Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

όταν ο καθένας γουστάρει τα δικά του χωρίς κανένα "αντικειμενικό" κριτήριο δεν υπάρχει σημείο επαφής.
εσύ γουστάρεις τα δικά σου, εγώ τα δικά μου.
Εσύ θα βάλεις τη Μισαλλοδοξία και εγώ θα βάλω το Ρόδα τσάντα και κοπάνα.
Να δω που θα βρεθούμε.
Εκτός αν το κάνουμε για να γεμίζουμε σελίδες.
Τσιφ, oύτε και μένα οι ταινίες του φίλου είναι του γούστου μου, αλλά ότι είναι και ανάξιες σχολιασμού και επιπέδου βιντεοταινίας των '80ς είναι τουλάχιστον, υπερβολή. Πιστεύω ότι έπιασες τα άκρα με το Intolerance και τη ...κοπάνα.

Μα ρε chief το διευκρίνησε ο φίλος, ότι πρόκειται για προσωπικές επιλογές και όχι για αριστουργήματα της 7ης τέχνης.
Τέλος πάντων, παραθέτω 34 δικές μου επιλογές, που είναι ταινίες που εγώ έχω δει τις περισσότερες φορές σε δημόσιες αλλά και ιδιωτικές προβολές. Όποιες 10 και να διαλέξετε από αυτές, θα μείνω απόλυτα ικανοποιημένος...

Battleship Potemkin -1925
Metropolis -1927
M -1931
Casablanca -1942
Out of the Past -1947
Ladri di biciclette -1948
The Third Man -1949
Le salaire de la peur -1953
The Searchers -1956
The Seventh Seal -1957
Vertigo -1958
North by Northwest -1959
Les quatre cents coups -1959
Psycho -1960
A Shot in the Dark -1964
The Good, the Bad and the Ugly -1966
Blow-Up -1966
Bullitt -1968
Battle of Britain -1969
The Wild Bunch -1969
Easy Rider -1969
A Clockwork Orange -1971
The Getaway -1972
Mean Streets -1973
The Day of the Jackal -1973
The Outlaw Josey Wales -1976
Animal House -1978
Mad Max -1979
The Blues Brothers -1980
Das Boot -1981
Blade Runner -1982
Runaway Train -1985
Heat -1995
Dark City -1998​

Ταινίες σίγουρα συνδεδεμένες με καταστάσεις και γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή μου... Και για να σας προλάβω, σίγουρα δεν έχουν όλες την ίδια βαρύτητα από καλλιτεχνικής πλευράς ούτε όλες υπήρξαν ορόσημα και σημεία αναφοράς. Είπαμε, αγαπημένες...

Ωραία λίστα αυτή Γρηγόρη. -bye-

Αν και λόγω της διαχειριστικής μου θέσης οφείλω πολλές φορές να δημιουργώ νήματα με ανάλογο περιεχόμενο (π.χ. ποια ταινία του τάδε χαρακτήρα σας αρέσει περισσότερο κλπ.) είμαι αντίθετος με τις λίστες είτε στη μουσική είτε στον κινηματογράφο. Κατά τη γνώμη μου δύσκολα μπορούν να χωρέσει σε μια τέτοια λίστα σχεδόν ένας αιώνας από πάμπολλα αριστουργήματα της 7ης τέχνης, φυσικά όλες οι απόψεις σας είναι σεβαστές απλά καταγράφω την δική μου.
Για να το "χοντρύνω" και περισσότερο, συμφωνώ με την άποψη η οποία λέει ότι όποιος κάνει λίστες για τον κινηματογράφο, και την μουσική αντίστοιχα, τον μισεί.
Πάντως αυτό το νήμα μου θυμίζει σπουδαίες ταινίες κάποιες από τις οποίες τις έχω ξεχάσει και είναι πρώτης τάξεως ερέθισμα να τις ξαναθυμηθώ.

Τσιφ, oύτε και μένα οι ταινίες του φίλου είναι του γούστου μου, αλλά ότι είναι και ανάξιες σχολιασμού και επιπέδου βιντεοταινίας των '80ς είναι τουλάχιστον, υπερβολή. Πιστεύω ότι έπιασες τα άκρα με το Intolerance και τη ...κοπάνα.

μα μόνο με την υπερβολή μπορεί κάποιος να καταλάβει τι εννοώ.

και να με συγχωρεί ο φίλος αλλά ταινίες όπως

-The Empire Strikes Back
-Terminator 2
-Batman Returns

είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου (ακόμα και άν προβληθούν στην τιβί)

Τα κριτήρια είναι προσωπικά και άρα υποκειμενικά.
Κάθε ένας θα τις έχει συνδέσει με την εφηβεία, τα εφέ, το σχολείο, τις γυναίκες του, τα ξύδια που ήπιε κλπ. Κάποιος μπορεί να έχει δεθεί με τον Ψάλτη (ένας παλιός ραδιοπειρατής για παράδειγμα)....

Κάποιες από τις ταινίες που με σημάδεψαν:

Rain man
A beautiful mind
Ben hur
Trainspotting
Back to the future
American History X
Billy Eliot
Top secret
Saw

και (μη γελάσετε, με σημάδεψε με τον τρόπο του):

Ένα magnum για την Tracy....!!:flipout:

Είμαι σίγουρος ότι κάθε μέρα θα βρίσκω και μια που ξέχασα...

Last edited:
και (μη γελάσετε, με σημάδεψε με τον τρόπο του):

Ένα magnum για την Tracy....!!:flipout:

...

Αναφέρεσαι στην Tracy που φαντάζομαι? (και όλοι μας υποθέτω φανταζόμαστε....)

Αναφέρεσαι στην Tracy που φαντάζομαι? (και όλοι μας υποθέτω φανταζόμαστε....)

Εμ... Μια είναι η tracy!!

13-14 ετών και να βλέπεις αυτό το αριστούργημα της 7ης τέχνης, όσο να ναι σε σημαδεύει!!:flipout:

γενικά
ανάγεται στο de gustibus...

άλλο είπαμε ένα α αντικειμενικό κριτήριο, διακρίσεις, κριτικές (έστω αμφιλεγόμενες) και άλλο το τι αρέσει σε μένα....

πχ εγώ δυό ταινίες που θα έβαζα ίσως δεν περνάνε από το μυαλό, ακόμα και των σινεφίλ, όμως για μένα και για δικούς μου λόγους σημαίνουν κάτι, αλλά από την άλλη η ηλικία τους και η εποχή τους σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένα Blockbuster...

αν τις θυμάται κανείς και αν τις έχει δει:
Where were you when the lights went out
If it's Tuesday this must be Belgium

γενικά
ανάγεται στο de gustibus...

άλλο είπαμε ένα α αντικειμενικό κριτήριο, διακρίσεις, κριτικές (έστω αμφιλεγόμενες) και άλλο το τι αρέσει σε μένα....

πχ εγώ δυό ταινίες που θα έβαζα ίσως δεν περνάνε από το μυαλό, ακόμα και των σινεφίλ, όμως για μένα και για δικούς μου λόγους σημαίνουν κάτι, αλλά από την άλλη η ηλικία τους και η εποχή τους σημαίνει κάτι πολύ περισσότερο από ένα Blockbuster...

αν τις θυμάται κανείς και αν τις έχει δει:
Where were you when the lights went out
If it's Tuesday this must be Belgium

όταν ο καθένας γουστάρει τα δικά του χωρίς κανένα "αντικειμενικό" κριτήριο δεν υπάρχει σημείο επαφής.
εσύ γουστάρεις τα δικά σου, εγώ τα δικά μου.
Εσύ θα βάλεις τη Μισαλλοδοξία και εγώ θα βάλω το Ρόδα τσάντα και κοπάνα.
Να δω που θα βρεθούμε.
Εκτός αν το κάνουμε για να γεμίζουμε σελίδες.

μα μόνο με την υπερβολή μπορεί κάποιος να καταλάβει τι εννοώ.

και να με συγχωρεί ο φίλος αλλά ταινίες όπως

-The Empire Strikes Back
-Terminator 2
-Batman Returns

είναι έξω από τα ενδιαφέροντά μου (ακόμα και άν προβληθούν στην τιβί)

Ο τιτλος του νηματος ειναι παραπλανητικος, εχει παγιδες, και μια βασικη ελλειψη: Αντωνυμια :flipout:

Ρε παιδιά, ειλικρινά, και ιδιαίτερα supersonic, δε μπορώ να καταλάβω ποιό είναι το πρόβλημα;
Όντως, αν βάλω εγώ ανάμεσα στις αγαπημένες μια με τον Στάθη Ψάλτη πχ. ή αν βάλω το Barbie Fairytopia, ποιό είναι το πρόβλημα;
Γιατί πρέπει σώνει και καλά να σου αρέσει η λίστα μου ή "να βρεθούμε" κάπου;

To θέμα από την αρχή ήταν σαφέστατο!

Αν εσύ υπεραγαπάς το 2001, και Κουροσάβα, και Νονό, και δεν ξέρω και γω τί άλλο, ωραία, σεβαστό!
Γιατί πρέπει και γω να τα βάλω αυτά;
Και δε ζήτησα από κανένα να σχολιάσει τη λίστα μου...

Άνοιξα ένα θέμα με ταινίες που υπεραγαπώ για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και μπορώ να βλέπω συνέχεια, και να νιώθω πάντα σαν την πρώτη φορά που τις είδα..

Δηλασή αν είχα θέμα με "αγαπημένα μουσικά κομμάτια", και μου βάλεις εσύ ένα της Βανδή ή ένα βαρύ λαϊκό, θα'πρεπε να σου πω, είσαι λάθος και δε μου λένε τίποτα αυτά, γιατι το καλύτερο μουσικό κομμάτι είναι η Ιεροτελεστία την Άνοιξης του Στραβίνσκυ;

Αυτές που θυμάμαι χρονολογικά... Γιατί σίγουρα ξεχνάω πάρα πολλές...

1. The Godfather (1972)
2. Chinatown (1974)
3. Das Boot (1981)
4. Ran (1985)
5. Leon (1994)
6. Legends of the Fall (1994)
7. The Shawshank Redemption (1994)
8. The Usual Suspects (1995)
9. Se7en (1995)
10.The Prestige (2006)

Last edited:
το πρόβλημα αγαπητέ είναι να μπορεί να βγεί κάτι από την όλη υπόθεση.
Αλλο κατά την γνώμη μου οι καλύτερες του αιώνα και άλλο αυτές που κόβω φλέβες του αιώνα.
Στην μέν πρώτη περίπτωση υπάρχει σπόρος για συζήτηση, κοινή αναφορά και εξαγωγή συμπερασμάτων στη δε δεύτερη τελεία και παύλα και ενδεχομένως αντιδράσεις όπως η δική μου (τραβηγμένη) "για δες τι γουστάρει αυτός".
Είπαμε περί ορέξεως δεν συζητάμε.
Τί να συζητήσουμε στα γούστα του άλλου.
Και γιατί να ενδιαφέρεται κάποιος να μάθει τί μου αρέσει εμένα, όταν εγώ πχ είμαι αμόρφωτος, απαίδευτος, κάκογουστος.

Δημόσιο φόρουμ είναι.
και το ίντερνετ βρίθει απόψεων και γνωμών που υπό κανονικές συνθήκες ούτε σημασία δεν θα δίναμε στην κανονική ζωή.

Re: Απάντηση: Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

Αυτές που θυμάμαι χρονολογικά... Γιατί σίγουρα ξεχνάω πάρα πολλές...

1. The Godfather (1972)
2. Chinatown (1974)
3. Das Boot (1981)
4. Ran (1985)
5. Leon (1994)
6. Legends of the Fall (1994)
7. The Shawshank Redemption (1994)
8. The Usual Suspects (1995)
9. Se7en (1995)
10.The Prestige (2006)

Περιεργο.....

Δεν βλεπω πουθενα το Βαν Χελσινγκ που εχεις δει 632 φορες, οπως επισης και το καζινο Ρουαγιαλ που εχεις δει 938...
:BDGBGDB55:

@supersonic
Πολύ έντεχνη η προσβολή σου, σε ευχαριστώ και πάλι!
Και σε πληροφορώ ούτε αμμόρφωτος είμαι, ούτε κακόγουστος.
Και πανεπιστήμιο έχω πάει, και διδακτορικό κάνω, και το επάγγελμά μου έχει σχέση με τον κινηματογράφο..
Αλλά αυτό το θέμα δεν το έκανα για να δείξω και καλά στους άλλους πόσο "ανώτερα" είναι τα γούστα μου, αλλιώς αν θέλω βάζω και γω Ταρκόφσκυ και Κισλόφσκι και Κουροσάβες..

Ήμουν σαφέστατος από την αρχή..

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι 10 πιο αγαπημένες ταινίες του 20ου αιώνα!

Περιεργο.....

Δεν βλεπω πουθενα το Βαν Χελσινγκ που εχεις δει 632 φορες, οπως επισης και το καζινο Ρουαγιαλ που εχεις δει 938...
:BDGBGDB55:

Ψεύδη και κακοήθειες...
Το Van Helsing δεν το έχω δεί 632 φορές... το έχω δεί πάνω από χίλιες... :silly: (ποτέ όμως ολόκληρο:smile:)

Το Kazino Royale καλό ήτανε...

@supersonic
Πολύ έντεχνη η προσβολή σου, σε ευχαριστώ και πάλι!
Και σε πληροφορώ ούτε αμμόρφωτος είμαι, ούτε κακόγουστος.
Και πανεπιστήμιο έχω πάει, και διδακτορικό κάνω, και το επάγγελμά μου έχει σχέση με τον κινηματογράφο..
Αλλά αυτό το θέμα δεν το έκανα για να δείξω και καλά στους άλλους πόσο "ανώτερα" είναι τα γούστα μου, αλλιώς αν θέλω βάζω και γω Ταρκόφσκυ και Κισλόφσκι και Κουροσάβες..

Ήμουν σαφέστατος από την αρχή..

καλά κρασιά
εγώ έγραψα.

Αστο φίλε μου χάθηκε.

άμα θέλω να προσβάλλω κάποιον δεν καταφεύγω σε έμμεσους τρόπους.

και το επάγγελμά μου έχει σχέση με τον κινηματογράφο..

βλέπω μεγάλο σεβασμό για μεγάλους του κινηματογράφου από κάποιον που ασχολείται με τον κινηματογράφο....