμεται στο «ταβάνι» της οροφής. Κοτσάρανε και μία αλουμινένια ψύκτρα επάνω του στις ίδιες διαστάσεις (μήκοςΧπλάτος) του τσιπ και κρέμεται ως «πολυέλαιος» στο εσωτερικό της συσκευής. Αυτό ίσως το ονομάζουνε εργονομία τρομάρα τους…
¨Όσες ώρες και να το αφήσεις δεν θα σου κολλήσει ή δεν θα δείξει θερμικά προβλήματα στο ελάχιστο, αλλά αυτό δεν με ικανοποιεί γιατί όλοι ξέρουμε τι σημαίνουν οι αθροιστικές μακροχρόνιες θερμικές καταπονήσεις σε μια ηλεκτρονική πλακέτα – η καλύτερη απόδειξη η μικρή διάρκεια ζωής των φορητών υπολογιστών.
Το μέτρησα, του έβαλα πάνω στη ψύκτρα έναν αισθητήρα θερμοκρασίας πολυμέτρου και το άφησα κανένα 5-ώρο παίζοντας συνεχώς ταινίες για να δω τη συμπεριφορά του. Είτε παίζει ταινίες, είτε μουσική, είτε απλά βλέπεις το μενού του η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 63-64°C.
Λόγω χρησιμοποίησης του egreat 31-b ως κατεβαστήρι πλέον, δεν του έβαλα εσωτερικό δίσκο και του ξήλωσα ότι tray είχε στο εσωτερικό του για υποδοχή δίσκου. Άλλωστε με το dock-station που του έχω κοντά του, κοτσάρω ότι δίσκο έχω στη συλλογή μου στο δευτερόλεπτο και η ανάγνωση ή η εγγραφή είναι παιχνιδάκι.
Για αυτό αναφερόμουν ότι προσωπικά δεν μου αρέσει αυτή η λύση θερμικής καταπόνησης και σκέφτομαι να τροποποιήσω τη ψύκτρα του. Λύση για επιπρόσθετο ανεμιστήρα πάνω στη ψύκτρα υπάρχει, εφόσον έχει στο εσωτερικό του 1-2 υποδοχές ρεύματος μέχρι τα 12V.
...
Κάνε μου μια χάρη, παρατήρησα σήμερα που το χρειάστηκα, ότι με το τελευταίο fw (και το δικό του αλλά και της ellion) έχει πάψει να γράφει σε εξωτερικά μέσα (usb) για παράδειγμα όταν βάζεις τον προγραμματισμό εγγραφής. Φυσικά η εγγραφή γίνεται εάν πατήσεις το rec, όπου η συσκευή γράφει κανονικά στα εξωτερικά μέσα....με προγραμματισμό είχα συνεχώς fail! Σε παρακαλώ για ανατροφοδοτησέ με.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.