Οικιακό εργαστήριο

Αγγελε, πρεπει να υπολογισουμε απο περιεργεια, αν ειναι δυνατον, ποση βροχη (λιτρα ανα ωρα) δεχεται η λεκανη απορροης (η εισοδος του υπογειου που ειναι σκεπασμενη) η οποια ειναι 2.5 τετραγωνικα. Με υποθεση τα 100μμ/ωρα η καλυτερα το μαξιμουμ βροχοπτωσης που εχει παρατηρηθει στην Αττικη.

Αυτη η εισοδος (λεκανη απορροης) δεχεται νερα μονο απο τα σκαλοπατια που οδηγουν στην εισοδο των οποιων η επιφανεια (το ανοιγμα δηλαδη προς τα ουράνια) ειναι 4 τετραγωνικα.

Δεν ειμαι σιγουρος για την ακριβη δυνατοτητα μεταφορας του λαστιχου ανα λεπτο καθως δεν εκανα τετοια μετρηση στην προσομοιωση.

Μα ειπαμε:
Με απολυτο μεγιστο υετου 100mm/ωρα/τμ (το θεωρω υπερβολικο, δεν πρεπει ποτε να εχει ριξει τοσο πολυ στην Αθηνα), στα 4τμ συνολικη λεκανη απορροης, μιλαμε για 400λ/ωρα.
Απο διαφορα που διαβασα, ΠΟΛΥ μπακαλιστικα, μπορεις να υπολογισεις ισα με 5-10λ/λεπτο δυνατοτητα παροχετευσης της σωληνας 1,5cm. Ητοι 300-600λ/ωρα.
Θεωρω οτι εισαι ok, λαμβανοντας υποψη και την υπαρχουσα αποχετευση, αλλα και το buffer της λιμνουλας της εισοδου.
Περισσοτερο, ομως, απο τους υπολογισμους, για εμενα θα μετραγε το εξης, που σου ειπα:
Αν μεχρι τωρα, με τις μεγαλυτερες βροχες, ιιισα που τη γλιτωνες την πλημμυρα, ε, με το λαστιχο και επιπλεον buffer, θα εισαι ok.

Υ.Γ. Πρεπει να ειναι σχετικα ευκολο για καποιον φυσικο να σου πει ποσο τραβαει το λαστιχο, αναλογα με την διατομη, το μηκος και την πιεση.
Η πιεση, ειναι αναλογη του νερου που κραταει η "λιμνουλα", απο το λαστιχο και πανω, βεβαια, σε συνδυασμο με την κλιση.

Αφού σε λίγα λεπτά σύμφωνα με το πείραμα είχε πάει από τη γραμμή στη σωλήνα, τότε σε "λίγα λεπτά" παροχέτευσε μόνο περίπου μισό λίτρο όπως το κόβω αν ο κουβάς είναι 5 λίτρα.
Αυτά στην ιδανικότερη των περιπτώσεων χωρίς βουλώματα κτλ.

Το ικανοποιητικό σε όλο αυτό πιο είναι? (εκτός αν χάνω κάποιο επεισόδιο, οπότε συγνώμη)

Τhanks man, very well said :a0210:

Δυστυχως η κλιση/ρηση δεν εχω ιδεα πως μπορει να μετρηθει απο το σημειο της εισοδου μεχρι το σημειο της αποχετευσης. Γνωριζω οτι ειναι απλα χαμηλοτερα.
Η πιεση του νερου που κραταει η γεματη "λιμνουλα" που λες, φανταζομαι οτι ειναι μεγαλυτερη της αντιστοιχης του μικρου δοχειου που δοκιμασα σημερα, αρα σε πραγματικες συνθηκες η απορροη μεσω του λαστιχου πιστευω να ειναι μεγαλυτερη απο οτι ηταν στην προσομοιωση με το δοχειο.

Αφού σε λίγα λεπτά σύμφωνα με το πείραμα είχε πάει από τη γραμμή στη σωλήνα, τότε σε "λίγα λεπτά" παροχέτευσε μόνο περίπου μισό λίτρο όπως το κόβω αν ο κουβάς είναι 5 λίτρα.
Αυτά στην ιδανικότερη των περιπτώσεων χωρίς βουλώματα κτλ.

Το ικανοποιητικό σε όλο αυτό πιο είναι? (εκτός αν χάνω κάποιο επεισόδιο, οπότε συγνώμη)

Το ικανοποιητικο ειναι οτι ο χαλκοσωληνας του δοχειου της δοκιμης ηταν βουλωμενος μεσα εξω και δεν το ειχα παρει χαμπαρι στην αρχη, φαινεται λιγο και στις φωτο που ανεβασα το πρωι.

Εδω ενα ζουμ
49739698171_28c02c7f7f_c.jpg

Δεν το ανεφερα επειδη δεν το εκρινα σπουδαιο.
Οπως επισης ο χαλκοσωληνας εξοδου του δοχειου δοκιμης εχει εσ. διαμετρο 12μμ ενω το λαστιχο εχει εσ. διαμετρο 15μμ.

Για βροχες μιλάτε και εριξε τον πατο του παλι χθες!!!!
Καταστροφες σε Πηλιο Χαλκιδική Κερκυρα κλπ κλπ.
Για συγκεντρωθειτε να βγει ηλιος.

Οff topic γεροντα μου.

θα μεταφερω το ποστ σου στο ευχολογιο των μαστορων.

Παιδια το αναρτω εδω επειδη στα εργαλεια θα θαφτει πιο ευκολα.

Πρέπει να βρω εναν τρόπο να διαχειριστώ τη σκόνη που παράγουν τα εργαλεία στο εργαστήριο μου.
Ειδικά ο τόρνος και ο ξεχονδριστηρας παραγουν πριονιδια με το τσουβαλι.

Εχω τώρα στην κατοχή μου μία σκούπα Karcher Εδώ και 20 χρόνια με την οποία ψιλό κάνω δουλειά έτσι σκέφτομαι την αγορά ενός συστήματος αναρρόφησης σκόνης όπως αυτά με το μεγάλο σάκο έχει κάποιος κάτι αντίστοιχο να μου πει εντυπώσεις??????
Βλέπω τα παρακάτω συστήματα της Unimac και το καινούργιο που έχει βγάλει στα 550 watt βλέπω ότι έχει πολύ καλές προδιαγραφές σε λίτρα ανά λεπτό και είναι και σε πολύ καλή τιμή.
image.jpg

Τον θορυβο θα τον παλεψω με ωτασπιδες την σκονη θελω να γλυτωσω, τα ραφια μου εχουν γεμισει ολα με σκονη φιλε.

Αν εχει καποιος εμπειρεια ας την γραψει παρακαλω.

Last edited by a moderator:
Φίλος έχει πάρει της einchel. Ο θόρυβος είναι απίστευτα ενοχλητικός. Την πήρε για το λόγο που θές και εσύ.... να συνδέσει τα μηχανήματα. Αλλά τελικά το χρησιμοποιεί μόνο όταν είναι να μαζέψει τον χαμό.
Δεν υποφέρεται ο συνεχείς θόρυβος που κάνει..

Τέτοια μηχανήματα πρέπει να βρίσκονται έξω απο τον χώρο εργασίας.. Και βέβαια να έχεις και γειτόνους με κατανόηση. Εγώ θα σου προτείνω την λύση που είπα και σε ένα άλλο φίλο και σώθηκε....
Θα πάρεις ένα σαλίγκαρο γύρω στα 800 κυβικά, (ανάλογα τα μέτρα που έχεις), σύνδεσε τα μηχανήματα που θές επάνω με τα ανάλογα κλαπέτα, και την έξοδο ρίχτη σε ένα βαρέλι, με ένα φίλτρο επάνω και καθάρισες. Αυτό για την πολύ σκόνη. Οσο αφορά τα πριονίδια, θα πρέπει να φτιάξεις ένα ενδιάμεσο φίλτρο να τα κρατάει. Εγώ έτσι πορεύομαι με την φρέζα, και μόλις ανοίξουν και τα καταστήματα, θα ολοκληρώσω και στο ρούτερ την αναρρόφηση.

Βέβαια σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει να σκονίζεται ο χώρος που εργάζεσαι, αλλά ένα 80% σκόνη θα τον κερδίσεις. Αλλιώς όπως ειπώθηκε πιο πάνω, πάρε άλλη μια σκούπα, φτιάξε και ένα κυκλωνικό σύστημα να γλιτώσεις τις σακούλες... (τις πολλές τουλάχιστον) καθώτι και το κυκλωνικό δεν κρατάει την ψιλή σκόνη, και κάνεις δουλειά..

Απο την φωτό που έχεις ανεβάσεις, άν τελικά πάς σε έτοιμο, θα επιλέξεις την δεξιά σκούπα που έχει τον σαλίγκαρο. Πιστεύω ότι είναι η πιο αθόρυβη. Τις δύο αριστερά ξέχνα τες. (με επιφύλαξη.) Τα καρβουνάτα μοτέρ είναι θορυβώδη. Καλώς η κακώς.

Re: Απάντηση: Οικιακό εργαστήριο

Τέτοια μηχανήματα πρέπει να βρίσκονται έξω απο τον χώρο εργασίας.. Και βέβαια να έχεις και γειτόνους με κόφωση.

Fixed.

Κυριάκο είχες κανει κυκλονικο σύστημα με την σκούπα η την χρησιμοποιουσες σκετη?

Ξέρω ότι καθυστέρησα πολύ αλλά τώρα φτιάχνω τον πολυπόθητο πάγκο για το εργαστήρι. Το πρόβλημα μου είναι πως δεν έχω φαλτσοπριονο και δεν είναι κομμένα τα ξύλα ίσια με αποτέλεσμα εκεί που ενώνονται να έχουν λίγο κενό. Δείτε τις φώτο και πείτε μου. Αν το βιδωσω έτσι θα έχω θέμα;
604adc946a9f093a72c9c6afbff43e6a.jpg
0b066cb59c659579cf26b875d5d334b3.jpg
080551bc443c3141b11241dcf4b3fe90.jpg

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ξέρω ότι καθυστέρησα πολύ αλλά τώρα φτιάχνω τον πολυπόθητο πάγκο για το εργαστήρι. Το πρόβλημα μου είναι πως δεν έχω φαλτσοπριονο και δεν είναι κομμένα τα ξύλα ίσια με αποτέλεσμα εκεί που ενώνονται να έχουν λίγο κενό. Δείτε τις φώτο και πείτε μου. Αν το βιδωσω έτσι θα έχω θέμα;

Στάλθηκε από το MI 5 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Δεν θα έχεις θέμα αρκεί μην ζορίσεις πολύ τις βίδες και έχεις παραμορφώσεις κατά το σφίξιμο με αποτέλεσμα να χάσεις τις αλφαδιές...Μετά αν θες καλύπτεις τα κενά με ξυλόστοκο.

Θα μπορούσες πρώτα να τα "φας" με τριβειο όσο μπορείς ώστε κάπως να έρθουν...
Από την άλλη δεν βλέπω να έχουν τόσο τρελές αποκλεισεις...οπότε μπορείς να το προχωρήσεις...

Re: Απάντηση: Οικιακό εργαστήριο

φοβάμαι ότι αν τα "φάει" θα χάσει τα μέτρα (θα της βγουν πιο κοντά) και θα μπει σε άλλους μπελάδες για να τα φέρει. Αν τώρα "κουμπώνουν' σωστά ώστε να έχει ορθές γωνίες, ας προχωρήσει έτσι...