Oι Πολυκάναλοι Ενισχυτές κάνουν για Hi.Fi Χρήση ?? ??

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Θυμάμαι που είχα περάσει το στάδιο των αναλογικών εξόδων για να παίζω sacd και DVD audio, και πόσο περίμενα μέχρι να βγουν προσιτά μηχανήματα που μπορούσαν να το κάνουν μέσω HDMI, για να ακούω σαν άνθρωπος.

Ένα φεγγάρι είχε εμφανιστεί και το dts 96/24. Και τέτοιο δίσκο έχω εκτός από τα DVD audio και sacd.

Εκείνο που δεν κατάλαβα ποτέ στο sacd, ήταν κάποιες παραγωγες σε 5.0 αντί για 5.1. Κάνεις που κάνεις το πολυκάναλο, τι το πετσοκοβεις;

• Like
Reactions: Panoramix

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,263
Προφανώς εννοείς το DTS 5.1 για μουσική αναπαραγωγή.

Εδώ έχεις απόλυτο δίκιο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτής της κατηγορίας τα μηχανήματα έπαψαν να παράγονται. Δυστυχώς, οι πολυκάναλες ηχογραφήσεις μουσικής δεν προχώρησαν στην αγορά. Όχι επειδή ήταν τεχνικά κατώτερες, το εντελώς αντίθετο, αλλά για πολλούς άλλους λόγους. Αν θέλετε τους συζητάμε.
Ήταν το απλό DTS - Digital Surround - 5.1 Channels που ήταν συμβατό με dvd-audio και video και το 96/24 5.1 και Dolby digital

Και το DTS 96/24 για υψηλή ανάλυση στέρεο και αλλά, όπως linear pcm που μπορεί να φτάνουν και τα 192 kHz

Επίσης και τα sacd είναι συμβατά προς τα πίσω με την στρώση cd στα δισκάκια.

• Like
Reactions: Sonus Naturalis

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,685
Θυμάμαι που είχα περάσει το στάδιο των αναλογικών εξόδων για να παίζω sacd και DVD audio, και πόσο περίμενα μέχρι να βγουν προσιτά μηχανήματα που μπορούσαν να το κάνουν μέσω HDMI, για να ακούω σαν άνθρωπος.

Ένα φεγγάρι είχε εμφανιστεί και το dts 96/24. Και τέτοιο δίσκο έχω εκτός από τα DVD audio και sacd.

Εκείνο που δεν κατάλαβα ποτέ στο sacd, ήταν κάποιες παραγωγες σε 5.0 αντί για 5.1. Κάνεις που κάνεις το πολυκάναλο, τι το πετσοκοβεις;
Ότι θέλεις γίνεται μέσα στην παραγωγή 😊

Εσύ περίμενες το HDMI (κακό χρόνο να έχει αλλά να υπάρχει και το αντίστοιχο υλικό )
Εγώ ήμουν πιο προχωρημένος 😂αυτά τα πρωτοάκουσα με αναβάθμιση στο 3910 της Denon ξεκλείδωσαν το Denon link μαζί με τον αντίστοιχο ενισχυτής της άλλη εμπειρία όταν τα πρωτοάκουσα .
Άσχετο αλλά φέρνω ένα απλό παράδειγμα που σίγουρα σαν εικόνα έχει ξεπεραστεί …Αλλά ακόμη μαζεύω τα σαγόνια μου σαν ήχο με τον παρακάτω ⬇️ τίτλο ένα απλό DTS .

Για αυτό γράφω πιο πάνω γενικά ότι έβαλαν αυτογκόλ .

Attachments

• IMG_1798.jpeg
    IMG_1798.jpeg
    1.3 MB · Views: 4

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Ήταν το απλό DTS - Digital Surround - 5.1 Channels που ήταν συμβατό με dvd-audio και video και το 96/24 5.1 και Dolby digital

Και το DTS 96/24 για υψηλή ανάλυση στέρεο και αλλά, όπως linear pcm που μπορεί να φτάνουν και τα 192 kHz

Επίσης και τα sacd είναι συμβατά προς τα πίσω με την στρώση cd στα δισκάκια.

Όχι. Καμία σχέση. Τα έχεις μπερδέψει.

Άλλο το dts 96 24 που ήταν σε δίσκους DVD video και ήταν 5.1 σε 96 24 και άλλο το DVD audio που ήταν εως 192 24 σε στέρεο και έως 96 24 σε 5.1.
Εντελώς διαφορετικά format.

Το πλεονέκτημα στο dts 96 24 ήταν προφανώς το video το οποίο στην περίπτωση του DVD audio δεν υπήρχε πέραν από τις στατικές εικόνες (για ταυτόχρονη αναπαραγωγή).
Επίσης το άλλο προφανές πλεονέκτημα ήταν ότι δεν χρειαζόταν να έχεις DVD audio player για να έχεις πολυκάναλο ήχο υψηλής ανάλυσης, αλλά αρκούσε οποιοδήποτε DVD video player για να το πάρεις αυτό.

Βίντεο βέβαια και στατικές εικονες σε ποιότητα DVD (τότε).

Last edited:

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη

Το όνειρο όλων τών μηχανικών ήχου ήταν, είναι και θα είναι να ηχογραφήσουν μία Συμφωνική Ορχήστρα και να νοιώθει ο ακροατής (της εγγραφής) σαν να βρίσκεται κάπου στο κέντρο; στην καλύτερη θέση, όπου θα ακούει τα πάντα σε διακριτές θεσεις μαζί με τις αντηχησεις από όλο τον περιβάλλοντα χώρο που συμμετέχουν σημαντικά στην ποιότητα του ήχου.

Έτσι προέκυψαν οι Surround Τεχνικές ηχοληψίας, οι οποίες είναι επέκταση των Stereo Τεχνικών, που λαμβάνουν κυρίως μόνο τον εμπρός χώρο.

Με τις τεχνικές αυτές επιχειρείται να γραφτεί ζωντανά το ηχητικό γεγονός με τρόπους που μιμούνται τη λειτουργία της ανθρώπινης ακοής.

Και οι μεν Stereo τεχνικές απαιτούν κατά την αναπαραγωγή ένα ζεύγος ηχείων που θα αναπαράγουν το ηχητικό γεγονός και το χώρο μπροστά στον ακροατή, ενώ οι Surround τεχνικές απαιτούν περισσότερα ηχεία για να αναπαράγουν το χώρο και πίσω από τον ακροατή ή και ολόγυρα. Η προδιαγραφή απαιτεί -θα το επαναλάβω- τουλάχιστον 5 ηχεία σε διάταξη 5.0 (Front: Left, Center, Right + Back: Left, Right).
Στην αναπαραγωγή Surround πολυκαναλης μουσικής τα ηχεία πάλι βάσει προδιαγραφής πρέπει να είναι Full Range. Subwoofer δεν περιλαμβάνεται. Δηλαδή δεν το προβλέπει η προδιαγραφή. Μπορεί βέβαια να προστεθεί, αλλά προαιρετικά, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που βάζουμε Subwoofer στο δικάναλο.
Αντιθέτως στο Home Cinema το Subwoofer είναι υποχρεωτικό. Το προβλέπει η αντίστοιχη προδιαγραφή.
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Διότι φανταστείτε 5 ηχεία δαπέδου (full range). Πολύ δύσκολα τα τοποθετείς σε οικιακό χώρο, ώστε να σχηματίζουν κύκλο με κέντρο τη θέση ακρόασης στις προβλεπόμενες από την προδιαγραφή γωνίες ως προς τη θέση ακρόασης.
Ακομα χειρότερα η προδιαγραφή για το Home Cinema προβλέπει διαφορετικές τις αντίστοιχες γωνίες τοποθέτησης των ηχείων εντός του κύκλου! Όχι πολύ διαφορετικές, αλλά πάντως διαφορετικές.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το κόστος, αλλά και πολλά πρακτικά προβλήματα που υπονομεύουν την διάδοση και περαιτέρω ανάπτυξη της πολυκάναλης μουσικής αναπαραγωγής.

Όλα αυτά περιγράφονται και εξηγούνται λεπτομερώς και σε βάθος στη βιβλιογραφία που παρέθεσα πιο πάνω σε προηγούμενο μήνυμα μου.

Τελικά έλυσα την απορία σου; :cool:

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Επίσης ούτε όλα τα sacd ήταν υβριδικά με στρώση CD, ούτε όλα είχαν και πολυκάναλη περιοχή, ούτε μπορούσαν πολλές φορές τα δικάναλα player να διαβάσουν την πολυκάναλη περιοχή, με αποτέλεσμα κάποια bonus tracks που υπήρχαν στην πολυκάναλη περιοχή να μην μπορούν να τα διαβάσουν.

Τα είχαν κάνει ελαφρώς μπαχαλο τότε.

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Το όνειρο όλων τών μηχανικών ήχου ήταν, είναι και θα είναι να ηχογραφήσουν μία Συμφωνική Ορχήστρα και να νοιώθει ο ακροατής (της εγγραφής) σαν να βρίσκεται κάπου στο κέντρο; στην καλύτερη θέση, όπου θα ακούει τα πάντα σε διακριτές θεσεις μαζί με τις αντηχησεις από όλο τον περιβάλλοντα χώρο που συμμετέχουν σημαντικά στην ποιότητα του ήχου.

Έτσι προέκυψαν οι Surround Τεχνικές ηχοληψίας, οι οποίες είναι επέκταση των Stereo Τεχνικών, που λαμβάνουν κυρίως μόνο τον εμπρός χώρο.

Με τις τεχνικές αυτές επιχειρείται να γραφτεί ζωντανά το ηχητικό γεγονός με τρόπους που μιμούνται τη λειτουργία της ανθρώπινης ακοής.

Και οι μεν Stereo τεχνικές απαιτούν κατά την αναπαραγωγή ένα ζεύγος ηχείων που θα αναπαράγουν το ηχητικό γεγονός και το χώρο μπροστά στον ακροατή, ενώ οι Surround τεχνικές απαιτούν περισσότερα ηχεία για να αναπαράγουν το χώρο και πίσω από τον ακροατή ή και ολόγυρα. Η προδιαγραφή απαιτεί -θα το επαναλάβω- τουλάχιστον 5 ηχεία σε διάταξη 5.0 (Front: Left, Center, Right + Back: Left, Right).
Στην αναπαραγωγή Surround πολυκαναλης μουσικής τα ηχεία πάλι βάσει προδιαγραφής πρέπει να είναι Full Range. Subwoofer δεν περιλαμβάνεται. Δηλαδή δεν το προβλέπει η προδιαγραφή. Μπορεί βέβαια να προστεθεί, αλλά προαιρετικά, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που βάζουμε Subwoofer στο δικάναλο.
Αντιθέτως στο Home Cinema το Subwoofer είναι υποχρεωτικό. Το προβλέπει η αντίστοιχη προδιαγραφή.
Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Διότι φανταστείτε 5 ηχεία δαπέδου (full range). Πολύ δύσκολα τα τοποθετείς σε οικιακό χώρο, ώστε να σχηματίζουν κύκλο με κέντρο τη θέση ακρόασης στις προβλεπόμενες από την προδιαγραφή γωνίες ως προς τη θέση ακρόασης.
Ακομα χειρότερα η προδιαγραφή για το Home Cinema προβλέπει διαφορετικές τις αντίστοιχες γωνίες τοποθέτησης των ηχείων εντός του κύκλου! Όχι πολύ διαφορετικές, αλλά πάντως διαφορετικές.

Δεν είναι λοιπόν μόνο το κόστος, αλλά και πολλά πρακτικά προβλήματα που υπονομεύουν την διάδοση και περαιτέρω ανάπτυξη της πολυκάναλης μουσικής αναπαραγωγής.

Όλα αυτά περιγράφονται και εξηγούνται λεπτομερώς και σε βάθος στη βιβλιογραφία που παρέθεσα πιο πάνω σε προηγούμενο μήνυμα μου.

Τελικά έλυσα την απορία σου; :cool:

Ίσως... 😎

Τώρα που το σκέφτομαι ίσως να παίζει και να έχω δίσκο DVD audio χωρίς πληροφορία στο LFE, αλλά πάει καιρός που τα δοκίμαζα αυτά και βαριέμαι να βάζω μπρος τα μηχανήματα για να το τσεκαρω. Γράφω χωρίς πληροφορία και όχι χωρίς flag, Καθώς αυτό ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει... .

Πάντως ναι, όταν υπηρχε αυτή η περίπτωση να μην υπάρχει track LFE, αυτό αφορούσε ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής.

Ωστόσο αυτό είναι μειονέκτημα καθώς ναι μεν θα έκανες αναδρομολογηση του μπάσου προς το subwoofer στο σύστημα αναπαραγωγής, αλλά χωρίς να προστίθεται το LFE στο subwoofer, το αποτέλεσμα ήταν κάπως, ή μάλλον αρκετά, υποδεέστερο ως προς το χαμηλό.

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Η προδιαγραφή στο 5.1 πάντως για την τοποθέτηση των ηχείων είναι ίδια και στο home cinema και στη μουσική. Το πρόβλημα ήταν στο 7.1, το έζησα κι εγώ αυτό, αλλά αφ' ενός τελικά μπορούσες να κάνεις έναν συμβιβασμό διατηρώντας τα surround ηχεία στη θέση του 5.1 και αφετέρου όλα κατόπιν με τα immersive format, δηλαδή μετά την εποχή του surround, κινήθηκαν προς την ομογενοποίηση λόγω επικράτησης της Dolby. Τόσο πολύ που η DTS δεν έδινε προδιαγραφές τοποθέτησης των ηχείων αυστηρές.
Και όσοι έμειναν να έχουν διαφορετικές προδιαγραφές (auro 3d) ομογενοποιηθηκαν και αυτοί καθώς οι κατασκευαστές επεξεργαστών ακυρωσαν τους περιορισμούς αναπαραγωγής και οποιοδήποτε format παίζει σε οποιοδήποτε setup ηχείων.

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,263
Όχι. Καμία σχέση. Τα έχεις μπερδέψει.

Άλλο το dts 96 24 που ήταν σε δίσκους DVD video και ήταν 5.1 σε 96 24 και άλλο το DVD audio που ήταν εως 192 24 σε στέρεο και έως 96 24 σε 5.1.
Εντελώς διαφορετικά format.

Το πλεονέκτημα στο dts 96 24 ήταν προφανώς το video το οποίο στην περίπτωση του DVD audio δεν υπήρχε πέραν από τις στατικές εικόνες (για ταυτόχρονη αναπαραγωγή).
Επίσης το άλλο προφανές πλεονέκτημα ήταν ότι δεν χρειαζόταν να έχεις DVD audio player για να έχεις πολυκάναλο ήχο υψηλής ανάλυσης, αλλά αρκούσε οποιοδήποτε DVD video player για να το πάρεις αυτό.

Βίντεο βέβαια και στατικές εικονες σε ποιότητα DVD (τότε).
Άλλος σήμερα που λέει ότι τα έχω μπερδέψει και δεν κατάλαβα κιόλας σε ποιο σημείο τα έχω μπερδέψει..

Λοιπόν είπαμε, ένα δισκάκι audio dvd μπορεί να είναι πλήρως η και καθόλου συμβατό με μηχανήματα dvd video. Ok?

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των δίσκων είχαν και μια συμβατότητα προς τα πίσω με dvd video μηχανήματα. Οκ?

Λόγο αυτής της συμβατότητας σε δίσκους dvd audio έβαζαν και το DTS κομμάτι ήχου σε 5.1 που έπαιζε και στα 2 μηχανήματα dvd video και audio. Ok?

O στερεοφωνικός "High definition audio" είναι μια άλλη ιστορία και αναπαράγεται μονό σε μηχανήματα dvd audio.

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Άλλος σήμερα που λέει ότι τα έχω μπερδέψει και δεν κατάλαβα κιόλας σε ποιο σημείο τα έχω μπερδέψει..

Λοιπόν είπαμε, ένα δισκάκι audio dvd μπορεί να είναι πλήρως η και καθόλου συμβατό με μηχανήματα dvd video. Ok?

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των δίσκων είχαν και μια συμβατότητα προς τα πίσω με dvd video μηχανήματα. Οκ?

Λόγο αυτής της συμβατότητας σε δίσκους dvd audio έβαζαν και το DTS κομμάτι ήχου σε 5.1 που έπαιζε και στα 2 μηχανήματα dvd video και audio. Ok?

O στερεοφωνικός "High definition audio" είναι μια άλλη ιστορία και αναπαράγεται μονό σε μηχανήματα dvd audio.

Όχι και πάλι λάθος κανείς.

Άλλο πράγμα το DVD audio που για να ακούσεις το pcm υψηλής αναλυσης σε στέρεο και πολυκάναλο ήθελες DVD audio player και άλλο το dts 96 24 που ήταν μόνο πολυκάναλο και έπαιζε σε οποιοδήποτε DVD (video) player.

Μπερδεύεσαι με το ότι οι δίσκοι DVD audio είχαν και συμπιεσμένο ήχο Dolby 5.1 ή dts για να μη μείνουν με τον... δίσκο στο χέρι όσοι δεν είχανε DVD audio player αλλά αυτό επίσης δεν έχει σχέση με το dts 96 24 που ήταν σε δίσκους DVD video και έπαιζαν σε όλα τα DVD players.

Τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά έχοντας αγοράσει κατά καιρούς τα αντίστοιχα μηχανήματα και ενισχυτές av με τέτοιες δυνατότητες αναπαραγωγής και κωδικοποίησης με όλους τους τρόπους, αναλογικά και ψηφιακά.
Και όλους τους τύπους δίσκων φυσικά με τέτοιο περιεχόμενο.

Last edited:

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,263
Όχι και πάλι λάθος κανείς.

Άλλο πράγμα το DVD audio που για να ακούσεις το pcm υψηλής αναλυσης σε στέρεο και πολυκάναλο ήθελες DVD audio player και άλλο το dts 96 24 που ήταν μόνο πολυκάναλο και έπαιζε σε οποιοδήποτε DVD (video) player.

Τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά έχοντας αγοράσει κατά καιρούς τα αντίστοιχα μηχανήματα και ενισχυτές av με τέτοιες δυνατότητες αναπαραγωγής και κωδικοποίησης με όλους τους τρόπους, αναλογικά και ψηφιακά.
Και όλους τους τύπους δίσκων φυσικά με τέτοιο περιεχόμενο.
Και στο εξήγησα αναλυτικά και ακόμα επιμένεις..

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Και στο εξήγησα αναλυτικά και ακόμα επιμένεις..

Δεν το εξηγήσεις, λάθος τα λες.

Το έχω γράψει ακριβώς πώς είναι. Ποτέ ένα δισκάκι DVD audio δεν μπορεί να είναι πλήρως συμβατό με DVD video (σκέτο) player γιατί δεν μπορεί ένα μη DVD audio player να αναπαράγει όλο το περιεχόμενο και ποτέ δεν είναι καθόλου συμβατό γιατί πάντα θα υπάρχει ( ή έστω θα υπήρχε μιας και έχει κηδευτεί το format) κάποιο συμπιεσμένο Dolby περιεχόμενο τουλάχιστον για να παίζει στα απλά DVD video player.

Έχεις μπλέξει το dts 96 24 με τα παραπάνω που επίσης είναι άλλο πράγμα.

Last edited:

Αντώνης-Κ

AVClub Addicted Member
22 June 2007
2,263
Επίσης ούτε όλα τα sacd ήταν υβριδικά με στρώση CD, ούτε όλα είχαν και πολυκάναλη περιοχή, ούτε μπορούσαν πολλές φορές τα δικάναλα player να διαβάσουν την πολυκάναλη περιοχή, με αποτέλεσμα κάποια bonus tracks που υπήρχαν στην πολυκάναλη περιοχή να μην μπορούν να τα διαβάσουν.

Τα είχαν κάνει ελαφρώς μπαχαλο τότε.
Δεν έγινε κανένα μπάχαλο απλά ήταν πόλεμος ποιο θα επικρατήσει. Τελικά πέθαναν και τα δύο στη γεννά ..

3-4 sacd που έχω έχουν και την πληροφορία του cd μπορεί τα μηχανήματα να εξαφανιστήκαν τα δισκάκια όμως dvd audio και sacd δεν τα λες και για πέταμα.

Κανένας δεν μίλησε για συμβατότητα 5.1 σε cd player

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Δεν έγινε κανένα μπάχαλο απλά ήταν πόλεμος ποιο θα επικρατήσει. Τελικά πέθαναν και τα δύο στη γεννά ..

3-4 sacd που έχω έχουν και την πληροφορία του cd μπορεί τα μηχανήματα να εξαφανιστήκαν τα δισκάκια όμως dvd audio και sacd δεν τα λες και για πέταμα.

Κανένας δεν μίλησε για συμβατότητα 5.1 σε cd player

Σε καμία περίπτωση δεν έγραψα ότι οι δίσκοι είναι για πέταμα. Εγώ τους έχω κρατήσει, όπως και τα μηχανήματα γιατί παίζουν ωραία και καλύτερα από το streaming, και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που ήταν, εξακολουθούν να είναι.

Υπήρχαν και sacd δίσκοι που δεν ήταν υβριδικοί, δηλαδή δεν είχαν στρώση CD για να παίξουν σε CD player, και υπήρχαν πολλά δικάναλα SACD player που δεν είχαν την δυνατότητα να διαβάσουν την περιοχή SACD 5.1 όταν αυτή υπήρχε, με αποτέλεσμα να υπάρχει στον ίδιο δίσκο περιεχόμενο όπως bonus tracks μόνο στην πολυκάναλη περιοχή του δίσκου, και αυτά στα δικάναλα sacd player δεν ήταν προσβάσιμα.

Έχω τέτοιους δίσκους επίσης και τους έχω δοκιμάσει σε όλους τους τύπους μηχανημάτων που αναφέρω. Κοινώς τα έχω δοκιμάσει όλα αυτά, γιατί εκείνη την εποχή ήμουν follower των εξελίξεων και fan, αγοράζοντας τα, μηχανήματα και δίσκους.

billpeppas

Supreme Member
23 October 2013
7,766
Athens
Η Dolby έχει πλήρη προδιαγραφή για το Dolby Atmos for Music.
Από την σχεδίαση του στούντιο, την έγκριση του studio για να πάρεις και την αντίστοιχη σφραγίδα, καθώς και όλο το software ( dedi + plugins )

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
@Sonus Naturalis , με το atmos στη μουσική τι γίνεται? Δεν υπάρχει πλέον αντίστοιχη προδιαγραφη?
Η Dolby έχει πλήρη προδιαγραφή για το Dolby Atmos for Music.
Από την σχεδίαση του στούντιο, την έγκριση του studio για να πάρεις και την αντίστοιχη σφραγίδα, καθώς και όλο το software ( dedi + plugins )
Δεν έχω ασχοληθεί με το Atmos. Εδώ όμως πρόκειται για τεχνητή τοποθέτηση κατά τη μίξη των ήχων που προέρχονται από μία πολυμικροφωνική ηχογράφηση σε πολλά κανάλια στο χώρο. Η τοποθέτηση προφανώς πρέπει να γίνεται με τις προδιαγραφές που ορίζει η Dolby. Λογικά θα πρέπει να ορίζει τις σχέσεις μεταξύ των καναλιών ποσοτικά, π.χ. το πάνω δεξιά κανάλι θα είναι x dB μειωμένο σε στάθμη σε σχέση με το κεντρικό μπροστινό, κλπ.
Θα πρέπει επίσης να καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ των καναλιών χρονικά. Δηλαδή κάποια αναπαράγονται πρώτα και κάποια με καθυστέρηση. Δηλαδή έχουμε απομίμηση του τρόπου που φθάνουν οι ήχοι στ' αυτιά μας άμεσα από την πηγή και των ανακλάσειων του χώρου.

Προφανώς η διαδικασία είναι πολύ προηγμένη και με θεαματικά αποτελέσματα και περιλαμβάνει μεγάλο βαθμό ψηφιακής επεξεργασίας.

Έίναι όμως εντελώς διαφορετική από τις τεχνικές του Surround, όπου η ηχογράφηση του χώρου γίνεται με φυσικό τρόπο κατά την εγγραφή και όχι τεχνητά εκ των υστέρων κατά τη μίξη.

Όπως στο παράδειγμα που έδειξα πιό πάνω.

Notes_250410_161019_05a.jpg

Στην εικόνα βλέπουμε την τεχνική ORTF Surround. Τα δύο μπρος καρδιοειδή μικρόφωνα απέχουν μεταξύ τους περίπου 12 cm, σχηματίζουν γωνία μεταξύ τους 110⁰ και συλλαμβάνουν ολόκληρο το χώρο που βρίσκεται μπροστά.
Τα δύο πίσω ίδια μικρόφωνα στην ίδια απόσταση και με την ίδια γωνία συλλαμβάνουν τον πίσω χώρο (μίας αίθουσας συναυλιών, ενός γηπέδου, κλπ).

Η τεχνική αυτή είναι μία από τις πολλές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ο ηχολήπτης ανάλογα με το σκοπό που θέλει να πετύχει θα διαλέξει κάθε φορά την κατάλληλη.

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,523
Αθήνα, Ηλιούπολη
Τα δύο μπρος καρδιοειδή μικρόφωνα απέχουν μεταξύ τους περίπου 12 cm,
Εδώ έχω κάνει λάθος. Δεν είναι καρδιοειδή, αλλά υπερκαρδιοειδή.
Στη Surround εγγραφή είναι υπερκαρδιοειδή, ενώ στην απλή Stereo (μόνο τα δύο εμπρός μικρόφωνα) είναι καρδιοειδή.

• Like
Reactions: billpeppas

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,596
Αθήνα
Από το πρώτο μου DVD-A δίσκο με δύο έργα ηχογραφημένα με δύο διαφορετικές τεχνικές....

v2.jpg