Εγω παντως βαριομουν και επειδη ο Δημητρης σημερα στη μουσικη ειναι μεσα στην αγαπη, βρηκα αυτο να ξεκινησω debate, γιατι ενα καλο Debate με το Δημητρη την ημερα τον γιατρο τον κανει περα.
Σκέψου όμως μήπως το ασυνείδητο δηλαδή το id που είναι και το πιό ´μη λογοκριμένο τμήμα τού εαυτου´οδηγήσει τον Βλάσση στο να ψάλλει την Διεθνή.![]()
![]()
[COLOR=#00000]Τι μαθαίνουν για μας οι μαθητές
Τι μαθαίνουν για μας οι μαθητές
Ελληνικό βιβλίο Ιστορίας στ' δημοτικού: «Ενα χρόνο μετά, οι τουρκικές δυνάμεις, με ηγέτη τον Κεμάλ, επιτίθενται και αναγκάζουν τα ελληνικά στρατεύματα να υποχωρήσουν προς τα παράλια. Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Ελληνες συνωστίζονται στο λιμάνι, προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα».
Τουρκικό βιβλίο Κοινωνικών Γνώσεων 5: «O τουρκικός στρατός, ο οποίος αφήνιασε, καταδίωξε τους Ελληνες, οι οποίοι έφυγαν προς τη Σμύρνη. Αυτοί, όταν έφευγαν, δε δίσταζαν να κάνουν ακόμη και αθλιότητες, ρημάζοντας τα χωριά και τις πόλεις».
Ενα ιστορικό γεγονός, δύο διαφορετικές ερμηνείες. Η μία της ελληνικής πλευράς, έτσι όπως καταγράφεται στο νέο βιβλίο Ιστορίας της στ' δημοτικού (που έχει προκαλέσει τις γνωστές αντιδράσεις), η άλλη της τουρκικής πλευράς, έτσι όπως αυτή καταγράφεται στα σχολικά εγχειρίδια που διαβάζουν οι μικροί γείτονές μας.
Το παραπάνω παράδειγμα είναι ένα μόνο από τα πολλά που υπάρχουν στα σχολικά εγχειρίδια των γειτονικών λαών, αποδεικνύοντας ότι η Ιστορία δεν καταγράφει απλώς τα γεγονότα.
Το ερώτημα που ακούγεται τελευταία και προκαλεί διαμάχες είναι το κατά πόσο τα βιβλία που διδάσκονται στα σχολεία πρέπει να δημιουργούν εθνική συνείδηση. Η απάντηση σίγουρα δεν είναι μονοδιάστατη. Το σίγουρο είναι ότι τα σχολικά βιβλία αποτελούν ίσως το καλύτερο μέσο «προπαγάνδας» των κυβερνήσεων, αφού μπαίνουν σε όλα τα σπίτια, μέσω των μαθητών.
Η εθνική συνείδηση
«Το μάθημα της Ιστορίας χρησιμοποιείται για την τόνωση της εθνικής συνείδησης. Ισως, όμως, μερικές φορές να φτάνουμε στην κατάχρηση. Αυτό σημαίνει ότι παραποιούμε ή δε λαμβάνουμε υπόψη μας ιστορικά γεγονότα, με στόχο να σχηματίσουν τα παιδιά θετική εικόνα για μας και αρνητική για τους άλλους», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική του ΑΠΘ και επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας Σχολικών Βιβλίων και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Ξωχέλλης. Το Κέντρο έχει κάνει αυτήν ακριβώς την έρευνα (υπό τον τίτλο «Η εικόνα του "άλλου"/ γείτονα στα σχολικά βιβλία των βαλκανικών χωρών») βάσει των εγχειριδίων των βαλκανικών λαών που εκδόθηκαν έως το 2000.
Πάντως, όπως λέει ο κ. Ξωχέλλης, «ακόμη κι αν γίνουν οι καλύτερες διακρατικές συμφωνίες για συνύπαρξη και καλή γειτονία, δε θα έχουν αποτέλεσμα, δε θα αρκούν, αν το πνεύμα τους δεν "περάσει" μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, αν δε γίνουν αντίστοιχες παρεμβάσεις στην εκπαίδευση». Oπως επισημαίνει, παρατηρείται ότι τα τελευταία χρόνια η κατάσταση σε ό,τι αφορά τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς στα σχολικά εγχειρίδια είναι σαφώς καλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν.
Στην Τουρκία
Σύμφωνα με το διδάκτορα του τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ Ευάγγελο Τσιανάκα, ο οποίος έχει μελετήσει τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια που διδάσκονται σήμερα στα σχολεία, τα βιβλία της Τουρκίας αφενός δίνουν έμφαση στις συγκρούσεις των Τούρκων με τους Ελληνες και αφετέρου αποσιωπούν τις περιπτώσεις ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με τους γείτονές τους στο παρελθόν και στο παρόν.
«Oι αναφορές στους Ελληνες στην πλειοψηφία τους είναι ουδέτερες (περίπου 60%) και ακολουθούν με διαφορά οι αρνητικές (περίπου 30%) και οι θετικές (περίπου 10%). Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι οι θετικές αναφορές δε χαρακτηρίζουν τους Ελληνες της νεότερης και σύγχρονης εποχής, αλλά τους αρχαίους Ελληνες και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σχεδόν αποκλειστικά. Oι αρνητικές εστιάζονται κυρίως στις εχθρικές δραστηριότητες και ενέργειες των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα (Επανάσταση του 1821, Μικρασιατική Εκστρατεία, πραξικόπημα του 1974 κατά του Μακαρίου στην Κύπρο κ.λπ.)», τονίζει ο κ. Τσιανάκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα απεικονίζεται ως ένα κράτος το οποίο έγινε ανεξάρτητο χάρη στη ρωσική και ευρωπαϊκή επέμβαση. Η «συμπόνια» που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι για τους επαναστατημένους Ελληνες επικρίνεται σκληρά στα σχολικά εγχειρίδια. Σε μερικά βιβλία, μάλιστα, τονίζεται σκόπιμα η διαφορά μεταξύ των αρχαίων και των σύγχρονων Ελλήνων.
«Επιπλέον», προσθέτει ο κ. Τσιανάκας, «προβληματική θεωρείται ακόμη και σήμερα η παρουσίαση του πολιτισμού των Ιώνων στα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια. O εν λόγω πολιτισμός της αρχαιότητας, μνημεία του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα στα τουρκικά εδάφη, δε θεωρείται ελληνικός από τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια. Αντίθετα, παρουσιάζεται σαν ένας πολιτισμός της Ανατολίας (Μικράς Ασίας), ο οποίος επηρέασε τον πολιτισμό της απέναντι όχθης, δηλαδή τον αρχαίο ελληνικό».
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, «σύμφωνα με τα τουρκικά σχολικά εγχειρίδια, ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα της συμπεριφοράς των Ελλήνων είναι η αχαριστία. Υποστηρίζεται ότι οι Ελληνες είχαν ζήσει σε καθεστώς αυτονομίας για αιώνες στην Oθωμανική Αυτοκρατορία και ότι ευημερούσαν χάρη στο εμπόριο. Κατά συνέπεια, η απαίτησή τους για ανεξαρτησία χαρακτηρίζεται έμμεσα ως άδικη».
Στην Αλβανία
Στα αλβανικά σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας σημείο αιχμής αποτελεί η γεωγραφική περιοχή και ο πληθυσμός της νότιας Αλβανίας:
- Βιβλίο Ιστορίας η' τάξης: «Oταν ο ελληνικός στρατός μπήκε στο αλβανικό έδαφος (σ.σ.: τον Oκτώβριο του 1940), φέρθηκε άσχημα στους Αλβανούς και ανακήρυξε την Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο ελληνικές πόλεις».
- Βιβλίο Ιστορίας ι/η' τάξης: «Η τότε ελληνική κυβέρνηση (σ.σ.: 1887) δε δεχόταν τη λύση του κυριότερου και ζωτικού προβλήματος για τους Αλβανούς: του σχηματισμού του ανεξάρτητου αλβανικού κράτους με τα εθνικά σύνορα της Αλβανίας».
Παραδεiγματα
Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.
Κοινωνικές Γνώσεις 7: «Υπάρχουν πολύ διαφορετικές αιτίες των εχθρικών αισθημάτων που τρέφουν απέναντι σε μας οι κοντινοί γείτονές μας. Oρισμένα από αυτά τα κράτη (όπως η Ελλάδα) γνωρίζουν ότι δε θα μπορούσαν να καταλάβουν με απευθείας επίθεση την Τουρκία. Γιʼ αυτόν το λόγο στοχεύουν στη διάλυση του κράτους μας, υποστηρίζοντας διασπαστικές οργανώσεις, στο διαμελισμό και στην κατάρρευση του καθεστώτος. Και ένα από τα χειροπιαστά παραδείγματα αυτών των εχθροτήτων είναι η απάνθρωπη συμπεριφορά που δείχνουν απέναντι στους ομοεθνείς μας που ζουν στα κράτη τους. Oμως στην εποχή του οθωμανικού κράτους οι Τούρκοι συμπεριφέρονταν καλά στα έθνη που βρίσκονταν υπό την ηγεμονία τους».
Κοινωνικές Γνώσεις 7: «... Το εθνικό όραμα της Ελλάδας (η Μεγάλη Ιδέα) είναι η δημιουργία της Μεγάλης Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει την Κύπρο, τα Στενά, την Κωνσταντινούπολη, τη δυτική και την εσωτερική Ανατολία. Oι απόπειρες της Ενωσης στην Κύπρο και τέλος οι επιθυμίες να κάνουν τη θάλασσα του Αιγαίου μια ελληνική θάλασσα εντάσσονται όλα μέσα σʼ αυτήν την πολιτική».
ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
«Aλύτρωτη» ακόμα η Μακεδονία
Στα σχολικά εγχειρίδια γλωσσικής διδασκαλίας της ΠΓΔΜ (από την ομάδα του Κέντρου Ερευνας Σχολικών Βιβλίων μελετήθηκαν τα βιβλία που εκδόθηκαν έως το 2000), η εντύπωση που δημιουργείται από την πρώτη κιόλας προσέγγιση των δεδομένων είναι της εικόνας ενός κράτους και ενός λαού που αισθάνεται να απειλείται από τους «εχθρούς» γείτονές του (Τούρκους και Βούλγαρους κυρίως και σε πολύ μικρό ποσοστό από Ελληνες). Ενός λαού που προσπαθεί να ορίσει την ταυτότητά του σε σχέση με τους γείτονες, τονίζοντας αρνητικά στοιχεία τους και διαφορές, και ενός κράτους που με τον ίδιο τρόπο προσπαθεί να κρατηθεί ενιαίο.
Oι περισσότερες αναφορές για τους Ελληνες αφορούν στο β' μισό του 19ου αιώνα (περίοδος της εθνικής και πνευματικής αφύπνισης) και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπερτερούν οι αναφορές με ουδέτερη κατεύθυνση, ενώ αυτές με αρνητική έχουν σχέση με τη στάση του Πατριαρχείου κατά το 19ο αιώνα και το φόβο του εξελληνισμού, καθώς και με τη στάση του ελληνικού δημοκρατικού στρατού.
Βιβλίο Γλώσσας 5: «Πραγματικά τη μέρα του Αγίου Σπυρίδωνα, όταν λειτουργούσε αυτός (ο Ελληνας δεσπότης), πολλοί φοβητσιάρηδες που πριν δεν τον αναγνώριζαν, ήρθαν στην εκκλησία».
Βιβλίο Γλώσσας 7: «Τύπωσα ένα βιβλίο με τραγούδια και άλλα λαϊκά έργα, για να μείνουν στη μνήμη της γενιάς μας, γιατί εξελληνιζόμαστε και ένας Θεός ξέρει πού θα είμαστε μέχρι το τέλος».
Στα βιβλία ιστορίας της ΠΓΔΜ, στις αναφορές σχετικά με τους Ελληνες εξιστορούνται πολεμικά γεγονότα και περιγράφονται εθνικοί ανταγωνισμοί έως και το 1922. Δίνεται έμφαση στην εικόνα της αλύτρωτης «Μακεδονίας του Αιγαίου» και της καταπιεσμένης μακεδονικής μειονότητας με ελάχιστες χρονικές εξαιρέσεις (1925, περίοδος εμφύλιου πολέμου 1942-45).
Υπογραμμίζεται επίσης στα βιβλία έως το 2000 η άρνηση της Ελλάδας για αναγνώριση της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ και το πρόβλημα του ονόματος.
Ιστορία η' τάξης: «Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας απαγορεύτηκε για δεύτερη φορά τόσο το μακεδονικό όνομα όσο και η μακεδονική γλώσσα στην περιοχή της Μακεδονίας του Αιγαίου, καθώς και κάθε εθνικό ή πολιτιστικό προνόμιο που είχε εξασφαλίσει ο μακεδονικός λαός κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού πολέμου. Αμέσως μετά το 1945 οι ελληνικές κυβερνήσεις έθεσαν σε εφαρμογή μια πολιτική λευκής τρομοκρατίας, με στόχο να αναγκάσουν το μακεδονικό πληθυσμό να μεταναστεύσει ή να τον παραλύσει εθνικά και πολιτικά».
ΒOΥΛΓΑΡΙΑ
Κάτι αρχίζει να αλλάζει στα εγχειρίδια
Στα βουλγαρικά βιβλία Ιστορίας της δεκαετίας του ʼ90 (εʼ, στʼ και ηʼ τάξης) οι αναφορές για τους Τούρκους υπερτερούν σε συχνότητα και ακολουθούν οι αναφορές για τους Ελληνες και τους Σέρβους. Σύμφωνα με τη διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, Φωτεινή Τολούδη, που τα έχει μελετήσει, τα εθνικά ζητήματα είναι στα βιβλία αυτής της χώρας εκείνα που χρωματίζουν αρνητικά τις αναφορές στους γειτονικούς λαούς και κυρίως στους Ελληνες, στους Σέρβους και στους Τούρκους.
Στα βουλγαρικά βιβλία Ιστορίας, οι Ελληνες παρουσιάζονται τόσο με θετικές, όσο και με αρνητικές αναφορές.
Βιβλίο Ιστορίας της ε' τάξης: «Oργισμένες είναι οι σελίδες (σ.σ.: του Παΐσιου) αφιερωμένες στις αυθαιρεσίες των Ελλήνων εκκλησιαστικών...».
Βιβλίο Ιστορίας στ' τάξης: «Η ελληνική κυβέρνηση απεθνικοποιεί τον τοπικό πληθυσμό της δυτικής Θράκης. Κλείνουν σχολεία, εκκλησίες και μοναστήρια... Μεγάλο μέρος Βούλγαρων Θρακών έρχονται στην πατρίδα, ενώ εκείνοι που μένουν υπόκεινται στην ελληνική μειονοτική πολιτική. Αυτή είναι τόσο βαριά, ώστε η Κοινωνία των Εθνών δέχεται υπό την προστασία της το βουλγαρικό πληθυσμό».
«Αξίζει, όμως, να σημειωθεί», προσθέτει η κ. Τολούδη, «ότι τα βουλγαρικά εγχειρίδια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '90 επιχειρούν μια θεματολογική διεύρυνση και εμπλουτιζόμενα πλέον, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολυδιάστατα τα ιστορικά γεγονότα που αφορούν τους γειτονικούς λαούς. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζουν να δίνουν έμφαση όχι μόνο στις πολεμικές συγκρούσεις αλλά και σε θέματα που αφορούν ευρύτερα σχέσεις με άλλους λαούς, σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής των βαλκανικών κρατών, όπως επίσης και σε άλλες πλευρές της ζωής των Βαλκανίων».
Η Σόνια Βέλκοβα, διδάκτωρ στην Ακαδημία Επιστημών της Σόφιας, είναι σαφής σε ό,τι αφορά τη «βουλγαρική» άποψη για τα ελληνικά βιβλία Ιστορίας: «Εχω μελετήσει ελληνικά βιβλία Ιστορίας του λυκείου. Διαπίστωσα ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά, προς το καλύτερο, των Ελλήνων συγγραφέων σε σύγκριση με παλαιότερα, υπό την έννοια ότι τα αρνητικά στερεότυπα για τους Βούλγαρους σε σύγκριση με παλαιότερα έχουν σαφώς μειωθεί». Τι γίνεται, όμως, στα βουλγαρικά βιβλία Ιστορίας; «Κάτι ανάλογο γίνεται και σε μας. Μετά το '89 - '90, υπάρχει στη Βουλγαρία μια πλήρης ελευθερία στο να εκθέτεις τη γνώμη σου ως συγγραφέας είτε πρόκειται για βιβλία Ιστορίας είτε για βιβλία λογοτεχνικά», υπογραμμίζει η κ. Βέλκοβα.
Το γεγονός, όμως, ότι η Βουλγαρία στόχευε στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση έπαιξε καθόλου ρόλο σε αυτήν τη στροφή των Βούλγαρων συγγραφέων βιβλίων Ιστορίας; «Είναι σίγουρο ότι είναι κι αυτός ένας από τους παράγοντες. Σημασία έχει ότι οδηγούμαστε σε μια εκπαίδευση που προωθεί την ειρήνη», σημειώνει η κ. Βέλκοβα.
www.edra.gr (πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής).
[/COLOR]
[SIZE=-2]Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ[/SIZE]
Αυτός τουλάχιστον θα ξεθυμάνει στο γήπεδο πετώντας μπουκάλια στον διαιτητή... Εγώ πως θα ξεθυμάνω που δεν μπορώ να πέσω σ'αυτό το επίπεδο ? Μήπως πρέπει να επανατοποθετηθώ γιά τις λοβοτομές ?
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.