Οι Καλύτερες Λάμπες Του Σήμερα...

Αν και δεν διάβασα καλά σχόλια εδώ για τις Sovtek αλλά ούτε και στο internet, ο ενισχυτής με έχει μαγέψει. Φυσικά δεν είναι θέμα μόνο λάμπας αλλά περισσότερο συνολικής υλοποίησης.

Πολυ σωστα.
Οταν ενας ενισχυτης σχεδιαστει και με συγκεκριμενες λαμπες και η σχεδιαση ειναι καλη,ασφαλως θα παιζει και καλα με τις λαμπες του.
Ποιες και εαν αλλες λαμπες θα παιξουν "καλυτερα",ειναι κατι που θα αποφασισει ο καθενας μας.
 
Απάντηση: Re: Οι Καλύτερες Λάμπες Του Σήμερα...

Πολύ ωραίο νήμα. Δεν το είχα προσέξει μέχρι πριν από λίγες ημέρες που άρχισα να ψάχνω στοιχεία για λυχνίες el34 μιας και τώρα πια ακούω από λάμπα.

Πολύ χρήσιμο είναι που καταγράφονται οι απόψεις χρηστών για λυχνίες ανά τύπο και μάρκα. Γνώριζα ότι υπάρχουν ηχητικές διαφορές ανάμεσα σε έναν τύπο λυχνίας από διάφορους κατασκευαστές αλλά όχι και σε τέτοιο επίπεδο όμως. Τουλάχιστον από ότι διαβάζω εδώ.

Μιας κι ο ενισχυτής μου φοράει el34 μου φάνηκε πολύ χρήσιμο που διάβασα εντυπώσεις για διάφορες μάρκες. Αν και δεν έχω εξακριβώσει ο ίδιος τι λάμπες φοράει ο ενισχυτής μου, μετά από λίγη έρευνα στο διαδίκτυο και από ένα link που μου έδειξε ο DIPIE διαπίστωσα πως φοράει Sovtek. Αν και δεν διάβασα καλά σχόλια εδώ για τις Sovtek αλλά ούτε και στο internet, ο ενισχυτής με έχει μαγέψει. Φυσικά δεν είναι θέμα μόνο λάμπας αλλά περισσότερο συνολικής υλοποίησης. Πάντως όλο αυτό αρχίζει και μου δημιουργεί την όρεξη και την περιέργεια για πειραματισμούς κάποια στιγμή.

Οπότε καλό θα ήταν και για άλλους φίλους της λυχνίας, αν μπορούμε, να ξαναζωντανέψουμε λίγο το νήμα με εντυπώσεις

Και για να κάνω λίγο αρχή έχω διαβάσει σχεδόν παντού εξαιρετικά σχόλια για τις Tung Sol. Έχει κανείς εμπειρία ή είναι κάτοχος για να πει λίγα πραγματάκια για τις εν λόγο el34 ή ECC83;

Εδώ και 15 μήνες, είμαι ευτυχής κάτοχος ενός καινούργιου CAT, προ και τελικού.
Ο τελικός φοράει KT 120. Δεν είχα προηγούμενη εμπειρία, από λάμπες...αυτό που θα σου πω είναι, πως ο κατασκευαστής, που μόνο τυχαίος δεν είναι, αν και δίνει μεγάλη σημασία στις λάμπες, πάντα επισημαίνει ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση,είναι που κάνουν την διαφορά,δηλαδή είναι εξαιρετικά δύσκολο ή απίθανο με αλλαγή λαμπών, ένα μηχάνημα μιας χ κατηγορίας να μεταμορφωθεί σε μηχάνημα κορυφαίο,μόνο απο την αλλαγή λαμπών...σε διαφορετικό, ναι... Σου ξαναλέω όμως, ότι αυτή είναι άποψη του κατασκευαστή.
Οσο αφορά τις Tung sol KT 120 ,θα συμφωνήσω μαζί σου ότι στο διαδύκτιο, μόνο θετικά λέγονται...και από ότι βλέπω ,είναι και πρώτη επιλογή πλέον,πολλών κορυφαίων κατασκευαστών.
 
Oi JJ E34L που δοκιμασα εχουν καθαρο,αναλυτικο ηχο αλλα ταυτοχρονα πολυ καλες αρμονικες.Θα προτιμουσα λιγο πιο μαζεμενα ψηλομεσαια,αλλα γενικα πολυ καλες.Επισης καλη διαφανεια και μεγαλο stage.
 
Αυτό με τα μεσοψηλά με προβληματίζει λίγο γιατί παίζω με κόρνες και ο χώρος μου είναι σχετικά γυμνός από έπιπλα κλπ. Από την άλλη είναι πάμφθηνες...
 
Αυτό με τα μεσοψηλά με προβληματίζει λίγο γιατί παίζω με κόρνες και ο χώρος μου είναι σχετικά γυμνός από έπιπλα κλπ. Από την άλλη είναι πάμφθηνες...
Να διευκρινησω κατι,δεν ειναι σκληρες οι μεσοψηλες τους,εχουν και τον αερα τους,απλα τονικα θα προτιμουσα λιγο ελεγχο περισσοτερο.
Αυτα βεβαια για τα γουστα μου και στο συστημα που τις ακουσα.Αν σε βοηθα,τα ηχεια στο συστημα που τις ακουσα ηταν focal mezzo utopia.
 
Από άποψη θερμοκρασιών ποιες τα πάνε καλύτερα; Εννοείται με σωστά ρυθμισμένο bias. Ειδικά για τις JJ όταν οι ποιητής στις EL34L JJ Blue λέει "With a slightly higher grid voltage (-13.5 to -16.5 vs -10 to -13.5 volts for the EL34) than other EL34" θα είναι αρκετά πιο ζεστές οι λάμπες ή ελάχιστα;
 
Μπορεί κανείς να καταλάβει τι λυχνίες είναι αυτές ή τι δεν είνα; εννοώ ποιανού κατασκευαστή (πρόκειται για ζευγάρι ίδιων λυχνιών)

Τα μόνα που βλέπεω είναι τα γράμματα USA, JAN (κατασκευασμένες για το στρατό) και κάτι υπολείμματα από το logo της εταιρείας.
Να πω ότι πρόκειται για 12AX7 πιθανότατα. Θα μπορούσε να είναι πχ Telefunken ή Μullard; ή μιλάμε μόνο για αμερικάνους κατασκευαστές και ποιος θα μπορούσε να είναι;

IMGP5108.jpg
[/url] [/IMG]
 
Μπορεί κανείς να καταλάβει τι λυχνίες είναι αυτές ή τι δεν είνα; εννοώ ποιανού κατασκευαστή (πρόκειται για ζευγάρι ίδιων λυχνιών)

Τα μόνα που βλέπεω είναι τα γράμματα USA, JAN (κατασκευασμένες για το στρατό) και κάτι υπολείμματα από το logo της εταιρείας.
Να πω ότι πρόκειται για 12AX7 πιθανότατα. Θα μπορούσε να είναι πχ Telefunken ή Μullard; ή μιλάμε μόνο για αμερικάνους κατασκευαστές και ποιος θα μπορούσε να είναι;

IMGP5108.jpg
[/url] [/IMG]

Μοιάζουν με κάτι 12ΑΧ7 που έχει επάνω ένας παμπάλαιος ενισχυτής που έχω και είναι SYLVANIA.
 
Γενικα καλες οι sylvania αν ειναι οκ,ποιος ειναι ο "παμπαλαιος" ενισχυτης;

Καποιες sylvania ειχαν πρασινα,κιτρινα η κοκινα γραμματα, μεγαλα η μικρα plates.
Oi JAN ηταν συνηθως με πρασινα γραμματα και μεγαλα (17μμ) plates.

Διακρινεις κατι στις δικες σου;
 
Γενικα καλες οι sylvania αν ειναι οκ,ποιος ειναι ο "παμπαλαιος" ενισχυτης;

Καποιες sylvania ειχαν πρασινα,κιτρινα η κοκινα γραμματα, μεγαλα η μικρα plates.
Oi JAN ηταν συνηθως με πρασινα γραμματα και μεγαλα (17μμ) plates.

Διακρινεις κατι στις δικες σου;

Είναι αυτός!
Ναι πράσινα είναι τα γράμματα αλλά είναι σβησμένα τα πιο πολλά.
 
Είναι αυτός!
Ναι πράσινα είναι τα γράμματα αλλά είναι σβησμένα τα πιο πολλά.

Απ'οτι φαινεται απο την φωτογραφια η sylvania δεν θα δουλευει μαλλον,διακρινω ασπρο χρωμα στο πανω μερος του γυαλιου της;Αν ναι μπηκε αερας μεσα απο πιθανη ρωγμη του γυαλιου.
 
Απ'οτι φαινεται απο την φωτογραφια η sylvania δεν θα δουλευει μαλλον,διακρινω ασπρο χρωμα στο πανω μερος του γυαλιου της;Αν ναι μπηκε αερας μεσα απο πιθανη ρωγμη του γυαλιου.

Διόλου απίθανο,ξέρω μεν πως εκεί που ήταν δούλευε αλλά εγώ δεν έχω προσπαθήσει,από συνδέσεις δεν ξέρω καν τι πάει που!:flipout:
Μπιμπλό τον έχω μέχρι να αποφασίσω τι θα τον κάνω!
 
κρινοντας απο τα ribs, πιθανολογω οτι ειναι RCA 5751 (black plates, double mica, O getter) = 12ax7
 
Οι RCA 5751 ειχαν ως επι το πλειστον κοκινα η ασπρα γραμματα και τα micas ειχαν oval σχημα με "κομμενες" απεναντι πλευρες.
Οι παλαιοτερες RCA 5751 με συνηθως ασπρα γραμματα ειχαν και τριπλα micas.
Oi μεταγενεστερες με κοκινα γραμματα (5751 & command 5751) ειχαν επιπροσθετα support rods μεταξυ των plates για λιγοτερους μικροφωνισμους αλλα κα αντοχη των λυχνιων.

Ηχητικα, οι καλυτερες 5751 πλην καμιας.

Τα ribs στο ενα τριτο περιπου του πλατους των plates (στο κεντρο) το ειχαν εκτος απο την sylvania και οι GE.

Πολυ πιθανον να ειναι φτιαγμενες απο την GE για την Sylvania. Η sylvania εφτιαχνε κυριως τις long plate 12ΑΧ7WA(πρασινα γραμματα) & 7025(κιτρινα γραμματα).Πιο παλιες οι 12AX7 (κοκινα γραμματα) , ισως η καλυτερη sylvania 12AX7
 
Last edited:
καλα εσυ που τα βλεπεις τα getter? σε αυτες τις φωτο εγω δεν μπορω να τα διακρινω.. και στα γραμματα δεν δινω σημασια, μικρες παρτιδες μπορει να μην ηταν στανταρτ

τα plates ομως εχουν 3 οριζοντια ριμπ χωρις καθετο ενθεν κ ενθεν, και μου θυμιζουν κατι RCA 5751
 
Δεν ειπα κατι για getter.

Ribbed plates ειχαν σχεδον ολες οι 12??7 .

Απο την φωτο δεν διακρινω καλα ουτε αν ειναι μαυρα τα plates.Mαλλον προς το γκρι μου φαινονται.

To χρωμα των γραμματων κατα καιρους εινα συμβολικο και υποδεικνυει χρονολογιες, τυπους, και για ποιον ισως εφτιαχνε τις λαμπες ο κατασκευαστης, π.χ (RCA) 12AU7 long black plate με κιτρινα γραμματα φτιαχνονταν μονο για την raytheon .Ξεχωριζαν δε απο το ορθογωνιο με κομμενες γωνιες (κωδικας της RCA που υποδεικνυε και την χρονολογια αναλογα με το που ειχε ενα κενο η γραμμη του ορθογωνιου).
 
Last edited:
Nαι ειναι 5751 RCA black plates , χαρακτηριστικο των RCA ηταν το πολυγωνο σχημα που μεσα γραφοταν ο τύπος της λυχνιας ..
Μια φωτο απο δικη μου ...
 

Attachments

  • DSC05826.jpg
    DSC05826.jpg
    70.3 KB · Views: 200
Aυτη ειναι.Που χρησιμοποιεις τετοιες;

Στην φωτο σου,δεξια απο το 1 βλεπεις την διακοπη της ασπρης γραμμης στο ορθογωνιο; Αυτο αν το ψαξεις στον καταλογο με τους κωδικους των RCA υποδεικνυει τον χρονο κατασκευης της.
 
Last edited: