Οι Τετρομαγμένοι.

Δυστυχώς, φίλε McZab, είναι αδύνατον να σε παρακολουθήσω διότι δεν σε καταλαβαίνω. Προφανώς, είμαι από τους αδαείς που ανέφερες πιο πάνω, τους κυκλωμένους μέσα στα τετράγωνα που ανέφερες σε άλλο thread και γενικώς από τα πρόβατα που άγονται και φέρονται από πολιτικές και πολιτικούς σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρώ φυσιολογικό ότι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά μου, εν έτει 2007, τα ''μοντέρνα'' βδελύγματα ιστοριογραφίας υπό της κ. Ρεπούση....

ΥΓ

Νάσαι καλά, και κράτα γερά την ανωτερότητα που σε χαρακτηρίζει και σε διακρίνει από τους υπόλοιπους. Πάντως, τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία, αγκυλώσεις και ''υπεράνω'' θεωρείες έχουν αυτοί που ζουν στις γωνίες του τετραγώνου και φυλάγουν τις ''Θερμοπύλες'' των κυκλωμένων....-bye- -bye-

Προσωπικά χαίρομαι να συζητώ με τον Mc.Μπορώ να μπώ στην θέση του.Και έχει ένα μεγάλο προνόμιο.Δεν φυλά τον κ&λο του.Τον θεωρώ ενεργό πολίτη.
Και αυτό είναι το πιό σημαντικό.Δεν είναι παρατηρητής και ούτε σε περιμένει στην ´γωνία´.Και αυτό το θεωρώ σημαντική εντιμότητα στίς μέρες μας.
Βλέπω απλώς τα πράγματα με μιά διαφορά 14 χρόνων που μάς χωρίζει.:flipout: :flipout:
Υ.Γ
Φίλτατε Γιάννη Χατζ.,με όλο το θάρρος που μού έχεις δωσει ,νομίζω οτι τον αδικείς.Δεν αισθάνομαι ότι δηλώνει ´ανώτερος´.Εκφράζει με ένταση αλλά ξεκάθαρα τα ´πιστεύω ´του.Και δίνει ευκαιρία για διάλογο και αντίλογο.Αλλως τε αυτό είναι που έχει αξία.
Και λίγο πολύ όλοι όσοι έχουμε το θάρρος τής γνώμης μας είμαστε και υποκειμενικοί.Τουλάχιστον αποφεύγουμε τίς ´Γαλατικές ευγένειες´.:flipout: :flipout:

Αν βοηθα στην ενημερωση σας παντως, εγω εχω μονιμα την Ελληνικη σημαια αναρτημενη στο σπιτι μου. Και καθε μερα που την βλεπω, νιωθω ευγνωμωσυνη προς αυτους που παλεψαν για να ειμαι αυτο που ειμαι, σημερα...

Last edited:
Βέβαια το πιό ενδιαφέρον είναι που αποκτήσαμε και κριτικούς της ποιήσεως τού Σολωμού.Επειδή βαριέμαι να παραθέσω την τεράστια βιβλιογραφία ,που τον αναγορεύει σε έναν απο τούς μεγαλύτερους Ελληνες ποιητές,ας ψάξει ο καθένας και μόνος του.Να μην δίνουμε και μασημένη τροφή.
Πάρτε και λίγο Λορδο Μπάϋρον έτσι για περισσότερο ´αίμα´.

Λευτεριά για λίγο πάψε
Να χτυπάς με το σπαθί
Τώρα σίμωσε και κλάψε
Εις του Μπάϊρον το κορμί.
..............................
............3............
Πρώτοι ας έλθουν οι Σουλιώτες
Και απ´το λείψανον αυτό
Ας μακραίνουν οι προδότες.
Και απ´τα λόγια όπου θα πώ.
................24(β)........
Mόνον τ´αδικοσφαμένα
Τα παιδιά σου ,στρυμωχτά,
Με τα χέρια τσακισμένα
Σε εσπρώξανε ομπροστά.
..........26(α).........
Kαί χτυπώντας ξεθυμαίνει
Εις το πέλαγο εις τη γή
Η ρομφαία σου πυρωμένη
Οχ την άπλαστη φωνή.
............40............
Και τού τύραννου χτυπάει
Την βουλή και την ξυπνά
Στην στιγμή που μελετάει
Των λαών τη συφορά.
............41..........
Μόνον άκουε του Κοράκου
Τής Αυστρίας το κραυγητό
Που δεν έκρωξε τού κάκου
Και επεθύμαε το κακό.
...........121............
Τού πολέμου ένδοξοι οι κάμποι
Ειδ´η Ελλάδα τολμηρά
Και το Σοφοκλή να λάμπη
Μέσα στην αρματωσιά.
..............152............
Ω!να μάθαινε ο Μεγάλος
Πόσην έδειξε χαρά
Αγροικώντας ένας Γάλλος:
Eχαθήκαν τα Ψαρά.

Βρε τον Σολωμό.Βάζει την λευτεριά να χτυπά με το σπαθί αντί για ζεϊμπέκικα και κάνει σφοδρότατη κριτική στην Ιερά Συμμαχία αλλά και φτύνει κατάμουτρα τον Γάλλο Αrnaud που έκανε πάρτυ μόλις έμαθε την σφαγή των Ψαρών.
Υ.Γ
Καλά εκείνος ο Ντελακρουά ,πράκτορας θάταν που ´ανακάλυψε ´την σφαγή τής Χίου και τα ερείπια του Μεσολογγίου.
Kαι πάλι ο Σολωμός λίγο νεκρόφιλος εδώ.Ασχολείται με την ´Εξοδο´,εκεί που ´αναγκάστηκαν οι ελληνες´να βγούν έξω ..........
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ
Σχεδίασμα Γ.!
ΧΙΙ-ΧΙΙΙ
Και βλέπω περα τα παιδιά και τές αντρογυναίκες
Γύρου στην φλόγα π´άναψαν,και θλιβερά την θρέψαν
Μ´αγαπημένα πράματα και με σεμνά κρεββατια
Ακίνητες ,αστέναχτες ,δίχως να ρίξουν δάκρυ.
Και γγίζ´η σπίθα τα μαλλιά και τα λυωμένα ρούχα.
Γλήγορα,στάχτη,να φανής οι φούχτες να γιομίσουν.

Ειν´έτοιμα στην άσπονδη πλημμύρα των αρμάτων
Δρόμο να σχίσουν τα σπαθιά,κ´ελεύθερα να μείνουν.
Εκείθε με τούς αδελφούς,εδώθε με τον χάρο.

Υ.Γ
Οτι και να κάνουν οι ´αγωνιστές τής λήθης´ορισμένα πράγματα θα μείνουν αναλλοίωτα
Υ.Γ2
Τελικά έγινε η σφαγή τής Χίου και τών Ψαρών???

Αν βοηθα στην ενημερωση σας παντως, εγω εχω μονιμα την Ελληνικη σημαια αναρτημενη στο σπιτι μου. Και καθε μερα που την βλεπω, νιωθω ευγνωμωσυνη προς αυτους που παλεψαν για να ειμαι αυτο που ειμαι, σημερα...

Kαλά εσύ είσαι ´δηλωμένος´.Μολις έχασες την ευκαιρία να σού δώσω ένα αστέρι.:flipout: :flipout:

Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Δυστυχώς, φίλε McZab, είναι αδύνατον να σε παρακολουθήσω διότι δεν σε καταλαβαίνω. Να υποθέσω ότι αυτή σου η "ομολογία" δικαιολογεί και την συνέχεια γιατί κι εγώ δεν καταλαβαίνω πού ακριβώς έγραψα και υποστήριξα τα παρακάτω ή δήλωσα τη συμφωνία μου με το βιβλίο Ιστορίας. Προφανώς, είμαι από τους αδαείς που ανέφερες πιο πάνω, τους κυκλωμένους μέσα στα τετράγωνα που ανέφερες σε άλλο thread και γενικώς από τα πρόβατα που άγονται και φέρονται από πολιτικές και πολιτικούς σε τέτοιο σημείο, ώστε να θεωρώ φυσιολογικό ότι πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά μου, εν έτει 2007, τα ''μοντέρνα'' βδελύγματα ιστοριογραφίας υπό της κ. Ρεπούση....
Αυτό είναι αυτοκριτική ή ειρωνία? Για το δεύτερο μπορεί να φας ban, πρόσεχε.:flipout:

ΥΓ

Νάσαι καλά, και κράτα γερά την ανωτερότητα που σε χαρακτηρίζει και σε διακρίνει από τους υπόλοιπους. Πάντως, τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία, αγκυλώσεις και ''υπεράνω'' θεωρείες έχουν αυτοί που ζουν στις γωνίες του τετραγώνου και φυλάγουν τις ''Θερμοπύλες'' των κυκλωμένων....-bye- -bye-Ευχαριστώ.
...

Προσκαλώ τον GeonX στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής 23-26 Ιούλη στην Λίπιντζα Πίνδου, να χορέψουμε μαζί "συγκαθιστά στα τρία" μέχρι τελικής πτώσης.
Έτσι θα αποδείξω ότι δεν είμαι εθνικιστής αλλά φανατικός τοπικιστής!:flipout:

Oποιος ενδιαφέρεται ας επισκεφτεί το επίσημο site του C.D.R.S.E.E.
Eν συνεχεία ας κάνει κλίκ στο joint history project successes.Θα δεί ενδιαφέρουσες διακομματικές φυσιογνωμίες,δημοσιογράφους και άλλους πολλούς.
Οποιος δεν βαριέται ας ψαξει να βρεί το άρθρο´The Tyranny of History',τής Κυρίας Κουλούρη.
Σε πρόχειρη μετάφραση ένα απόσπασμα(για να μην αρχίσουν ορισμένοι να μιλάνε για ανακρίβειες δηλώνω οτι η μετάφραση είναι πρόχειρη):Oρισμένοι όροι οι οποίοι έχουν επιβληθεί για την περιγραφή ιστορικών γεγονότων ή περιόδων αντικατοπτρίζουν αρνητικές προκαταλήψεις.Αυτή είναι η περίπτωση τών όρων ´Τουρκοκρατία´ή ´Οθωμανική Κατοχή´,που σιγά-σιγά εξαφανίζονται απο τα σχολικά βιβλία............´

Ενώ η αξιοπιστία του thread αυτού σπάει κόκκαλα...

Και έχω την εντύπωση οτι λίγους ενδιαφέρει και μόνον όταν είναι υπέρ των θέσεων που εκφράζουν. Παράδειγμα:

Πριν μερικές ημέρες έψαξα και βρήκα το (ελπίζω) ατόφιο κείμενο της Συνθήκης της Λωζάννης. Έκανα παράθεση το παραπάνω κείμενο συνοδευόμενο απο ένα link για να δούμε αν η παραπάνω θέση επιβεβαιώνεται. Δεν είδα κανέναν να παρατηρεί οτι όχι μόνο δεν ισχύει το παραπάνω κείμενο αλλά οτι οι πληθυσμοί που εξαιρούνται της ανταλλαγής αναφέρονται σαν "Μουσουλμανικές μειονότητες" στο Ελληνικό έδαφος και "μη Μουσουλμανικές μειονότητες" στο Τουρκικό. Πού λοιπόν αναφέρεται σε Έλληνες και μάλιστα "ρητά";
(Εκτός και αν και στο σαϊτ αυτό έβαλαν το χεράκι τους οι γκλομπαλιστές και το γυρίζουμε σε νέες θεωρίες συνομωσίας ... απο το 1923)

Το παραθέτω λοιπόν ξανά εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Τελικά είμαστε όσο αξιόπιστοι γίνεται ή όλα αυτά είναι "λεπτομέρειες";;;;

Σήμερα που είχα χρόνο διάβασα λίγο παραπάνω και βρήκα και λίγο χρόνο να δω το και κάποιες παραπομπές που έχουν γίνει από φίλους…Έκτορα αν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια επίθεση έστω και αν υπάρχει κάποιο λάθος… το κείμενο όμως που παραθέτεις δέχεται πολλαπλή ερμηνεία… άσε που αφού το διάβασα μάλλον συμφωνώ με το Σπύρο ειδικά αν αποδοθεί ελευθέρα… από το link που παραθέτεις….

ARTICLE 14.
The islands of Imbros and Tenedos, remaining under Turkish sovereignty, shall enjoy a special administrative organisation composed of local elements and furnishing every guarantee for the native non-Moslem population in so far as concerns local administration and the protection of persons and property. The maintenance of order will be assured therein by a police force recruited from amongst the local population by the local administration above provided for and placed under its orders.
The agreements which have been, or may be, concluded between Greece and Turkey relating to the exchange of the Greek and Turkish populations will not be applied to the inhabitants of the islands of Imbros and Tenedos.

…δηλ. αν δεν αναφέρονται σε Ελληνικής μειονότητας για ποιο λόγω αναφέρονται…? Δε ξέρω μπορεί και τα αγγλικά μου να είναι κάπως και να καταλαβαίνω λάθος αλλά καλυτέρα να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν αφορίζουμε ολόκληρο thread έτσι απλά… καλή συνέχεια σε όσους συνεισφέρουν σε αυτές τις συζητήσεις… :grinning-smiley-043

Προσκαλώ τον GeonX στο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής 23-26 Ιούλη στην Λίπιντζα Πίνδου, να χορέψουμε μαζί "συγκαθιστά στα τρία" μέχρι τελικής πτώσης.
Έτσι θα αποδείξω ότι δεν είμαι εθνικιστής αλλά φανατικός τοπικιστής!:flipout:
Mc εγώ για τέτοια είμαι, γνωστός και δηλωμένος… ;) -bye-

Βρε σείς ξέχασα τον άλλον εθνικιστή τον Ανδρέα Κάλβο.
Για να πούμε και μερικά για τον ποιητή αυτό που τόλμησε να γράψει ποίηση για την Ελευθερία τής Πατρίδας.Ο Γεώργιος Σεφέρης σε μιά σεμνή τελετή το 1960ή 61 δεν θυμάμαι έκανε διακομιδή τών οστών του απο ένα κοιμητήριο τού Λονδίνου στην Ελλάδα.
Βλέπετε πώς συνδέονται όλοι οι εθνικιστές με τίς άνομες σχέσεις τους.
..................................ΕΙΣ ΨΑΡΑ..................
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ.

Υπέρ γονέων και τέκνων
υπέρ τών γυναικών
υπέρ πατρίδος πρόκειται
και πάσης της Ελλάδος όσιος αγώνας

Θαλπτήριον της ημέρας
φώς ,δια πάντοτε χαίρε
και σείς όπου ευφραινετε
με φωνήν ηδυόνερον
της γής τα τέκνα.

Χαίρετ´ελπίδες-Ηλθε
της Αγαρ το υπερήφανον σπέρμα.
Επάνω εις τάς όχθας τών Ψαρών,αλαλάζον
σφόδρα κατέβη.

Ω Πατρίς την εκούσιον δέξου θυσίαν-Αστράπτει
Σεισμός πολέμου ακούεται
Υπό τύμβον υψήνορα
ήρωες κοιμώνται

Επί το μέγα ερείπιον
η Ελευθερία ολόρθη
προσφέρει δύο στεφάνους.
εν´απο γήϊνα φύλλα
κι άλλον απο άστρα.

.............................................Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ.................................
Εγύρισε ταίς πλάτες του
φευγει,φευγει ο προδότης.
αλαμπή σέρνει τα άρματα
φαρμακερά,το στήθος του έγινεν Αδης.

Τον σταυρόν και τους Ελληνας
άφησ´οπίσω,εξάπλωσεν αδελφικώς την χείρα του
´ς τούς Τούρκους κ´επροσκύνησε βάρβαρον νόμον.

Τον συντροφεύει ολόμαυρον
μέγα εναέριον σύγνεφον.
κρέμεται ακόμα ατίνακτον αστροπελέκι επάνω του
κι άγρυπνος μοίρα.
..........................................
Το φώς εσύ αποφευγεις τής ημέρας,φοβούμενος
μήπως τών προδομένων ανθρώπων σε ξανανοίξουσιν
η μακραί σπάθαι.
.............................
Αν μαυροφορεμένης χήρας,αν βρέφους θρήνον
ορφανικόν ακούσεις,τρέμεις και το ποτήρι σου πέφτει
σχισμένον.
.......................................................
Σφαλερόν δρόμο άθλιε
εδιάλεξας.Οι Ελληνες
που επρόδωσας θαυμάζονται απο την οικουμένη
κ´ήρωες καλούνται.

Και καταφρονημένος ο Βαρνακιώτης έγινε.
Γύρευε απο την μοίρα σου
κρυπτόν να σου χαρίσει
τάφον εις όλους.

Υ.Γ
Επαναλαμβάνω ,δεν είναι προσωπικές μου κρίσεις,είναι αποσπάσματα απο ποιήματα τού Ανδρέα Κάλβου(Ξερω εγώ τι γίνεται ,αφού είμαστε αναξιόπιστοι...........).Eπομένως όποιος θέλει να διαμαρτυρηθεί,ας πάει να βρεί απογόνους τού ποιητή.
Πάντως θεωρείται μάλλον καλός ποιητής ο Κάλβος.Ετσι φαίνεται απο την βιβλιογραφία.........................................................................................................

Βασίλη μισό λεπτό.Οταν αναφέρεται οτι ολο το thread επι τής ουσίας είναι αναξιόπιστο(ολο έτσι??)θα περίμενα μερικές εξηγήσεις.
Σκέψου μετά απο 30 σελίδες σε δικό σου thread νάβγαινα και να σου εγραφα ξαφνικά ότι γράφτηκε παραπάνω.
Εάν το ´εκανα μέχρι και ban θα έτρωγα.Τελος πάντων.
Στο μέλλον πάντως θα τόχω υπ´όψιν μου οτι μπορώ να επιτίθεμαι προσωπικά χωρίς να υφίσταμαι ´κυρώσεις´...................

Σήμερα που είχα χρόνο διάβασα λίγο παραπάνω και βρήκα και λίγο χρόνο να δω το και κάποιες παραπομπές που έχουν γίνει από φίλους…Έκτορα αν και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τέτοια επίθεση έστω και αν υπάρχει κάποιο λάθος… το κείμενο όμως που παραθέτεις δέχεται πολλαπλή ερμηνεία… άσε που αφού το διάβασα μάλλον συμφωνώ με το Σπύρο ειδικά αν αποδοθεί ελευθέρα… από το link που παραθέτεις….

δεν είναι θέμα πολλαπλών ερμηνειών, όπως είπα και παραπάνω, ο Έκτορας παρέπεμψε στην βασική συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων και της Τουρκίας. Ταυτόχρονα υπογράφηκαν και οι συνοδεύουσες αυτή συμβάσεις, πρωτόκολλά και ανακοινώσεις.
Τα περί ανταλλαγής πληθυσμών δεν περιλαμβάνονται στη βασική συνθήκη ειρήνης, είναι άλλο κείμενο.

Δηλαδή φίλε send είναι οι πράξεις που υπογράφησαν στην Λωζάννη τον Ιανουάριο τού 1923 με την σαφή διατύπωση στο άρθρο 19 ότι θά ισχύoyn στην τελική συνθήκη.
Που σπάει ..............κόκκαλα η αξιοπιστία?

εντάξει, είπαμε τι ισχύει και έχεις ασφαλώς δίκιο, όμως ας μην το παρατραβάμε. Μπορεί μερικές φορές να νομίζει κανείς ότι έβγαλε λαγό, αλλά ας είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, ειδικώς όταν προβαίνουμε σε αυτές από άγνωστα για εμάς χωράφια. Οι διεθνείς συνθήκες και το παρασκήνιό τους είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο ώστε να μας κατατοπίζει πλήρως ένα ψάξιμο στο google.

Eφημερίδα´Το Παρόν´σελίδα 5,σήμερα.

´Απολύθηκε απο τον ραδιοσταθμό τού Συν ´Στό Κοκκινο´,ο δημοσιογράφος Απόστολος Διαμαντής.
Εγκλημά του οτι στην εκπομπή που κάνει κάθε Σάββατο είπε την γνώμη του για το περιβόητο βιβλίο Ιστορίας της Στ Ταξης του Δημοτικού,δεδομένου ότι εκτός απο δημοσιογράφος είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου.Μονον που η άποψη που διατύπωσε είναι αντίθετη με την θέση τού Συν,που ως γνωστόν στηρίζει το βιβλίο.
Ο υπεύθυνος τού σταθμού ειδοποίησε τον κ.Διαμαντή οτι απολύεται.
Σ.Σ.Ο απολυθείς δούλευε αμισθί.´

Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

εντάξει, είπαμε τι ισχύει και έχεις ασφαλώς δίκιο, όμως ας μην το παρατραβάμε. Μπορεί μερικές φορές να νομίζει κανείς ότι έβγαλε λαγό, αλλά ας είμαστε λιγάκι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας, ειδικώς όταν προβαίνουμε σε αυτές από άγνωστα για εμάς χωράφια. Οι διεθνείς συνθήκες και το παρασκήνιό τους είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο ώστε να μας κατατοπίζει πλήρως ένα ψάξιμο στο google.

Προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο,να το ´πάω παραπέρα´.Θα δεχόμουν και την ύπαρξη οποιουδήποτε λάθους εκ μέρους μου,σε ένα θέμα όντως δύσκολο.
Για άλλο λόγο εξέφρασα την πικρία μου.

Send, Πολύ σωστά μιλάς, εγώ το μόνο που λέω είναι ότι ακόμα και μεταφράζοντας το Άρθρο 14 και ειδικά την παράγραφο που αναφέραμε από το link του ο Έκτορα:

The agreements which have been, or may be, concluded between Greece and Turkey relating to the exchange of the Greek and Turkish populations will not be applied to the inhabitants of the islands of Imbros and Tenedos.

«Οι συμφωνίες που έχουν, η μπορεί να, καταλήξουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με την ανταλλαγή πληθυσμού Ελλήνων και Τούρκων δεν θα έχει εφαρμογή για τους κατοίκους των νησιών Ίμβρος και Τένεδος.»

Εγώ προσωπικά από το κείμενο κατανοώ ότι αναφερόμαστε σε Έλληνες κατοίκους των συγκεκριμένων νησιών διαφορετικά ποιος ο λόγος αναφοράς…

Anyhow ας κρατήσουμε τη συζήτηση καθαρή από προσωπικές αιχμές…δεν βοηθούν πουθενα και κανέναν… ;)

Re: Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Θα ήταν δυνατόν σε παρακαλώ με συγκεκριμένα στοιχεία να μάς ενημερώσεις για τα 400 χρόνια σκλαβιάς,για την προσπάθεια αφελληνισμού τών υποδούλων ελλήνων,για την καταστολή τουλάχιστον 100 κινημάτων εναντίον του κατακτητή???
Aυτά περί περιούσιου λαού μόνος σου τα λές, μόνος σου τα καταλαβαίνεις, μόνος σου τα γράφες. Σε προκαλώ να βρείς έστω ένα post δικό μου που να μιλάει για περιούσιο λαό.

Εγώ δεν αμφισβήτησα ότι έγιναν όλα τα παραπάνω, ούτε αμφισβήτησα τη σφαγή της Χίου ή της Σμύρνης. Απλά διαφωνώ με την μονομέρεια, την αποσιώπηση των πραγματικών γεγονότων, τις "λευκές" σελίδες της Ιστορίας. Εάν έκαναν σφαγές και θηριωδίες οι Έλληνες και οποιοσδήποτε λαός θέλω να το ξέρω. Γι αυτό παρέθεσα και τους υπόλοιπους στίχους. Ούτε έκανα κριτική στον ποιητή, λάθος κατάλαβες.
Ο Ύμνος παραμένει ένα αριστούργημα παρότι εμπνέεται από μια ανθρωποσφαγή. Αλλά ο ποιητής είναι ποιητής δηλ. καλλιτέχνης και γι αυτό έχει ας πούμε το "ακαταλόγιστο". Δεν είναι ούτε επιστήμονας ιστορικός ούτε κοινωνιολόγος ούτε ερμηνευτής της Ιστορίας.

Γενικά έχεις την τάση να κατασκευάζεις εχθρούς, παρεξηγώντας τις απόψεις των άλλων για να μπορείς να τους επιτίθεσαι πιο εύκολα.

Subcomandante Marcos,ηγέτης τών Ζαπατίστας,που υποστηριζει τα δικαιώματα τών Ινδιάνων στην Πολιτεία Τσιάπας τού Μεξικού.
Eχει γράψει ένα μυθιστόρημα μαζί με τον Πάκο Ιγνάτιο Τάϊμπο ΙΙ,με τίτλο ´Οι ανήσυχοι Νεκροί´που κυκλοφορεί στην Ελλάδα απο τίς εκδόσεις ΑΓΡΑ και Κεδρος.
Λέει ο αντάρτης:'Θαρρώ πώς ήταν Κυριακή ,δεν καλοθυμάμαι κιόλας ,αλλά εκείνο που θυμάμαι καλά είναι πώς πέρασα έξω απο εκείνο το μεγάλο κτίριο τής εφημερίδας που την λένε El Universal και ήτανε ακριβώς 6.00 μ.μ η ώρα Fox ,που πάει να πεί 19.00 η ώρα τού νοτιοανατολικού μετώπου τής μάχης.
Το θυμάμαι καλά γιατί,πάνω που πέρναγα απέναντι ,ακούστηκε η μουσική τού Μεξικάνικου Εθνικού Υμνου κι´εγώ στάθηκα προσοχή,που πάει να πεί ντουρος και καμαρωτός,και φερνοντας το αριστερό χέρι ψηλά πλάϊ στο κεφάλι μου,γιατί έτσι χαιρετάμε εμείς οι Ζαπατίστας όταν ακούμε τον ύμνο ή βλέπουμε την σημαία τής χώρας μας,που την λένε Μεξικό................´
Πάει χάλασε και ο Subcomandante Marcos.Mολύνθηκε και αυτός απο το μικρόβιο τού ´εθνικισμού´.Πάντως ήταν καταζητούμενος απο την Μεξικάνικη κυβέρνηση και κυκλοφορούσε με κουκούλα για να μήν αναγνωρίζεται.........