Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.
Να πω κι εγώ ότι συμφωνώ αρκετά με τα γραφόμενα του BIOS στο ποστ 205. Υπάρχει παράδειγμα αποσιώπησης ιστορικών γεγονότων ένθεν και ένθεν για το κοινό καλό και την καλή γειτονία και που έφερε αποτελέσματα, όσον αφορά τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Εγώ ας πούμε που πήγα σχολείο τη δεκαετία του 80 και 90 δεν διδάχτηκα πολλά πράγματα για βαλκανικούς πολέμους, και βουλγαρική κατοχή (από τις πιο βάναυσες) στη βόρεια Ελλάδα. Φαντάζομαι ότι αντίστοιχα κεφάλαια έχουν κοπεί στην ιστορία που διδάσκεται στη Βουλγαρία. Θεωρώ ότι το να γίνει μια απο κοινού προσπάθεια έχει κάποια οφέλη σημαντικά.
Υπάρχει βέβαια και η άποψη που θέλει τα βήματα αυτά να γίνονται μονομερώς στην προκειμένη περίπτωση, με το βιβλίο της ΣΤ' Δημοτικού. Δεν ειμαι σε θέση να ξέρω πραγματικά τί έχει κοπεί από το τουρκικό βιβλίο. Έχουν και αυτοί αρκετά πράγματα να κόψουν, όπως για παράδειγμα τον ξεριζωμό και τη σφαγή των τουρκοκρητικών, τη σφαγή της τρίπολης, τις θηριωδίες του ελληνικού στρατού κατά την απόβαση στα μικρασιατικά παράλια και την επέλασή του στην τουρκική ενδοχώρα, τα γεγονότα στον Έβρο το 1974, τα δικά μας τα κατορθώματα στην Κύπρο από το '63 μέχρι το '74. Είναι όμως και το άλλο. Κάνεις μία προσπάθεια προσέγγισης υποτίθεται. Ε δεν θέτεις απειλές για πόλεμο. Ούτε παραβιάζεις εναέριους χώρους ούτε αμφισβητείς εθνική κυριαρχία όταν προσεγγίζεις κάποιον με καλές προθέσεις. Ας πάψουν αυτά και πιστεύω ότι κάτι τέτοιο αρκεί για να τα βρούμε σαν λαοί και σαν κράτη. Στην τελική μια χαρά τα διδαχτήκαμε και για τους γερμανούς ναζί και την κατοχή αλλά δεν νομίζω να υπάρχει πολύς κόσμος στην Ελλάδα που να μισεί θανάσιμα τους Γερμανούς σαν λαό σήμερα.
Θεωρώ εντελώς άνισο να συγκρίνουμε την εισβολή τού Αττίλα,με επεισόδεια μεταξύ τών δύο κοινοτήτων κυρίως του 63,εκτός εάν χρησιμοποιήσουμε ως κύρια πηγή τον Μακάριο Δρουσιωτη.
Οπως και η ´σφαγή´στην Τρίπολη.Αναφέρεσαι στην κατάληψη τής Τριπολιτσάς,που τώρα τελευταία έχει γίνει τής μόδας.Οντως έφυγαν οι Τουρκαλβανοί απο το φρούριο μετά απο συμφωνία με τον Κολοκοτρώνη,και όντως μετά την κατάληψη τής Τρίπολης έγιναν μεγάλες υπερβολές.
Απλά έχω μιά απορία.Δεν ξέρω πώς αντιδρά κάποιος ή έχει το επίπεδο να σκεφτεί ψύχραιμα μετά απο 400 χρόνια καταπίεσης.Πάντως εάν έγινε ´σφαγή´θάχουν κάθε δίκιο να το γράψουν οι Τούρκοι στην δική τους Ιστορία.
Δεν νομϊζω ότι η ιστορία είναι θέμα μίσους τών λαών.Αλλο μισώ,άλλο δεν εμπιστεύομαι.
Και η ιστορία ένα πράγμα διδάσκει.Οταν κερνάς καφέ τον βιαστή τής κόρης σου στην αυλή τού σπιτιού σου παρακαλώντας τον να μην την ξαναβιάσει ,είναι σίγουρο οτι θα μπει στο σπίτι σου τελικά και όποιον παρει ο χάρος.
Το παράδειγμα δεν πάει στην Τουρκία ειδικά,αλλλά στην αστεία πολιτική ´κατευνασμού´,που ακολουθεί το Ελληνικό Κρατος τα τελευταία 11 χρόνια.
Η καλή γειτονία εξασφαλίζεται όταν σαν κράτος ξέρεις να προστατευεις τα συμφέροντά σου.
Και ειλικρινά θέλω κάποιος να μου αναλύσει πώς μπορεί να εκδημοκρατιστεί το Τουρκικό κράτος χωρίς να διαλυθεί στίς μειονότητες εκ των οποίων αποτελείται.Εκδημοκρατισμός και Τουρκία είναι δύο εννοιες αταίριαστες λόγω τής υφής τού κράτους εκεί.
Υ.Γ
Θα καταντήσουμε να μάς ρωτάνε τα παιδιά μας γιατί λεγεται έτσι η πλατεία Καραϊσκάκη ή η Κραολή και Δημητρίου και θα νοιώθουμε ενοχές να τούς πούμε μπάς και χαλάσουμε το καλό κλίμα.
Αυτό δεν είναι πολιτική,είναι εθνική υποτέλεια.Αλλά δεν περιμένω νάχουν διαβάσει Θουκυδίδη οι Υπουργοί Εξωτερικών μας τής τελευταίας 11ετίας.........