Λέσχη Μπίντελμπεργκ στην Αθήνα
Συγγραφέας: Γιώργος Μπύρος
Ρήξη Φύλλο 52
Στις 14-16 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Οι σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας θα συναντηθούν ξανά, μετά το 1993, στον Αστέρα Βουλιαγμένης για να συζητήσουν τις διεθνείς εξελίξεις μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον πλανήτη.
Τα τελευταία χρόνια, στις ετήσιες συναντήσεις έχουν παρευρεθεί προσωπικότητες όπως ο Ρομάνο Πρόντι ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Πέρι, ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στάνλεϊ Φίσερ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Xένρι Κίσινγκερ, ο πρόεδρος της Τσέις Μανχάταν Μπανκ Nτέιβιντ Pοκφέλερ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Tζέιμς Oύλφενσον, ο μεγαλοχρηματιστής Tζορτζ Σόρος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Xαβιέρ Σολάνα, καθώς και ιδιοκτήτες και δημοσιογράφοι μεγάλων εντύπων από διάφορες χώρες.
Ανέκαθεν γύρω από τις συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ αναπτύσσονταν σενάρια και θεωρίες πολιτικής συνομωσίας λόγω της άκρας μυστικότητας στην οποία πραγματοποιούνταν, αλλά και γιατί στο παρελθόν μέλη της είχαν προαναγγείλει σημαντικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.
Ούτε φέτος θα λείψουν προσωπικότητες όπως η βασίλισσα της Ολλανδίας Βεατρίκη και της Ισπανίας Σοφία, διπλωμάτες όπως ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Τζόουνς, υπουργοί Εξωτερικών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Τούρκος Αλί Μπαμπατζάν, επίτροποι της Ε.Ε., υπουργοί Οικονομικών όπως το δεξί χέρι του Ομπάμα Τίμοθι Γκάιτνερ και εκπρόσωποι επιχειρηματικών κολοσσών, όπως της Μόργκαν Στάνλεϊ.
Από ελληνικής πλευράς καλεσμένοι είναι ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αλογοσκούφης, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Π. Βουρλούμης του ΟΤΕ και ο πρόεδρος της Κόκα Κόλα Γιώργος Δαυίδ.
Παρ’ όλο που η ατζέντα των συζητήσεων παραμένει κρυφή, σίγουρα το θέμα που θα απασχολήσει περισσότερο είναι η οικονομική κρίση. Οι ίδιοι άνθρωποι, τα ίδια υπερατλαντικά κέντρα, οι ίδιοι παγκόσμιοι αμερικανοκίνητοι οργανισμοί που μας έφεραν σ’ αυτή την οικονομική, πολιτισμική και οικολογική κρίση, θα ανταλλάξουν απόψεις, χωρίς να μείνουν μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καταστρώνοντας αντίθετα κάποιο πλάνο διεξόδου.
Από την άλλη, η κοινοβουλευτική και μη Αριστερά περνάει το ζήτημα στα ψιλά, χωρίς να έχει προγραμματιστεί κάποια κινητοποίηση ενάντια στη συνάντηση των ισχυρών.
Οψόμεθα…