Οι Τετρομαγμένοι.

Mά ειναι γνωστό ότι οφείλει η Τουρκία να προσφύγει στο Δικαστήριο τής Χαγης για να καταδικαστεί ο Κολοκοτρώνης για γενοκτονία και να ζητηθούν και αποζημιώσεις απο το Ελληνικό Κράτος.
Οπως έγινε και επι Γερμανικής κατοχής.Θα πρέπει οι Γερμανοί να ζητήσουν ΑΥΤΟΙ αποζημιώσεις γιατί χάθηκαν αθώοι Γερμανοί πολίτες σε αντιστασιακές πράξεις τών Ελλήνων.Οι καημένοι οι Γερμανοί ήρθαν σαν φίλοι ,όπως και οι Οθωμανοί άλλως τε επί 400 χρόνια.
Τελικά είναι όντως ´ματοβαμμένος´ο Σολωμός.Περιγράφει την κατάληψη τής Τριπολιτσάς με ´κακά λόγια´.Λές και είναι το πρώτο πατριωτικό ποίημα που περιέχει τέτοιους στίχους, παγκοσμίως.
Μα εκεί είναι το θέμα.Θάπρεπε οι σκλάβοι επί 400 χρόνια να επιδείξουν ουμανιστικό πνεύμα στα πλαίσια τού Γαλλικού διαφωτισμού και να μήν πειράξουν κανέναν.Οπως και στούς Ναπολεόντειους Πολέμους που δεν άνοιξε ρουθούνι.Ολοι με το ´εσείς ´και με το ´εσάς´ήταν.
Η Ειρηνική ανθρωπότης την μοναδική φορά που έδειξε το βίαιο πρόσωπό της ήταν στην Τριπολιτσά με τον Κολοκοτρώνη.Ολες τίς υπόλοιπες φορές όλα τα προβλήματα ελύνονταν στα πλαίσια τής φιλίας τών λαών και με διάλογο.
Υ.Γ
Καλά τα έλεγα.Μην διαβάζετε Σολωμό.Ακου Εθνικός Ποιητής.Και να καταργηθεί ο Εθνικός Υμνος.
Να κάτσουν ο Ρουβάς με τον αντίστοιχο Τούρκο συνάδελφό του να γράψουν ένα τραγουδάκι συναδέλφωσης και να το λέμε 20 φορές κάθε πρωί υποχρεωτικά.Που θα πάει ,θα μάς συγχωρέσουν για το κακό που τούς κάναμε,στό τέλος.
Μέχρι τότε όμως ξεδιπλώνω την Ελληνική Σημαία και την βγάζω στο μπαλκόνι μου για την μεγάλη διπλή αυριανή Γιορτή.

Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Για το πλήρες του πράγματος, γνωρίζεις δηλαδή πώς κυριεύθηκε η Τριπολιτσά; Πόσους μήνες κράτησε η πολιορκία της, τι πολεμικές επιχειρήσεις εξελέχθηκαν, τους όμηρους που κρατούσαν οι Τούρκοι στην πόλη και κυρίως ότι η πόλη κυριεύθηκε με έφοδο και όχι με συνθηκολόγηση;

Καλά και εσύ τώρα.Αφού το θέμα το έχει αναπτύξει ο ´προοδευτικός ´Κύριος Τριαρίδης και στην ´Αυγή´ και έχει ζητηθεί να γκρεμιστεί το άγαλμα τού Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη γιατί προκαλεί τίς μειονότητες.Αρκεί αυτή η πηγή.
Θές και άλλες εσύ τώρα??
Y.γ
Ασχετο ,αλλά μπορεί και σχετικό.Εδώ αθωώθηκε η Σερβία απο το Διεθνές Δικαστήριο τής Χάγης για την ´σφαγή´τής Σρεμπένιτσα αλλά η είδηση πέρασε στο ´χαλαρό´απο την προοδευτική διανόηση.

Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

...
Μέχρι τότε όμως ξεδιπλώνω την Ελληνική Σημαία και την βγάζω στο μπαλκόνι μου για την μεγάλη διπλή αυριανή Γιορτή...

Θεωρείς ότι αυτό είναι πιστοποίηση "ελληνικότητας"? Αυτό σε κάνει πιο Έλληνα από εμένα που δεν θα το κάνω? Θεωρώ ότι ή απάντησή σου είναι όχι.
Και ξέρεις γιατί? Γιατί την ίδια σημαία ξεδίπλωνε ο παππούς μου που πολέμησε στην Αλβανία, ο παππούς φίλου μου που την κοπάνησε, ο παππούς άλλου που ήταν με τον εθνικό στρατό, μετά την ιδια σημαία ξεδίπλωσε ο βασιλιάς, ο Παπαδόπουλος, ο Παναγούλης και ο Μίκης, τα παιδιά στο Πολυτεχνείο τότε αλλά και το τανκ που πέρασε από πάνω τους και τέλος σήμερα την ίδια σημαία έχει στο μπαλκόνι της η Γιαννάκου και ο Χριστόδουλος αλλά και εσύ.
Μέχρι λοιπόν να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι συμβολίζει καθενός η σημαία, δεν θα την βγάζω στο μπαλκόνι. Γιατί σημασία έχει ποιος την κρατάει και γιατί.
Ξεδιπλώνω λοιπόν την "προσωπική" μου σημαία και την βάζω ψηλότερα από όλες, να την βλέπουν τα F-16 που θα περνάνε πάνω από το σπίτι μου αύριο και θα κάνουν τους αφελείς να χειροκροτούν τη χώρα που ξοδεύει λεφτά για αεροπλάνα αντί να ξοδεύει για καλύτερα βιβλία Ιστορίας.

Last edited:
Τελικά έγινε ή δεν έγινε σφαγή στην Τριπολιτσά;
Σ' αυτό γιατί δεν απαντάτε;
Η σφαγή της Σμύρνης είναι υπαρκτό γεγονός επειδή τα θύματα ήταν Έλληνες αλλά η σφαγή στην Τριπολιτσά που την έκαναν Έλληνες, ανύπαρκτο;
Υπάρχουν σφαγές που μας βολεύουν και σφαγές που δεν μας βολεύουν;
Τελικά οι Έλληνες είναι ο περιούσιος λαός επί της γης, το αιώνιο θύμα των περιστάσεων και των γεγονότων;
Αυτή πρέπει να είναι η προσέγγισή μας στην Ιστορία; Ότι μας βολεύει το κρατάμε και ότι δεν μας βολεύει στον κουβά;

Opa… se ligo ua arxisei h antistasi paides...bastate gera...ua anebasoume thn Elliniki Symaia, kryfa makria apo shmeia poy fainete apo thn ypoloiph koinonia giati mporei na prokalesoyme...kratate adelfia...ELLINAS kaki leji… pleon eimaste EUROPAIOI…gia auto kai egv apofasisa na grafo me latinikoys charaktires, na prosarmosto sti nea pragmatikotita…einai kako pragma na kinise antitheta…

Aaaa kai prosextika mhn sas petyxoyn se kamia apo autes tis ethikistikes ekdiloseis giati dyskola ua ti bgalete kathari…

Ante na pao na sikoso kai ego to lavaro tis epanastasis mazi me to Giatro (kodiko onoma to Sourla:grinning-smiley-043 ...stin antistasi...;) ) Paides Prosextrika eee kai na mi chathoyme...se ligo tha enhmeroso gia ta nea Kryfa Skoleia gia osoys then theloyn to paidis na daibazei kai kana allo biblio ektos toy epismoy gia thn istoria… :flipout: :flipout: :flipout: -bye-

Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Θεωρείς ότι αυτό είναι πιστοποίηση "ελληνικότητας"? Αυτό σε κάνει πιο Έλληνα από εμένα που δεν θα το κάνω? Θεωρώ ότι ή απάντησή σου είναι όχι.
Και ξέρεις γιατί? Γιατί την ίδια σημαία ξεδίπλωνε ο παππούς μου που πολέμησε στην Αλβανία, ο παππούς φίλου μου που την κοπάνησε, ο παππούς άλλου που ήταν με τον εθνικό στρατό, μετά την ιδια σημαία ξεδίπλωσε ο βασιλιάς, ο Παπαδόπουλος, ο Παναγούλης και ο Μίκης, τα παιδιά στο Πολυτεχνείο τότε αλλά και το τανκ που πέρασε από πάνω τους και τέλος σήμερα την ίδια σημαία έχει στο μπαλκόνι της η Γιαννάκου και ο Χριστόδουλος αλλά και εσύ.
Μέχρι λοιπόν να μάθουμε να ξεχωρίζουμε τι συμβολίζει καθενός η σημαία, δεν θα την βγάζω στο μπαλκόνι. Γιατί σημασία έχει ποιος την κρατάει και γιατί.
Ξεδιπλώνω λοιπόν την "προσωπική" μου σημαία και την βάζω ψηλότερα από όλες, να την βλέπουν τα F-16 που θα περνάνε πάνω από το σπίτι μου αύριο και θα κάνουν τους αφελείς να χειροκροτούν τη χώρα που ξοδεύει λεφτά για αεροπλάνα αντί να ξοδεύει για καλύτερα βιβλία Ιστορίας.

-bye- -bye-

συμφωνω σε πολλα !!

οντως τη σημαια την εχουν μαγαρισει κυριωλεκτικα καποιοι ....

αν ηξεραν με καποιο τροπο ...

.... αυτοι οι ηρωες που πεθανανε για την ελευθερια !
... ποιοι κρατανε αυτο το πανι και το κανανε διαβατηριο για την προσωπικη τους φιλοδοξια !!

θα κλαιγανε για το καταντημα .....

Γιατί την ίδια σημαία ξεδίπλωνε ο παππούς μου που πολέμησε στην Αλβανία, ο παππούς φίλου μου που την κοπάνησε, ο παππούς άλλου που ήταν με τον εθνικό στρατό, μετά την ιδια σημαία ξεδίπλωσε ο βασιλιάς, ο Παπαδόπουλος, ο Παναγούλης και ο Μίκης, τα παιδιά στο Πολυτεχνείο τότε αλλά και το τανκ που πέρασε από πάνω τους και τέλος σήμερα την ίδια σημαία έχει στο μπαλκόνι της η Γιαννάκου και ο Χριστόδουλος αλλά και εσύ.

Τί να κάνουμε βρε Mc Zab, εμείς οι ''πτωχοί τω πνεύματι'' alias αφελείς θα βγάλουμε τη σημαία στο μπαλκόνι μας ακριβώς επειδή την κράτησε και ο Παπαδόπουλος και ο Παναγούλης, και ο βασιλιάς και ο Μίκης, και ο Χριστόδουλος και τα παιδιά στο Πολυτεχνείο δείχνοντας σε όλους που υψώνουν τις ''προσωπικές'' τους σημαίες ότι η Ελλάδα υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει πάνω από κάθε ''εγώ'' και κάθε ''προσωπική'' ιδεολογία και θεώρηση.

Και κάτι άλλο. Όχι, δεν χειροκροτούμε τα F-16 γιατί η χώρα μας ξοδεύει εκατομμύρια σε αμυντικό εξοπλισμό, αλλά γιατί τιμούμε συμβολικά μια εθνική μνήμη. Μια εθνική μνήμη που κάποιοι άλλοι μέσα από σχολικά εγχειρίδια ( καλή ώρα το βιβλίο που συζητάμε) φροντίζουν να τη διαγράφουν.

Επειδή, όμως, το Ελληνικό Έθνος είναι ό,τι είναι σήμερα χάριν κυρίως στον ανώνυμο έλληνα, που συνέπλευσε με τις προσωπικότητες μέσα στο ρου της ιστορίας για την επίτευξη του υψίστου αγαθού, γι' αυτό τιμά τις εθνικές μνήμες σαν μια κατάκτηση δική του, χαραγμένη βαθιά μέσα του και ''γράφει'' εκεί που δεν πιάνει μελάνι κάθε Ιό, Ρεπούση, Κουλούρη κ.λ.π. Ανθρώπους, δηλαδή, οι οποίοι θεωρούν τις ιστορικές μνήμες και πορείες κάτι σαν πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο.....

γιατί χάθηκαν αθώοι Γερμανοί πολίτες σε αντιστασιακές πράξεις τών Ελλήνων.Οι καημένοι οι Γερμανοί ήρθαν σαν φίλοι, όπως και οι Οθωμανοί άλλως τε επί 400 χρόνια

Ποια 11η Σεπτεμβρίου και αηδίες; Το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην παγκόσμια ιστορία είναι η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου!

Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Τελικά έγινε ή δεν έγινε σφαγή στην Τριπολιτσά;
Σ' αυτό γιατί δεν απαντάτε;
Η σφαγή της Σμύρνης είναι υπαρκτό γεγονός επειδή τα θύματα ήταν Έλληνες αλλά η σφαγή στην Τριπολιτσά που την έκαναν Έλληνες, ανύπαρκτο;
Υπάρχουν σφαγές που μας βολεύουν και σφαγές που δεν μας βολεύουν;
Τελικά οι Έλληνες είναι ο περιούσιος λαός επί της γης, το αιώνιο θύμα των περιστάσεων και των γεγονότων;
Αυτή πρέπει να είναι η προσέγγισή μας στην Ιστορία; Ότι μας βολεύει το κρατάμε και ότι δεν μας βολεύει στον κουβά;

Θα ήταν δυνατόν σε παρακαλώ με συγκεκριμένα στοιχεία να μάς ενημερώσεις για τα 400 χρόνια σκλαβιάς,για την προσπάθεια αφελληνισμού τών υποδούλων ελλήνων,για την καταστολή τουλάχιστον 100 κινημάτων εναντίον του κατακτητή???
Aυτά περί περιούσιου λαού μόνος σου τα λές ,μόνος σου τα καταλαβαίνεις ,μόνος σου τα γράφεςι.Σε προκαλώ να βρείς έστω ένα post δικό μου που να μιλάει για περιούσιο λαό.
Τωρα η ´σφαγή´τής Τρίπολης θα συγκριθεί. με την προσπάθεια αφελληνισμού στα 400 χρόνια σκλαβιάς,???Για ενημέρωσέ μας σε παρακαλώς πιοός ήταν ο πληθυσμός τών Ελλήνων που είχε απομείνει επι Τουρκοκρατίας???

Νομίζω ότι αρχίζεις και γράφεις πράγματα που δεν ανέφερα κάν.Είπα τι θα κάνω ΕΓΩ.Εάν πάντως νοιωθεις αλλεργία στην σημαία που δεν αφορά άτομα αλλά Εθνος,δικό σου πρόβλημα.
Επίσης προφανώς και είμαι υπέρ του αμοιβαίου αφοπλισμού,ή του περιορισμού τών οπλικών συστημάτων ανα την γή.
Αλλά οι εύκολες ´αντιπολεμικές´θεωρήσεις,χωρίς την εκτίμηση τών συσχετισμών δυνάμεων αφορούν στην ουσία ,τίς γνωστές θεωρίες κατευνασμού όπου οι αφοπλισμοί γίνονται μονομερώς.
Και επειδή μεγάλωσα πιά για να ασχολούμαι με τα γνωστά ´αντεξουσιαστικά συνθήματα´περί ´κρέατος για τα κανόνια´,προτιμώ να βλέπω τα πράγματα έτσι που να βελτιώνουν τα συμφέροντα τής χώρας μου .
Υ.Γ
Τις διακρίσεις τίς κάνεις εσύ συνεχώς,για το ´Ποιός δικαιούται να κρατά την σημαία´.Δικαιούνται όλοι οι ελληνες πολίτες και οι μετανάστες που μετέχουν τής ελληνικής παιδείας και ζούν νόμιμα στην χώρα μας.
Η Σημαία είναι σύμβολο τής πατρίδας.Η ερμηνεία τού πώς την χρησιμοποιεί κάποιος γίνεται εκ τών υστέρων και όχι βάσει ιδεολογικής προτίμησης
,εκ τών προτέρων.
Το σύμβολο δεν ευθύνεται για την κακή ή την καλή χρήση του.
Υ.Γ2
Πάντως πιστοποίηση αφελληνισμού είναι (αυτό δεν αφορά εσένα ασφαλώς) να καταγγέλλει κάποιος συνεχώς τους Ελληνες για εθνικιστές και ταυτόχρονα να υποστηριζει αδιακρίτως τον ακραίο εθνικισμό γειτόνων μας που εκφράζεται απο τα επίσημα κράτη τους και όχι απο μικρά κομματίδια όπως στην Ελλάδα.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Πάντως πιστοποίηση αφελληνισμού είναι (αυτό δεν αφορά εσένα ασφαλώς) να καταγγέλλει κάποιος συνεχώς τους Ελληνες για εθνικιστές και ταυτόχρονα να υποστηριζει αδιακρίτως τον ακραίο εθνικισμό γειτόνων μας που εκφράζεται απο τα επίσημα κράτη τους και όχι απο μικρά κομματίδια όπως στην Ελλάδα.

Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα.

Και κάτι ακόμα φίλε Mc Zab.Tην σημαια αύριο θα την βάλω στο μπαλκόνι μου και για τον Ισάακ και τον Σολωμού που δολοφόνησαν οι Τούρκοι παρακρατικοί στην κατεχόμενη Κύπρο και για τούς τρείς αξιωματικούς που χάθηκαν στα Ιμια και για τον Ηλιάκη που έπεσε εν ωρα καθήκοντος στο Αιγαίο. Και γι´αυτά τα παλληκάρια δεν θα ζητήσω πιστοποιητικά φρονημάτων εάν είναι δεξιοί κεντρώοι ή αριστεροί.
Οσο για τον περίφημο ´διεθνισμό´ορισμένων φάινεται ότι εξαντλείται στο να χειροκροτούν τούς βομβαρδισμούς στην Σερβία ,τίς σφαγές στην Παλαιστίνη και στο Ιράκ.

Και είναι άδικο να μην μνημονεύσω τα τρία ονόματα τών παλληκαριών που χάθηκαν στα Ιμια.
Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης,Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος,Αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός.Τι να κάνουμε τώρα που θυσιάστηκαν οι ´στρατοκράτες´για την Πατρίδα??
Οπως θα την υψώσω και για όλους εκείνους τούς άγνωστους στρατιώτες ,που προδομένοι απο την Χούντα πολέμησαν μέχρις εσχάτων τον Αττίλα,και μετά διαγράφησαν απο τα αρχεία τής επίσημης ελληνικής Ιστορίας.Και για τον στρατηγό Ματαφιά και για τον Μουστακλή και για τον Οπρόπουλο.
Οπως θα την υψώσω και για κάθε άνθρωπο όπου γής,που μάχεται για την ελευθερία τής πατρίδας του απο την Νεα Αυτοκρατορία.

Χαίρομαι Σπύρο που μας περιέγραψες το τι πραγματικά συμβολίζει αυτή η σημαία για σένα και με κάλυψες κατά ένα μεγάλο ποσοστό.
Είσαι σίγουρος ότι αυτά που περιέγραψες είναι οι σκέψεις και οι ανησυχίες των περισσότερων που θα έχουν στο μπαλκόνι τους το ίδιο σύμβολο με εσένα? Ή μήπως έχεις μετατρέψει κι εσύ την ελληνική σημαία σε προσωπικό σύμβολο που της "αναθέτουμε" κατά καιρούς να συμβολίζει ό,τι μας γουστάρει και ό,τι θεωρούμε εμείς σημαντικό?
Ε, ναι λοιπόν η σημερινή ελληνική σημαία, που συμβολίζει τις αρετές του κύκλου που περιέγραψα στο άλλο thread δεν μου φέρνει αλλεργία αλλά αναγούλα. Θα κρέμαγα ευχαρίστως την ελληνική σημαία που κράταγε ο παππούς μου στην Αλβανία (και θα κάλυπτε και εσένα σίγουρα) αλλά αυτή φρόντισαν κάποιοι να μετατραπεί σε σύμβολο άλλων πραγμάτων. Δεν θα τους κάνω τη χάρη να με θεωρούν οπαδό τους και διαλέγω άλλη σημαία. Δυστυχώς Σπύρο η σημαία δεν είναι σύμβολο της πατρίδας όπως απλουστευτικά παραθέτεις γιατί αυτό θα σήμαινε απλά την κοινή γεωγραφική καταγωγή. Εκτός από την κοινή εθνική καταγωγή, την οποία όχι μόνο θα ήμουν βλάκας να απορρίψω αλλά θεωρώ και τυχερό τον εαυτό μου που την έχω ως κληρονόμο σημαντικού πολιτισμού, δυστυχώς η σημαία συμβολίζει και άλλα πράγματα τα οποία δεν με καλύπτουν. Όλα τα υπόλοιπα που θα έπρεπε να συμβολίζει είναι ευσεβείς πόθοι.

Last edited:
Μα ένα σύμβολο έχει μνήμη.Γιατί να το χαρίσω στίς μειοψηφίες.???
Aλλως τε,μήν ξεχνάς οτι σήμερα το μοδάτο είναι η απαξίωση τής σημαίας.Ολο το σύγχρονο lifestyle δέν ασχολείται με τέτοια 'ποταπά' θέματα.
Aπο το 1996 και μετά όποιος τολμούσε να μιλήσει για πατρίδα τον επιαναν απο τα μούτρα οι ´πεφωτισμένοι´και τον λοιδωρούσαν κανονικότατα.Ιμια,Οτσαλάν,Ανάν,Κυπριακό,Σερβικό Ιράκ,Παλαιστίνη.Οποιος τολμούσε να πάει κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία τής ´ψευτοδιεθνιστικής υποταγής´τον έτρωγε η μαρμάγκα.
Μάλλον οι αναφορές σου αφορούν στον Εμφύλιο και στην Χούντα,όπου εκεί θα συμφωνήσουμε σε πολλά.
Αλλά απο το 1996 και μετά οι ´Μαυροκορδάτοι´θεωρήθηκαν εθνικοί ήρωες και οι ´Καραϊσκάκηδες´προδότες.Η αναφορά γίνεται κατ´αναλογίαν και δεν την συσχετίζω με σύγχρονα πολιτικά ονόματα.
Πάντως για να το πώ και χοντρά όταν οι Κύριοι Μπίστης ,Κουναλάκης Λιάκος,Πρετεντέρης και λοιποί με ονομάζουν ´εθνικιστή´,το θεωρώ τίτλο τιμής.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

... η Ελλάδα υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει πάνω από κάθε ''εγώ'' και κάθε ''προσωπική'' ιδεολογία και θεώρηση.
Λυπάμαι αλλά αυτή την θεωρία δεν την ασπάζομαι φίλε μου γιατί όπως πολύ σωστά αλλά αντιφατικά έγραψες παρακάτω η Ελλάδα είναι και διαμορφώνεται από τους Έλληνες και δεν είναι μια έννοια αυθύπαρκτη και υπεράνω των ανθρώπων. Δεν είναι μια αφηρημένη έννοια που την μεταχειριζόμαστε όπως μας βολεύει. Η Ελλάδα είναι εσύ αλλά και εγώ και οι Ρεπούσηδες και όλοι οι υπόλοιποι. Θες δεν θες λοιπόν το "εγώ" του καθενός την ορίζει και της δίνει αξία και σημασία.

Επειδή, όμως, το Ελληνικό Έθνος είναι ό,τι είναι σήμερα χάριν κυρίως στον ανώνυμο έλληνα, που συνέπλευσε με τις προσωπικότητες μέσα στο ρου της ιστορίας για την επίτευξη του υψίστου αγαθού, γι' αυτό τιμά τις εθνικές μνήμες σαν μια κατάκτηση δική του, χαραγμένη βαθιά μέσα του και ''γράφει'' εκεί που δεν πιάνει μελάνι κάθε Ιό, Ρεπούση, Κουλούρη κ.λ.π. Ανθρώπους, δηλαδή, οι οποίοι θεωρούν τις ιστορικές μνήμες και πορείες κάτι σαν πρωταπριλιάτικο ανέκδοτο.....
...

Μα ένα σύμβολο έχει μνήμη. Ναι μπράβο, συλλογική μνήμη. Η οποία δεν πρέπει να είναι επιλεκτική ούτε χρονικά ούτε ιδεολογικά. Πρέπει να τους αγκαλιάζει όλους. Δεν το κάνει σήμερα Σπύρο. Γιατί να το χαρίσω στίς μειοψηφίες.??? Το έκλεψαν ήδη.
Aλλως τε,μήν ξεχνάς οτι σήμερα το μοδάτο είναι η απαξίωση τής σημαίας.Ολο το σύγχρονο lifestyle δέν ασχολείται με τέτοια 'ποταπά' θέματα. Δεν με αφορά και δεν ταυτίζομαι.
Aπο το 1996 και μετά όποιος τολμούσε να μιλήσει για πατρίδα τον επιαναν απο τα μούτρα οι ´πεφωτισμένοι´και τον λοιδωρούσαν κανονικότατα.Ιμια,Οτσαλάν,Ανάν,Κυπριακό,Σερβικό Ιράκ,Παλαιστίνη.Οποιος τολμούσε να πάει κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία τής ´ψευτοδιεθνιστικής υποταγής´τον έτρωγε η μαρμάγκα.
Μάλλον οι αναφορές σου αφορούν στον Εμφύλιο και στην Χούντα,όπου εκεί θα συμφωνήσουμε σε πολλά.
Αλλά απο το 1996 και μετά οι ´Μαυροκορδάτοι´θεωρήθηκαν εθνικοί ήρωες και οι ´Καραϊσκάκηδες´προδότες.Η αναφορά γίνεται κατ´αναλογίαν και δεν την συσχετίζω με σύγχρονα πολιτικά ονόματα. Όχι όλα τα γεγονότα και τα πρόσωπα στο ίδιο τσουβάλι. Θέλουμε 10 χρόνια κουβέντας για το καθένα!
Πάντως για να το πώ και χοντρά όταν οι Κύριοι Μπίστης ,Κουναλάκης Λιάκος,Πρετεντέρης και λοιποί με ονομάζουν ´εθνικιστή´,το θεωρώ τίτλο τιμής. Δεν με αγγίζουν οι επαγγελματίες γλύφτες, συντηρητικοί, δεκανίκια της εκάστοτε εξουσίας. Αποτελούν τον πρώτο εχθρό.
...

Είναι σύμβολο και έχει για τον καθένα κάποια (ή καμία) σημασία και αξία. Το να θεωρήσεις αυτόν που σηκώνει σημαία ως λχ πατριδολάτρη (αλήθεια, τι σημαίνει αυτό; ) έχει αντίστοιχη βασιμότητα με το να θεωρήσεις κάποιον που φοράει ροζ πουκάμισο γκέι.