Οικιακό εργαστήριο

Έκανα μία υγρομόνωση στην αποθήκη μου και το τσιμεντοειδές αν και δεν το έστρωσα καλά γιατί το πέρασα με μία σκούπα (!!) έχει κάνει πολύ ωραία επιφάνεια
Είναι σκληρή και λεία τόσο ώστε να μήν γλυστράει πολύ και με μία σκούπα καθαρίζει πανεύκολα.

Δές κάτι τέτοιο.
https://grc.sika.com/el/45787/48449/48461/48470/48488/sikafloor-400-level.html

Ή με το ημιεπιπεδούμενο που λές να ξεμπλέξεις και να μήν βάλεις κάτι παραπάνω.

@diablo
Έχω βάλει και τα τρία, χωρίς να είμαι και μάστορας, και το ημί μου φάνηκε κάπως ενδιάμεσης ομαλότητας μεταξύ απλού τσιμέντου και αυτοεπιπεδούμενου. Κάνε πρώτα μια δοκιμή να δεις αν σε ικανοποιεί σαν τελικό υλικό.
@teodor
Στην αρχή πριν το βερνίκι, το α/επ εδειχνε τέλειο. Μετά από 2 μήνες ήταν χάλια. Επειδή έχει πόρους, χωρίς κάποιο βερνίκι, ποτίζει με ότι σκόνη,λάδι,μπογιά πέσει πάνω του. Αυτά για το απλό - δεν ξέρω για το μειωμένης σκόνης.

Και εμένα το τσιμεντοειδές μονωτικό πότισε με κάτι βενζινόλαδα που έπεσαν.
Απο αυτή την άποψη δεν είναι καλό (χωρίς βερνίκι). Αλλά όλα τα υπόλοιπα κριτήρια τα καλύπτει!

Με σκόνη και λάσπη δεν είχε θέμα. Φεύγουν όλα. Μόνο με λάδια.

Αν το έχεις πάνω από 2-3 μήνες έτσι, πάω πάσο- ίσως είναι καλύτερο το συγκεκριμένο κονίαμα.

Πέρυσι το χειμώνα το πέρασα.
Έβγαλα 2-3 φωτογραφίες.
Σκέψου εκεί λαδώνω μερικές φορές και την αλυσίδα της μηχανής.
Έκανα 1 πέρασμα ρητίνη σκέτη και 2 χέρια το στεγανωτικό. Δεν είχα καν αναδευτήρα και το ανακάτευα με ένα ξύλο που είναι τελείως λάθος και το πέρασα με σκούπα! Πρώτη μου φορά :)

Εκ του αποτελέσματος (μείωση υγρασίας στο χώρο >90%) είμαι υπερ-ευχαριστημένος.

Πρίν το σκούπισμα
https://imgur.com/c1l2kof

Μετά απο 2-3 περάσματα με σκούπα
https://imgur.com/XhJhpml

Το στεγανωτικό
https://imgur.com/axw4yO3

Μία πιο μακρινή που φαίνεται και η ράμπα που έφτιαξα για να περνάω πάνω απο το στραντζαριστό του σκελετού της αποθήκης. Φαίνονται και οι πατημασιές των παιδιών που πάτησαν μετά που έβαλα το στεγανωτικό :firstprize:
https://imgur.com/4jRYKU0

Θοδωρή, αφού ποτίζει με τα λάδια λογικά θα ποτίζει και με μπογιές κλπ. Από την άλλη, αν δεν σε νοιάζει η εμφάνιση τότε μια χαρά, και από σκέτο τσιμέντο θα είναι κλάσεις καλύτερο.
Τα πατουσάκια είναι ωραίο ντεκόρ - άλλοι τα κάνουν και επίτηδες.

Παρα πολυ καλη η συρταριερα με τα τρια συρταρακια απο το JYSK, ηδη παρηγγειλα και μια δευτερη. https://jysk.gr/apothikeysi/syrtari..._category=auto_suggestion&query=συρταριερα 30

Εδω τοποθετημενη σε σημειο κατω απο εναν παγκο οπου δεν ειχε βαθος πανω απο 30εκ επειδη ακριβως απο πισω ειναι μια μεγαλυτερη συρταριερα με 4 συρταρια και βαθος 40εκ.
50327780212_7e78912d37_b.jpg

Η συναρμολογηση δεν με παιδεψε καθολου σε σχεση με παρομοιες συρταριερες. Οι οδηγιες πολυ ξεκαθαρες και τα σετακια με τα εξαρτηματα και τις βιδες βρισκονται σε ξεχωριστο πλαστικο το καθε ειδος, με τον κωδικο γραμμενο επανω ωστε να μην υπαρχει ουτε το παραμικρο μπερδεμα με εξαρτηματα/βιδες που μοιαζουν.
50327780702_1e7b1fe70f_c.jpg

Στην παραπανω φωτο βλεπουμε και τις πλαστικες σφηνες που υπαρχουν μεσα στα εξαρτηματα σε περιπτωση που το πατωμα εναι στραβο. Παρα πολυ καλη σκεψη απο την εταιρεια να συμπεριλαβει και σφηνες.

Η συναρμολογηση θελει καποια εργαλεια που φαινονται στο σχεδιο των οδηγιων, οπως παρακατω.
50327780577_2d9a690b14_b.jpg

Η χρηση δραπανου ορθως δεν συστηνεται καθως μπορει να γινει ζημια με υπερβολικο σφιξιμο. Ομως με το μαγικο γυροσκοπικο κατσαβιδακι της Dewalt δεν υπαρχει θεμα καθως η ροπη ρυθμιζεται με δυο τροπους, και με το χερι αναλογα πως το περιστρεφεις (γυροσκοπικη λειτουργια) αλλα και με το δακτυλιδι ρυθμισης ροπης που υπαρχει πανω στο εργαλειο.

Επισης το σφυρακι με το ρεταλι ξυλου μπορει να αντικατασταθει με μια ξυλινη ματσολα. Το τρυπητηρι (κατω αριστερα) χρειαζεται (σαν οδηγος) για να ανοιξεις τρυπες στην μελαμινη σε καποιο σημειο οπου θα μπουν γωνιες με βιδες.

Μου αρεσε παρα πολυ ο απλουστατος σαν ιδεα και πανευκολος στην τοποθετηση πλαστικος οδηγος. Ο οδηγος εχει 'ποδαρακια' που σφηνωνουν σαν καβιλιες στις ετοιμες τρυπες των καθετων πλευρων. Εκει επανω στον οδηγο φωλιαζει και το συρταρι. Για να μην βγαινει εξω το συρταρι, υπαρχει μια βιδα που λειτουργει σαν στοπ και τοποθετειται αφου βαλεις το συρταρι πανω στον οδηγο/ραγα. Η φωτο παρακατω ειναι ενδεικτικη.

50327603111_d803dfd96f_b.jpg

Ετσι για την ιστορια να αναφερω δυο εξτρα εργαλειακια που φανηκαν χρησιμα. Ενα κινεζικο εξαρτημα απο το banggood για βιδωμα σε δυσκολα σημεια.
50327780472_6f7282df69_c.jpg

Το σημειο οπου επρεπε να βιδωθει η γωνια απειχε μολις μισο εκατοστο απο την καθετη πλευρα. Με το φιδι, η δουλεια εγινε ανετα :)

Kαι ενα κατσαβιδι με καστανια απο την wera, ιδανικο για δωσεις ακουραστα και ανετα το τελικο δυνατο σφιξιμο σε βιδες καθως δεν ταλαιπωρει τον καρπο οσο τα ισια κατσαβιδια. Μεγαλη η διαφορα.
50326938128_ae30fd6b95_b.jpg

Για οσους ενδιαφερονται, η JYSK εχει ενα ντουλαπι με ενα εσωτερικο συρταρι, Π60 x Υ71 x Β30 cm, στην ιδια καλη ποιοτητα, με μονο 25 ευρω
https://jysk.gr/apothikeysi/syrtarieres/basic/ntoylapi-olstrup-2-portes-oxia

Ωραία έδεσε εκεί κάτω από το πάγκο..
Εγώ χρησιμοποιώ το gsr για βίδωμα στην χαμηλή σκαλα για κάτι τέτοια...με λίγη προσοχή δεν υπάρχει πρόβλημα...
Την επόμενη ισως δοκιμάσω το 4v σπαστω του lidl για να δω πως πάει..
Το φίδι είναι πολύ εξυπηρετικο και κάνα 2 φορές και εμένα μου χρειάστηκε...

μιχαλη, αν και δεν το νομιζω, η συρταριερα δεν εντεχει πολυ βαρος ετσι? ψαχνω συρταριεreς για να τις γεμισω CD

Σκοπευω να βαλω σε αυτην τα παλαια εργαλεια χειρος που συνολικα εχουν αρκετο βαρος ανα συρταρι. Σε καποιες παρομοιες δεν ειχα προβλημα. Εαν υπαρξει θεμα μπορει να ενισχυθει το συρταρι με πολλους τροπους.
Το θεμα ειναι να βρεις το καταλληλο επιπλο στην σωστη τιμη, απο κει και περα μπορεις να το τροποιησεις λιγο εσωτερικα.

Υπαρχει και μια ντουλαπα στο ιδιο μεγεθος που μπορεις να προσθεσεις αλλα δυο ραφια για τα CD σου, εαν σε βολευει αυτο το στυλ που θα χωραει σχεδον τα διπλα και θα ειναι πιο γερό.
Κοστιζει μολις 25 ευρω.https://jysk.gr/apothikeysi/syrtarie...-2-portes-oxia

Mετα την -αρχοντικη στα ολα της- συρταριερα των 30 ευρω απο το JYSK, παρελαβα και μια παρομοια 3 συρταριων, παλι με 30 ευρω, αλλα μεγαλυτερη σε διαστασεις.
Το μαγαζι δεχεται paypal και εχει μεταφορικα μολις 6ευρω!! https://esmarket.gr/surtariera-hayhurst-fusiko-chroma-60x40x63cm

Επειδη ειχα αγορασει μια παρομοια πριν κανα χρονο, ειχα ξεχασει την ταλαιπωρια της συναρμολογησης και γενικοτερα την μεγαλη διαφορα σε ολα σε σχεση με την συρταριερα απο το JYSK.

Eδω τοποθετημενη στα δεξια, διπλα στην προηγουμενη που ειχα αγορασει παλαιοτερα.
50350178416_aaf3652efb_b.jpg

Τελος καλο, ολα καλα. Ομως δεν μπορω να μην σχολιασω καποια πραγματακια οπως:

Πρωτα απ´ολα οι οδηγιες, οι οποιες δειχνουν παντελη ελλειψη σεβασμου στον πελατη. Ενα κω**χαρτο της κακιας ωρας, κακοτυπωμενο, ελλειπες και παρα πολυ λιγο για τον μεσο χρηστη, επιεικως απαραδεκτο και αχρηστο για καποιον που δεν εχει μεγαλη εμπειρια απο συναρμολογηση και καλο μονο για οσους θελουν μια μικρη περιπετεια ειτε να κανουν ενα ειδος test νοημοσυνης.

Εδω ρετουσαρισμενο για να φαινεται πιο εντονα. Στην οριτζιναλ κατασταση η εκτυπωση ηταν κακιστη και αχνη.
50350337072_45cf96a5ee_b.jpg

Μια αλλη λεπτομερεια ειναι οτι ολα εξαρτηματα ειναι αχταρμας ολα μαζι σε ενα σακκουλακι. Απιστευτη η διαφορα για καποιον που εχει δει πως ερχονται τα εξαρτηματα της JYSK :)
Καποια απο τα εξαρτηματα δεν απεικονιζονται στο σχεδιαγραμμα συναρμολογησης και πρεπει να μαντεψεις που μπαινουν.
50350179086_46944f4945_c.jpg

Παμε παρακατω. Οι οδηγοι για τα συρταρια δεν εχουν προτρυπημενες τρυπες πανω στις επιφανειες.
Υπαρχει χαραγμενη μια γραμμη οπου επανω εκει πρεπει να κεντραρεις τον οδηγο και να προτρυπησεις για τον βιδωσεις εντελως ευθεια και σωστα -και απο τις δυο πλευρες- γιατι αλλιως θα υπαρξει θεμα. Τελος παντων, μικρο το κακο γιατι στη συνεχεια υπαρχουν πολυ χειροτερα..
50350337552_823c80d17c_b.jpg

Σε καποια φαση, στο βιδωμα ενος εσωτερικου στηριγματος, η σανιδα μελαμινης εσπασε και χρειαστηκε ξυλοκολλα για την επιδιορθωση.
50350337402_bb3baf8d3f_b.jpg

Το χειροτερο σημειο ομως ειναι η τοποθετηση των συρταριων πανω στους οδηγους! Δεν υπαρχει το παραμικρο βοηθημα, η παραμικρη ενδειξη για την τοποθετηση.
Πρεπει εσυ να κρατησεις και να ευθυγραμμισεις το καθε ενα απο τα τρια συρταρια για να μαρκαρεις και να ανοιξεις τις τρυπες (προτρυπημα) για να μπουν οι βιδες.
Εδω το παραμικρο λαθος το πληρωνεις με το να μην εφαπτεται σωστα το ενα συρταρι με το αλλο, η να κλεινουν στραβα αρα και θα φαινονται στραβα.
50350337202_fd824b9211_b.jpg

Η ποιοτητα της μελαμινης ειναι μετρια. Σε καποια σημεια ειναι εμφανες οτι η σοκοροταινια θα αρχιζει να εχει θεμα αποκολλησης με τον καιρο.
Το μονο καλο της συγκεκριμενης συρταριερας, περα απο την πολυ καλη τιμη, ειναι η στηριξη κατω απο τα συρταρια με ενα σανιδακι.
50349480358_b09b02c1d5_b.jpg

Πολυ σημαντικο αυτο το σανιδακι που στηριζεται με καβιλιες μεταξυ των ξυλων του συρταριου καθως αυξανει ουσιαστικα και κατα πολυ την αντοχη του καθε συρταριου.

Οπως ειπα και παραπανω, η συγκεκριμενη συρταριερα ειναι value for money για καποιον ομως που εχει μια σχετικα καλη ιδεα απο συναρμολογηση επιπλων.
Αλλιως θα ταλαιπωρηθει ΠΑΡΑ πολυ με κινδυνο να γινει πλημμελης συναρμολογηση οπου θα υπαρχει οχι μονο αισθητικο θεμα αλλα και λειτουργικο.

Παντως επειδη ειχα καλη παρεα, η συναρμολογηση που κρατησε αρκετα πανω απο μια ωρα, δεν με κουρασε καθολου :)
50349479988_ab9851625f_b.jpg

Καλορίζικη Μιχάλη...
Δυστυχώς αυτή παντελή έλλειψη οδηγιών και ενδεικτικών σημαδιων συναρμολόγησης είναι συχνό φαινόμενο σε κάτι τέτοιες κατασκευές...θα μου πεις έτσι κατεβαίνει το κόστος...Αλλά η ταλαιπωρία δεν περιγραφεται έτσι και δεν κατέχεις λίγα πράγματα....

Πάντως κάποια στιγμή καλό είναι να πάρεις μέτρα για αυτό που θες και να πάρεις πιο ενυσχιμενη ξυλεια για τέτοιες κατασκευές μιας και γνωρίζεις....
Θα δώσεις κάτι τις παραπάνω και λιγο τρεξιμο λλά θα είσαι σίγουρος για αυτό που έχεις.

Υγ...Η παρέα σου όλο και πιο όμορφη γίνεται. !!!

Δεν ειναι τιποτα, δεν κοστιζει κατι ωστε να υπαρχουν σωστες και πληρης οδηγιες για την συναρμολογηση.
Επιπλεον, δεν ειναι κατι ιδιαιτερο να υπαρχουν προτρυπημενα ολα τα σημεια οπου πρεπει να βιδωθουν συρταρια και οδηγοι.

Νομιζω οτι ειναι απλα θεμα προχειροτητας και τσαπατσουλιας που εν τελει μεταφραζεται σε ελλειψη σεβασμου προς τον πελατη.
Αν δεν φυγει αυτη η νοοτροπια, θα ειναι πολυ δυσκολο εως αδυνατον η ντοπια αγορα να ανταγωνιστει επαξια την εισαγωμενη μονο με μειωση τιμων. Και ειναι κριμα.

Παντως Κωστη δεν νομιζω οτι χρειαζεται κατι ισχυροτερο/καλυτερο και φυσικα ακριβοτερο. Τουλαχιστον για τις αναγκες του εργαστηριου μου.
Καποια παρομοια συναρμολογουμενα επιπλα τα εχω πανω απο 20 χρονια χωρις προβλημα.
Εαν προκυψει θεμα, το αντιμετωπιζουμε αμεσα :)

Απάντηση: Re: Οικιακό εργαστήριο

Φίλε Χιώτη απλά μπράβο σου, τέλεια έχεις φτιάξει το εργαστήριο σου.
Μια ερώτηση σε παρακαλώ, επειδή έχω βρει μια απλή κατασκευή από παλέτες για πάγκο εργασίας https://apleskataskeues.blogspot.com/2014/05/by-alex.html
Σε τι ύψος είναι καλά για τον πάγκο εργασίας; Γιατί όπως το δείχνει εδώ πάει στα 81,5cm περίπου, είναι καλά, ή να τον κάνω ποίο ψηλό;

Καλορίζικη Μιχάλη.

Μάλλον ήξεραν που την έστειλαν και είπαν να σε δοκιμάσουν μιας και είσαι γνωστός DIYer :D

Απο το συγκεκριμένο "κατάστημα" είχα πάρει μια καρέκλα γραφείου και είχα ακριβώς τα ίδια προβλήματα.
Βέβαια στο τηλέφωνο ήταν πολύ εξυπηρετικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

Πάντως το να φτιάξουν σωστές οδηγίες δεν κοστίζει απολύτως τίποτα!

Ευχαριστω συναδελφοι!

-Κυριακο, η αντιστοιχη απο το JYSK κοστιζε διπλη τιμη και στις τεσσερεις συνολικα μικρες συρταριερες που χρειαζεται ο χωρος ειναι ενα ποσο.. :)

-Αναφορικα με το υψος των παγκων εχω διαπιστωσει οτι ο βασικος παγκος που εχω στα 92 εκατοστα υψος με βολευει καλυτερα απο τους αλλους που βρισκονται στα 85 εκατοστα, τα οποια 85εκ. φαινεται να ειναι ενα αποδεκτο υψος που κατασκευαζονται αρκετοι παγκοι. Τα 81εκ. μου φαινοναι πολυ οριακα, ιδιως εαν εισαι πανω απο 1.80 υψος.

-Γιωργο ειναι κριμα να μην προσπαθησουν λιγο με την ποιοτητα γενικοτερα. Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι χανουν πελατες που ψωνιζουν μια φορα, βλεπουν... και ποτε ξανα. Απο την αλλη, ειναι απο τους ελαχιστους που χρεωνουν 5-6 ευρω μεταφορικα για βαρια αντικειμενα, εχουν πολυ ανταγωνιστικες τιμες και εχουν και PayPal σαν option πληρωμης.

Ευχαριστω συναδελφοι!

-Κυριακο, η αντιστοιχη απο το JYSK κοστιζε διπλη τιμη και στις τεσσερεις συνολικα μικρες συρταριερες που χρειαζεται ο χωρος ειναι ενα ποσο.. :)

-Αναφορικα με το υψος των παγκων εχω διαπιστωσει οτι ο βασικος παγκος που εχω στα 92 εκατοστα υψος με βολευει καλυτερα απο τους αλλους που βρισκονται στα 85 εκατοστα, τα οποια 85εκ. φαινεται να ειναι ενα αποδεκτο υψος που κατασκευαζονται αρκετοι παγκοι. Τα 81εκ. μου φαινοναι πολυ οριακα, ιδιως εαν εισαι πανω απο 1.80 υψος.

-Γιωργο ειναι κριμα να μην προσπαθησουν λιγο με την ποιοτητα γενικοτερα. Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι χανουν πελατες που ψωνιζουν μια φορα, βλεπουν... και ποτε ξανα. Απο την αλλη, ειναι απο τους ελαχιστους που χρεωνουν 5-6 ευρω μεταφορικα για βαρια αντικειμενα, εχουν πολυ ανταγωνιστικες τιμες και εχουν και PayPal σαν option πληρωμης.

Ευχαριστώ

Σε τι ύψος είναι καλά για τον πάγκο εργασίας; Γιατί όπως το δείχνει εδώ πάει στα 81,5cm περίπου, είναι καλά, ή να τον κάνω ποίο ψηλό;

Προφανώς το ύψος του πάγκου έχει άμεση σχέση με το ύψος του ατόμου που δουλεύει σε αυτόν.
Κοίτα εδώ: www.luthier.gr/index.php?action=dlattach;topic=3058.0;attach=35271;image

Και εδώ: https://blink.ucsd.edu/_files/safety-tab/occupational/Lab_Ergo_Checklist.pdf