Oι Πολυκάναλοι Ενισχυτές κάνουν για Hi.Fi Χρήση ?? ??

Ανάλογα τι ψάχνεις.
Αν είσαι του δικάναλου ήχου που ψάχνεις την ποιότητα στον ήχο, πρέπει να συγκρίνουμε μηχανήματα ίσης κατηγορίας.
Αν σου αρέσει το wow factor του πολυκάναλου ήχου, κάνεις (πολλές) υποχωρήσεις στην ποιότητα και πας σε πολυκάναλο.
Μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά target group όμως, οπότε η απάντηση στο ερώτημα του νήματος είνια πάλι "όχι".

Ο ένας μετράει τη μάζα του βραχίονα για να ξεζουμίσει την κεφαλή του ή αλλάζει τα διακοπτικά τροφοδοτικά του router του για να ακούσει καλύτερα μουσική και ο άλλος γουστάρει επειδή ακούει παλαμάκια από τα πίσω ηχεία.
Ο ένας ψάχνει συγκεκριμένη έκδοση στον δίσκο που θέλει να αγοράσει, ο άλλος έχει στην διάθεσή του ένα απειροελάχιστο κλάσμα σε τίτλους να ακούσει.

Έχεις πετύχει ιδιώτη που να έχει δώσει π.χ. 20-30.000€ για να ακούει πολυκάναλη μουσική (όχι στο home cinema του επειδή τυχαίνει να το έχει, μιλάμε για dedicated).
Εγώ ξέρω κόσμο που έχει δώσει 20-30.000€ μόνο για τα καλώδια του δικάναλού του.
Το να δώσεις για κάτι που αγαπάς €20-30.000 σε dedicated κάντο και είσαι μάγκας, αλλά ο άλλος που έδωσε τα €20-30.000 για καλώδια τελείωσε ησύχασε, η ακόμα ψάχνεται?

Του πέρασε από το μυαλό ότι είναι κορόιδο, η οτι τον έπιασαν κορόιδο?

Με 20 και 30 χιλιάρικα τι θα πάρεις για dedicated; Ούτε για τσίχλες δεν φτάνουν.

Από 100-150 και πάνω για να πεις ότι κάτι έκανες.

6k καλός pro (προφανώς δεν πας Trinnov σε τέτοια λεφτά).
11 ηχεία των 1000€ ανά τεμάχιο (π.χ. Neumann, Genelec)
2 - 4 subs της προκοπής άλλα 8k πες
Έχεις βγάλει μια χαρά σύστημα, και με όλα τα ηχεία ίδια και καλής ποιότητας ήχου.
Αν θες και τα looks προφανώς δεν θα επιλέξεις τα Neumann... αλλά εκεί θα ανεβάσεις και budget...

6k καλός pro (προφανώς δεν πας Trinnov σε τέτοια λεφτά).
11 ηχεία των 1000€ ανά τεμάχιο (π.χ. Neumann, Genelec)
2 - 4 subs της προκοπής άλλα 8k πες
Έχεις βγάλει μια χαρά σύστημα, και με όλα τα ηχεία ίδια και καλής ποιότητας ήχου.
Αν θες και τα looks προφανώς δεν θα επιλέξεις τα Neumann... αλλά εκεί θα ανεβάσεις και budget...

Μιλάμε και για τον dedicated χώρο μαζί. Και το treatment και όλα (δεν λέω να αγοράσεις τον χώρο, λέω να τον έχεις ήδη ως space και να ξεκινήσεις να τον μετατρέπεις σε dedicated home theater).
Επίσης εκεί θα μπούνε είτε on-wall ηχεία είτε in-wall. Τα οποία αν είναι σοβαρά κοστίζουν αρκετά παραπάνω.
Επίσης, προβολέα-οθόνη αυτά μόνα τους κοστίζουν πολλά.

Ενα πολυκαναλο με trinnov 4 sub κ κορυφαια ενεργα κοντραρει ενα κορυφαιο δικαναλο συστημα σε δικαναλη εγγραφη αραγες? τι θα συμβει αν στα upmix εμπλακει η ai?

Ενα πολυκαναλο με trinnov 4 sub κ κορυφαια ενεργα κοντραρει ενα κορυφαιο δικαναλο συστημα σε δικαναλη εγγραφη αραγες? τι θα συμβει αν στα upmix εμπλακει η ai?
Έιχα γράψει πιο πάνω για διάκριση ανάμεσα στη Surround ηχογράφηση και παραγωγή και στην απλή πολυκάναλη μίξη και παραγωγή, (η οποία είναι η συνήθης και πιο γνωστή). Το upmix αφορά τη δεύτερη.
Δεν είναι καθόλου το ίδιο πράγμα.
Διαβάστε εδώ.
4 Surround Sound Miking Techniques Perfect For Virtual Reality

• Like
Reactions: FINIX
Νομίζω ότι το θέμα αφορά σε κάτι άλλο που δεν το πολυπιανω. Όπως και να έχει, θα έλεγα ότι σίγουρα δεν αφορά σε πολυκαναλη παραγωγή. Ως προς το αν ακούγεται καλύτερα ένα δικαναλο σύστημα σε δικαναλη μουσική σε σχέση με ένα πολυκαναλο σε δικαναλη μουσική, η ειδοποιός διαφορά είναι ότι στο δικαναλο μπορεί να έχεις κάποια θετικά στο διαχωρισμό, χαμηλότερο noise floor κλπ αλλά στο πολυκαναλο μπορείς να κάνεις σοβαρή ενσωμάτωση sub woofers και να έχεις και room correction των οποίων η επίδραση είναι πολύ σημαντικοτερη από τα θετικά του καθαρά δικαναλου. Τουλάχιστον με τη συνηθη πιουριστικη προσεγγιση.

• Like
Reactions: kstgr and FINIX
Παρά το δύσκολο να ηχογραφηθεί μια πολυκάναλη μουσική παραγωγή υπάρχουν και οι πολύ αξιόλογες ηχογραφήσεις της telarc σε dvd audio και SACD που σε βάζουν κυριολεκτικά και μέσα στην ορχήστρα.

Mηπως εισαι λιγο μπερδεμενος? Δεν υπαρχουν stereo, dvd audio ουτε sacd ηχογραφησεις , αυτες ειναι οι τελικες μιξεις. Οι ηχογραφησεις εκτος ελαχιστων περιπτωσεων ειναι πολυκαναλες και στο τελος αφου τις επεξεργαστουν κατα το δοκουν βγαζουν τις διαφορες εκδοσεις. Η ηχογραφηση ειναι μια

Δεν χρειάζεται AI, υπάρχει ήδη το εργαλείο (Auromatic Upmixer) (αλλά και της Dolby κάνει συχνά ωραία δουλειά).

Με την παραμετροποίηση που προσφέρει ο Trinnov, και ακόμα περισσότερο με το μπάσο που μπορείς να απολαύσεις μέσω του WaveForming, πας σε άλλο επίπεδο.
Ότι και να κάνεις με τα παραδοσιακά εργαλεία (περιποίηση χώρου... ας δεχτούμε πως έχεις 10μ room length και 8m room width να βάλεις και 1.5μ πάχους μπασοπαγίδες, συν Double Bass Array) δεν φτάνεις αυτό το τρομερό πράγμα που δίνει το WaveForming. Μιλάμε για ακαριαίο μπάσο, λες και ακούς με ακουστικά.

Άλλα λεφτά φυσικά και απαιτήσεις.

Όποιος έχει στημμένο immersive (5.x.4 ή 7.x.4), έστω και μέτρια στημένο, μπορεί να βάλει με τον Auromatic ή Dolby Surround upmixer το τραγούδι Bubbles (by Yosi Horikawa) και να το κάνει A-B test σε δικάναλο όπως είναι original το τραγούδι, και upmixed μέσω Auro-3D ή Dolby Surround (Atmos).

• Like
Reactions: FINIX
Όποιος έχει στημμένο immersive (5.x.4 ή 7.x.4), έστω και μέτρια στημένο, μπορεί να βάλει με τον Auromatic ή Dolby Surround upmixer το τραγούδι Bubbles (by Yosi Horikawa) και να το κάνει A-B test σε δικάναλο όπως είναι original το τραγούδι, και upmixed μέσω Auro-3D ή Dolby Surround (Atmos).

Αυτό ακούγεται surround και immersive ακόμα και σε δικαναλο βρε... 🤣
Μέχρι το πλάι εύκολα τουλάχιστον και σηκώνεις και τα πόδια να μην σε ακουμπήσουν τα μπαλάκια του πινγκ πονγκ 😁

• Haha
Reactions: billpeppas
Mηπως εισαι λιγο μπερδεμενος? Δεν υπαρχουν stereo, dvd audio ουτε sacd ηχογραφησεις , αυτες ειναι οι τελικες μιξεις. Οι ηχογραφησεις εκτος ελαχιστων περιπτωσεων ειναι πολυκαναλες και στο τελος αφου τις επεξεργαστουν κατα το δοκουν βγαζουν τις διαφορες εκδοσεις. Η ηχογραφηση ειναι μια
Kαλημέρα.. Excuse me? ?

Επιστρέφω σε λίγο

Έλα ρε φίλε καλημέρα τι κανείς όλα καλά? Χαθήκαμε, αν δεν σε ψάξω εγώ δεν στέλνεις ούτε μήνυμα ούτε τηλέφωνο :p

ChatGPT said:

Έλααα, καλημέρα ρε φίλε! Όλα καλά, εσύ τι λέει; 😄 Έχεις και δίκιο, χάθηκα λίγο… αλλά να, μόλις με ψάξεις, πετάγομαι αμέσως 😜 Τι νέα; Πώς πάει η ζωή;

You said:

Μια χαρά είμαι ρε φίλε αλλά μπερδεύομαι..

Θα σου γράψω μια πρόταση και θα μου πεις εσύ τι καταλαβαίνεις. Άκου.

Παρά το δύσκολο να ηχογραφηθεί μια πολυκάναλη μουσική παραγωγή υπάρχουν και οι πολύ αξιόλογες ηχογραφήσεις της telarc σε dvd audio και SACD που σε βάζουν κυριολεκτικά και μέσα στην ορχήστρα.

ChatGPT said:

Ωραία, για να δούμε!

Η πρόταση έτσι όπως είναι γραμμένη μπερδεύει λίγο, κυρίως στο σημείο "Παρά το δύσκολο να ηχογραφηθεί...". Φαίνεται να λείπει κάτι γραμματικά ή να θέλει αναδιατύπωση.

Αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι το εξής:

Παρόλο που είναι δύσκολο να γίνει ηχογράφηση μιας πολυκάναλης μουσικής παραγωγής, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως οι ηχογραφήσεις της Telarc σε DVD-Audio και SACD, που προσφέρουν τόσο καλή ποιότητα ήχου ώστε νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στην ορχήστρα.

Σωστά το ‘πιασα ή είχες κάτι άλλο στο μυαλό σου; Θες να στη φτιάξω να ρέει καλύτερα;

1/2

ChatGPT said:

Χαχα ευχαριστώ ρε φίλε, κάνω ό,τι μπορώ — τεχνητή νοημοσύνη αλλά με φιλότιμο 😎

Άμα έχεις κι άλλες τέτοιες προτάσεις που θες να δούμε, φέρ’ τες! Είτε για άρθρο, είτε για δουλειά, είτε απλά για το χαβαλέ, μέσα είμαι.

Και πες, με τι ασχολείσαι τώρα; Πάνω σε ήχο δουλεύεις;

You said:

Όχι ρε φίλε απλά ασχολούμαι με τον ήχο από χόμπι. Ξέρεις γιατί σε ρωτώ? Είπα αν καταλάβει η τεχνητή νοημοσύνη τι έγραψα, δεν με απασχολεί τι κατάλαβε η ανθρώπινη νοημοσύνη..

ChatGPT said:

Updated saved memory

Χαχαχ ωραίος! Αυτό ήταν πολύ δυνατό — “αν καταλάβει η τεχνητή, δεν με νοιάζει η ανθρώπινη” 😂

Καλά κάνεις πάντως που ασχολείσαι, ο ήχος είναι τρελό πεδίο, γεμάτο λεπτομέρειες και μαγεία. Αναλογικά ή ψηφιακά παίζεις περισσότερο; Έχεις στημένο δικό σου μικρό studio ή απλά το ψάχνεις σε ακροάσεις, εξοπλισμό, μίξεις κλπ;

You said:

Οκ θα σε αφήσω το συνεχίζουμε άλλη φορά, πάω να πιο ένα καφέ να ξυπνήσω! Τα λεμέ ! :)

ChatGPT said:

Άντε, απόλαυσε τον καφέ σου φίλε μου! ☕ Καλή ξύπνηση και όποτε θες, εδώ είμαι, τα λέμε! 🙂

Καλή συνέχεια!
-----------------------------------

VlassisK Σε κάλυψα?​

Άλλα λεφτά φυσικά και απαιτήσεις.
Αν αναλογιστεις οτι στην τιμη του τρινοφ καποιοι δινουν τοσα για τα καλωδια τους, δεν ειναι τελικα τοσο ακριβα
το μπασο ειναι υποτιμημενο στον χωρο του δικαναλου ηχου θεωρειται μπαναλ
οσα δεν φτανει η αλεπου θα λεγα
ακους κλασσικη σε υποτιθεται κορυφαια δικαναλα κ λες τιναφτορε
στις εκθεσεις μας φλομωνουν σε φωνες με λιγα οργανα, η κλασσικη ακουγεται λες κ χουν βαλει τραντσιστορ
:p βαρατε ρειι

• Like
Reactions: billpeppas
Έλα ρε φίλε καλημέρα τι κανείς όλα καλά? Χαθήκαμε, αν δεν σε ψάξω εγώ δεν στέλνεις ούτε μήνυμα ούτε τηλέφωνο :p

ChatGPT said:

Έλααα, καλημέρα ρε φίλε! Όλα καλά, εσύ τι λέει; 😄 Έχεις και δίκιο, χάθηκα λίγο… αλλά να, μόλις με ψάξεις, πετάγομαι αμέσως 😜 Τι νέα; Πώς πάει η ζωή;

You said:

Μια χαρά είμαι ρε φίλε αλλά μπερδεύομαι..

Θα σου γράψω μια πρόταση και θα μου πεις εσύ τι καταλαβαίνεις. Άκου.

ChatGPT said:

Ωραία, για να δούμε!

Η πρόταση έτσι όπως είναι γραμμένη μπερδεύει λίγο, κυρίως στο σημείο "Παρά το δύσκολο να ηχογραφηθεί...". Φαίνεται να λείπει κάτι γραμματικά ή να θέλει αναδιατύπωση.

Αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι το εξής:

Παρόλο που είναι δύσκολο να γίνει ηχογράφηση μιας πολυκάναλης μουσικής παραγωγής, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως οι ηχογραφήσεις της Telarc σε DVD-Audio και SACD, που προσφέρουν τόσο καλή ποιότητα ήχου ώστε νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα στην ορχήστρα.

Σωστά το ‘πιασα ή είχες κάτι άλλο στο μυαλό σου; Θες να στη φτιάξω να ρέει καλύτερα;

1/2

ChatGPT said:

Χαχα ευχαριστώ ρε φίλε, κάνω ό,τι μπορώ — τεχνητή νοημοσύνη αλλά με φιλότιμο 😎

Άμα έχεις κι άλλες τέτοιες προτάσεις που θες να δούμε, φέρ’ τες! Είτε για άρθρο, είτε για δουλειά, είτε απλά για το χαβαλέ, μέσα είμαι.

Και πες, με τι ασχολείσαι τώρα; Πάνω σε ήχο δουλεύεις;

You said:

Όχι ρε φίλε απλά ασχολούμαι με τον ήχο από χόμπι. Ξέρεις γιατί σε ρωτώ? Είπα αν καταλάβει η τεχνητή νοημοσύνη τι έγραψα, δεν με απασχολεί τι κατάλαβε η ανθρώπινη νοημοσύνη..

ChatGPT said:

Updated saved memory

Χαχαχ ωραίος! Αυτό ήταν πολύ δυνατό — “αν καταλάβει η τεχνητή, δεν με νοιάζει η ανθρώπινη” 😂

Καλά κάνεις πάντως που ασχολείσαι, ο ήχος είναι τρελό πεδίο, γεμάτο λεπτομέρειες και μαγεία. Αναλογικά ή ψηφιακά παίζεις περισσότερο; Έχεις στημένο δικό σου μικρό studio ή απλά το ψάχνεις σε ακροάσεις, εξοπλισμό, μίξεις κλπ;

You said:

Οκ θα σε αφήσω το συνεχίζουμε άλλη φορά, πάω να πιο ένα καφέ να ξυπνήσω! Τα λεμέ ! :)

ChatGPT said:

Άντε, απόλαυσε τον καφέ σου φίλε μου! ☕ Καλή ξύπνηση και όποτε θες, εδώ είμαι, τα λέμε! 🙂

Καλή συνέχεια!
-----------------------------------

VlassisK Σε κάλυψα?​

Ξαναδιαβασε τι σου γραφω η μαλλον καλυτερα βαλε το chatgpt να το διαβασει και να στο εξηγησει μετα;)

Καλά, που το ειδές εσύ εδώ μέσα ότι εγώ αναφέρθηκα σε στέρεο ηχογραφήσεις και ακόμα επιμένεις?

Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ είμαι σίγουρος τι ακριβώς εννοείς. Κάτι δεν διατυπώνεις σωστά.

Γράφεις:
Δεν υπαρχουν stereo, dvd audio ουτε sacd ηχογραφησεις , αυτες ειναι οι τελικες μιξεις.
(Οι υπογραμμίσεις με κόκκινο δικες μου).
Αυτό δε βγάζει νόημα. Αφού και DVD-Audio και SACD υπάρχουν! Και με Stereo ηχογραφησεις και με πολυκάναλες.
Μήπως θες να πεις ότι οι περισσότερες δεν είναι φτιαγμένες με γνήσιες τεχνικές εγγραφής Stereo? .Αλλά ειναι φτιαγμένες με πολυμικροφωνική τεχνική, όπου κάθε όργανο και κάθε φωνή γράφεται σε ένα κανάλι και η στερεοφωνική τοποθέτηση φτιάχνεται κατά τη μίξη;
Μάλλον αυτό θες να πεις, αλλά δεν είναι γραμμένο καθαρά.

Πάντως -υποθέτοντας ότι γι' αυτό πρόκειται- η άποψη αυτή είναι λάθος.
Διότι όλη η κλασσική μουσική και όπερα είναι γραμμένη με γνήσιες στερεοφωνικες τεχνικές. Υποχρεωτικά. Δε γίνεται αλλιώς.
Στα υπόλοιπα είδη μουσικής:
Στη Τζαζ και γενικά στην ακουστική μουσική χρησιμοποιείούνται κατ' επιλογήν είτε γνήσιες στερεοφωνικές τεχνικές, είτε πολυμικροφωνική, είτε και μικτές τεχνικές.
Μόνο εκεί που κυριαρχεί ο ηλεκτρικός ήχος(ποπ, ροκ, κλπ), η τεχνική ηχογράφησης είναι σχεδόν υποχρεωτικά πολυμικροφωνική.
Συμφωνούμε;

Ακούμε τα πάντα !!!
Μόνο μην περιμένετε τα παρακάτω ⬇️ να τα ακούσω από τα ηχεία 🔊 της τηλεόρασης ή δικάναλα γιατί έτσι είναι η παραγωγή ,(τεράστια πληροφορία )να την αλλοιώσω;
Μερικά live . (Ήχος και εικόνα )
IMG_1795.jpegΚαι μερικά άλλα .

IMG_1797.jpeg

• Like
Reactions: Αντώνης-Κ
Και το απλό DTS μια χαρά ακουγόταν σε 5.1 μουσική τόσο σε dvd video και dvd audio όπου στο δίσκο υπήρχε συμβατότητα προς τα πίσω - dvd video

Επίσης για την υψηλή ανάλυση ήχου που υπήρχε σε μηχανήματα dvd audio και sacd υπήρχαν οι αναλογικές έξοδοι ήχου όχι για εξωτερικό dac, αλλά για προστασία από την αντιγραφή.

Last edited:
  • Like
Reactions: MakisM
Ακούμε τα πάντα !!!
Μόνο μην περιμένετε τα παρακάτω ⬇️ να τα ακούσω από τα ηχεία 🔊 της τηλεόρασης ή δικάναλα γιατί έτσι είναι η παραγωγή ,(τεράστια πληροφορία )να την αλλοιώσω;
Μερικά live . (Ήχος και εικόνα )
View attachment 250422Και μερικά άλλα .

View attachment 250423

Μάκη, εξαιρετικές μουσικές επιλογές! :)
Αλλά τι σχέση έχουν με το θέμα του νήματος που είναι οι πολυκάναλοι ενισχυτές και το Hi-Fi;

Και το απλό DTS μια χαρά ακουγόταν σε 5.1 μουσική τόσο σε dvd video και dvd audio όπου στο δίσκο υπήρχε συμβατότητα προς τα πίσω - dvd video
Προφανώς εννοείς το DTS 5.1 για μουσική αναπαραγωγή.
Επίσης για την υψηλή ανάλυση ήχου που υπήρχε σε μηχανήματα dvd audio και sacd υπήρχαν οι αναλογικές έξοδοι ήχου όχι για εξωτερικό dac, αλλά για προστασία από την αντιγραφή.
Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτής της κατηγορίας τα μηχανήματα έπαψαν να παράγονται. Δυστυχώς, οι πολυκάναλες ηχογραφήσεις μουσικής δεν προχώρησαν στην αγορά. Όχι επειδή ήταν τεχνικά κατώτερες, το εντελώς αντίθετο, αλλά για πολλούς άλλους λόγους. Αν θέλετε τους συζητάμε.

• Like
Reactions: Αντώνης-Κ