Οι Τετρομαγμένοι.

Η κυρία Κουλούρη πάντως δεν φαίνεται να επελέγη με κριτήρια την πολυγραφότητα ή την εμβάθυνση στην Ιστορία.Απο το 1993 ξανάγραψε στο C.D.R.S.E.E.όπου προφανώς εξετίμησαν το ταλέντο της.Γιατί δεν είναι δυνατόν να θεωρείται επιστημονικό έργο βιβλίο τού Υπουργείου Νεας Γενιάς.Αλλοίμονο στον Σβορώνο,στον Ασδραχά ,στον Κονδύλη εάν περίμεναν τέτοιες εκδόσεις.
Οσο για την κυρία Ρεπούση δεν είναι ιστορικός.Φιλόλογος Γαλλικών είναι και με καποιες επιπλέον σπουδές στο Παιδαγωγικό τού Α.Π.Θ.Οπου σταθεί και όπου βρεθεί πάντως επικρίνει την Ακαδημία Αθηνων επειδή τής έκανε το ´πόνημα´φύλλο και φτερό.
Αγνωσται αι βουλαί Ευθυμίου και Γιαννάκου.
Βεβαίως στον τύπο έχουν γραφτεί ενδιαφέροντα ´κουτσομπολιά´περί συγγενειών,αλλά όποιος θέλει ας ψάξει να τα βρεί εκεί.Θα ξαναγραφτούν.
Τα ´κουτσομπολιά´είναι με αποδείξεις και ονόματα και δεν απαντήθηκαν ποτέ.Ούτε διαψεύστηκαν.
 
Σε κάθε εποχή η ιδεολογία του νικητή καθίσταται για τους νικημένους ερμηνεία της πραγματικότητας, δηλαδή η ήττα τους επισφραγίζεται με την αποδοχή της οπτικής του νικητή. Έτσι π.χ. όσοι χθες ακόμα παραληρούσαν για τον «εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του λαού του Βιετνάμ», άναβαν καντήλια στον σε Γκουεβάρα και δεν ήθελαν ν' ακούνε κουβέντα απ' τον «τυφλό αντικομμουνισμό», σήμερα, αντί να καταγγέλλουν τον ιμπεριαλισμό, κεραυνοβολούν «κάθε εθνικισμό» και ενστερνίζονται ως ερμηνεία της πραγματικότητας τα συνθήματα του νικητή: τον οικουμενισμό μέσω της ενιαίας παγκόσμιας αγοράς και των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Δεν αναρωτιούνται ούτε ποιος θα ερμηνεύει δεσμευτικά κάθε φορά τί σημαίνουν αυτά τα δικαιώματα στον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο, ούτε αν και κατά πόσο δικαιολογείται ο «εθνικισμός» όποτε ένας μικρός θέλει να αντισταθεί στις αδηφάγες διαθέσεις ενός μεγάλου. Με τον τρόπο αυτό, ενώ ηθικολογούν αδιάκοπα, στην πραγματικότητα συμπαρατάσσονται με το δίκαιο του ισχυροτέρου.

Αλλά άν ο ηττημένος, αποδεχόμενος όψιμα την ιδεολογία του νικητή, γίνεται συχνά ο γελοιωδέστερος και γλειωδέστερος φορέας της, δεν είναι βέβαια ο πρωταρχικός εμπνευστής και θεμελιωτής της. Η «αριστερά», έχοντας μετατραπεί σε ουραγό και σφογγοκωλάριο του αμερικανισμού, δεν αντλεί πλέον από ό,τι ζωντανότερο είχε η μαρξιστική παράδοση, δηλαδή την ανελέητη απομυθοποίηση των φιλελεύθερων ιδεολογημάτων, αλλά τρέφεται από μία κοινωνική θεωρία που εν μέρει αντικατοπτρίζει και εν μέρει συγκαλύπτει, εξιδανικεύοντας, τις πραγματικές σχέσεις ισχύος μέσα στη δυτική μαζική δημοκρατία.»
Παναγιώτης Κονδύλης.1998
 
Ποιός είναι ο Παναγιώτης Κονδύλης??Μα ο σπουδαίος εκείνος διανοητής που ο γνωστός χειροκροτητής τών βομβαρδισμών όπου γής απο τον Αμερικανικό Ιμπεριαλισμό,Ριχάρδος Σωμερίτης τον χαρακτήρισε πολεμοκάπηλο.
Ενα σύντομο βιογραφικό του από την ´Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη´

Ο Παναγιώτης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1943 και πέθανε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1998. Σπούδασε κλασσική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και φιλοσοφία, νεότερη ιστορία και φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια της Φρανκφούρτης και της Χαϊδελβέργης. Στη Χαϊδελβέργη αναγορεύθηκε διδάκτωρ της φιλοσοφίας.

Βιβλία του σε ελληνική γλώσσα:Η κριτική της μεταφυσικής στη νεότερη σκέψη (1983), Ο Μαρξ και η αρχαία Ελλάδα (1984), Ο ευρωπαϊκός Διαφωτισμός, Ι-ΙΙ (1987), Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός (1988), Ισχύς και απόφαση (1991), Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού (1991), Πλανητική πολιτική μετά τον Ψυχρό Πόλεμο (1992), Η ηδονή, η ισχύς, η ουτοπία (1992), Θεωρία του πολέμου (1997).

Βιβλία του σε γερμανική γλώσσα: Die Entstehung der Dialektik (1979), Die Aufklaerung (1981, β´ έκδ. 1986), Macht und Entscheidung (1984), Konservativismus (1986), Marx und die griechische Antike (1987), Theorie des Krieges (1988), Die neuzeitliche Metaphysikkritik (1990), Der Niedergang der buergerlichen Denk- und Lebensform (1991), Planetarische Politik nach dem Kalten Krieg (1992), Montesquieu und der Geist der Gesetze (1996).

Για την εργασία του απονεμήθηκε το μετάλλιο Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολντ. Διετέλεσε Εταίρος του Ιδρύματος Ανωτάτων Σπουδών του Βερολίνου. Μέχρι το θάνατό του διηύθυνε τη “Φιλοσοφική και Πολιτική Βιβλιοθήκη” των εκδόσεων “Γνώση” και τη σειρά “Ο Νεώτερος Ευρωπαϊκός Πολιτισμός” των εκδόσεων “Νεφέλη”.

Τον έχει διαβάσει ποτέ η παρέα τού C.D.R.S.E.E ή απλά μέχρι τον θάνατό του τον διέβαλλαν σαν κοινοί συκοφάντες κάποιοι ομοϊδεάτες τους??
 
Μόλις είδα την ημερομηνία, έπαθα πλάκα....
Πολύ ωραίο και πολύ σωστό κείμενο.
Μπράβο Σπύρο


(ελπίζω να με κατάλαβες)
 
Είναι καιρός τώρα που ορισμένες επιλογές των κυβερνήσεων στην εξωτερική μας πολιτική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στα ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας, τα Βαλκάνια, την Τουρκία και την Κύπρο, προκαλούν σε όλους μας έκπληξη. Ο βαθμός της ευθυγράμμισής τους με τις αμερικανικές επιταγές και τα αιτήματα των Τούρκων είναι εντυπωσιακός. Ακόμα περισσότερο εντυπωσιακή είναι η ομοφωνία με την οποία οι ελίτ της χώρας συγκατανεύουν σ’ αυτές τις επιλογές. Πράγματι, το μπλοκ των απολογητών της εξωτερικής κυβερνητικής πολιτικής είναι εδώ και πάρα πολλά χρόνια «τσιμενταρισμένο» και μια πλειάδα πολιτικών, μεγαλοδημοσιογράφων και ακαδημαϊκών σπεύδουν να απολογηθούν γι’ αυτήν όταν η συγκυρία το απαιτεί.

Το μέγεθος της συναίνεσης μοιάζει κυριολεκτικά εξωπραγματικό αν κανείς δεν γνωρίζει ότι, πίσω από αυτούς τους «διαμορφωτές της κοινής γνώμης», υπάρχουν ολόκληρα δίκτυα στήριξης και κατάρτισης αυτής της πολιτικής. Μόνον αν κάποιος αποκτήσει μια ευρύτερη εποπτεία αυτών των δικτύων θα καταλάβει πως οι κυβερνητικές επιλογές προκύπτουν από μια στρατηγική που προωθείται συστηματικά στη χώρα μας. Ειδάλλως, οι στάσεις και οι συμπεριφορές ορισμένων ανθρώπων θα παραμένουν, στα μάτια ακόμα και του πιο καλοπροαίρετου παρατηρητή, απλά ως παροξυστικές εκφράσεις εθελοδουλείας.

Ένα από αυτά τα ιδρύματα που συστηματικά προωθεί τη «συμφιλιωτική» ως προς τους Τούρκους, και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τα κελεύσματα της αμερικανικής αυτοκρατορίας πολιτική σε ό,τι αφορά τα μείζονα εξωτερικά θέματα, την Κύπρο, την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε., το μέλλον των Βαλκανίων, αλλά και τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό της Ε.Ε. καθώς και τον περιώνυμο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, είναι και το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε κυρίως στις υλικές και ιδεολογικές σχέσεις που το ίδρυμα διατηρεί με αμερικανικούς και βρετανικούς κύκλους, καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν αυτές για προσεγγίσεις και επεξεργασίες που αφορούν τα Βαλκάνια. Σε ό,τι αφορά την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδική μνεία γίνεται σε άλλο άρθρο στα πλαίσια του αφιερώματος.

Το ιστορικό του Ιδρύματος

Το ΕΛΙΑΜΕΠ άρχισε να λειτουργεί στα μέσα του 1980. Επίσημη θεσμική έκφραση, ως ένα ανεξάρτητο μη-κερδοσκοπικό ίδρυμα με εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, πήρε στα 1988 με την ονομασία Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Μέχρι τότε, το ίδρυμα λειτουργούσε άτυπα, στα πλαίσια ανεπίσημων συναντήσεων πανεπιστημιακών, στρατιωτικών, διπλωματών και δημοσιογράφων που συζητούσαν σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις και την εξωτερική πολιτική της χώρας. Όπως αναφέρεται και στο σχετικό ιστορικό στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, ήδη από την περίοδο όπου το ίδρυμα λειτουργούσε άτυπα, ως χώρος διαλόγου, τα «δι-ατλαντικά θέματα» βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμμετεχόντων. Αντικείμενο των ερευνών και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος είναι οι «εξελίξεις στις περιοχές της Μεσογείου, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, στους τομείς της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και των διατλαντικών σχέσεων που ενδιέφεραν άμεσα την Ελλάδα»1.

Το 1993, το ίδρυμα αλλάζει την ονομασία του σε Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. Η αλλαγή αυτή, όπως αναφέρεται στο σύντομο ιστορικό της ιστοσελίδας του τμήματος, πραγματοποιήθηκε για να αποτυπώσει τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων του ιδρύματος με διάφορα ερευνητικά προγράμματα τα οποία: «συνέβαλαν στην εδραίωση των δημοκρατιών της Ανατολικής, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με τη δημιουργία κοινωνίας των πολιτών, αποτελώντας ένα σημείο αναφοράς ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, σε θέματα κοινωνικοπολιτικά, ασφάλειας και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»2.

Η σύνθεση του παρόντος διοικητικού συμβουλίου είναι η εξής:

Πρόεδρος: Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αντιπρόεδρος A: Θάνος Βερέμης, Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αντιπρόεδρος B: Αλέξανδρος Φίλων, Πρέσβης / Διευθυντής, Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ), Υπουργείο Εξωτερικών.

Γενικός Γραμματέας: Αλέξης Παπαχελάς, Δημοσιογράφος, MEGA Channel - TO BHMA.

Ταμίας: Παναγής Βουρλούμης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Διευθύνων Σύμβουλος Ο.Τ.Ε. Α.Ε., Αθήνα.

Μέλη :

-Γιώργος Δαυίδ, Πρόεδρος, Δ.Σ. Coca Cola 3Ε, Αθήνα.

-Αθηνά Δεσύπρη, Σύμβουλος Διοίκησης, EFG Eurobank, Αθήνα.

-Μίνως Ζομπανάκης, Πρόεδρος, GISE A.G., Αθήνα.

-Παναγιώτης K. Ιωακειμίδης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

-Θεόδωρος Κουλουμπής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών.

-Μανούσος Παραγιουδάκης, Στρατηγός ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Γενικού -Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

-Ελένη Παπακωσταντίνου, Νομικός σύμβουλος.

Επίσης, ο ιδρυτής καθηγητής Θεόδωρος Κουλουμπής κατέχει και διοικητική θέση, του Γενικού Διευθυντού. και ο Θάνος Ντόκος του Διευθυντή Ερευνών.

Εκλεκτοί καλεσμένοι…

Πολλές εκδηλώσεις του ιδρύματος φιλοξενούν διακεκριμένους Αμερικανούς ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και αξιωματούχους που έχουν γίνει γνωστοί τόσο για την υποστήριξή τους στην πολιτική του Μπους όσο και για τη συμμετοχή τους στην υλοποίησή της μέσα από διάφορες θέσεις σε ιδρύματα και κρατικές υπηρεσίες. Από αυτές τις εκδηλώσεις, πολλές είναι κλειστές στο κοινό. Μερικά παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:

Στις 3 Ιουνίου του 2001, το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε γεύμα εργασίας με τον γνωστό αρθρογράφο των New York Times σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, κ. Τόμας Φρίντμαν. O Φρίντμαν είναι γνωστός για τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπέρ της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελευθερισμού. Πέρα από αυτό, υποστήριξε τη διεξαγωγή του πολέμου στο Ιράκ ενώ, μετά από την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 2005, ο Φρίντμαν κάλεσε το Στέιτ Ντηπάρτμεντ να διεξαγάγει, παράλληλα με τις πολεμικές επιχειρήσεις, και έναν «Πόλεμο ιδεών» ενάντια σε όσους συσχετίζουν την έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας με τη δράση του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού στη Μέση Ανατολή3.

Την 1η Οκτωβρίου 2001, το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργανώνει κλειστή συζήτηση – ενημέρωση με τον καθηγητή Ρόμπερτ Χάτσινς (Robert Hutchings). Όπως μας πληροφορεί και η σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του ιδρύματος4, ο Χάτσινς είναι διευθυντής του Ατλαντικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Woodrow Wilson School του Princeton University.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα5 του συμβουλίου, οι ενέργειές του αφορούν μεταξύ άλλων:

«Τον προσδιορισμό και τη διαμόρφωση απαντήσεων σε σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ατλαντική συμμαχία και οι υπερατλαντικές σχέσεις.

-Την οικοδόμηση της συναίνεσης ως προς την αμερικανική πολιτική στη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Ταϊβάν.

- Τη σύνταξη «οδικών χαρτών» για την αμερικανική πολιτική στα Βαλκάνια, την Κούβα, το Ιράκ και τη Λιβύη. […]»

Η σταδιοδρομία, όμως, του Ρόμπερτ Χάτσινς δεν σταματά στις αναφορές του ΕΛΙΑΜΕΠ. Μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο μας επέτρεψε να συμπληρώσουμε το βιογραφικό του: ο Ρόμπερτ Χάτσινς χρημάτισε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών από το 2003 μέχρι το 2005. Σήμερα, έχει επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του θέση και είναι αντιπρύτανης στο Woodrow Wilson School του Princeton University. Προηγουμένως, ήταν ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. με τον βαθμό του Πρέσβη, διευθυντής του τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών και υποδιευθυντής του Ράδιο Ελεύθερη Ευρώπη.6

Στις 6/6/2002, το ΕΛΙΑΜΕΠ συνδιοργανώνει με την Αμερικανική Πρεσβεία κλειστή συζήτηση με τον διάσημο πλέον Τζον Νεγκροπόντε, τότε Πρέσβη των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τζόν Ντιμίτρι Νεγκροπόντε είναι διπλωμάτης καριέρας. Σήμερα υπηρετεί ως Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου πληροφοριών των Η.Π.Α. Ο Νεγκροπόντε υπηρέτησε στο υπουργείο Εξωτερικών από το 1960 μέχρι το 1997. Από τον Σεπτέμβριο του 2001 μέχρι τον Ιούνιο του 2004, διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη και, από τον Ιούνιο του 2004 μέχρι τον Απρίλιο του 2005, πρέσβης των Η.Π.Α. στο Ιράκ.

Ο Νεγκροπόντε είναι μία αμφιλεγόμενη φιγούρα εξαιτίας της συμμετοχής του στην υπόγεια χρηματοδότηση των «Κόντρας» στη Νικαράγουα αλλά και της εμπλοκής του στην Υπόθεση της Ονδούρας όπου στρατιωτικοί, εκπαιδευμένοι από τη CIA, κατηγορούνται για βαρύτατες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο Νεγκροπόντε είχε αναλάβει τη «συγκαλυμμένη δράση της κυβέρνησης Ρήγκαν για τη συντριβή της κυβέρνησης των Σαντινίστας στη Νικαράγουα7».

Στις 3 Ιουνίου 2005, διοργανώνεται συζήτηση με θέμα: Οι προτεραιότητες των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα, με ομιλητή τον κ. Μπρους Τζάκσον (Bruce P. Jackson*), πρόεδρο του προγράμματος Transitional Democracies.

Ο Μπρους Τζάκσον είναι μέλος του Συμβουλίου για τις Διεθνείς Σχέσεις. Συμμετέχει στο Ινστιτούτο για τις Στρατηγικές Σπουδές και είναι μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής στην New Atlantic Initiative. Ο Τζάκσον είναι πρώην αντιπρόεδρος στο τμήμα των οπλικών συστημάτων της Lockheed Martin (1993 - 2002).

Επίσης, ο Τζάκσον υπήρξε πρόεδρος στο διαβόητο νεο-συντηρητικό ινστιτούτο Project for the New American Century και τώρα είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση του Ιράκ8. Το Project for the New American Century ιδρύθηκε το 1997 ως μια μη-κερδοσκοπική εταιρεία που σκοπό έχει την προώθηση της «αμερικανικής παγκόσμιας διακυβέρνησης». Ο πρόεδρος της οργάνωσης, William Kristol, είναι ένας από τους επιφανέστερους νεοσυντηρητικούς, εκδότης της Εφημερίδας Weekly Standard και στέλεχος του καναλιού FOX News9. Τέλος, ο Τζάκσον είναι ο ιδρυτής του ιδρύματος Project on Transnational Democracies, που σκοπό έχει την προώθηση του «εκδημοκρατισμού» των κοινωνιών που βρίσκονται σε μεταβατική φάση μετά το 1989 και την ομαλή ενσωμάτωσή τους στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς10.

Ο ελληνοβρετανικός διάλογος

Παράλληλα με τις σημαντικές παρουσίες του αμερικανικού παράγοντα, το ΕΛΙΑΜΕΠ διατηρεί ισχυρές σχέσεις και με τη βρετανική πολιτική και διπλωματία. Στα πλαίσια αυτά, το ίδρυμα διοργανώνει, από το 2000 κι έπειτα, μια ετήσια ελληνοβρετανική συνάντηση πολιτικών, πανεπιστημιακών και διπλωματών στην Ύδρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ιδρύματος, στόχος της συνάντησης είναι: «η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος Στις συζητήσεις συμμετέχουν πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού και επιχειρηματικού κόσμου»11.

Στις συναντήσεις αυτές, θίγονται όλα τα βασικά ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας. Κατά τη διάρκεια των 6 ετών που λειτουργεί αυτός ο θεσμός, έχουν θιχτεί θέματα όπως: η διεύρυνση της Ε.Ε., η Ευρώπη και η Νέα Οικονομία, οι σχέσεις Η.Π.Α. και Ευρώπης, τα Ελληνοτουρκικά, η Κύπρος, η μετανάστευση, τα Βαλκάνια, ζητήματα ασφαλείας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο κ.λπ.

Από ελληνικής πλευράς, στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει12 μία ή περισσότερες φορές γνωστοί πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι όπως ο Ν. Μουζέλης, ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο Αλέξης Ηρακλείδης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο Κώστας Καρράς (Κέντρο για τη Δημοκρατία και τη Συμφιλίωση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη), ο Άλεξ Ρόντος, ο Τάσος Τέλογλου (MEGA), η Χριστίνα Πουλίδου (Επενδυτής), η Αμαλία Νεγρεπόντη (Τα Νέα) και πολλοί άλλοι. Από βρετανικής πλευράς συμμετέχουν βουλευτές και διπλωμάτες (όπως ο γνωστός σε μας Λόρδος Χάνεϋ, συντάκτης του Σχεδίου Ανάν), δημοσιογράφοι του Economist και του Guardian και πανεπιστημιακοί του London School of Economics.

Ο ευρωατλαντισμός…

Πέρα όμως από τις παρουσίες των προσώπων αυτών, οι οποίοι σαφώς αντιπροσωπεύουν, προβάλλουν και προωθούν την αμερικανο-βρετανική εξωτερική πολιτική, έτσι όπως σήμερα εξελίσσεται υπό το δόγμα Μπους – Μπλαίρ, σημασία έχουν επίσης και οι κατευθύνσεις των συζητήσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο ως προς αυτό αφορά τον ευρωατλαντισμό. Το δόγμα του ευρωατλαντισμού, ως γνωστόν, επιμένει στην ταύτιση στόχων και συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Η.Π.Α. Τούτο σημαίνει πως η Ευρώπη θα πρέπει να πάψει να ελπίζει στη συγκρότησή της ως ένας αυτόνομος πόλος στο παγκόσμιο σύστημα και να εγκαταλείψει την προοπτική ενός πολυπολικού κόσμου. Αντίθετα, αυτό που καλείται να κάνει, στα πλαίσια του ευρωατλαντισμού, είναι να υποταχθεί στις ανάγκες της εκστρατείας εναντίον της τρομοκρατίας, να έλθει σε αντιπαράθεση με το Ισλάμ και να ταχθεί υπέρ των αμερικανικών σχεδιασμών –σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό– έναντι όσων ανταγωνίζονται τη μονομέρεια που χαρακτηρίζει σήμερα την παγκόσμια υπερδύναμη και ιδιαίτερα έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

Έτσι, σ’ αυτά τα πλαίσια, στις 6 Δεκεμβρίου 2002, το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας–Θράκης, το υπουργείο Εξωτερικών, την Αμερικανική Πρεσβεία και με την υποστήριξη της London School of Economics και του ιδρύματος German Marshall Fund of the United States (GMFUS), διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: Ευρω-Ατλαντική κοινότητα, μια κοινότητα αξιών.

Το ταμείο German Marshall προβάλλεται ως ένα ανεξάρτητο από κόμματα αμερικανικό ίδρυμα υποτροφιών για την πολιτική. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σκοπός του ιδρύματος είναι να προωθήσει την ευρύτερη συνεργασία και την κατανόηση μεταξύ Η.Π.Α. και Ευρώπης:

«Το ίδρυμα προωθεί τους σκοπούς του μέσα από την υποστήριξη προσωπικοτήτων και ιδρυμάτων που εργάζονται σε δι-ατλαντικά θέματα, διοργανώνοντας συνέδρια στα οποία οι ηγεσίες συζητούν για τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και διερευνώντας τρόπους μέσα από τους οποίους η ευρωατλαντική συμμαχία μπορεί να συμβάλει σε παγκόσμια ζητήματα πολιτικής. Επιπλέον, το ίδρυμα Μάρσαλ υποστηρίζει διάφορες πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη δημοκρατία».

Στις ίδιες σελίδες, διαβάζουμε ότι μεταξύ των χρηματοδοτών του Ιδρύματος συγκαταλέγονται και οι:

• Εταιρεία Daimler-Chrysler

• Ίδρυμα Ford

• Γραφείο Τύπου και πληροφοριών του NATO

• Ινστιτούτο για την Ανοιχτή Κοινωνία

• U.S. Agency for International Development

• Ταμείο αδελφών Ροκφέλλερ

• Ίδρυμα Ροκφέλλερ

• Υπουργείο Εξωτερικών (Ελλάδα)13

Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ίδρυμα αυτό είναι γνωστό για τις διασυνδέσεις του με τα υψηλότερα κλιμάκια άσκησης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ιδρύθηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου να συσφίξει τις σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και των Η.Π.Α. έναντι της εξ ανατολών απειλής, της Ε.Σ.Σ.Δ. Όσο διαρκούσε ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, το German Marshall Fund συντηρούσε ένα δίκτυο ιδεολογικής υποστήριξης και προπαγάνδας υπέρ των Η.Π.Α. σε όλη την Ευρώπη.

Με την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ, προσωρινά, φάνηκε ότι το German Marshall Fund, όπως και άλλα ιδρύματα που έπαιζαν παρόμοιο ρόλο, δεν έχει θέση στη μετά-ψυχροπολεμική παγκόσμια σκακιέρα. Σύντομα όμως, οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι των Η.Π.Α. ενεργοποίησαν τα φιλο-ατλαντικά δίκτυα του ψυχρού πολέμου για να τα χρησιμοποιήσουν στα πλαίσια των σχεδιασμών τους για τη «νέα, αμερικανική ηγεμονία του 21ου αιώνα»14.

Φαίνεται πως αυτός ακριβώς ο ευρωατλαντισμός είναι που συγκινεί τους φορείς του ιδρύματος ΕΛΙΑΜΕΠ. Και τούτο δεν φαίνεται μοναχά από την εκδήλωση στην οποία αναφερθήκαμε. Στο κάτω- κάτω, κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει πως πρόκειται για μια μόνο περίπτωση ανάμεσα στις δεκάδες εκδηλώσεις που διοργανώνει το ίδρυμα κάθε χρόνο.

Δυστυχώς, όμως, δεν πρόκειται για μια εξαίρεση. To ταμείο German Marshall χρηματοδοτεί ολόκληρο πρόγραμμα δράσεων σχετικά με τα ζητήματα αυτά, στο οποίο συμμετέχει το ΕΛΙΑΜΕΠ ως συνδιοργανωτής. Πρόκειται για το Forum on New Security Issues το οποίο, σύμφωνα με τη σχετική ιστοσελίδα15, σκοπό έχει:

«Α) Να οικοδομήσει ένα μόνιμο χώρο διαλόγου που προωθεί την αμοιβαία κατανόηση και τη συναίνεση μεταξύ των διαμορφωτών της κοινής γνώμης των Η.Π.Α., της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νoτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Β) Να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών και των συνεδρίων στους διαμορφωτές της πολιτικής και της κοινής γνώμης, μ’ έναν τρόπο ο οποίος θα διευκολύνει τη διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών για τη Νοτιo-ανατολική Ευρώπη.»

Παράλληλα με τη διεξαγωγή αυτού του προγράμματος, το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει αναλάβει τον συντονισμό των υποτροφιών του Marshall στην Ελλάδα. Σχετικά με τους σκοπούς των υποτροφιών, η σχετική ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ αναφέρει:

«Οι υποτροφίες έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου Ευρωπαίων και Αμερικανών νέων ηγετών, μέσα στα πλαίσια ενδυνάμωσης της διατλαντικής συνεργασίας. Το German Marshall Fund χορηγεί πάνω από 100 υποτροφίες κάθε χρόνο σε νέους δημοσιογράφους, εκπροσώπους του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανισμών που ταξιδεύουν για να γνωρίσουν τους ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς θεσμούς και κοινωνίες καθώς και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι υπότροφοι έχουν συναντήσεις με επιφανείς επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους»16.

Εξ άλλου, το ζήτημα του ευρωατλαντισμού θεωρείται τόσο σημαντικό από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ώστε ο γενικός διευθυντής του, κ. Θ. Κουλουμπής, θεώρησε σκόπιμο να αρθρογραφήσει και στην Καθημερινή υπέρ αυτού, υποστηρίζοντας πως η επιλογή αυτή αποτελεί την καλύτερη δυνατή στρατηγική επιλογή για τη χώρα μας. Το ίδιο άρθρο, βέβαια, φιγουράρει και στην ιστοσελίδα του ιδρύματος, στη σελίδα όπου κατατίθενται οι απόψεις των φορέων του ιδρύματος σχετικά με τα διάφορα ζητήματα της επικαιρότητας.

Τα Βαλκάνια

Πλαισιωμένο μ’ αυτές τις διασυνδέσεις και δηλώνοντας ανοικτά την προτίμησή του προς τους αμερικανικούς γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να προβλέψουμε το τι συζητά και προωθεί το ΕΛΙΑΜΕΠ αναφορικά με τα ζητήματα των Βαλκανίων.

Η στρατηγική που προωθεί το ΕΛΙΑΜΕΠ για τα Βαλκάνια στηρίζεται στο γνωστό τετράπτυχο του δόγματος της Νέας Τάξης για την περιοχή: «ανθρώπινα δικαιώματα, πλουραλισμός, ελεύθερη αγορά, ατλαντισμός». Αυτό θα το συναντήσουμε σε κάθε δυνατή έκφραση μέσα από τις εκδηλώσεις και τα προγράμματα του ιδρύματος.

Ήδη, αναφερθήκαμε στο πρόγραμμα που αυτή τη στιγμή «τρέχει» το ΕΛΙΑΜΕΠ σε συνεργασία με το ταμείο German Marshall. Σ’ αυτό, όπως είδαμε, γίνεται ρητή αναφορά στην προώθηση της «αμοιβαίας κατανόησης και της συναίνεσης» μεταξύ των Αμερικανών, των Ευρωπαίων και της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης (βλέπε Βαλκάνια). Γνωρίζουμε, βέβαια, το πώς μεταφράζονται οι ουδέτερες διπλωματικές έννοιες της «συναίνεσης» και της «κατανόησης» ανάμεσα στην παγκόσμια υπερδύναμη και τα μικρά, πολύπαθα βαλκανικά κράτη. Στην ουσία, η «κατανόηση» υλοποιείται ως ευθυγράμμιση των χωρών αυτών με τις αμερικανικές επιταγές, ενώ η «συναίνεση» είναι στην πραγματικότητα η ηγεμονία του παγκόσμιου αυτοκράτορα έτσι όπως επιβλήθηκε έπειτα από μια δεκαετία διαρκών πολιτικών και στρατιωτικών επεμβάσεων στην περιοχή.

Στο ίδιο κλίμα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας στην περιοχή μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε, στις 24 Μαΐου 2002, διεθνές συνέδριο στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Γραφείο Πληροφοριών του ΝΑΤΟ. Προφανώς, στα πλαίσια του συνεδρίου, δεν συζητήθηκε η απειλή που συνιστά για την περιοχή το ίδιο το ΝΑΤΟ, η αμερικανική εξωτερική πολιτική και η στρατηγική της αλλαγής των συνόρων, του κατακερματισμού και της επιβολής των νόμων της ελεύθερης αγοράς.

Επίσης, κανένα περιθώριο για παρανοήσεις δεν αφήνει και μια άλλη εκδήλωση στην οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω, εκείνη που φιλοξενούσε τον Μπρους Τζάκσον, του διαβόητου νεοσυντηρητικού Project for a new American Century, με θέμα: «Οι αμερικανικές προτεραιότητες στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα».

Ακόμα, στο πλαίσιο –προφανώς– της προώθησης της αμερικανικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια στους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης της περιοχής, το ΕΛΙΑΜΕΠ διοργάνωσε διμερή συνάντηση αρχισυντακτών από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία στις 14 Φεβρουαρίου 2001. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Free and Democratic Bulgarian Foundation, την ACCESS Association και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Free and Democratic Bulgaria Foundation (FDBF) είναι ένα ιδιωτικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στις 14 Ιουνίου του 1991 από την Ιβόν και τον Ντιμίτρι Πάνιτζα. Το ίδρυμα αυτό σκοπό έχει την ενίσχυση του εκδημοκρατισμού της βουλγαρικής κοινωνίας μέσα από:

Τον πολιτικό πλουραλισμό

Την Ελευθερία του Τύπου

Την οικονομία της αγοράς

Την ανοχή

Την εκπαίδευση της νεολαίας

Τον ανοιχτό διάλογο17

Στους χρηματοδότες18 του ιδρύματος, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται και οι εξής:

Η αμερικανική Πρεσβεία της Σόφιας

Η βρετανική Πρεσβεία της Σόφιας

Το παράρτημα του Ινστιτούτου για την Ανοιχτή Κοινωνία στη Σόφια (του Τζ. Σόρος)

Το ίδρυμα Frederick W. Richmond Foundation (ΗΠΑ)

Το ίδρυμα George E. Coleman Jr. Foundation (ΗΠΑ)

Το ταμείο J. M. Kaplan (ΗΠΑ)

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τόσο οι χρηματοδότες όσο και οι διακηρυγμένες προθέσεις της οργάνωσης αφήνουν ελάχιστα περιθώρια παρανόησης του ευρύτερου ρόλου που διαδραματίζει. Ή μήπως θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε, για μια οργάνωση που χρηματοδοτείται από τον Σόρος, τη βρετανική και την αμερικανική πρεσβεία και συγκαταλέγει στις δραστηριότητές της την «εκπαίδευση της νεολαίας», ότι ουσιαστικά εργάζεται για να στήσει τα δίκτυα των αμερικανοτραφών νεο-γιάπηδων, στα πρότυπα της OTPOR και τόσων άλλων οργανώσεων νεολαίας που προετοιμάζουν για μελλοντικούς ηγέτες φανατικούς οπαδούς της ελεύθερης αγοράς και των αμερικανικών αξιών;

Σε ότι αφορά στην Κύπρο υπάρχει ιδιαίτερο άρθρο που ακολουθεί. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι όλες σχεδόν οι συζητήσεις έγιναν με χρηματοδοτούμενους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν. Συστηματικός προσκεκλημένος ο Χρήστος Στυλιανίδης, εκπρόσωπος Τύπου του γνωστού πρ. Βασιλείου καθώς και ο Τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί ενώ βέβαια δεν προσεκλήθη ποτέ ο... Τάσσος Ππαπδόπουλος ή έστω ο Κύπριος πρέσβης στην Αθήνα.

Οι χρηματοδότες του ιδρύματος

Φυσικά, η σχέση του ΕΛΙΑΜΕΠ μ’ όλα αυτά τα διεθνή κέντρα προώθησης της αυτοκρατορικής πολιτικής δεν είναι μόνο ιδεολογική. Πέρα από τη συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων, οι συνεργασίες αυτές εκτείνονται και σε αμεσότερο, υλικό επίπεδο. Μια ματιά στη λίστα19 των διεθνών χρηματοδοτών του ιδρύματος αρκεί για να μας πείσει ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ συμμετέχει πλήρως στα ευρύτερα δίκτυα των μη-κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν την αμερικανική πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο:

Διεθνείς Χρηματοδότες:

Bertelsmann Foundation, Gόtersloh

Carnegie Endowment for International Peace, Washington DC

Commemorative Association for the Japan World Exposition (1970), Tokyo

Council of Europe, Strasbourg

Eleni Nakou Foundation, London

Embassy of the United States, Athens

E.U. Institute for Security Studies, Paris

European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), London

European Commission, Brussels

European Human Rights Foundation, Brussels

European Parliament, Brussels

European Science Foundation, Strasbourg

Ford Foundation, New York

Friedrich Ebert Stiftung, Bonn

Friedrich Naumann Stiftung, Kφnigswinter

Fund for an Open Society- Serbia, Belgrade

German Marshall Fund of the United States, Washington DC

Haniel Stiftung, Hannover

Hellenic Resources Institute, Cambridge MA

Institute for East-West Studies, New York

Japan External Trade Organisation (JETRO), Tokyo

Japan Foundation, Tokyo

John D. and Catherine T. MacArthur Foundation, Chicago

Kφrber Stiftung, Hamburg

Kosovo Foundation for Open Society - Prishtina

Michael Marks Charitable Trust, London

NATO Public Diplomacy Division, Brussels

Royal Ministry of Foreign Affairs, Oslo

Open Society Foundation - Sofia

Open Society Foundation for Albania, Tirana

Open Society Fund - Bosnia and Herzegovina, Sarajevo

Open Society Fund - Lithuania, Vilnius

Open Society Georgia Foundation, Tbilisi

Open Society Institute - Macedonia, Skopje

Open Society Institute - Russia, Moscow

Philip Morris Institute for Public Policy Research, Brussels

Rockefeller Foundation, New York

Soros Foundation - Hungary, Budapest

Soros Foundation - Latvia, Riga

Speros Basil Vryonis Center for the Study of Hellenism, Rancho Cordova CA

Stability Pact for Southeastern Europe, Working Table I on Democratisation and Human Rights, Brussels

United States Institute of Peace, Washington DC

Volkswagen Stiftung, Hannover.

…Μερικές πληροφορίες για τους χρηματοδότες

Έχουμε αναφερθεί ήδη σε πολλές από τις οργανώσεις που εμφανίζονται ως χρηματοδότες στη σελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ. Άλλοι φορείς, όπως είναι η αμερικανική και η βρετανική πρεσβεία ή το ΝΑΤΟ δεν χρειάζονται –φυσικά- σχολιασμό.

Τα σχόλια περιττεύουν επίσης και για τα ιδρύματα Ford και Rockfeller. Οι αναγνώστες του Άρδην είναι ήδη εξοικειωμένοι με τον ρόλο και τη διεθνή τους δράση από αναφορές σε προηγούμενα αφιερώματα20.

Το United States Institute of Peace είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το Κογκρέσο. “Σκοπός του είναι να συμβάλει στην αποτροπή, τη διαχείριση και την επίλυση διεθνών διενέξεων, τόσο μέσα από έναν συμβουλευτικό ρόλο όσο και μέσω της άμεσης εμπλοκής στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές”21.

Ο πρόεδρός του ιδρύματος, Τζ. Ρόμπινσον Γουέστ (J. Robinson West), συμμετείχε στην κυβέρνηση Φορντ (ως υψηλά ιστάμενος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και της κυβέρνησης Ρήγκαν (υφυπουργός στο υπουργείο Πολιτικής, Διοίκησης και Προϋπολογισμού 1981-1983, με τομέα ευθύνης την εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. για το πετρέλαιο). Σήμερα, είναι επίσης αντιπρόεδρος στο συμβουλευτικό τμήμα του υπουργείου Ενέργειας και μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο για το Πετρέλαιο και στο Συμβούλιο για τις Διεθνείς Σχέσεις των Η.Π.Α.22

Για το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Σόρος όπως και το ίδρυμα που φέρει το όνομά του, ο ρόλος και η δραστηριότητά του στην Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και την Ασία είναι γνωστός, ενώ γίνεται ειδική αναφορά σ’ αυτόν στα πλαίσια του αφιερώματος του περιοδικού. Επιγραμματικά, εδώ, να αναφέρουμε ότι ο Σόρος βρίσκεται πίσω από σχεδόν κάθε ευνοϊκή για τις Η.Π.Α. πολιτική εξέλιξη στις περιοχές αυτές: έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση του Μιλόσεβιτς ενισχύοντας τη νεολαιίστικη οργάνωση OTPOR και άλλες δυναμικές οργανώσεις της αντιπολίτευσηςΩ συνέβαλε τα μέγιστα στη νίκη της «πορτοκαλί επανάστασης» στην ΟυκρανίαΩ συντηρεί όλο το φιλοαμερικανικό δίκτυο στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ κ.λ.π., κ.λ.π.

Τέλος, αίσθηση κάνει ότι η Π.Γ.Δ.Μ. αναφέρεται ως «Μακεδονία» στην αγγλική εκδοχή της λίστας23 στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ στην Ελληνική αναφέρεται ως FYROM…

Επίλογος

Αναφερθήκαμε σύντομα και επί τροχάδην σε ορισμένες πτυχές της δραστηριότητας και των στρατηγικών που επεξεργάζεται το ΕΛΙΑΜΕΠ, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε καλύτερα τον ευρύτερο ρόλο που διαδραματίζει στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Δυστυχώς, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται πως αυτός ο ρόλος περιορίζεται σ’ ένα είδος διαύλου, μέσα από τον οποίο η πολιτική των Αγγλοσαξόνων –των Αμερικανών κατά κύριο λόγο και ύστερα των Άγγλων– εκφράζεται και γειώνεται στους όρους της ελληνικής πραγματικότητας. Πρόκειται, βεβαίως, για έναν παράδοξο ρόλο, εάν σκεφτούμε πως το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργεί ως η κυριότερη δεξαμενή σκέψεως (think tank) για την επίσημη ελληνική εξωτερική πολιτική.

Γιατί το ίδρυμα αυτό δεν είναι μόνο ένας «ανεξάρτητος», «μη-κερδοσκοπικός» οργανισμός. Παρόλο που δεν υπάρχει μία τυπική, άμεση σχέση του ιδρύματος με το υπουργείο Εξωτερικών ή με οποιοδήποτε άλλο υπουργείο, οι επιρροές του είναι σαφείς σε όσα υπουργεία έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική. Κατ’ αρχήν, ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Βαληνάκης, έχει διατελέσει επί σειρά ετών (1988-1998) γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ενώ, σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ίδιο το ΕΛΙΑΜΕΠ αναλαμβάνει συχνά σεμινάρια επιμόρφωσης των αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ.

Γνωρίζουμε, βέβαια, πως η ελληνική κυβέρνηση επηρεάζεται και πολύ συχνά δεσμεύεται από τις τοποθετήσεις του παγκόσμιου αυτοκράτορα. Τούτο θεωρείται δεδομένο στη συνείδηση της κοινωνίας, αποτελεί μόνιμο συμπέρασμα των σφυγμομετρήσεων και είναι ένας από τους βασικούς λόγους –πέρα από τις παγκόσμιες, καταστροφικές συνέπειες του αμερικανικού αυταρχισμού– για τον οποίο η κοινωνία αναπτύσσει ισχυρά αντιαμερικανικά αντανακλαστικά.

Η περίπτωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, όμως, είναι αυτή που καταδεικνύει ότι αυτή η δέσμευση συντελείται μέσα από πραγματικά δίκτυα οργανώσεων, ιδρυμάτων και οργανισμών τα οποία αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν την ηγεμονία των Αμερικανών σε άμεσο και πρακτικό πολιτικό επίπεδο.

Εξ άλλου ο πραγματικός “ηγέτης” του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θ. Κουλουμπής, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΡΟΝ (15 Ιουνίου 2003, σελ. 7), σε άρθρο με τίτλο: «Βάζουν αμερικανό πολίτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων!», «είναι αμερικανός πολίτης, έχει υπηρετήσει στον αμερικανικό στρατό και έχει δουλέψει σε κρίσιμες υπηρεσίες του αμερικανικού πενταγώνου». «Είναι πρόκληση η συμμετοχή σ’ ένα τέτοιο όργανο», τελείωνε το ρεπορτάζ του «Π» το 2003. Και όπως γράφει και πάλι το ΠΑΡΟΝ στις 27/11/2005 «η παρούσα κυβέρνηση όλως περιέργως τον τοποθέτησε -κάτι που ούτε το ΠΑΣΟΚ τόλμησε να κάνει- τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων όσο και στην ακαδημία που εκπαιδεύει τους διπλωμάτες (και Κύριος οίδε πού αλλού μπορεί να βρίσκεται).»

Γ. Ρακκάς

Σημειώσεις

1. http://www.eliamep.gr/eliamep/content/Folder.aspx?d=11&rd=5565300&f=1236&rf=839523172&m=-1&rm=-1&l=2

2. ο.π.

3. Οι πληροφορίες για τον Φρίντμαν βρίσκονται στην ηλεκτρονική σελίδα http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Friedman.

4. http://www.eliamep.gr/eliamep/conte...d=5565300&f=1247&rf=1776310895&m=-1&rm=-1&l=2.

5. http://www.acus.org/about-mission.asp

6. Το βιογραφικό του Ρόμπερτ Χάτσινς μπορεί να βρεθεί στην σελίδα: http://english.safe-democracy.org/bios/hutchings-robert.html.

7. Πλήρες βιογραφικό του Τζων Νεγκρεπόντε υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://en.wikipedia.org/wiki/John_Negroponte

8. http://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_P._Jackson

9. http://en.wikipedia.org/wiki/Project_for_the_New_American_Century

10. http://www.newamericancentury.org/brucejacksonbio.htm

11. http://www.eliamep.gr/eliamep/content/Folder.aspx?d=11&rd=5565300&f=1253&rf=943136597&m=-1&rm=-1&l=2

12. Πλήρεις καταλόγους των συμμετεχόντων στις ελληνοβρετανικές συναντήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ από το 2001 μέχρι σήμερα θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.eliamep.gr/eliamep/content/Folder.aspx?d=11&rd=5565300&f=1253&rf=943136597&m=-1&rm=-1&l=2

13. Οι πληροφορίες για το ίδρυμα German Marshall αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της οργάνωσης http://www.gmfus.org

14. A Cold War Freak for Covert Action: The German Marshall Fund, a Fund for Secret Action Specialists?

15. http://www.eliamep.gr/eliamep/conte...d=5565300&f=1313&rf=-1383162223&m=-1&rm=0&l=1

16. http://www.eliamep.gr/eliamep/conte...d=5565300&f=1352&rf=1593528312&m=-1&rm=-1&l=2



Γ. Ρακκάς



Από το Τεύχος τού Περιοδικού ΑΡΔΗΝ Νο 58,Μαρτιος 2006.Αρθρο υπογεγραμμένο με ονοματεπώνυμο.
 
Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Η κυρία Κουλούρη πάντως δεν φαίνεται να επελέγη με κριτήρια την πολυγραφότητα ή την εμβάθυνση στην Ιστορία.Απο το 1993 ξανάγραψε στο C.D.R.S.E.E.όπου προφανώς εξετίμησαν το ταλέντο της.Γιατί δεν είναι δυνατόν να θεωρείται επιστημονικό έργο βιβλίο τού Υπουργείου Νεας Γενιάς.Αλλοίμονο στον Σβορώνο,στον Ασδραχά ,στον Κονδύλη εάν περίμεναν τέτοιες εκδόσεις.
Οσο για την κυρία Ρεπούση δεν είναι ιστορικός.Φιλόλογος Γαλλικών είναι και με καποιες επιπλέον σπουδές στο Παιδαγωγικό τού Α.Π.Θ.Οπου σταθεί και όπου βρεθεί πάντως επικρίνει την Ακαδημία Αθηνων επειδή τής έκανε το ´πόνημα´φύλλο και φτερό.
Αγνωσται αι βουλαί Ευθυμίου και Γιαννάκου.
Βεβαίως στον τύπο έχουν γραφτεί ενδιαφέροντα ´κουτσομπολιά´περί συγγενειών,αλλά όποιος θέλει ας ψάξει να τα βρεί εκεί.Θα ξαναγραφτούν.
Τα ´κουτσομπολιά´είναι με αποδείξεις και ονόματα και δεν απαντήθηκαν ποτέ.Ούτε διαψεύστηκαν.

Σπύρο σε μερικά σημεία είσαι άδικος. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ εξέδιδε επιλεγμένες διδακτορικές διατριβές. Μια από αυτές ήταν της Κουλούρη. Και είναι πραγματικά πολύ καλή. Το κενό που παρατήρησες στην παραγωγή της δεν είναι πραγματικό, καθώς δεν έκανα αναζήτηση σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή τόμους συνεδρίων. Εκεί θα πρέπει να έχει μεγάλο έργο, τουλάχιστον εγώ γνωρίζω 12 δημοσιεύσεις της σε ξένα περιοδικά. Τώρα για τον Ασδραχά..... ήταν μαθήτριά του και μάλιστα ήταν αυτός που της ανέθεσε τη διατριβή της. Και αυτός την έστειλε από τη Γαλλία στο Σβορώνο στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου πέρασε από την κατάλληλη ιδεολογική χειραγώγηση μαζί με μια εξαίρετη ακαδημαική κοσμοθεωρία που παρείχε ο χαλκέντερος Σβορώνος.
 
Σπύρο από που μπορώ να βρω βιβλία του?

Δημήτρη στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία σίγουρα.Απ´εκεί έχω αγοράσει και εγώ.
Ειναι πολύ γνωστό .Εχει τρία συνεχόμενα καταστήματα Ακαδημίας και Ασκληπιού γωνία στο κέντρο τής Αθήνας.
Ψαξε και στο site τής Πρωτοπορίας www.protoporia.gr
Βαλε στο ψαχτήρι Παναγιωτης Κονδύλης.Μάλλον θα υπάρχουν και εκεί.
Μπορείς να ψωνίσεις και διαδικτυακά απο το δεύτερο.
Υ.Γ
Οχι δεν σε κατάλαβα.Κρύφτηκες πολύ καλά.:flipout: :flipout:
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Οι Τετρομαγμένοι.

Σπύρο σε μερικά σημεία είσαι άδικος. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς στην πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ εξέδιδε επιλεγμένες διδακτορικές διατριβές. Μια από αυτές ήταν της Κουλούρη. Και είναι πραγματικά πολύ καλή. Το κενό που παρατήρησες στην παραγωγή της δεν είναι πραγματικό, καθώς δεν έκανα αναζήτηση σε δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή τόμους συνεδρίων. Εκεί θα πρέπει να έχει μεγάλο έργο, τουλάχιστον εγώ γνωρίζω 12 δημοσιεύσεις της σε ξένα περιοδικά. Τώρα για τον Ασδραχά..... ήταν μαθήτριά του και μάλιστα ήταν αυτός που της ανέθεσε τη διατριβή της. Και αυτός την έστειλε από τη Γαλλία στο Σβορώνο στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, όπου πέρασε από την κατάλληλη ιδεολογική χειραγώγηση μαζί με μια εξαίρετη ακαδημαική κοσμοθεωρία που παρείχε ο χαλκέντερος Σβορώνος.

Βλάσση είναι εντελώς λυπηρό που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι ως επιχείρημά τους ότι υπήρξαν μαθητές τού Σβορώνου(το διατυμπανίζουν διαρκώς άλλως τε).
Πουθενά οι απόψεις Κουλούρη δεν συγκλίνουν με τού Σβορώνου.
Η κυρία τον ´χρησιμοποιεί´κανονικά.
Είναι σαν να ήμουν μαθητής σου και μετά να γινόμουν κλέφτης.Και να έλεγα μα ήμουν μαθητής τού Κυρίου Βλασσίδη.Αυτό σε τί θα με απενοχοποιούσε??Και εσύ σε τί έφταιγες επειδή δίδαξες ένα μελλοντικό κλέφτη??
Παρόμοια γράφουν οι Ιοί για τον Λιάκο.Οτι υπήρξε αντιστασιακός επί χούντας.
Ε,καί??Toν τιμώ για το 1967 ,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει ασυλία εφ´όρου ζωής.
 
Και δύο πολύ ενδιαφέροντα Γαλλικά βιβλία που κυκλοφορούν μεταφρασμένα στα Ελληνικά ,που ασκούν δριμεία κριτική στίς μεταρρυθμίσεις τής εκπαίδευσης στην Γαλλία τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεικνύουν απο την δική τους σκοπιά το πώς ενσωματωθηκαν τα συνθήματα τού Γαλλικού Μάη και μετετράπησαν σε γραφειοκρατικές παραμέτρους τής εξουσίας.
Το πρώτο λέγεται ´Εκπαίδευση τής Αμάθειας´τού Ζαν Κλώντ Μισεά (εκδόσεις Βιβλιόραμα) και το δεύτερο ´Τα Χαμενα Παιδιά μας´ τής Νατάσας Πολονί(εκδόσεις Πόλις).
To ενδιαφέρον είναι ότι ο Μισεά μιλά για ´πολιτισμική επικράτηση τής ιδεολογίας τής αριστεράς´στην Γαλλία,μιάς αριστεράς που υπηρετεί μιά σαφώς ταξική εκπαίδευση.
Πολλές ομοιότητες με την ελληνική πραγματικότητα.
«…Γι’ αυτό η εφαρμογή στην πράξη της φιλελεύθερης οικονομίας… δεν προϋποθέτει μόνο τον παράδοξο εκ πρώτης όψεως θεσμό μιας πολιτικής αυθεντίας, αρκούντως ισχυρής, ικανής να συντρίψει ανελέητα όλα τα εμπόδια που ορθώνουν το δίκαιο, η θρησκεία και τα έθιμα, ώστε να «έρθει στο φως» η Αγορά και να ενοποιηθεί χωρίς σύνορα. Απαιτείται επιπλέον να δοθεί μια πρακτική ύπαρξη στην αντίστοιχη ανθρωπολογική μορφή: τη μορφή του απολύτως «ορθολογικού» ανθρώπου, δηλαδή του εγωιστή και υπολογιστή και μ’ αυτή την έννοια απαλλαγμένου από τις «προκαταλήψεις», τις «δεισιδαιμονίες» ή τις «αρχαϊκότητες» που δημιουργούν αναγκαστικά – σύμφωνα με τη φιλελεύθερη υπόθεση- όλα τα εμπειρικώς υπάρχοντα είδη συγγένειας, ένταξης και ριζώματος…»
Ενα μικρό απόσπασμα απο το πρώτο Γαλλικό Βιβλίο.
Τι μού θυμίζει ,τι μού θυμίζει.
Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο με ´αριστερό´πασπάλισμα.
 
Και κάτι αρκετά τρομακτικό που διαπιστώνει ο Μισεά,που δεν απέχει και πολύ απο την πραγματικότητα:“Τον ερχόμενο αιώνα τα δύο δέκατα του ενεργού πληθυσμού του πλανήτη θα ήταν αρκετά για να διατηρηθεί η δραστηριότητα της παγκόσμιας οικονομίας”.Δηλαδή τα υπόλοιπα 8/10 θα είναι αναλώσιμα......
 
Μια και άνοιξε η συζήτηση θα ήθελα να καταθέσω ότι έχω διατελέσει συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και είμαι alumnee του German Marshal Fund (Μάρτιος 2001).

Βλέπω ότι στο άρθρο που παρέθεσες υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες και κάποιες ελλείψεις. Π.χ. το GMF ΔΕΝ έχει καθόλου σχέσεις ούτε με τους ρεπουμπλικάνους ούτε με τους νεοσυντηρητικούς. Αποτελεί ίδρυμα προπύργιο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Κάποια φάλτσα πήγαν να κάνου τα γραφεία του στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά διορθώθηκαν.

Η πολιτική του είναι αυτή της υποστήριξης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Για τη FYROM δεν έχει πολιτική γραμμή (τουλάχιστον από όσο ξέρω).

Στη συνάντηση με το Νεγρεπόντε ήμουν. Από την αρχή ως το τέλος. Τίποτε το ιδιαίτερο. Μόνο το πολύ κοφτό ύφος του και η συμπεριφορά του που ενόχλησε αρκετούς.

Η λέξη κλειστή σημαίνει ότι μπαίνεις μόνο με πρόσκληση. Όχι όποιος θέλει. Ήταν περίπου 200 άτομα. 10-25 δημοσιογράφοι.

Εκδηλώσεις όμως γίνονται συχνά, ίσως και κάθε εβδομάδα. θα έλεγα ότι η αναλογία φιλελεύθερων, συντηρητικών στους προσκεκλημένους είναι περίπου 5-1.

Η πολιτική του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι ο ευρωατλαντισμός αλλά η ΕΕ και η Ενωμένη Ευρώπη. Ο Ευρωατλαντισμός κολά ακριβώς όπως τον εννοούν οί άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. η Γερμανία).

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργεί ως think tank της Ρηγίλλης, ενώ το ΠΑΣΟΚ φλέρταρε με το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Παντείου.
 
Και ένα απόσπασμα απο το βιλίο τής Πολόνι:´…Από το δημοτικό σχολείο, το ζητούμενο είναι να εμποδίσουμε το παιδί να τοποθετήσει τον εαυτό του μέσα στη μακρά διάρκεια… Το δόγμα είναι: ένα παιδί δημιουργεί τη σχέση με το χρόνο σύμφωνα με αυτά που ξέρει, σύμφωνα με τον εαυτό του… Για άλλη μια φορά, αντί να αντιπαραθέσουμε στην ομφαλοσκόπηση του παιδιού, τον κόσμο που το περιβάλλει και τις γενιές που προηγήθηκαν από αυτό, ενισχύουμε την ενασχόληση με τον εαυτό του, φτάνουμε να τρέφουμε όσα το βοηθούν να παλινδρομεί σε μια μωρουδιακή κατάσταση. Όχι μόνο δεν πρέπει να έχει συναίσθηση ότι ανήκει στην ανθρωπότητα και τη γενεαλογία της, αλλά κυρίως δεν πρέπει να βρίσκει νόημα σε αυτόν τον κυκεώνα που του δείχνουμε σε αποσπασματική μορφή και συχνά χαοτικά ανακατεμένη χρονολογική σειρά. Ο Dominique Borne, γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου Παιδείας… δήλωνε στο περιοδικό ´Le Debat´: ´πρέπει να καταρρίψουμε το μύθο της ιστορικής συνέχειας… Η συνέχεια είναι μια πλάνη και μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από αυτή την πλάνη. Πρεπεί λοιπόν να τα απαλλάξουμε από τους χρονολογικούς πίνακες… ο πίνακας είναι αναγκαστικά κάτι τελεολογικό, το ένα γεγονός περιλαμβάνει το άλλο…´Kαι παρακάτω:
´…Από τον Θουκιδίδη ακόμα, ο άνθρωπος είχε ανακαλύψει μια λογική στην αλληλουχία των γεγονότων. Ο ιστορικός του Πελοποννησιακού Πολέμου είχε αφαιρέσει το στοιχείο του ιερού και τη μοίρα από την ιστορία, για να την κάνει αντικείμενο ανάλυσης αιτιών και αποτελεσμάτων μέσω της παρατήρησης των γεγονότων. Δύο χιλιάδες τετρακόσια χρόνια αργότερα,… ο Claude Allegre (σ. εξαποδώ: υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Ζοσπέν) σχολίαζε… στην εφημερίδα France Soir: “Ζούμε σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Το πρόγραμμα του μαθήματος της ιστορίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου θα παρουσιάζει λοιπόν ένα πανόραμα της παγκόσμιας ιστορίας. Βέβαια δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Θα αρκεστούμε σε μερικά στιγμιότυπα”. Το ζάπινγκ ως πρότυπο της σχολικής σκέψης: να ένα πετυχημένο παράδειγμα των παιδαγωγικών μας αρχών”, καταλήγει η Polony.
Για δές κάτι ομοιότητες με την σχολή σκέψης τών ´ελληνων παγκοσμιοποιητων´.
Η Γαλλίδα συγγραφέας μιλά για Θουκυδίδη.Οχι παίζουν οι ´κουτόφραγκοι´.
Οι εδώ επαρχιώτες ούτε κουβέντα όμως.Ψελλιζουν τα φληναφήματα περί ´Φιλίας τών Λαών´άνευ όρων και προετοιμάζουν παιδάκια σαν την διαφήμιση τών ´Αγροκτημάτων Arosa'.
Για να γίνουν αύριο υπάλληλοι υποταγμένοι με 700 ευρώ τον μήνα.
 
Απάντηση: Re: Οι Τετρομαγμένοι.

Μια και άνοιξε η συζήτηση θα ήθελα να καταθέσω ότι έχω διατελέσει συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ και είμαι alumnee του German Marshal Fund (Μάρτιος 2001).

Βλέπω ότι στο άρθρο που παρέθεσες υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες και κάποιες ελλείψεις. Π.χ. το GMF ΔΕΝ έχει καθόλου σχέσεις ούτε με τους ρεπουμπλικάνους ούτε με τους νεοσυντηρητικούς. Αποτελεί ίδρυμα προπύργιο των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Κάποια φάλτσα πήγαν να κάνου τα γραφεία του στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά διορθώθηκαν.

Η πολιτική του είναι αυτή της υποστήριξης της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Για τη FYROM δεν έχει πολιτική γραμμή (τουλάχιστον από όσο ξέρω).

Στη συνάντηση με το Νεγρεπόντε ήμουν. Από την αρχή ως το τέλος. Τίποτε το ιδιαίτερο. Μόνο το πολύ κοφτό ύφος του και η συμπεριφορά του που ενόχλησε αρκετούς.

Η λέξη κλειστή σημαίνει ότι μπαίνεις μόνο με πρόσκληση. Όχι όποιος θέλει. Ήταν περίπου 200 άτομα. 10-25 δημοσιογράφοι.

Εκδηλώσεις όμως γίνονται συχνά, ίσως και κάθε εβδομάδα. θα έλεγα ότι η αναλογία φιλελεύθερων, συντηρητικών στους προσκεκλημένους είναι περίπου 5-1.

Η πολιτική του ΕΛΙΑΜΕΠ δεν είναι ο ευρωατλαντισμός αλλά η ΕΕ και η Ενωμένη Ευρώπη. Ο Ευρωατλαντισμός κολά ακριβώς όπως τον εννοούν οί άλλες χώρες της ΕΕ (π.χ. η Γερμανία).

Πάντως σε κάθε περίπτωση το ΕΛΙΑΜΕΠ λειτουργεί ως think tank της Ρηγίλλης, ενώ το ΠΑΣΟΚ φλέρταρε με το Κέντρο Διεθνών Ερευνών της Παντείου.


Δεν υιοθετώ το άρθρο πλήρως.Εάν δεν ήταν ενυπόγραφο δεν θα το παρέθετα ποτέ.
Ομως μου προκαλούν απορία οι χρηματοδότες,όπως αντιστοίχως και οι χρηματοδότες τού C.D.R.S.E.E.
Και επειδή έχω παρακολουθήσει απο παλιά, άρθρα μελών τού ΕΛΙΑΜΕΠ στον τύπο,αυτό που διαπίστωνα πάντα ήταν ότι επικρατούσε η άποψη τής χωρίς όρους ´Ελληνοτουρκικής Φιλίας´αλλά και τής υποστήριξης τού εκδημοκρατισμού τής Τουρκίας(χωρίς ποτέ να αναλύεται ουσιαστικά το Τουρκικό Κράτος).
Τέτοιες απόψεις ταιριάζουν περισσότερο με τίς απόψεις τής Γερμανικής Σοσιαλδημοκρατίας,αλλά και αρκετών Αμερικανών,παρά με τής Μέρκελ.
Τώρα για τον διεθνή ρόλο τού Νεγκρεπόντε έχουν γραφτεί τόσα πολλά που εγώ περιττεύω.
Υ.γ
Ξέχασα και τον πολύ Κύριο Ροζάκη επι Σημίτη.Οσο για τον Αλεξ Ρόντο ,σύμβουλο τού Γιωργάκη ακόμα γελάνε πολλοί αναλυτές για την μαζωξη Σερβων αντιφρονούντων που έκανε στην Ελλάδα ενώ βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι.
Ο καλύτερος είχε σκοτώσει την μάνα του.
Για μένα το θέμα δεν είναι Δεξιά-Πασοκ-Αριστερά.Η διαχωριστική γραμμή έχει μπεί αλλού πιά.Εξ´ού και διακομματικές συμμαχίες που θά εξέπλησσαν παλιότερα.
Η νέα συμμαχία ξεκινά με την προσπάθεια ανατροπής τού Τάσου Παπαδόπουλου για να επανέλθει απο την πίσω πόρτα το Σχέδιο Ανάν.
Βεβαια ξεχνάμε ότι πιά δεν μιλάμε για 50000 Τουρκοκυπριους ,που είναι Κύπριοι πολίτες ,αλλά για 350000 εποίκους Τούρκους και δεν ξέρω πόσο ακόμα Τουρκικό Στρατό κατοχής............
 
Θα σας πρότεινα επίσης να δείτε το άρθρο Το ωρολόγιο πρόγραμμα του μέλλοντος. Πώς ο «Independent» παρουσίασε το νέο πρόγραμμα διδασκαλίας στα βρετανικά σχολεία που προτείνει η κυβέρνηση Γκόρντον Μπράουν. Βήμα της Κυριακής χθεσινό Α57, δεν υπάρχει όμως online.
 
O Λιάκος λέει το προφανές.Μονον που πετάει την ρετσινιά στούς πολέμιους τού βιβλίου τής Ιστορίας θεωρώντας οτι επιβάλλουν την κρατική μνήμη.
Αυτός θέλει να επιβάλλει την κυρίαρχη σήμερα ιδεολογία,που δεν είναι η ´κρατική μνήμη´αλλά η παγκοσμιοποιητική αφασία.
Ξεκινά απο μιά σωστή θέση ,ότι η Ιστορία δεν ποινικοποιείται,για να επιτύχει τον δικό του σκοπό.
Μονον που ξεχνά ότι ο ίδιος αυτή την παγκοσμιοποιητική αφασία θέλει να την επιβάλλει μέσω σχολικών εγχειριδίων,άρα να υπηρετήσει και αυτός τό ´Νέο Κράτος´.Για ποιά ελεύθερη ιστορική έρευνα μιλά.??
Αυτό ισχύει για τα βιβλία του,που τα πουλά στο εμπόριο.Διαφωνώ μαζί του εντελώς ,αλλά τα αγοράζω σαν ελέυθερος πολίτης εάν μού κάνουν ή όχι.
Στο σχολικό εγχειρίδιο τι δουλειά έχει??
Aς τα αφήσει αυτά.Τα ξέρουμε τα συνδικαλιστικά τερτίπια καλά.Απο τούς ίδιους χώρους περάσαμε παλιότερα......
 
Aπόσπασμα απο συνέντευξη τού Φερνάρντ Μπρωντέλ που τον οικειοποιούνται οι ´φωταδιστές´,και που θεωρείται πρυτανις τών ´Annales' μιάς σχολής ιστορίας στην Γαλλία με σημαντικό κύρος.
Ερ.´Ειστε εθνικιστής?'
Aπ:'Πώς να το πώ??Kαι ναί και όχι...Θα σας απαντήσω πώςΝΑΙ είμαι απο μιά περιοχή τής Γαλλίας και ανήκω βαθειά σε αυτήν..Εμείς οι Λορραίνοι ζούμε με τήν πλάτη μας στον τοίχο τής Γαλλίας.
Δείτε το παράξενο:O Λυσιέν Φάμπρ στο ελέυθερο-Κοντέ,ο Μαρκ Μπλόκ στην Αλσατία και εγώ στην Λορραίνη.
Είμαστε εδώ ώστε να αγρυπνούμε για την ασφάλεια ,την προστασία τής Γαλλιας.....ΟΧΙ δεν με θεωρώ εθνικιστή..Εχω γινει και Ιταλός απο καρδιάς,Ισπανός παθιασμένος,Γερμανός απο ξέφρενη αγάπη και Βραζιλιάνος 100%´.!!!!!!!!!!!!!!
Βρε τον Μπρωντέλ.Αγρυπνά για την ασφάλεια και την προστασία τής Γαλλίας,αλλά νοιώθει και Ιταλός,Γερμανός,Βραζιλιάνος ,Ισπανός.
Αυτά τα νοιώθει επειδή πρώτα νοιώθει Γαλλος και μεριμνά για την ασφάλεια και την προστασία τής χώρας του.
Και τώρα κύριε Μπρωντέλ,πώς θα παρηγορήσεις τούς εδώ επαρχιώτες της Ευρώπης,με αυτά που λές.??Εδω αυτοί θυσίασαν την Ελληνικότητά τους για να σού μοιάσουν και ανατριχιάζουν στην λέξη Ελλάδα,και εσύ δηλώνεις πρώτα Γάλλος??
Σα δεν ντρέπεσαι παλιο εθνικιστή με το χουνέρι που σκάρωσες στην Γαλλικού....
 
article.php



Kάπου πρέπει να πεί τον πόνο της η γυναίκα.
Τελικά και η κυρία Γαλλικού και ο κύριος Βερέμης βρίσκουν καταφύγιο στην ´Turkish Daily News'όπου λενε τον πόνο τους,που δεν τούς καταλαβαίνουν οι ιθαγενείς στο Ελλάντα.
Φυσικά αυτά δεν βγαίνουν στο ´προοδευτικό ´Ελληνικό τύπο.Κανουν τζίιιζ.
Λεει ότι δεν είναι ικανοποιημένη απο τον διάλογο στην Ελλάδα για το βιβλίο.
Εμ βεβαια αφού όλους τούς διαφωνουντες τούς είπαν ´ψυχωτικούς,φασίστες,housewives',δίκιο έχει η γυναίκα.
Γι´αυτό πηγαίνει στήν γείτονα καραδημοκρατική χώρα,που προάγει τον διάλογο σε όλες του τίς μορφές(δολοφονίες αρμενίων και αντικαθεστωτικών δημοσιογράφων,φυλακίσεις διανοουμένων για ´προσβολή τού Τουρκισμού,κ.λ.π.,κ.λ.π.)και κλαίγεται.
Μερικά πράγματα φωνάζουν μόνα τους.Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν........
 
Last edited: