ΟΙ ΓΚΡΙ ΖΩΝΕΣ

Να ξεκαθαρίσω και πάλι μερικά πράγματα.
1. Το εργοστάσιο δεν αρνείται σε κανένα κάτοχο γνήσιου προιόντος την 6 ετη εγγύηση.
2. Οποιοσδήποτε ιδιώτης αν:
2.1 Έχει αγοράσει από το εξωτερικό (με επίδειξη απόδειξης) τότε καλύπτεται από εμένα πλήρως και εγώ συνενοούμαι με το εργοστάσιο.
2.2 Έχει αγοράσει από κατάστημα στην Ελλάδα το οποίο δεν το προμηθεύτηκε από εμένα, τότε ή απευθύνεται στο κατάστημα το οποίο με την σειρά του συνενοείται με τον εξαγωγέα-προμηθευτή του και το εργοστάσιο.
3. Αν μου ζητηθεί να εμπλακώ εγώ σε εκτέλεση εγγύησης ή επισκευής τότε, όπως μου είπε το εργοστάσιο δεν είμαι υποχρεωμένος και μου καλύπτει το κόστος εργασίας και στέλνωντάς μου τα ανταλλακτικά.

Υπάρχουν εταιρίες που δεν έχουν πρόβλημα να πωλούν σε όλους και εταιρίες που θεωρούν συμφέρον τους να έχουν μία εταιρία που γνωρίζουν και εμπιστεύονται σαν αποκλειστικό τους αντιπρόσωπο.

Υπάρχουν και πιο αυστηροί σαν τον LAMM :
ITEMS INCLUDED IN THE WARRANTY

Equipment under warranty is considered such Lamm equipment that is sold by
1) an authorized Lamm U.S. dealer within the U.S. to the U.S. residents, or
2) an authorized Lamm distributor in his designated country (countries) to dealers/residents of his respective country or countries.

Purchase of Lamm equipment by a resident of the country with an authorized Lamm distributor from another country with a different authorized Lamm distributor will automatically void the warranty and terminate service of the equipment.

Απάντηση: Re: ΟΙ ΓΚΡΙ ΖΩΝΕΣ

Το εμπόριο έχει νόμους γιατί αλλιώς εγώ ένα πλυντήριο που πήρα από την τάδε αλυσίδα, θα μπορώ να πάω να ζητήσω εγγύηση σε άλλη αλυσίδα επικαλούμενος ότι και η άλλη αλυσίδα πουλάει την ίδια μάρκα. :Banane0:

γιατί να το κάνεις αυτό?
από την μάρκα ζητάς την εγγυηση όχι από τον μεταπωλητή

Και αποκλειστικότητες υπάρχουν. Αρκεί να έχει να τις πληρώσει κανείς και να αναφέρεται ο τύπος της αποκλειστικότητας στη συμφωνία. Κλασική περίπτωση να συμφωνήσεις σε ένα ποσό που θα κάνεις κάθε χρόνο ζητώντας την αποκλειστικότητα.
Γιατί όταν μιλάμε για ελεύθερο εμπόριο, δεν γίνεται να βγάζουμε απ' έξω τη συμφωνία-βούληση κανενός. It works both ways. Σωστά;

και μόλις δεν πιάσεις τους στόχους του έτους?
δηλ για να γίνεις "αντιπρόσωπος" θα το "πληρώσεις" κάτι παραπάνω βρε αδερφέ
κάτι λέγαμε για ρομαντικούς πριν

DF

Re: Απάντηση: Re: ΟΙ ΓΚΡΙ ΖΩΝΕΣ

γιατί να το κάνεις αυτό?
από την μάρκα ζητάς την εγγυηση όχι από τον μεταπωλητή

και μόλις δεν πιάσεις τους στόχους του έτους?
δηλ για να γίνεις "αντιπρόσωπος" θα το "πληρώσεις" κάτι παραπάνω βρε αδερφέ
κάτι λέγαμε για ρομαντικούς πριν

DF

Nope!

Από τον πωλητή. Έχει διευκρινιστεί αρκετές φορές. Σιγά μην έτρεχα σε αντιπροσωπείες για την εγγύηση. Από το κατάστημα που το πήρα θα τη ζητήσω και αν θέλουν ας πούνε τίποτε. Είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν. Εγώ δεν μπλέκομαι. Ας τα βρει αυτός που έχει την υποχρέωση.

Δεν υπάρχει κανένας ρομαντισμός, παρά μόνο συμβόλαια. Εάν δεν πιάσεις τους στόχους τότε στην τριετία που θα διαρκεί το συμβόλαιο (παράδειγμα) θα επανεξεταστεί το όλο θέμα. Θα έχεις προειδοποιηθεί πιο πριν ασφαλώς.

Re: Απάντηση: ΟΙ ΓΚΡΙ ΖΩΝΕΣ

Σήμερα ισχύει η κοινοτική νομοθεσία και καλύτερα να μας ενημερώσει κάποιος που γνωρίζει αυτά τα θέματα καλα
Βασει της Ευρωπαικης νομοθεσιας δεν υπαρχουν αποκλειστικοι αντιπροσωποι.Ομως οπως λεχτηκε,ενας κατασκευαστης εχει τροπους να αποκλεισει οποιον θελει και να μην τον προμηθευει με τα προιοντα του

Re: Απάντηση: Re: ΟΙ ΓΚΡΙ ΖΩΝΕΣ

Όχι Γιώργο, θεωρείται αυτονόητο να υπάρχει εγγύηση.
Απο την στιγμη που αγοραζεις καινουργιο προιον,αυτοματα με την αποδειξη αγορας εχεις δυο χρονια εγγυηση,ακομη κι αν ο κατασκευαστης λεει ενα χρονο.Ειναι νομος στην Ευρωπη.

Για στείλε μου το νόμο, έχω αρκετά Apple (Macbook pro, iphone κλπ) που μου δίνουν 1 έτος......για να τον έχω καβάντζα.
Tο ακουσα πριν 1-2 μερες σε ραδιοφωνικη εκπομπη.Θα το ψαξω και θα σου πω μολις μαθω.

Για στείλε μου το νόμο, έχω αρκετά Apple (Macbook pro, iphone κλπ) που μου δίνουν 1 έτος......για να τον έχω καβάντζα.

Άρθρο 554 Αστικού Κώδικα [N. 3043/21-08-02, Φ.Ε.Κ. Α192/21-08-02][FONT=&quot]

[/FONT]
Άρθρο 537
Ευθύνη για ελλείψεις
Καθιερώνει την ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαττώματα ή έλλειψη συμφωνηθέντων ιδιοτήτων κατά τον χρόνο παράδοσης του πράγματος. Ο πωλητής ευθύνεται ανεξάρτητα από υπαιτιότητά του. Απαλλαγή του πωλητή προβλέπεται μόνο σε περίπτωση γνώσης του αγοραστή και όχι σε περίπτωση υπαίτιας άγνοιάς του.
Άρθρο 554
Παραγραφή
Τα δικαιώματα του αγοραστή λόγω πραγματικού ελαττώματος ή έλλειψης συνομολογημένης ιδιότητας παραγράφονται μετά την πάροδο πέντε ετών για τα ακίνητα και δύο ετών για τα κινητά.
Άρθρο 555
Η παραγραφή αρχίζει από την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή, έστω και αν ο αγοραστής ανακάλυψε το ελάττωμα ή την έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας αργότερα. Δηλ. ο αγοραστής δικαιούται να ασκήσει τα δικαιώματά του από τη στιγμή της παράδοσης του πράγματος και για 2 χρόνια, εφόσον στο διάστημα αυτό εκδηλωθεί πραγματικό ελάττωμα ή έλλειψη συμφωνηθείσης ιδιότητας.
Άρθρο 559
Παροχή εγγύησης
Αν ο πωλητής ή τρίτος έχει παράσχει εγγύηση για το πράγμα που πουλήθηκε, ο αγοραστής έχει, έναντι εκείνου που εγγυήθηκε, τα δικαιώματα που απορρέουν από τη δήλωση της εγγύησης σύμφωνα με τους όρους που περιέχονται σε αυτήν ή τη σχετική διαφήμιση, χωρίς να παραβλάπτονται τα δικαιώματά του που πηγάζουν από το νόμο.

άρθρο 5 του ν.2251/94 με το οποίο διέπονται εφεξής οι πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών και οι εγγυήσεις.
3. Όταν παρέχεται εγγύηση στον καταναλωτή, ο προμηθευτής οφείλει να την παρέχει γραπτώς ή με άλλο τεχνικό μέσο αποτύπωσης που μπορεί να είναι διαθέσιμο και προσιτό στον καταναλωτή. Σε περίπτωση προμήθειας καινουργών προϊόντων με μακρά διάρκεια (διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η παροχή γραπτής εγγύησης είναι υποχρεωτική. Η εγγύηση πρέπει να περιλαμβάνει με απλή, ευανάγνωστη και κατανοητή διατύπωση στην ελληνική γλώσσα τουλάχιστον την επωνυμία και τη διεύθυνση του εγγυητή, το προϊόν στο οποίο αναφέρεται η εγγύηση, το ακριβές περιεχόμενό της, τη διάρκειά της, την τοπική έκταση ισχύος της, καθώς και τα δικαιώματα που παρέχει το εφαρμοστέο δίκαιο. Η εγγύηση πρέπει να είναι σύμφωνη με τους κανόνες της καλής πίστης και να μην αναιρείται από υπερβολικές ρήτρες εξαιρέσεων. Η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με την πιθανή διάρκεια ζωής του προϊόντος. Ειδικά για τα προϊόντα τεχνολογίας αιχμής, η διάρκεια της εγγύησης πρέπει να είναι εύλογη σε σχέση με το χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται ότι θα παραμένουν σύγχρονα από τεχνολογική άποψη, αν ο χρόνος αυτός είναι συντομότερος από την πιθανή διάρκεια ζωής τους.

Εδώ βέβαια σε προϊόντα τεχνολογίας αιχμής μπόρει να βρει κανένα "παραθυράκι" ο "έξυπνος" κατασκευαστής / πωλητής

Οποίος ενδιαφέρεται μπόρει να διαβάσει στα παρακάτω links ειδικά για το νόμο και γενικότερα θέματα προστασίας καταναλώτή:

Ν.3043/2002 (ΦΕΚ Α’/192/21-08-2002)
Οδηγός Καταναλώτη
Εγκύκλιος υπουργείου ανάπτυξής
Τροποποίηση και συμπλήρωση του ν. 2251/1994

Last edited:
Οι γκρι ζώνες

Quietus μπήκες δυναμικά!!!!
Welcome
Ευχαρίστω για το καλοσώρισμα :ernaehrung004: Καλώς σας βρήκα ! Από Hi-Fi δεν "κατέχω", αλλά λόγω πρόσφατης αγοράς άρχισα να παρακολούθω το forum, αρχικά ως "έρευνα αγοράς" αλλά και να αποκτήσω "μια ιδέα" για το θέμα γενικότερά.

Last edited:
Re: Οι γκρι ζώνες

Ευχαρίστω για το καλοσώρισμα :ernaehrung004: Καλώς σας βρήκα ! Από Hi-Fi δεν "κατέχω", αλλά λόγω πρόσφατης αγοράς άρχισα να παρακολούθω το forum, αρχικά ως "έρευνα αγοράς" αλλά και να αποκτήσω "μια ιδέα" για το θέμα γενικότερά.

Καλωσήρθες και από εμένα!