Οδηγός μετρήσεων ήχου

Morfea, αυτό το more later, το περιμένουμε...

Έχω δει περί του φίλτρου σε κάποιο άλλο σύνδεσμο που δόθηκε πρωτύτερα, το αποθήκευσα για μελέτη αργότερα. Σε πρώτη φάση κατάλαβα ότι θα πρέπει να φτιάξεις ένα φίλτρο για κάθε συχνότητα που θέλεις να μετρήσεις. Για παράδειγμα εάν μετρήσεις την τυπική του 1KHz αλλά και δύο άλλες μια χαμηλά και μία υψηλά θα πρέπει να φτιάξεις 3 φίλτρα.
Εάν η κατασκευή φίλτρου αποφεύγεται μέσω διαδικασίας υπολογιστή, θα την περιμένουμε εναγωνίως.

Για το τεχνικό φορτίο τώρα, είχαμε πει ότι βάζοντας αντιστάσεις κάτω των 2W και αρκετές αποφεύγουμε την επαγωγή. Βλέπω μερικούς να χρησιμοποιούν και μεγαλύτερες...
Έχω υπολογίσει ότι βάζοντας 10 αντιστάσεις παράλληλα των 100Ω (2W) με μία εν σειρά των 200, έχω ακριβώς 7.99+ ωμική αντίσταση και προσεγγίζω τα 20W
Εναλλακτικά από το απόθεμά μου έχω 12 100άρες αντιστάσεις των 5W που αν τις βάλω παράλληλα και προσθέσω εν σειρά μία 1800άρα θα έχω την ίδια ακριβώς ωμική αντίσταση με 60W. Ποιό από τα δύο να προτιμήσω τελικά;

Απάντηση: Re: Οδηγός μετρήσεων ήχου

Για το τεχνικό φορτίο τώρα, είχαμε πει ότι βάζοντας αντιστάσεις κάτω των 2W και αρκετές αποφεύγουμε την επαγωγή. Βλέπω μερικούς να χρησιμοποιούν και μεγαλύτερες...
Έχω υπολογίσει ότι βάζοντας 10 αντιστάσεις παράλληλα των 100Ω (2W) με μία εν σειρά των 200, έχω ακριβώς 7.99+ ωμική αντίσταση και προσεγγίζω τα 20W
Εναλλακτικά από το απόθεμά μου έχω 12 100άρες αντιστάσεις των 5W που αν τις βάλω παράλληλα και προσθέσω εν σειρά μία 1800άρα θα έχω την ίδια ακριβώς ωμική αντίσταση με 60W. Ποιό από τα δύο να προτιμήσω τελικά;

lemon κατι δεν εχεις υπολογισει σωστα.
Ενιγουει. Μην κολλας τοσο στα νουμερα και την ακριβεια.
12χ100 ειναι αρκετα. Μη ξενχας τις ανοχες.
Οπως αναφερθηκε και παραπανω, απο τον μορφεα και τον Κωνσταντινο, και οι απλες συρματος κανουν δουλεια.

Στο υπολογισμό έχεις δίκιο δεν μπαίνει η 1800άρα ή 200άρα εν σειρά αλλά παράλληλα και υπολογίζοντας και τις ανοχές σε αυτές που είχα.
Βασικά το υπολόγιζα με το μέσο όρο της ωμικής αντίστασης των 12 επί 1800 και όλο αυτό δια του αθροίσματος του μέσου όρου +1800.

Τέλος πάντων οι υπολογισμοί ξαναγίνονται, αρκεί να έχω κατανοήσει σωστά τη θεωρία.
Τελικά με βλέπω να βάζω το μάτσο των 12Χ101+ (αν και wired-wound) να τα παραλληλίζω και με κάτι ακόμα για να προσεγγίσω το 8, να τα βυθίσω όπως λέει ο kontr σε λαδάκι (γιατρέ μου θέλω ειδικό λαδάκι ή να βάλω αυτοκινήτου που αντέχει σε θερμικές καταπονήσεις...πλάκα κάνω :flipout:) και μάλλον θα είμαι εντάξει (δεν θα μου κοστίσει και τίποτα, όλα τα υλικά στην άκρη τα έχω)...

Έτοιμο και το πρώτο τεχνικό φορτίο των 8 Ohm... γύρω στα 70W

attachment.php

Attachments

• 8ohm.jpg
    8ohm.jpg
    52.3 KB · Views: 204
Last edited:
Προχωρήσαμε λιγουλάκι στις μετρήσεις, εφόσον φτιάξαμε και το πρώτο τεχνικό φορτίο...
Προσπάθησα να μετρήσω ένα Musical Fidelity A1, 10ης επετείου (αριθμημένος) με αλλαγμένο προ, ισχύος κατά τον κατασκευαστή 2Χ25Wrms (τάξη Α σε αρκετό βαθμό).

Από σοβαρά μετρητικά μόνο έναν παλμογράφο είχα και είπα να δω πως γίνεται η διαδικασία μέσω μια γεννήτριας ημίτονου σε λογισμικό και ένα πολύμετρο, αυτά τα απλά που λένε ότι είναι και rms (το πολύμετρο εμφανίζεται και στην φωτογραφία του πρωτύτερου μηνύματος).

Σε πρώτη φάση η διαδικασία με χαροποίησε και μου έδωσε λίγο από το συναίσθημα που νιώθαμε ως έφηβοι (ψυχοθεραπεία με λίγα λόγια), συναίσθημα χαράς και ολοκλήρωσης...

Ισχύς και ευαισθησία
Πρώτα ολοκλήρωσα την ισχύ σε rms και την ευαισθησία εισόδου.
Με Τάση Αναφοράς 15.06 & 14.90 για το κάθε κανάλι αντίστοιχα, είχα 28.35Wrms και 27,75Wrms για κάθε κανάλι.
Η ευαισθησία εισόδου κυμάνθηκε από 229-272mV αναλόγως ποιο ημίτονο θα δεχθούμε ως αποδεκτό (βλέπε παρακάτω τα ημίτονα από τον παλμογράφο). Αυτή η τιμή είναι κοντά στα 200mV που αναφέρει ο κατασκευαστής αλλά απέχει από τα 120 που είχε βρει το περιοδικό ¨Ηχος όταν τον είχε δοκιμάσει.

Δεν μπορούσα να έχω μετρήσεις db, ούτε μετρήσεις επί της γεννήτριας του ημίτουνου σε Vrms. Έβαλα το πολύμετρο λοιπόν στην έξοδο της κάρτας ήχου ενδιάμεσα από την είσοδο του προενισχυτή και μετρούσα την Vrms.

Απόκριση συχνότητας
συχνότητα 1KHz, τέρμα το volume του ενισχυτή και το amplitude της γεννήτριας σε μια τυχαία θέση, το ημίτονο κλιπάριζε...
attachment.php

Ρίχνω το amplitude (μέτρησα στο πολύμετρο 0,272Vrms) και ο παλμογράφος έδειξε:
attachment.php

Αυτό πως φαίνεται; Το αποδεχόμαστε ή είναι και αυτό οριακό.

Πάντως κατέβασα άλλη μια θέση το amplitude (το πολύμετρο έδειχνε τώρα 0,229Vrms) και το ημίτονο στον παλμογράφο
attachment.php

Προσδιόρισα βάση της Τάσης Αναφοράς (15.06Vrms) τα όρια ±3db, δηλ. εύρος από 10.6-19.5Vrms (±3db) και ξεκίνησα τις μετρήσεις από χαμηλά και ανέβαινα...

Μετρώντας το ένα μάτι μου ήταν στο πολύμετρο (τώρα ήταν στην έξοδο πάνω στο τεχνικό φορτίο) και το άλλο (τρόπος του λέγειν) στο ημίτονο του παλμογράφου, θυμήθηκα τα λόγια του μέλους dinos, όπου μας έγραψε ότι σοβαρές μετρήσεις Vrms με απλά πολύμετρα δεν θα πάρουμε, με εξαίρεση μια μικρή περιοχή συχνοτήτων - βοηθός μου σε αυτό και αψεγάδιαστος μάρτυρας, ο παλμογράφος Hameg 605.

Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις του πολυμέτρου, η απόκριση της συχνότητας του ενισχυτή είναι από 190Hz-11500Hz και οριακά, κάτω από τα 190 η καμπύλη βυθίζεται και πάνω από τα 11.5KHz η καμπύλη απογειώνεται!

Τουναντίον τα αποτελέσματα αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν στο ελάχιστο από τον παλμογράφο που είχα συνδεδεμένο πάνω στο φορτίο. Για παράδειγμα από τα 10-19KHz το ύψος του ημιτόνου ήταν σταθερό χωρίς καμία μεταβολή του ύψους του.

Εκτός από τις παραπάνω διαπιστώσεις, να ρωτήσω ποιο από τα δύο ημίτονα θα θεωρούσατε αποδεκτό για τις μετρήσεις σας; Αυτό που προέκυψε από τα 0,272Vrms ή το άλλο με τα 0,229Vrms; Υπόψη ενδιάμεσο το amplitude της γεννήτριας δεν έδινε...

Attachments

• cliping.jpg
    cliping.jpg
    47.6 KB · Views: 186
  • beforecliping.jpg
    beforecliping.jpg
    47.6 KB · Views: 187
  • normal.jpg
    normal.jpg
    47.4 KB · Views: 185
Last edited:
Για να καταλαβαίνω και εγώ ο άμοιρος...

Την παραμόρφωση κροσόβερ την αντιλαμβανόμαστε από το κίτρινο ή τα κόκκινα βελάκια...

attachment.php

Attachments

• beforecliping2.jpg
    beforecliping2.jpg
    49.1 KB · Views: 259
Απολύτως κατανοητός και επεξηγηματικός με λακωνικό τρόπο. Υπέροχα!

Ας αφήσω τη συζήτηση μεταξύ των εμπειρότερων και θα καταλάβω εκ της συζητήσεως, εάν αποδεχθεί ως παραμόρφωση κροσόβερ, το γιατί παρουσιάζεται ή εάν μπορεί να αποδεχθεί ως φυσιολογικό και εάν θα αποδεχόμασταν το ημίτονο του 0.229 ή του 0,272Vrms.

Απάντηση: Re: Οδηγός μετρήσεων ήχου

Απολύτως κατανοητός και επεξηγηματικός με λακωνικό τρόπο. Υπέροχα!

Ας αφήσω τη συζήτηση μεταξύ των εμπειρότερων και θα καταλάβω εκ της συζητήσεως, εάν αποδεχθεί ως παραμόρφωση κροσόβερ, το γιατί παρουσιάζεται ή εάν μπορεί να αποδεχθεί ως φυσιολογικό και εάν θα αποδεχόμασταν το ημίτονο του 0.229 ή του 0,272Vrms.
Δεν νομίζω ότι συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου στην κατηγορία των εμπειρότερων όμως θα σου απαντήσω παρόλα αυτά.:grinning-smiley-043
Η απάντηση κρύβεται σε αυτό σου το σχόλιο
Προσπάθησα να μετρήσω ένα Musical Fidelity A1, 10ης επετείου (αριθμημένος) με αλλαγμένο προ, ισχύος κατά τον κατασκευαστή 2Χ25Wrms (τάξη Α σε αρκετό βαθμό).
Η παραμόρφωση διασταύρωσης (ελπίζω αυτός να είναι ο δόκιμος ελληνικός όρος) εμφανίζεται σε ενισχυτές τάξης ΑΒ και Β και οφείλεται στο γεγονός ότι οι ημιαγωγοί δεν ενισχύουν ολόκληρο το σήμα, αλλά μόνο ένα μέρος του ημιτόνου (ελέγχεται μέσω του Bias). Επειδή είναι συμπληρωματικό το σχέδιο του ενισχυτή, το συνολικό αποτέλεσμα -η έξοδος στα ηχεία- ειναι το άθροισμα των δύο ημιαγωγών. Αυτά πιστεύω μέχρι εδώ τα γνώριζες.
Με το σήμα των 0,272V υπεροδήγησες τον ενισχυτή ώστε να καταφέρεις να τον ρίξεις από την τάξη Α -που πιθανότατα ήταν- σε τάξη ΑΒ, με αποτέλεσμα να εμφανίσει αυτήν την παραμόρφωση. Τρόποι για να διορθωθεί το πρόβλημα θα ήταν να ρυθμίσεις το Bias ώστε τα ημιαγωγά (θεωρώντας ότι αντέχουν...) να παραμένουν σε Α. Ιδεατά, αν είχες πλήρως σωστή συμμετρία (και ταίριασμα) ώστε το κύκλωμα να ενισχύει τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του σήματος ακριβώς ίσα θα μπορούσες να πετύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.
Το αν τώρα εσύ πρέπει να το θεωρείς φυσιολογικό και να βαθμονομίσεις τον ενισχυτή σου ως προς την ισχύ του βάση αυτής της μέτρησης εξαρτάται καθαρά από εσένα. Θεωρείς ότι τέτοιου είδους παραμόρφωση είναι αποδεκτή;

Επίσης εξέτασε το ενδεχόμενο (με δεδομένο τη <<πλούσια>> πόλωση σε τάξη Α του σταδίου εξόδου), η παραμόρφωση να οφείλεται και στη γεννήτρια (βαθμίδα εξόδου του PC). Το φαινόμενο το έχω ξαναδεί και φανερώνει τη ανεπάρκεια υλικού που έχουν πολλές κάρτες ήχου. Ο παλμογράφος απ' όσο βλέπω είναι δύο καναλιών. Μια καλή τακτική είναι να απεικονίζεται το σήμα εισόδου στο ένα κανάλι και το σήμα εξόδου στο άλλο κανάλι. Έτσι βλέπουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Επίσης υπάρχει και μια τεχνική που με αναστροφή στο σήμα εισόδου του ενός καναλιού (π.χ της εξόδου του ενισχυτή), κατάλληλη ρύθμιση της στάθμης και των δυο καναλιών για ισότιμη κάθετης εκτροπή της δέσμης και άθροιση της απεικόνισης των καναλιών του παλμογράφου, μπορεί κάποιος να έχει μια καλή και αρκετά ευαίσθητη ένδειξη της παραμόρφωσης (μη ποσοτικοποιημένη).

Όσο αφορά το πολύμετρο οι μετρήσεις συνδέονται προφανώς με το εύρος συχνοτήτων που έχει το συγκεκριμένο όργανο.
Κατ' αρχάς δες το manual του κατασκευαστή αν είναι πραγματικό RMS (true RMS) η απλά βαθμονομημένο RMS για ημίτονο
(averaging RMS). Στη δεύτερη περίπτωση εκτός από το περιορισμό του εύρους των συχνοτήτων υπάρχει και ο περιορισμός
στη αξιόπιστη μέτρηση μόνο των ημιτονικών κυματομορφών .
Άρα ξεχνάμε μετρήσεις σε σύνθετα σήματα (τετράγωνα, κλιπαρισμένα ημίτονα, θόρυβο κτλ) διότι δεν θα είναι αναξιόπιστες.
Πολύ καλό φορητό RMS πολύμετρο ήταν το Fluke 8060A, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο κ. Πάνος Τσιτιμάκης.
Υπάρχουν και σήμερα αξιόλογα φορητά μηχανήματα αλλά από τιμές......
Εναλλακτική περίπτωση είναι και τα πολύμετρα πάγκου (όπου έχουμε κορυφαία ποιότητα μετρήσεων).
Στο δίκτυο υπάρχουν μεταχειρισμένα αλλά θέλουν προσοχή στην επιλογή.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Οδηγός μετρήσεων ήχου

...
Το αν τώρα εσύ πρέπει να το θεωρείς φυσιολογικό και να βαθμονομίσεις τον ενισχυτή σου ως προς την ισχύ του βάση αυτής της μέτρησης εξαρτάται καθαρά από εσένα. Θεωρείς ότι τέτοιου είδους παραμόρφωση είναι αποδεκτή;

Σίγουρα έτσι όπως το ανάλυσες και το τεκμηρίωσες, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτό το ημίτονο ως αποδεκτό.

Επίσης εξέτασε το ενδεχόμενο (με δεδομένο τη <<πλούσια>> πόλωση σε τάξη Α του σταδίου εξόδου), η παραμόρφωση να οφείλεται και στη γεννήτρια (βαθμίδα εξόδου του PC). Το φαινόμενο το έχω ξαναδεί και φανερώνει τη ανεπάρκεια υλικού που έχουν πολλές κάρτες ήχου...

Από ότι θυμάμαι σε παλαιότερες μετρήσεις στο dac, δεν θυμάμαι το ημίτονο από την αναλογική έξοδο της κάρτας να μου θύμιζε αυτή τη μορφή...

Όσο αφορά το πολύμετρο οι μετρήσεις συνδέονται προφανώς με το εύρος συχνοτήτων που έχει το συγκεκριμένο όργανο.
Κατ' αρχάς δες το manual του κατασκευαστή αν είναι πραγματικό RMS (true RMS) η απλά βαθμονομημένο RMS για ημίτονο
(averaging RMS).

Έχεις απόλυτο δίκιο, δεν είναι true RMS, αλλά average. Λέει: "Response: Average, calibrated in rms of sine wave".

Σιγά, σιγά όλα θα τα μαζέψουμε, σωστή γεννήτρια, σωστό πολύμετρο πάγκου.

Για σιγουριά έλεγξε όλες τις στάθμες εξόδου της κάρτας ήχου μήπως και συμβαίνει από μια στάθμη και επάνω
(και συνιστώ να χρησιμοποιείς πάντα τα δύο κανάλια για έλεγχο της εισόδου και της εξόδου).
Αν όλα είναι Ο.Κ τότε το πρόβλημα εντοπίζεται στην ασυμμετρία του σταδίου εξόδου ή και την ανεπαρκή πόλωση
για την δεδομένη έξοδο και φορτίο (όπως ήδη επισήμανε ο κ. Άρης Συνοδινός).

Last edited:
ΟΚ, θα είναι η επόμενη μέτρησή μου (μέχρι να προχωρήσουμε και στην μέτρηση του προενισχυτή, εκεί θα συνδράμετε και πάλι με τις γνώσεις σας...).

Έτσι κι αλλιώς για μένα ο κόπος=μάθηση και αν ως "δάσκαλος" το προτρέπω, χαρά μου να βλέπω να αντιστρέφεται η ιδιότητά μου...

Πριν ξαναμετρήσω μια διευκρίνηση, είναι απαραίτητο το τεχνικό φορτίο να είναι και στις δύο εξόδους ταυτόγχρονα ή μπορώ να μετρώ εναλλάξ για κάθε κανάλι, όπως έκανα μέχρι τώρα - διαφορετικά θα πρέπει να φτιάξω και δεύτερο 8Ohm.

Αποδεκτό είναι μόνο το τελευταίο ημίτονο, ακόμα και το δεύτερο έχει μπόλικη παραμόρφωση (κίτρινο βελάκι), πέρα από την crossover. Τώρα βέβαια, όπως έγραψε κι ο Άρης, αν αυτό είναι το προσωπικό σου αποδεκτό όριο, δικαίωμά σου.

Το όργανο που έχεις μοιάζει με ένα που έχω κι εγώ, πάει μέχρι 1 χιλιόκυκλο (σκάρτο).

Κατά τα λοιπά, περί οργάνων δες αυτά που έγραψε ο dinos και ιδιαίτερα, τσέκαρε καλού κακού και την έξοδο της κάρτας ήχου. Αυτό που λέει είναι η συνήθης πρακτική: βλέπουμε και το σήμα εισόδου.

Είχα παλιά μια audigy που κλίπαρε από τα 250 mV (είσοδο και έξοδο).

Σε παλαιότερο θέμα, υπάρχει και το σχέδιο για το buffer με το διαιρέτη που χρησιμοποιύμε πριν τις κάρτες ήχου, θα ψάξω να το βρώ και θα το βάλω εδώ.
Για μετρήσεις παραμόρφωσης είναι η καλύτερη λύση. Μόνο που χρειάζεται καμμιά καλούτσικη καρτα, γιατί οι απλές δείχνουν αυξημένες παραμορφώσεις στις χαμηλές, χωρίς να υπάρχουν (δεν έχω καταλάβει γιατί :-)

Χαιρετισμούς
Κωνσταντίνος

Φίλτατοι, αναζητώντας να βρω ένα πολύμετρο προσιτό μεν αποδεκτό δε, να κάνει τη δουλειά μας κυρίως και να έχουμε και την πολυπόθητη μέτρηση db, το παρακάτω Fluke 189 μας αρκεί;
http://us.fluke.com/usen/Products/Fluke+187+189.htm?catalog_name=FlukeUnitedStates

True RMS είναι, αναφέρει ότι στη συχνότητα μετρά έως 1MHz ± (0.005%+1) και dBV/dBm with selectable reference, αλλά ειδικά για το τελευταίο επειδή δεν το κατέχω, χρειάζομαι τη συνδρομή σας.
Το κοίταξα γιατί το εναλλακτικό Fluke 8060A που ήδη έχει τεθεί στο τραπέζι, το βρίσκω δύσκολα και μόνο από Αμερική.

Εξαρτάται πως ορίζεις το προσιτό. Εγώ πάντως προσιτό δεν θα το έλεγα...
Με αντίστοιχες ικανότητες (ίσως και καλύτερες) αλλά χαμηλότερες τιμές μπορείς να πάρεις ένα Agilent. (πχ δες το 1252A)

Αν σκέφτεσαι να πάρεις πολύμετρο με κάποιο σεβαστό ποσό, επειδή το ψάχνω και εγώ για εργαστηριακό εξοπλισμό και έχω δει αρκετά προϊοντα μέχρι στιγμής, πες μου σε τι τιμή κυμαίνεσαι να σου πω τι περίπου μπορείς/αξίζει να χτυπήσεις ;-)

Να πω max τα 200-220 χωρίς να χρειαστώ και επιπρόσθετο τροφοδοσίας εάν είναι πάγκου (όπως για παράδειγμα η σειρά 8000 της Hameg που θέλει + mainframe)

...
Πριν ξαναμετρήσω μια διευκρίνηση, είναι απαραίτητο το τεχνικό φορτίο να είναι και στις δύο εξόδους ταυτόγχρονα ή μπορώ να μετρώ εναλλάξ για κάθε κανάλι, όπως έκανα μέχρι τώρα (διαφορετικά θα πρέπει να φτιάξω και δεύτερο 8Ohm).

Να επαναφέρω την ερώτηση...